Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδρούν στον αφανισμό οι ασυρματιστές

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αρνητικός ο Σουμάκης

"Εφοπλιστές, GMDSS θα πνίξουνε ζωές"!Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα που βροντοφώναξαν οι ασυρματιστές ραδιοτηλεγραφητές του Εμπορικού Ναυτικού χτες στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,προειδοποιώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στα πλοία το δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνίας, είναι επικίνδυνη και τους καταδικάζει σε αφανισμό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε με νομοθετικό διάταγμα, το 1998 να πετάξει από τα πλοία τους 2.000 ραδιοτηλεγραφητές και να βάλει "ταφόπλακα" σε ένα επάγγελμα που πάνω από 80 χρόνια εξασφάλιζε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτό, με την αιτιολογία ότι το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα GMDSS που πρόκειται να εγκατασταθεί στα πλοία δε χρειάζεται ειδικευμένο χειριστή, όταν ακόμα και οι κατασκευάστριες εταιρίες του συστήματος έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του!

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ασυρματιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη,ο οποίος αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Λίγο μετά, σε συνέντευξη στους ναυτιλιακούς συντάκτες, αναφερόμενος συνολικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία, δήλωσε ότι θα "στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης", ανεξάρτητα αν ο ίδιος έχει επιμέρους διαφωνίες!

Την παραμονή των ασυρματιστών στα πλοία απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Ο διωγμός των ασυρματιστών στα πλοία συνδέεται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση: "με την προσπάθεια που αναπτύσσουν εφοπλιστές και κυβέρνηση για τον οριστικό αφελληνισμό της ναυτιλίας στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" με τα ανασφάλιστα πλοία". Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",επισημαίνοντας ότι αυτός ο αγώνας αφορά όλους τους ναυτεργάτες, αφού η κατάργηση του ασυρματιστή "θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών που παραμένουν στο πλοίο, δεδομένου ότι το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί ανασφαλές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ