Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνταγή - εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα

Αντικείμενο «εθνικού διαλόγου» θεωρεί η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αξιώσεις του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού

Συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Απελευθέρωση» του «δικαιώματος» της εργοδοσίας στις απολύσεις εργαζομένων. Μείωση του κατώτατου μεροκάματου και μισθού. Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, η επίσημη «πρόταση» που παρέδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χτες στην κυβέρνηση της ΝΔ, αποτυπωμένη στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Είναι απόλυτα φανερό ότι ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός επιχειρεί να καλλιεργήσει το έδαφος για τη βαθμιαία και ολόπλευρα κλιμακούμενη επίθεση, η οποία αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής και των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Τις παραπάνω ζοφερές «απόψεις» έρχεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας και την ένταση της αντεργατικής επίθεσης το επόμενο διάστημα.

Την «έκθεση» του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα παρουσίασαν από κοινού χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Ζ. Φ. Κοτίς, σε μια καταφανή προσπάθεια στήριξης της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ο Γ. Αλογοσκούφης, αξιοποιώντας τις «πάσες» του ΟΟΣΑ, είπε ότι η «ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή», προαναγγέλλοντας πολιτική λιτότητας και μετά το 2006. Οι μεθοδεύσεις τους προκύπτουν ανάγλυφα από τα λεγόμενα του υπουργού της ΝΔ, ο οποίος παίρνοντας την ευκαιρία, πρόσθεσε πως «δε δαιμονοποιούμε καμία έκθεση, χρησιμοποιούμε όμως τα στοιχεία της», ζητώντας από τους κοινωνικούς φορείς τη συνέχιση ...«εθνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό και στη βάση των «τεχνοκρατικών εκθέσεων».

Οι συνταγές του εκπροσώπου του ΟΟΣΑ - οι οποίες για την κυβέρνηση αποτελούν και σημεία «διαλόγου» - είναι αποκαλυπτικές για τις πραγματικές βλέψεις, την πολιτική και τις κατευθύνσεις τους.

Από τα λεγόμενά του Ζ. Φ. Κοτίς σταχυολογούμε:

  • Τον ισχυρισμό του, «για το υψηλό κόστος της ανειδίκευτης εργασίας» (!) που αποτελεί ξεδιαντροπιά και ωμή πρόκληση.
  • Την αξίωσή του για «μεγαλύτερη ευελιξία» στο καθεστώς απολύσεων εργαζομένων, με επισημάνσεις του τύπου πως «το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης είναι πολύ αυστηρό»!
  • Την αξίωση για «επέκταση του χρόνου εργασίας» με πρόσχημα την «αύξηση κατά 5 χρόνια του... προσδόκιμου ζωής», με επισημάνσεις του τύπου πως το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια ...«δεν είναι κακό», αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί στα 70 και πλέον...
  • Τον ισχυρισμό πως «μόνο ένας στους 8 Ελληνες εργάζονται στην ηλικία των 65 ετών», για να αξιώσει στη συνέχεια να κοπούν οι «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μείωσης των συντάξεων, επικαλέστηκε τη «βιωσιμότητα του συστήματος»!
  • Εβαλε πλάτες στην «απελευθέρωση» του ωραρίου των καταστημάτων.
  • Χαρακτήρισε «αξιέπαινο» το στόχο της κυβέρνησης για «μείωση των ελλειμμάτων» προσθέτοντας ότι «χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα».
  • Μεταφέροντας τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, έκανε λόγο για την «ανάγκη εφαρμογής συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων», συνεχούς «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», «μεγαλύτερη απελευθέρωση» στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» κ.ά.
Ο Γ. Αλογοσκούφης

Ο υπουργός Οικονομίας, δίνοντας ένα στίγμα της πολιτικής και των νέων μέτρων που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, προανήγγειλε:

  • Νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, κάνοντας λόγο για «πιο αποτελεσματική λειτουργία», με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, και τη «μείωση της επιβάρυνσης του φορολογούμενου και του κοινωνικού συνόλου». Το συγκεκριμένο συνδυάζεται και με το «δυϊσμό της αγοράς εργασίας» ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παραδέχτηκε ότι με τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων «περιορίζονται δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους προσλήφθηκαν μετά το 1992».
  • Σύστημα ελέγχου δημοσίων δαπανών: Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη έκθεση του ΔΝΤ στην κατεύθυνση περαιτέρω καρατόμησης κονδυλίων του προϋπολογισμού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σινιάλο για ένταση της επίθεσης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (2019-10-17 00:00:00.0)
Παλιός γνώριμος του δικομματισμού στο ξήλωμα δικαιωμάτων (2011-07-02 00:00:00.0)
Υποδείξεις για... αναβάθμιση της λιτότητας (2008-03-27 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚικό καμουφλάζ... (2007-06-02 00:00:00.0)
Η «τρομοκρατία» του ΟΟΣΑ (2005-07-09 00:00:00.0)
Οταν ο ΟΟΣΑ «ανησυχεί» (2000-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ