Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Βαφτίζει το "κρέας, ψάρι" ο Λαμπράκης!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας αποφάσισε να συζητήσει το θέμα της παράνομης κατασκευής γκαράζ στο Πάρκο Ελευθερίας. Σπ. Χαλβατζής: "Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν Λαμπράκη να είναι πάνω και πέρα από τους νόμους"

"Υπάρχει μια κίβδηλη αλλαγή του χαρακτήρα και της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσική από συνεδριακό, σε πολιτιστικό, ώστε παρακαμφθούν οι απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις περί κατασκευής και λειτουργίας συνεδριακών κέντρων".

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος Σπύρος Χαλβατζής, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, που συζήτησε την παράνομη κατασκευή γκαράζ στο Πάρκο Ελευθερίας από τον μεγαλοεκδότη Χ. Λαμπράκη. Στο ΝΣ αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή και να παρθεί απόφαση.

Ο Σπ. Χαλβατζής στην τοποθέτησή του τόνισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν νομικά, πολιτιστικά, οικολογικά, κοινωνικά και κυρίως πολιτικά προβλήματα.

"Υπάρχουν παρατυπίες και παρανομίες στην επέκταση του Μεγάρου Μουσικής και κυρίως της κατασκευής του γκαράζ στο Πάρκο Ελευθερίας. Ολα αυτά έχουν καταγγελθεί και έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις", επισήμανε.

Αναφερόμενος γενικότερα στους παράγοντες που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, τόνισε ότι "πρέπει να προστατεύσουμε κάθε ελεύθερο χώρο στην Αθήνα από τη δράση εξωθεσμικών παραγόντων που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιλεξιμότητα του έργου και για τους όρους που επέβαλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά χρήματα του προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού δίνονται για το Μέγαρο Μουσική στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη που είναι και αυτό του Λαμπράκη. Ο Λαμπράκης θέλει να ελέγχει τα πάντα και κυρίως τον πολιτισμό στην Ελλάδα".

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής, τόνισε ότι "η Νομαρχία Αθήνας πρέπει να δώσει ένα μήνυμα που να λέει σε όλους ότι τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η κυριαρχία του Χ. Λαμπράκη στην πολιτική ζωή, η δράση εξωθεσμικών παραγόντων δε γίνεται αποδεκτή. Δεν μπορεί κανένας Λαμπράκης να στέκεται πάνω και πέρα από τους νόμους".

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

Ερώτηση Εφραιμίδη στην Ευρωβουλή

Την απάντηση της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με τον αν προκηρύχτηκε και δημοσιεύτηκε ο απαραίτητος διαγωνισμός για την εκτέλεση των έργων που συνεχίζονται στο Μέγαρο Μουσικής, ζητά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,με ερώτησή του στην Ευρωβουλή.

Είναι γνωστό ότι στις 17.7.96 εκδόθηκε από την Πολεοδομία της Αθήνας της Νομαρχίας Αττικής η 702 οικοδομική άδεια "προσθήκης κατ' επέκτασιν υπογείων κλπ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθήνας" για την ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής, για την οποία εκκρεμεί προσφυγή ακύρωσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών από τις 18.10.96.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. δραχμών, θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου με δημόσια δαπάνη και κοινοτική χρηματοδότηση που υπερβαίνει το 50% στα πλαίσια του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο Β. Εφραιμίδης στην Ερώτησή του αναφέρει ότι στο έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων υπόγειο γκαράζ που χρηματοδοτείται με 2,25 δισ. από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και όπερα ή συνεδριακό ή πολιτιστικό κέντρο που χρηματοδοτείται με 3,30 δισ. από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Τουρισμός -Πολιτισμός".

Στην Ερώτηση του ο Β. Εφραιμίδης επισημαίνει ότι "σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία 93/37/14.6.93 του Συμβουλίου, για τα έργα που πραγματοποιούνται με δημόσια δαπάνη και έχουν προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 1,5 δισ. (5.000.000 ECU) είναι υποχρεωτική η προκήρυξη διαγωνισμού και η δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων". Η επιτροπή ερωτάται αν προκηρύχτηκε και δημοσιεύτηκε ο απαραίτητος διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου και αν όχι, τι μέτρα πρόκειται να πάρει.

Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει δημοσιεύσει προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για τη μελέτη - κατασκευή του έργου, αν και η προθεσμία εκτέλεσης είναι 14 μήνες (σ.σ. πολύ μικρό χρονικό διάστημα) από την κατάρτιση της σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ