Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΜΑ
Τελεσίγραφο με μάσκα "διαλόγου"

Σε διατεταγμένη υπηρεσία (στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου) κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός προτάσσουν τα στήθη τους για την υπεράσπιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

Κυβέρνηση και κόμμα, σαν μια γροθιά στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, έστειλαν ομόφωνα τελεσίγραφο με αποδέκτες τις "αγορές" (για να τις καθησυχάσουν) και τους εργαζόμενους (για να τους πειθαναγκάσουν) ότι η Ιονική θα ιδιωτικοποιηθεί με βάση το εξαγγελθέν χρονοδιάγραμμα, ενώ απαρέγκλιτα θα εφαρμοστεί και το συνολικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων!

Με τις θέσεις αυτές αδιαπραγμάτευτες και δεδομένες καλούν τους εργαζόμενους σε... διάλογο για τη "διασφάλιση των θέσεων εργασίας". Ενα "διάλογο" - απάτη, κενό περιεχομένου, καθώς οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τραπεζών, που ερωτοτροπούν με την Ιονική, καταρτίζουν από τώρα σχέδια για την αποψίλωση του "πλεονάζοντος" προσωπικού.

Αυτά προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,αμέσως μετά το τέλος της πολύωρης κοινής σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός "επιβεβαίωσαν ομόφωνα τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα προώθησης των "διαρθρωτικών αλλαγών", με έμφαση βέβαια την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής". Το σύνολο λοιπόν της κυβέρνησης και του κόμματος - "αντιπολιτευόμενοι" και "συμπολιτευόμενοι" - τίθενται σε διατεταγμένη υπηρεσία, με στόχο την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Με δεδομένο αυτό - την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής - ο Γ. Παπαντωνίου κάλεσε τους εργαζόμενους της Τράπεζας, αλλά και την ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ σε "συζήτηση" με θέμα... τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, "με αποδεδειγμένη μάλιστα την ευαισθησία της κυβέρνησης στα θέματα αυτά". Φυσικά πρόκειται για νέα κυβερνητική απάτη και ελιγμό, μπροστά στο ογκούμενο κύμα κατά του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που αγκαλιάζει μεγάλα τμήματα της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια που θα τεθούν σε εφαρμογή, αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας. Το πρώτο θέλει σε πρώτη φάση την απομάκρυνση των μεσαίων και ανώτερων στελεχών, "ώστε οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι η νέα τράπεζα λειτουργεί πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", ενώ το δεύτερο προβλέπει απομάκρυνση εργαζομένων, ιδιαίτερα του βοηθητικού προσωπικού, το οποίο κρίνεται υπεράριθμο.

Ο Γ. Παπαντωνίου για μία ακόμη φορά επιχείρησε να πείσει για τα καλά των ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενος το "ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα", ότι "η Ιονική με τη σημερινή της μορφή δεν έχει μέλλον, επειδή επί χρόνια παρουσιάζει χαμηλή κερδοφορία" (ξεχνώντας να αναφερθεί στις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που βούλιαξαν την Τράπεζα). Από την υπουργική "επιχειρηματολογία" δε γλίτωσαν ούτε και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σαν μέτοχοι της μητρικής Εμπορικής και Ιονικής, θα ωφεληθούν από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξία της τιμής της Ιονικής!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ