ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στο ΕΚΠ

Στο προσκήνιο τα αιτήματα ανάπτυξης της Ζώνης, καθώς η υφυπουργός Ανάπτυξης θα βρεθεί σε εκδήλωση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Καταδίκη του αυταρχισμού

Σε συγκέντρωση σήμερα στις 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να προβάλουν τα αιτήματά τους, καλούνται οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,ενώ την ίδια ώρα η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,θα μιλήσει στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν τα σωματεία της Ζώνης και καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος γιατί "από την κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα έχουμε υποσχέσεις και "θα", περίσσεψαν τα ψέματα"!

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία τονίζουν ότι στην τελευταία πανεργατική απεργία, οι εργαζόμενοι έγιναν μάρτυρες μιας απαράδεκτης και άθλιας μεθόδευσης, να γίνονται συλλήψεις και ξυλοδαρμοί απεργών και συνδικαλιστών! "Αυτή η επιλογή - υπογραμμίζεται - που θυμίζει άλλες εποχές ("κράτος του χαφιέ και του ασφαλίτη"), εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που με αυτά τα μέσα προσπαθεί να μας "πείσει" ότι η παρατεταμένη σκληρή λιτότητα, η φορομπηχτική επιδρομή, η αποβιομηχάνιση μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές δαπανών, η αποδιοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι μια επιλογή και κατεύθυνση, την οποία θα επιμείνει να εφαρμόσει και διά της βίας".

Αυτόν τον αυταρχισμό - αναφέρουν τα σωματεία - εκατοντάδες διαδηλωτές τον αντιμετώπισαν αγωνιστικά, αποφασιστικά, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών και συνδικαλιστών και πρόκειται για πραγματικά γεγονότα που καμία σχέση δεν έχουν με την εικόνα που παρουσιάζουν τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες.

"Τι να πούμε - συνεχίζουν - για τον ανεκδιήγητο Χρ. Πολυζωγόπουλο, που από τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ παριστάνει τον "Λυκουρέζο των ΜΑΤ". Αξιος ο μισθός του! Τα σωματεία μας κτυπούν "καμπανάκι", καλούμε το σύνολο του ενεργού δυναμικού να βρίσκεται σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση. Σήμερα το απόγευμα έρχεται στον Πειραιά η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου.Η υποδομή της Ζώνης, οι δεξαμενές, οι κατασκευές, το μητρώο των εργοδοτών, η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι οξυμένα προβλήματα, τα οποία πρέπει να τεθούν και αυτή είναι η πλέον αρμόδια για να δώσει λύσεις".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κάτω από το όριο φτώχειας οι 8 στους 10!

Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση αύριο. Στις 10 πμ η παναττική συγκέντρωση στην Κάνιγγος. Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή. Εκτακτη ενίσχυση με μια σύνταξη επιπλέον, το άμεσο αίτημα

Με πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και παναττική συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος, αύριο Πέμπτη,απαντούν οι συνταξιούχοι στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης. Αίτημα αιχμής των κινητοποιήσεων, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων, ίση με μια σύνταξη.

"Οι 8 στους 10 συνταξιούχους της χώρας - σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ζουν κάτω απ' το επίσημο όριο της φτώχειας",τόνισε ο Χ. Τριάντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. "Δεχόμαστε - σημείωσε - τη σκληρότερη επίθεση της κυβέρνησης και συνεχώς συρρικνώνονται τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων". Αναφερόμενος στις συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ το τελευταίο διάστημα κατά εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σημείωσε: "Στην επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τους διεκδικητικούς αγώνες με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, εμείς απαντάμε με νέους αγώνες". Κατέληξε καλώντας τους συνταξιούχους όλης της χώρας να βρεθούν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να φράξουν το δρόμο στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Παίρνοντας το λόγο ο Τ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε: "Κύριο αίτημα της κινητοποίησης της Πέμπτης, είναι να μας δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με μια σύνταξη και μέχρι το ποσό των 200.000 δρχ., για την απώλεια που είχαμε στα εισοδήματά μας με την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, εκτός από την απώλεια κατά 35% που είχαμε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Οι αυξήσεις που μας έδωσαν για το '98 είναι, με ένα λόγο, αυξήσεις ντροπής. Με αυτές παίρνουμε ένα κουλουράκι. Αγωνιζόμαστε λοιπόν για πραγματικές αυξήσεις που να στηρίζουν το εισόδημά μας. Ακόμα παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα προωθήσει τον Ιούνιο, το γνωστό μικρό πακέτο ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων που ανέρχονται στα 5-6 τρισ. δρχ., ενοποίηση Ταμείων και άλλα μέτρα".

Επισήμανε ότι μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και συμπλήρωσε: "Θα πάμε στον κ. Παπαντωνίου. Τον έχουμε ειδοποιήσει και έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και ενάμιση μήνα. Από κει και πέρα, απ' την απάντησή του, θα κριθεί τι θα κάνουμε παραπέρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών, να σταματήσουν να παλεύουν. Θα μας βρίσκει κάθε τόσο στους δρόμους, γιατί δεν πάει άλλο. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο".

Η ΣΕΑ Θεσσαλονίκης

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) Θεσσαλονίκης καλεί τους συνταξιούχους της πόλης να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα αντισυνταξιουχικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Σημίτη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "η μονόπλευρη λιτότητα των κυβερνήσεων, από το 1986, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζεται με επιμονή, παρά τις ψευδολογίες που υποκριτικά ξεφουρνίζουν σε κάθε ευκαιρία. Οι τραπεζίτες, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, εφοπλιστές υποδεικνύουν και οι κυβερνήσεις τους εφαρμόζουν κάθε επιθυμία τους. Στόχο έχουν την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το 8ωρο, τη διάλυση του ΙΚΑ, που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία των απεργών στις 9 Μάη 1936, που μας δίνει έστω και αυτές τις συντάξεις πείνας.

Η αδίστακτη ομάδα που κυβερνά αυτόν τον τόπο, με την υποτίμηση της δραχμής χάρισε στην ολιγαρχία του πλούτου 1 τρισ. 200 δισ., ενώ για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους έδωσε 3,7% και 2,7+2,2%".

Επίσης ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ μας δήλωσε: "Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, με τα μέτρα τα αντεργατικά και αντισυνταξιουχικά που παίρνει διαρκώς, μας αναγκάζει και πάλι να κατέβουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εκθέσουμε την αγανάκτησή μας για την απάνθρωπη αυτή πολιτική. Στα αντιλαϊκά μέτρα όμως προστίθεται τελευταία και ο αυταρχισμός, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο λαός μας επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται στη βία και είναι αποφασισμένος να αντιπαλέψει κι αυτή τη φορά, προκειμένου να μην περάσει μία πολιτική που τον οδηγεί στην εξαθλίωση".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μάχη στα ανασφάλιστα

Στην Ηγουμενίτσα και στην Κέρκυρα κλιμάκια συνδικαλιστών, με στόχο να πατάξουν τη "μαύρη" εργασία

Η μάχη ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία για να παταχτεί η "μαύρη" εργασία σε βάρος των ναυτεργατών, από σήμερα το πρωί εξαπλώνεται στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.Εδώ και δύο μήνες, ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες, με συνεχείς ελέγχους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος Πειραιά έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο δουλεμπόριο σε βάρος αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων ναυτεργατών. Η αγωνιστική πίεση των ναυτεργατών ανάγκασε την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να πάρει μέρος στην κινητοποίηση και να αποφασίσει τη σημερινή αποστολή συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας. Οι αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά στις 6 το πρωί.

Πρώτος στόχος των ναυτεργατών, αποτελεί το πλοίο "CAPTEN ZAMAN" με σημαία ευκαιρίας, το οποίο εκτελεί τη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Πρίντεζι. Το πλήρωμά του το αποτελούν χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι αλλοδαποί ναυτεργάτες. Το πλοίο δε θα αποπλεύσει, αν δεν εφαρμοστεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δε ναυτολογηθούν ναυτεργάτες ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Θα μπλοκαριστούν όσα ανασφάλιστα πλοία θα καταπλεύσουν στο λιμάνι.

Με επιστολή της η ΠΝΟ προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας,επισημαίνει για το πλοίο "CAPTEN ZAMAN" ότι ανταγωνίζεται "αθέμιτα τα πλοία υπό ελληνική σημαία και ελληνόκτητα πλοία, που απασχολούν Ελληνες ναυτεργάτες. Τα αποτελέσματα αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού από πλοία αυτής της κατηγορίας γίνονται εύκολα αντιληπτά, αφού θέτουν σε κίνδυνο τόσο την εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών, όσο και τη ασφαλή διεξαγωγή της ναυσιπλοϊας, ενώ συγχρόνως έχουν επιπτώσεις και στην Εθνική Οικονομία". Η ΠΝΟ ζητά επίσης και την επιθεώρηση του συγκεκριμένου πλοίου από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, επειδή - όπως καταγγέλλεται - εκτός των άλλων, δεν ανταποκρίνεται στα νόμιμα επίπεδα ασφαλείας.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ, στις 15 και 16 του μήνα,με κύριο αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η απεργία θα γίνει στις κατηγορίες των πλοίων που μέχρι τότε δε θα έχουν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση.

Τρίτη βδομάδα απεργίας στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ

Αποφασιστικά συνεχίζουν την απεργία τους για τρίτη βδομάδα οι εργαζόμενοι της ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ,που διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ χτες σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν με ψήφους 100 υπέρ και 6 κατά την παράταση της απεργίας τουλάχιστον έως την επόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι απέρριψαν ομόφωνα και το πόρισμα του ΟΜΕΔ, στον οποίο είχε καταφύγει η εργοδοσία, χαρακτηρίζοντάς το ως απαράδεκτο. Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ εκφράζει με ψήφισμά της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ