Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Στοπ σε πρόγραμμα του ΟΕΚ στην Παιανία

Σταματάει το πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για ανέγερση 180 διαμερισμάτων σε 60 τριώροφες κατοικίες στην περιοχή της Παιανίας και σε απόσταση 200 μέτρων από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης. Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε παράνομο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία νέου οικισμού, επειδή η περιοχή ήταν εκτός Σχεδίου Πόλεως και δε βρισκόταν σε επαφή με το όριο εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως, κατά τρόπο που να αποτελεί προγραμματισμένη επέκτασή του.

Στην ίδια απόφαση το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αναφέρει ότι η δημιουργία νέων οικισμών, σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθηνών (Ν. 1515/1985), μπορεί να γίνεται μόνο σε περιοχές προγραμματισμένης επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως. Στο ΣτΕ προσέφυγε εκπρόσωπος του Δήμου Παιανίας ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, το ΣτΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις επιτρέπεται η έγκριση τοπικών ρυμοτομικών Σχεδίων Πόλεων εκτός των ορίων οικισμών, σε περιπτώσεις ανέγερσης δημοσίων κτιρίων και επειγόντων στεγαστικών κρατικών προγραμμάτων (ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα των διατάξεων 24 του Συντάγματος), αλλά αυτό γίνεται εφόσον η δημιουργία και η θέση του νέου οικισμού έχει ήδη προβλεφτεί σε εγκεκριμένο ευρύτερου χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε να αποτελεί προγραμματισμένη επέκτασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ