Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έθεσε σε κίνδυνο ζωές

Μεγάλες οι καταστροφές σε πολλές περιοχές με αφορμή τις βροχές των προηγούμενων ημερών

Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία
Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έλλειψη των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με αφορμή τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση οδήγησε να κηρυχθούν οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλλε και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία σημειώθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 400 κλήσεις (οι πρώτες ξεκίνησαν από τις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου) για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας στην περιοχή του Αγρινίου, ενώ δέκα άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση απεγκλωβίστηκαν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Κλεισούρα της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, όπου έκλεισε ο δρόμος, ενώ εγκλωβίστηκαν οδηγοί. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου. Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονταν στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Αγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι. Στάλθηκαν μηχανήματα του δήμου για να διανοίξουν κοινοτικούς δρόμους στις κοινότητες Χρυσοβέργι, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνά, προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές. Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης αποκαθιστούσαν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ προβλήματα στην ύδρευση υπήρξαν στην κοινότητα των Φραγκουλέικων.


Eurokinissi

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα των καταστροφών πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας στο Μεσολόγγι, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, των δημάρχων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας, εκπροσώπων αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στους Παξούς πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα. Στο έλεος του νερού στο Γάιο βρέθηκαν σπίτια και μαγαζιά που πλημμύρισαν. Στη νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους. Σώθηκε από διερχόμενους που έσπευσαν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο. Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως στο βόρειο συγκρότημα, χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να απομακρύνει κλώνους δέντρων που είχαν πέσει. Σε αρκετές περιοχές έγιναν διακοπές ρεύματος λόγω των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Κινδύνευσαν ζωές

Στην Πρέβεζα, υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να κληθεί να απεγκλωβίσει ανθρώπους που βρίσκονταν σε σπίτια ή καταστήματα. Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και επτά επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν τα ορμητικά νερά χειμάρρου μπήκαν σε σπίτια και κινδύνευσαν ζωές. Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Ριζά - Χειμαδιό έκλεισε λόγω καθίζησης, ενώ προβλήματα με την ύδρευση σημειώθηκαν στα χωριά Βράχος, Μυρσίνη και Μεγαδέντρο. Στο δήμο Ζηρού μεγάλοι όγκοι νερού στον κάμπο του Κερασώνα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα μετά τις εργασίες κατασκευής της Ιονίας Οδού και η εταιρεία θα πρέπει να επέμβει με αντιπλημμυρικές εργασίες, για να λυθεί το πρόβλημα. Πολλά από τα χωριά της περιοχής είχαν προβλήματα πρόσβασης λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό Ανω Ράχη κατέρρευσε τμήμα βουνού, με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να προκαλέσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε αυτοκίνητο.

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε το Καναλάκι στην Πρέβεζα

Eurokinissi

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε το Καναλάκι στην Πρέβεζα
Στην Κόνιτσα, κατέρρευσε το οδόστρωμα προς τη Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγω υπερχείλισης του Σαραντάπορου. Επίσης υπερχείλισε ο Αώος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Η ύδρευση ήταν ανεπαρκής γιατί γινόταν από αντλιοστάσιο. Συνολικά στις περιοχές Ιωαννίνων και Πρέβεζας η Πυροσβεστική δέχτηκε 67 κλήσεις για αντλήσεις νερών και παροχές βοήθειας (οι πρώτες κλήσεις έγιναν το Σάββατο ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα). Στο γεφύρι του Κόκκορη, στους Κήπους Ζαγορίου, το ποτάμι υπερχείλισε και ήταν αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επίσης, σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Ηπείρου σημειώνονταν κατολισθήσεις. Στο Παλιοσέλι τα μηχανήματα του δήμου της Κόνιτσας κατέβαλλαν προσπάθεια να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι. Στα Τζουμέρκα, σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώθηκαν πλημμύρες, κυρίως στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα. Τέλος, στην παλιά Εθνική οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, στο Τέροβο, γίνονταν συνεχείς κατολισθήσεις.

Στην Καστοριά, έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμίας - Χιλιόδεντρου από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο. Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις.

Κακοκαιρία ξέσπασε και στη Φθιώτιδα, καθώς η στάθμη του νερού ανέβηκε αισθητά στον Σπερχειό. Αστυνομικοί με μηχανικούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιθεώρησαν τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και αποφασίστηκε να κλείσει η γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό ένα στήριγμά της.

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στα λαϊκά νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών εκφράζουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Οικοδόμων.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «για μια ακόμη φορά ήρθαν στην επιφάνεια, μετά από φυσικά καιρικά φαινόμενα, η αδιαφορία και οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για τα μέτρα προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών και των περιουσιών τους. Για άλλη μια φορά επλήγησαν λαϊκά νοικοκυριά στην περιοχή μας. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, σε αγροκτήματα, σε επιχειρήσεις ήταν μεγάλες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως στη Δυτική Αττική.

Απαιτούμε άμεσα η Πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιώσει τους πληγέντες με όλο το ποσό των ζημιών που έπαθαν οι περιουσίες τους.

Το ΕΚΑ και το Σωματείο Οικοδόμων το επόμενο διάστημα θα πάρουν μια σειρά πρωτοβουλίες, για να αναδείξουν και να απαιτήσουν μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, όπως γεωλογικές μελέτες, αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά έργα, έργα σεισμικής θωράκισης κ.λπ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συσπειρωμένοι στα σωματεία - συλλόγους, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για την προστασία μας από τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Να διεκδικήσουμε την υλοποίηση άμεσων μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ