Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και συμβιβασμένες ηγεσίες

Με την καθολική τους συμμετοχή στη χτεσινή 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ) έστειλαν το μήνυμα προς την κυβέρνηση, πως είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για να ανατρέψουν την καταστροφική της πολιτική για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και το εργασιακό τους μέλλον. Παράλληλα, με τη μικρή τους συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έστειλαν μήνυμα προς τις συμβιβασμένες ηγεσίες των Συνδικάτων του κλάδου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ), ότι έχουν χάσει όποια αξιοπιστία τούς είχε απομείνει και δεν τις εμπιστεύονται πλέον.

Και όσον αφορά την αξιοπιστία της συνδικαλιστικής ηγεσίας στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, φάνηκε ξεκάθαρα χτες ότι είναι ανύπαρκτη. Τα στελέχη των παραπάνω παρατάξεων, στη χτεσινή συγκέντρωση, ενώ κατήγγειλαν τη συγκοινωνιακή πολιτική στο σύνολό της, περιόρισαν τις βολές τους στην έλλειψη κονδυλίων, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών και τις εργασιακές σχέσεις, για να καταλήξουν στο ότι, εφόσον δεν εξασφαλιστούν κονδύλια, τότε "θα" αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν ευθέτω χρόνω!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Ανδ. Κολλάς μίλησε για το "μαύρο μέλλον" των αστικών συγκοινωνιών, όπως προδιαγράφεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα πενιχρά κονδύλια και δεν "τσιγκουνεύτηκε" στις καταγγελίες κατά της "αντισυγκοινωνιακής κυβερνητικής πολιτικής", κατά του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη,που αρνήθηκε να υπογράψει "μνημόνιο" με συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των αστικών συγκοινωνιών κλπ. Διερωτήθηκε, μάλιστα, για το τι μπορεί να "κρύβεται πίσω από την άρνηση του υπουργού", ενώ μίλησε και για "παιχνίδι ξένων κέντρων", που μπλοκάρουν την προμήθεια καινούριων λεωφορείων με προγραμματικές συμφωνίες. Απολογούμενος για την τετράχρονη συναίνεση της ηγεσίας του Συνδικάτου στις κυβερνητικές επιλογές, είπε ότι "πιστεύαμε τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών"! Ομως, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση ...θα εξασφαλίσει κονδύλια και ...όλα θα πάνε καλά! Αν δε γίνει αυτό, "θα" συνεδριάσουν οι διοικήσεις των Συνδικάτων και "θα" αποφασίσουν "κλιμάκωση" μετά τις γιορτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Θ. Κορδός,μίλησε για την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλε τον υπουργό Μεταφορών για "εμπαιγμό", ενώ και αυτός επικέντρωσε την κριτική του στην έλλειψη κονδυλίων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΗΣΑΠ, Γ. Γαβρίλης, τάχθηκε υπέρ του "κοινού αγώνα των εργαζομένων", στα θέματα που συμφωνούν! Αναφορά, που φανερώνει την αντίθεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στους ΗΣΑΠ, στη σύσταση του Ενιαίου Συγκοινωνιακού Φορέα.

Ο Χρ. Σταμούλος

Ο μόνος και ουσιαστικός αντίλογος στην ομοφωνία των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ), Χρ. Σταμούλο.Κατήγγειλε τους προηγούμενους ομιλητές για τις ανέξοδες κορόνες, χωρίς αντίκρισμα, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει από τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις των ίδιων συνδικαλιστών και των εκάστοτε υπουργών, αλλά δε βλέπουν έργα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι αυτά τα καυτά προβλήματα οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων τα παραπέμπουν στο ...απώτερο μέλλον.

Ο Χρ. Σταμούλος επισήμανε ότι έφτασε η ώρα να αφήσουν οι εργαζόμενοι κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους και να διεκδικήσουν ενωμένοι την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου, με ραχοκοκαλιά τη σύσταση Ενιαίου και 100% Δημόσιου Συγκοινωνιακού Φορέα, που πρέσβευε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας έτσι κάθε δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης αγωνιστικού μετώπου "από τα κάτω", ώστε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με συγκεντρώσεις και πορείες, ακόμα και καταλήψεις υπουργείων, αν κριθεί αναγκαίο. Για τη διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου προγράμματος δράσης, πρότεινε τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων, για ν' αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας συμπαράσταση, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι επέκριναν την απόφαση του Α. Κολλά να κλείσει τη διαδικασία άρον - άρον, στερώντας τη δυνατότητα να μιλήσουν και εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ