ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Κανένας εφησυχασμός

Η επαγρύπνηση όλων των εργαζόμενων στην Ιονική είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις νέες κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει:

"Με τη σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επιβεβαιώνεται και πάλι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει την αντεργατική πολιτική της. Απ' την άλλη γίνεται προσπάθεια να παραπλανηθούν και να παγιδευτούν οι εργαζόμενοι στην ΙΟΝΙΚΗ, με την προβολή των δήθεν καλών κυβερνητικών προθέσεων διεξαγωγής ενός αμοιβαία ωφέλιμου "διαλόγου"!

Κι αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που στην κυβερνητική σύσκεψη πήραν μέρος και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, γεγονός που προοιωνίζεται μόνο νέα αυταρχικά μέτρα.

Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει. Η επαγρύπνηση όλων των εργαζομένων στην ΙΟΝΙΚΗ είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Το ίδιο και η ενότητα. Η επαγρύπνηση και η αγωνιστική ενότητα - και όχι η συμμετοχή σε "διαλόγους" - είναι προϋποθέσεις για ν' αποκρουστούν οι τρικλοποδιές της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών στελεχών που συμμετέχουν σ' αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΟΝΙΚΗΣ
Αταλάντευτα στον αγώνα τους

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι της Ιονικής, ενώ σήμερα πραγματοποιείται συγκέντρωση στις 10.15 πμ στα δικαστήρια, όπου δικάζεται προσφυγή κατά της απεργίας της ΟΤΟΕ

Σήμερα το πρωί εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας η προσφυγή της διοίκησης της Ιονικής Τράπεζας,ενάντια στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ στην Τράπεζα, για να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Η ΟΤΟΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 10.15 το πρωί. Οι εργαζόμενοι της Ιονικής συνεχίζουν κανονικά την κινητοποίησή τους, ενώ από χτες, έως και σήμερα, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ξένες τράπεζες.

"Γωνία ΜΑΤ και Γούναρη",αποκαλούν οι εργαζόμενοι του Πειραιά τη συμβολή των οδών όπου βρίσκεται το Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας, περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χτες, στις 4.30 τα χαράματα, έβαλαν μέσα τρεις διευθυντές - απεργοσπάστες. Γύρω στις 10 το πρωί έφτασε στο χώρο η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας,επικεφαλής της Κίνησης "Δημοκρατική Ενότητα" Β. Νικολαϊδου,η οποία δήλωσε: "Βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας γιατί θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και ενάντια στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Διατρανώνουμε μαζί με τους απεργούς το αίτημά μας να φύγουν τα ΜΑΤ απ' την Ιονική".

Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Μηχανογραφικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία συμπαράστασης. Νωρίτερα, διαβάστηκε επιστολή προς τους απεργούς της Ιονικής, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΒΕ Δυτικής Αθήνας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: "Το ξεπούλημα της Ιονικής είναι μια προκλητικά χαριστική πράξη". "Η επίδειξη πυγμής - καταλήγει η επιστολή - η βία των ΜΑΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η πολιτική μας συμπεριφορά. Εργαζόμενοι της Ιονικής, σε σας έτυχε η ιστορική ευθύνη να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του αγωνιστικού και διεκδικητικού συνδικαλιστικού κινήματος".

Την Κυριακή,σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων έξω από το Μηχανογραφικό Κέντρο, ο πρόεδρός του Γ. Μαρκάκης τόνισε ότι η γενική συνέλευσή τους αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Κατάγγειλε επίσης ότι η παραπομπή της ΟΤΟΕ σε δίκη μετά από 25 χρόνια, θέτει θέμα δημοκρατίας στη χώρα. Ζήτησε επίσης: Την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από το Μηχανογραφικό Κέντρο. Αμεση έναρξη διαλόγου με βάση την πρόταση του Συλλόγου και της ΟΤΟΕ. Ματαίωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής. Αμεση κατάθεση του πορίσματος της "Μόνιτορ". Ο Γ. Μαρκάκης πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, θα προκηρυχτεί νέα απεργία.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Α. Πουλαρίκας,γραμματέας της ΟΤΟΕ, ο Γρ. Φελώνης,απερχόμενος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο Α. Μητρόπουλος,εργατολόγος.

Καταγγέλλεται ο αυταρχισμός

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει και καταδικάζει τις επεμβάσεις των ΜΑΤ στην Ιονική και στην πορεία έξω από τη Βουλή. Καλεί επίσης τους οικοδόμους και όλους τους εργαζομένους σε καθολικό, πανεργατικό αγώνα ανατροπής των σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής", ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Καταγγέλλει επίσης τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την ποινικοποίηση των απεργιών.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και των γύρω περιοχών χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΕ,η οποία υιοθετώντας ουσιαστικά τη λογική ότι τα ΜΑΤ... προκλήθηκαν, είχε καταγγείλει τη δράση "μειοψηφιών" που οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα στο "περιθώριο".

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων, στη διάρκεια της πορείας τους προς τη Βουλή και κατά των εργαζομένων της Ιονικής.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, μετά από συνάντηση που είχε χτες με την Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,σημειώνει ότι "η ένταση των τελευταίων ημερών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα". Τονίζει επίσης ότι εργαζόμενοι και αστυνομικοί δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση και ότι υπήρξε δέσμευση για να δείξουν αυτοσυγκράτηση και οι... δυο πλευρές, (στα πλαίσια της λογικής ότι τα ΜΑΤ... προκλήθηκαν)! Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι την ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση για τις επιλογές της.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΜΑ
Τελεσίγραφο με μάσκα "διαλόγου"

Σε διατεταγμένη υπηρεσία (στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου) κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός προτάσσουν τα στήθη τους για την υπεράσπιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

Κυβέρνηση και κόμμα, σαν μια γροθιά στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, έστειλαν ομόφωνα τελεσίγραφο με αποδέκτες τις "αγορές" (για να τις καθησυχάσουν) και τους εργαζόμενους (για να τους πειθαναγκάσουν) ότι η Ιονική θα ιδιωτικοποιηθεί με βάση το εξαγγελθέν χρονοδιάγραμμα, ενώ απαρέγκλιτα θα εφαρμοστεί και το συνολικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων!

Με τις θέσεις αυτές αδιαπραγμάτευτες και δεδομένες καλούν τους εργαζόμενους σε... διάλογο για τη "διασφάλιση των θέσεων εργασίας". Ενα "διάλογο" - απάτη, κενό περιεχομένου, καθώς οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τραπεζών, που ερωτοτροπούν με την Ιονική, καταρτίζουν από τώρα σχέδια για την αποψίλωση του "πλεονάζοντος" προσωπικού.

Αυτά προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,αμέσως μετά το τέλος της πολύωρης κοινής σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός "επιβεβαίωσαν ομόφωνα τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα προώθησης των "διαρθρωτικών αλλαγών", με έμφαση βέβαια την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής". Το σύνολο λοιπόν της κυβέρνησης και του κόμματος - "αντιπολιτευόμενοι" και "συμπολιτευόμενοι" - τίθενται σε διατεταγμένη υπηρεσία, με στόχο την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Με δεδομένο αυτό - την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής - ο Γ. Παπαντωνίου κάλεσε τους εργαζόμενους της Τράπεζας, αλλά και την ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ σε "συζήτηση" με θέμα... τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, "με αποδεδειγμένη μάλιστα την ευαισθησία της κυβέρνησης στα θέματα αυτά". Φυσικά πρόκειται για νέα κυβερνητική απάτη και ελιγμό, μπροστά στο ογκούμενο κύμα κατά του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που αγκαλιάζει μεγάλα τμήματα της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια που θα τεθούν σε εφαρμογή, αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας. Το πρώτο θέλει σε πρώτη φάση την απομάκρυνση των μεσαίων και ανώτερων στελεχών, "ώστε οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι η νέα τράπεζα λειτουργεί πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", ενώ το δεύτερο προβλέπει απομάκρυνση εργαζομένων, ιδιαίτερα του βοηθητικού προσωπικού, το οποίο κρίνεται υπεράριθμο.

Ο Γ. Παπαντωνίου για μία ακόμη φορά επιχείρησε να πείσει για τα καλά των ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενος το "ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα", ότι "η Ιονική με τη σημερινή της μορφή δεν έχει μέλλον, επειδή επί χρόνια παρουσιάζει χαμηλή κερδοφορία" (ξεχνώντας να αναφερθεί στις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που βούλιαξαν την Τράπεζα). Από την υπουργική "επιχειρηματολογία" δε γλίτωσαν ούτε και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σαν μέτοχοι της μητρικής Εμπορικής και Ιονικής, θα ωφεληθούν από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξία της τιμής της Ιονικής!

ΝΔ - ΠΟΛ. ΑΝ.
"Ανίκανοι να ξεπουλήσετε"!

Ατολμία και αμηχανία καταλογίζει στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην Ιονική η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, την πιέζει να προχωρήσει άμεσα στο ξεπούλημα της Τράπεζας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, παράλληλα, δε δίστασε να καλέσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη "λύση" της ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, μέσω πρόσληψης διεθνούς συμβούλου και διεθνούς διαγωνισμού, στο όνομα ότι αυτή η λύση είναι συμφέρουσα για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους εργαζόμενους!

Στο ίδιο μήκος και η ΠΟΛ. ΑΝ., η οποία χαρακτήρισε αναξιόπιστη και ανίκανη την κυβέρνηση "ιδιαίτερα απέναντι στους ευρωπαϊκούς εταίρους μας, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της για την επίτευξη των στόχων προσαρμογής της οικονομίας μας, προκειμένου να ενταχθούμε στην ΟΝΕ"!

ΚΚΕ
Στη Βουλή το θέμα του αυταρχισμού

Επίκαιρη Ερώτηση από τον βουλευτή του Κόμματος Μ. Κωστόπουλο

Το θέμα των ξυλοδαρμών και της βίας των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, θέτει σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: "Οι καθημερινοί ξυλοδαρμοί και η βία των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των εργαζόμενων που αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική. Η αξιοποίηση των δικαστηρίων για ποινικοποίηση των απεργιών και η βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, ακόμη και μέσα από τους χώρους της Βουλής, με προφανή στόχο το φακέλωμα. Η συστηματική παρεμπόδιση των διαδηλώσεων για να μην πλησιάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και χαλούν τη δημόσια "εικόνα" του πρωθυπουργού, δείχνουν σ' όλο τους το "μεγαλείο" τον αυταρχισμό που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να "περάσει" με κάθε μέσο το ξεπούλημα της Ιονικής, της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, για να εφαρμόσει "πάση θυσία" την αντιλαϊκή πολιτική της.

Πρόκειται για επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό κατήφορο, που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές και οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες".

Οι δύο υπουργοί ερωτώνται: α) Θα επιμείνει η κυβέρνηση στη βίαιη καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων και στην ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων; β) Θα συνεχίσει να περιορίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν χωρίς περιορισμούς, μπροστά από όλα τα κυβερνητικά κτίρια; γ) Θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και το φακέλωμα των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ