Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ανακατανομή της ανθυγιεινής λιτότητας
  • Νέοι περιορισμοί για τους ασθενείς με νοσοκομειακά συνταγολόγια
  • Πλαγιοκόπημα των ασφαλιστικών ταμείων
  • Ξένοι σύμβουλοι στην οργάνωση των νοσοκομείων

Οι δώδεκα παρεμβάσεις στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου που έκανε ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας,δε διαφέρουν απ' αυτά που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι προκάτοχοί του. Με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, επιχειρείται "εκσυγχρονισμός" και "ανασυγκρότηση" του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με στόχο την υφαρπαγή των αποθεματικών, όπου υπάρχουν, των ασφαλιστικών ταμείων. Θεσμοθετείται Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βάση τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ. Ακόμη, καταργείται ουσιαστικά ο, μέχρι σήμερα, ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία, αφού εισάγεται ο θεσμός των γενικών συμβούλων και των μάνατζερ. Εισάγεται ο συνολικός - ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός στα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι παύουν οι έκτακτες επιχορηγήσεις, ενώ προωθείται - εμμέσως - αύξηση του νοσηλίου με εσωτερική ανακλιμάκωση της ημερήσιας αποζημίωσης της νοσηλείας.

Τα δώδεκα σημεία που παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, έχουν ως εξής:

  • Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
  • Θέσπιση κλάδου γιατρών Δημόσιας Υγείας και Σχολικής Ιατρικής. Ανασυγκρότηση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και ίδρυση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
  • Στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για την Υγεία, δημιουργείται το Κέντρο Ερευνας, Ελέγχου και Πιστοποίησης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας.
  • Για το συντονισμό χρηματοδότησης του συστήματος και ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας του δημοσίου τομέα, συνιστάται Συμβούλιο Συντονισμένης Δράσης Υπηρεσιών Υγείας, στο οποίο συμμετέχουν και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.
  • Αναδιοργάνωση και συνεργασία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας, των Εθνικών Επιτροπών, των Κέντρων και των Συμβουλίων.
  • Θεσμοθετείται ο οικογενειακός γιατρός και το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το Δίκτυο αναπτύσσεται σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και λειτουργεί με συντονισμένη δράση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών φορέων, με αξιοποίηση της υποδομής των Κέντρων Υγείας και Πολυιατρείων.
  • Για την οργάνωση και διοίκηση των νοσοκομείων θεσμοθετείται ο γενικός διευθυντής - σύμβουλος, εισάγεται η μηχανοργάνωση και εφαρμόζεται διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  • Μεταρρύθμιση στη διαδικασία χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας με την εισαγωγή του Συνολικού - Ετήσιου Κλειστού Προϋπολογισμού.
  • Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας των ασφαλιστικών φορέων μεταξύ τους και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Καθιέρωση προγραμμάτων μετανοσοκομειακής παρακολούθησης ασθενών στα νοσοκομεία και ανάπτυξη Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Αποκατάστασης.
  • Δημιουργείται Συμβούλιο Ειδικοτήτων των Επιστημών Υγείας, καθιερώνεται σύστημα συνεχούς αξιολόγησης και κρίσης για την εξέλιξη των γιατρών και θεσμοθετείται σύστημα κινήτρων των γιατρών.
  • Εφαρμογή νοσοκομειακού συνταγολογίου, διαφορετικό ανά νοσοκομείο.
Εισαγόμενοι σύμβουλοι...

Οσον αφορά την εισαγωγή του θεσμού των γενικών συμβούλων στα νοσοκομεία, ο υπουργός πρόκειται να δώσει σήμερα εντολή στη ΔΕΠΑΝΟΜ να κάνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε γραφεία οργάνωσης νοσοκομείων, διεθνώς, για την πρόσληψη συμβούλων. Ο θεσμός θα λειτουργήσει αρχικά σε τρία μεγάλα νοσοκομεία (μεταξύ αυτών και ο "Ευαγγελισμός"). Ο υπουργός τόνισε ότι οι σύμβουλοι δεν έχουν σχέση με τους μάνατζερ, των οποίων δουλιά θα είναι η υλοποίηση της πολιτικής του υπουργείου και των συμβούλων. Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων, είπε ότι το σενάριο για την αντιμετώπισή τους, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση σύντομα, δεν περιλαμβάνει τη δανειοδότηση των νοσοκομείων, ούτε και αύξηση του νοσηλίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εσωτερικής "ανακλιμάκωσης" του νοσηλίου ανάλογα με την ασθένεια.Για την ανάπτυξη νέων συστημάτων, είτε αυτό αφορά τη Δημόσια Υγεία είτε τον οικογενειακό γιατρό, ο υπουργός υποστήριξε ότι τα πρόσθετα χρήματα που θα χρειαστούν "μπορούν να καλύπτονται από τις ετήσιες αυξήσεις του προϋπολογισμού και από την εξοικονόμηση πόρων μέσα από την ορθολογικοποίηση του συστήματος".

Αναφερόμενος στις 5.662 προσλήψεις προσωπικού για το 1996, είπε ότι έχουν καλυφθεί 1.000 θέσεις και οι υπόλοιπες έχουν δρομολογηθεί. Οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί για το 1997 πρόκειται να σταλούν για προκήρυξη στο ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ