Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαχητικό "παρών" από τη Μακεδονία

Με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, συμμετέχουν στην πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Στο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν την Τρίτη, 10 Δεκέμβρη, και οι συνταξιούχοι της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με συγκεντρώσεις και πορείες κατά της αντιλαϊκής και αντισυνταξιουχικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε σύσκεψη της ΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε αρχικά να πραγματοποιηθεί ένα κεντρικό συλλαλητήριο την Τρίτη στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Λόγω των προβλημάτων, όμως, στις συγκοινωνίες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αποφασίστηκε κάθε οργάνωση να προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην περιοχή της.

Ετσι, συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν την ίδια μέρα, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στην Καβάλα. Σε ανακοίνωση της ΣΕΑ, που υπογράφουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - Τύπου και Χάρτου - Επ. Μετάλλου - ΔΕΚΟ - Τραπεζών - ΝΑΤ και ΤΑΥΣΟ, τονίζεται πως οι συνταξιούχοι, για μια ακόμη φορά, παίρνουν το δρόμο του αγώνα και απαιτούν την επανασύνδεση της βασικής σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ και το 80% του βασικού μισθού, τη μείωση συμμετοχής στα φάρμακα στο 10% και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις πείνας, καταγγέλλοντας τα ψίχουλα και τις ελεημοσύνες, όπως το επίδομα του ΕΚΑΣ.

Καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

"Μνημείο αντεργατικού, αντισυνταξιουχικού και αντικοινωνικού κατασκευάσματος",αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 1997, διαπιστώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και Γύρω Δήμων Ξηράς και Θάλασσας, σε υπόμνημα που απέστειλε στην κυβέρνηση, τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, και τα κόμματα.

Οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός εμφορείται από τις πιο άγριες περικοπές στις συντάξεις και στην υγεία και ζητούν, έστω και την τελευταία στιγμή, να γίνει τροποποίηση για τις συντάξεις. "Η μονόπλευρη λιτότητα που επιβάλλεται για πολλοστή φορά - σημειώνουν - αποβλέπει με μαθηματική ακρίβεια στον, εκ πείνας, θάνατό μας".

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας,που καλεί τα μέλη του να μην λείψουν από το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 10 Δεκέμβρη.Τους καλεί "να βρίσκονται πάντοτε μπροστά στους διεξαγόμενους και επερχόμενους αποφασιστικούς, ασταμάτητους αγώνες των εργαζομένων και συνταξιούχων".

Επιστολή για τις συντάξεις Εθνικής Αντίστασης

Επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, για το θέμα της περικοπής των συντάξεων των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Η Ομοσπονδία θεωρεί "απαράδεκτη και αντικοινωνική την ενέργεια που γίνεται σε βάρος ανθρώπων που ενώ προσέφεραν αγώνες και θυσίες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της τιμής και της προκοπής της πατρίδας μας, τους κόβεται και αυτή η ελάχιστη οικονομική δυνατότητα για να ζήσουν αξιοπρεπώς". Οι συνταξιούχοι ζητούν την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και "τη μη περικοπή και αυτών των πενιχρών συντάξεών τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ