Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Ξάνθη μετρά τις πληγές της

Αμέτρητες οι κατεστραμμένες καλλιέργειες. Εκτός λειτουργίας βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Πάνω από 200 άστεγες οικογένειες. Αποκομμένα χωριά...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η Ξάνθη μετράει τις πληγές της μετά την πρωτοφανή θεομηνία. Η εικόνα που παρουσιάζεται καθώς αποσύρονται τα νερά στις πληγείσες περιοχές, είναι περισσότερο από τραγική. Αμέτρητες κατεστραμμένες εκτάσεις με καλλιέργειες.Χίλια περίπου είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει. Πολλές βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μόνο στη Γενισέα 280 σπίτια και μαγαζιά έπαθαν σοβαρές ζημιές, δύο οικίες κατέρρευσαν και πολλές αποθήκες, όπου στοιβάζονταν παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, είναι ετοιμόρροπες. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις της Νομαρχίας, οι άστεγες οικογένειες στο νομό ανέρχονται στις 200.Λίγες όμως από αυτές φιλοξενούνται στα Κέντρα Υποδοχής Πλημμυροπαθών, γιατί οι περισσότερες θέλοντας να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους, προτιμούν να περνούν τις νύχτες τους σε συγγενικά σπίτια.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί στα ορεινά χωριά και σε πολλά πεδινά. Πολλά χωριά στην ορεινή Ξάνθη, όπως η Μέδουσα και οι Θέρμες,συνεχίζουν να είναι τελείως αποκομμένα από τον έξω κόσμο, αφού το οδικό τους δίκτυο έπαθε μεγάλες ζημιές. Ακόμη, για να γίνει δυνατή η πρόσβαση στα χαμηλότερα ορεινά χωριά, ο δρόμος χρειάστηκε να μπαζωθεί από δυνάμεις του Στρατού.

Η καταγραφή των ζημιών γίνεται από τις κοινότητες και τους δήμους της Ξάνθης. Ομάδες γεωπόνων και υπάλληλοι της Κτηνοτροφικής Υπηρεσίας κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο του νομού που κι αυτό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, έχει πληγεί ιδιαίτερα.

Χτες η στάθμη του Κόσυνθου κατέβηκε αισθητά, ενώ η αγωνία εντείνεται στα Πομακοχώρια,γιατί, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονται στα ορεινά χιονοπτώσεις. Στο μεταξύ εστάλησαν από τη Νομαρχία στον Εχίνο βυτία με πόσιμο νερό. Οπως είχε διαπιστώσει το κλιμάκιο της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ που επισκέφθηκε προχθές την παραπάνω ορεινή κοινότητα, το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί σοβαρές ζημίες, με αποτέλεσμα το νερό να είναι ακατάλληλο. Μετά από παραστάσεις των στελεχών του Κόμματος στη Νομαρχία εστάλησαν χτες μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού.

Κίνδυνος στο Εβρο

Τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία, κάνουν ορατό τον κίνδυνο πλημμυρών στον Εβρο. Ηδη στο όριο επικινδυνότητας και συναγερμού έφτασε ο ποταμός στις περιοχές Πύθιο, Σωθικό και Αμόριο. Χτες το βράδυ στο Σωθικό έσπασε ένα ανάχωμα και αν η άνοδος της στάθμης του νερού ανεβεί, εκφράζονται φόβοι για τις κατοικημένες περιοχές.

Συμπαράσταση από τα μπλόκα

Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους πλημμυροπαθείς του Νομού Ξάνθης, εκφράζουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τονίζεται: "Εμείς οι ξεσηκωμένοι αγρότες της Θεσσαλίας νιώθουμε την ανάγκη να σας εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, στις δύσκολες στιγμές που περνάτε, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό σας". "Η κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση, άμεσα θα πρέπει με πράξεις και όχι με λόγια να παρέμβει για την αντιμετώπιση των τόσο οξυμένων προβλημάτων σας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στοιχεία που δείχνουν την κυβερνητική κοροϊδία (2024-01-12 00:00:00.0)
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έθεσε σε κίνδυνο ζωές (2017-12-05 00:00:00.0)
Θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης (2017-09-29 00:00:00.0)
Η μπόρα ξύπνησε εφιάλτες (2004-10-14 00:00:00.0)
Ακατάλληλο νερό (2004-04-28 00:00:00.0)
Μετράνε τις πληγές τους (1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ