Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΩΟΙ ΟΚΤΩ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
"Αγωνίζονταν για το δίκιο τους"
  • Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκανε δεκτή την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, αναγνωρίζοντας ότι αγωνίζονταν για την επίλυση των προβλημάτων τους
  • Μεγάλο συλλαλητήριο αγροτών έξω από το δικαστήριο την ώρα της δίκης

Απόφαση - κόλαφος κατά της κυβερνητικής πολιτικής ποινικοποίησης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς. Κήρυξε αθώους τους οκτώ αγρότες - μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη.

Στη θαρραλέα αγόρευσή του ο εισαγγελέας κ. Γκίκας, που δεν ακολούθησε την "πεπατημένη", πρότεινε την αθώωση των κατηγορούμενων. Αν και αποδέχτηκε το τυπικό μέρος της κατηγορίας, περί κατάληψης οδοστρώματος, παρεμπόδισης συγκοινωνιών κλπ, δε στάθηκε μόνο στο γράμμα του νόμου, αλλά εκφράζοντας το κοινό περί Δικαίου αίσθημα, σημείωσε ότι οι αγρότες αγωνίζονταν με αυτόν τον τρόπο για το δίκιο τους, ότι διεκδικούσαν την επίλυση των προβλημάτων τους και ότι δεν έκλεισαν το δρόμο από δόλο. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που δικαστήριο αθωώνει αγρότες, όχι λόγω αμφιβολιών.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή αθωωτική απόφαση ο Σ. Γραβαλάς,μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο "Ρ": "Στέλνει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Να σταματήσουν άμεσα οι δίκες των αγροτών. Είναι μια απόφαση η οποία καταρρίπτει όλο το σκεπτικό των κατηγοριών σε βάρος των 6.500 αγροτών σε όλη τη χώρα. Εμείς θα το πούμε και πάλι, ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε και σ' αυτόν θα βαδίσουμε, διεκδικώντας την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματός μας".

Συλλαλητήριο

Την ώρα της δίκης εκατοντάδες αγρότες του νομού πραγματοποιούσαν μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας το σταμάτημα των διώξεων σε βάρος της αγροτιάς του τόπου.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών μίλησε ο Γ. Σοφιανίδης,ένας από τους κατηγορούμενους και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κιλκίς, ο οποίος τόνισε πως η εκστρατεία διώξεων σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς δε θα κάμψει το αγωνιστικό της φρόνημα. "Αντίθετα μας ατσαλώνει, μας πεισμώνει και προειδοποιούμε πάλι πως μπροστά σ' αυτή την πολιτική που μας ξεκληρίζει, θα αντισταθούμε και θα παλέψουμε για τα δίκια μας. Ο δρόμος του ενωμένου αγώνα είναι μονόδρομος για μας", είπε ο Γ. Σοφιανίδης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταφέροντας τη συμπαράσταση των αγροτών της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα.

Χαιρετίζοντας ο Γ. Παττάκης, από την Πανθεσσαλική Επιτροπή, τόνισε πως η τρομοκρατία δε θα περάσει και ήδη οι αγρότες προχωρούν στην οργάνωση των νέων αγώνων τους ενάντια στην πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και τις Βρυξέλλες και θέλει να διώξει από τα χωράφια τη φτωχομεσαία αγροτιά. Επίσης κατήγγειλε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ενώ στα λόγια στηρίζουν τους αγρότες, αρνήθηκαν να ψηφίσουν στη Βουλή την τροπολογία για παύση των διώξεων. Καταλήγοντας ο Γ. Παττάκης σημείωσε πως μόνο μέσα από ένα ρωμαλέο αγωνιστικό, διεκδικητικό μέτωπο αγροτιάς και εργατών θα μπορέσει να δοθεί λύση στα αιτήματα της αγροτιάς και όλου του λαού.

Τη συμπαράστασή τους προς τους αγρότες εξέφρασαν επίσης οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς, η ΕΑΣ Κιλκίς, το Σωματείο Οικοδόμων, η ΕΛΜΕ, και το Σωματείο Αστυνομικών Νομού Κιλκίς. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και βουλευτές της ΝΔ του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ