- Μπροστά στις ευθύνες της, για ό,τι συμβεί σε περίπτωση πλημμύρας, θέτει την κυβέρνηση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής με ομόφωνη απόφασή του. Το Νομαρχικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι υπάρχει... - 1997-12-10 00:00:00.0"/> - Μπροστά στις ευθύνες της, για ό,τι συμβεί σε περίπτωση πλημμύρας, θέτει την κυβέρνηση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής με ομόφωνη απόφασή του. Το Νομαρχικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι υπάρχει... - 1997-12-10 00:00:00.0" /> Αμεσος κίνδυνος για πλημμύρες | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αμεσος κίνδυνος για πλημμύρες
  • Ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο καταγγέλλει την κυβερνητική αδιαφορία
  • Η πλειοψηφία, όμως, "ξεχνά" ότι έχει επίσης ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης

Μπροστά στις ευθύνες της, για ό,τι συμβεί σε περίπτωση πλημμύρας, θέτει την κυβέρνηση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής με ομόφωνη απόφασή του. Το Νομαρχικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλημμύρες στην Ανατολική Αττική και κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση των υποσχέσεών της. Για το θέμα αποφασίστηκε να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του νομάρχη και των δημάρχων - προέδρων της περιοχής, για να καταγγελθεί η καθολική ανεπάρκεια των έργων που έχουν γίνει από το κράτος για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς και το γεγονός ότι η εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για έργα πέντε δισ. στην περιοχή ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Επιπλέον, μεταξύ άλλων και προκειμένου να προλάβουν τώρα ό,τι είναι δυνατόν, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε προληπτικό καθαρισμό των ρεμάτων με όσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν.

Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι παράλληλη με την κυβερνητική αδιαφορία ήταν και η αδράνεια της πλειοψηφίας των νομαρχιακών συμβούλων της Νομαρχίας της Ανατολικής Αττικής. Από τις 16 Δεκέμβρη του 1995 ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Στεφανίδης είχε επισημάνει τον κίνδυνο και επανειλημμένα είχε ζητήσει να έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου έγκαιρα να ληφθούν μέτρα. Από τότε μέχρι σήμερα όμως δεν έγινε τίποτα, αφού η σχετική συνεδρίαση άλλοτε αναβαλλόταν και άλλοτε το θέμα υποβαθμιζόταν, με αποτέλεσμα σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο να "νίπτει τας χείρας του" μπροστά στον κίνδυνο που τώρα βρίσκεται ολόκληρη η Ανατολική Αττική. Την ευθύνη που οι ίδιοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν, τους υπογράμμισε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νίκος Στεφανίδης, αφού τόσα χρόνια υπηρετούσαν τυφλά τις εντολές της κυβέρνησης και δε διαμαρτύρονταν απέναντι στην αδιαφορία της.

Την ευθύνη της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου αποδέχτηκε μέσα από την εισήγησή του και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Τούντας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Θεωρώ ότι και η ευθύνη η δική μας είναι μεγάλη. Η αντίδρασή μας, ως αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε κυβερνητικές αποφάσεις ζημιογόνες για την περιοχή ή σε κυβερνητική αδράνεια για προβλήματα της περιοχής, είναι ανύπαρκτη και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως από τη συμπεριφορά μας σε τέτοια θέματα θα κριθούμε".

Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, αμέσως μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1995 ο υποδιευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας σε έκθεσή του παρουσίασε το όλο πρόβλημα και πρότεινε τα αναγκαία έργα που έπρεπε άμεσα να γίνουν. Λίγο αργότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα "έδωσε" 5 δισ. για τρία από αυτά τα έργα. Την ίδια περίπου χρονική περίοδο ο αναπληρωτής ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας ενέκρινε άλλα 500 εκατ. για την εκτέλεση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων από την ΕΥΔΑΠ.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις όμως και δεσμεύσεις για την έγκαιρη κατασκευή έργων, που θα προστατέψουν τους πολίτες από τις πλημμύρες, μέχρι σήμερα τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει.

Απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι η δήλωση του νομάρχη Δ. Φράγκου,πως "η ΕΥΔΑΠ ανέλαβε μεν τη μελέτη για πολλά ρέματα, αλλά πολλά από τα ρέματα αυτά έχουν μπαζωθεί, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ποια είναι ρέματα και ποια όχι". Τα έργα έμειναν μόνο στα λόγια και σήμερα, μπροστά στον κίνδυνο μιας καταστροφικής πλημμύρας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο θυμήθηκε όσα, χρόνια τώρα, η κυβέρνηση υποσχόταν αλλά ποτέ δεν έδωσε. Ρίχνουν λοιπόν τις ευθύνες στην κυβέρνηση χωρίς να απαντούν, όμως, γιατί δεν αντέδρασαν έγκαιρα τόσα χρόνια μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο για τους κατοίκους, και γιατί, παρά τις συνεχείς εδώ και τρία χρόνια έγγραφες και προφορικές επισημάνσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και σε αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας από την παράταξη της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", δεν έλαβαν έγκαιρα θέση και δεν πίεσαν την κυβέρνηση να προστατέψει την περιοχή.

Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ