Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Μετράνε τις πληγές τους

Στο ένα δισεκατομμύριο δραχμές φτάνουν οι ζημιές. Στο Δημοτικό Συμβούλιο - με αίτημα συμβούλων - θα γίνει συζήτηση για τις εγκληματικές ευθύνες

Δυο μέρες μετά τη μεγάλη πλημμύρα της Κυριακής και η Χίος ακόμα μετράει τις πληγές της, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν, δεκάδες επιχειρήσεις κινδύνευσαν με καταστροφή, ενώ εκατοντάδες άλλες έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Από σχετικές καταγραφές που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς εξετάζεται ακόμα το κομμάτι καταστροφών στο φυτικό και γεωργικό κεφάλαιο, προκύπτει ότι ίσως οι ζημιές να φτάνουν στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών.

Η Νομαρχία, με σχετική ανακοίνωση της, αναφέρει ότι οι πληγέντες από την πλημμύρα της Κυριακής μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν: Για καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα στους αντίστοιχους δήμους και κοινότητες. Για καταστροφές σε γεωργικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο (αγροτικές εκμεταλλεύσεις), στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου (Τηλέφωνα: 44.265, 44.266).

Τέλος, με την καταγραφή των ζημιών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ασχολείται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, ενώ για αντίστοιχες στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο οι αρμόδιοι δήμοι και κοινότητες.

Στο μεταξύ, αρκετοί πληγέντες, επειδή γνωρίζουν πού θα καταλήξουν όλες αυτές οι δεσμεύσεις, συζητούν ακόμα και για τη δημιουργία Ενωσης ή Συλλόγου Πληγέντων Πλημμυροπαθών, ώστε να διεκδικήσουν οργανωμένα την αποζημίωσή τους, αφού για την καταστροφή τους δεν ευθύνονται κύρια οι φυσικές δυνάμεις, αλλά η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης από τη δημοτική αρχή, οι κακοτεχνίες έργων και η ασέβεια και κακοποίηση του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Χίου δεν αισθάνθηκε την παραμικρή ανάγκη να ζητήσει ούτε μια μικρή συγνώμη από τους δημότες, ενώ είναι γνωστό ότι μέχρι την παραμονή της πλημμύρας σχεδίαζαν τη σταδιακή μετατροπή σε δρόμο του χειμάρρου Παρθένη, ενώ τσιμέντωσαν ήδη το χείμαρρο της Αγίας Ειρήνης και εξαιτίας του πνίγονται στην κυριολεξία δημότες της περιοχής Λάταινας για τρίτη συνεχή χρονιά.

Το θέμα, πάντως, θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο, καθώς κατατέθηκε σχετική αίτηση από συμβούλους.

  • Με επιστολή του προς το Δήμο Χίου, ο δήμαρχος Τσεσμέ Νουρί Ερτάν εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στο λαό της Χίου, που αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα από τις πλημμύρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ