Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κάτω από το όριο φτώχειας οι 8 στους 10!

Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση αύριο. Στις 10 πμ η παναττική συγκέντρωση στην Κάνιγγος. Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή. Εκτακτη ενίσχυση με μια σύνταξη επιπλέον, το άμεσο αίτημα

Με πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και παναττική συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος, αύριο Πέμπτη,απαντούν οι συνταξιούχοι στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης. Αίτημα αιχμής των κινητοποιήσεων, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων, ίση με μια σύνταξη.

"Οι 8 στους 10 συνταξιούχους της χώρας - σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ζουν κάτω απ' το επίσημο όριο της φτώχειας",τόνισε ο Χ. Τριάντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. "Δεχόμαστε - σημείωσε - τη σκληρότερη επίθεση της κυβέρνησης και συνεχώς συρρικνώνονται τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων". Αναφερόμενος στις συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ το τελευταίο διάστημα κατά εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σημείωσε: "Στην επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τους διεκδικητικούς αγώνες με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, εμείς απαντάμε με νέους αγώνες". Κατέληξε καλώντας τους συνταξιούχους όλης της χώρας να βρεθούν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να φράξουν το δρόμο στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Παίρνοντας το λόγο ο Τ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε: "Κύριο αίτημα της κινητοποίησης της Πέμπτης, είναι να μας δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με μια σύνταξη και μέχρι το ποσό των 200.000 δρχ., για την απώλεια που είχαμε στα εισοδήματά μας με την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, εκτός από την απώλεια κατά 35% που είχαμε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Οι αυξήσεις που μας έδωσαν για το '98 είναι, με ένα λόγο, αυξήσεις ντροπής. Με αυτές παίρνουμε ένα κουλουράκι. Αγωνιζόμαστε λοιπόν για πραγματικές αυξήσεις που να στηρίζουν το εισόδημά μας. Ακόμα παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα προωθήσει τον Ιούνιο, το γνωστό μικρό πακέτο ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων που ανέρχονται στα 5-6 τρισ. δρχ., ενοποίηση Ταμείων και άλλα μέτρα".

Επισήμανε ότι μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και συμπλήρωσε: "Θα πάμε στον κ. Παπαντωνίου. Τον έχουμε ειδοποιήσει και έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και ενάμιση μήνα. Από κει και πέρα, απ' την απάντησή του, θα κριθεί τι θα κάνουμε παραπέρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών, να σταματήσουν να παλεύουν. Θα μας βρίσκει κάθε τόσο στους δρόμους, γιατί δεν πάει άλλο. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο".

Η ΣΕΑ Θεσσαλονίκης

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) Θεσσαλονίκης καλεί τους συνταξιούχους της πόλης να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα αντισυνταξιουχικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Σημίτη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "η μονόπλευρη λιτότητα των κυβερνήσεων, από το 1986, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζεται με επιμονή, παρά τις ψευδολογίες που υποκριτικά ξεφουρνίζουν σε κάθε ευκαιρία. Οι τραπεζίτες, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, εφοπλιστές υποδεικνύουν και οι κυβερνήσεις τους εφαρμόζουν κάθε επιθυμία τους. Στόχο έχουν την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το 8ωρο, τη διάλυση του ΙΚΑ, που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία των απεργών στις 9 Μάη 1936, που μας δίνει έστω και αυτές τις συντάξεις πείνας.

Η αδίστακτη ομάδα που κυβερνά αυτόν τον τόπο, με την υποτίμηση της δραχμής χάρισε στην ολιγαρχία του πλούτου 1 τρισ. 200 δισ., ενώ για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους έδωσε 3,7% και 2,7+2,2%".

Επίσης ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ μας δήλωσε: "Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, με τα μέτρα τα αντεργατικά και αντισυνταξιουχικά που παίρνει διαρκώς, μας αναγκάζει και πάλι να κατέβουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εκθέσουμε την αγανάκτησή μας για την απάνθρωπη αυτή πολιτική. Στα αντιλαϊκά μέτρα όμως προστίθεται τελευταία και ο αυταρχισμός, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο λαός μας επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται στη βία και είναι αποφασισμένος να αντιπαλέψει κι αυτή τη φορά, προκειμένου να μην περάσει μία πολιτική που τον οδηγεί στην εξαθλίωση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης (2021-06-25 00:00:00.0)
Νέα παναττική συγκέντρωση στις 4 Οκτώβρη (2018-09-20 00:00:00.0)
Ως εδώ και μη παρέκει! (2005-12-21 00:00:00.0)
Μαχητικά στους δρόμους οι συνταξιούχοι (1998-06-02 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν αγωνιστικά (1998-02-14 00:00:00.0)
Μαχητικό "παρών" από τη Μακεδονία (1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ