Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ
Συντονισμένα, μαχητικά μπροστά!

Πρώτο αγωνιστικό, κοινό βήμα, η διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλες τις έδρες των νομών στις 19 Ιούνη. Πρωτοβουλίες για πλατιές συσκέψεις με τους άλλους φορείς. ΝΑΙ στην αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων - ΟΧΙ στον "κοινωνικό διάλογο"

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής και γενικότερα της χώρας και ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική, καθώς επίσης το μέλλον, οι στόχοι και η προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν τα θέματα της κοινής σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων της περιοχής Δυτικής Ελλάδας - Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 29 Μάη.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος και αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Αγρινίου.Πρώτο κοινό αγωνιστικό βήμα θα είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλες τις έδρες των νομών στις 19 Ιούνη στις 8 μ.μ.,ενώ τα ΕΚ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες πλατιών συσκέψεων με τους άλλους φορείς για την κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

Συνέχιση -ενίσχυση των αγώνων

Στο ψήφισμα που ενέκριναν τα Εργατικά Κέντρα, περιέχονται οι πιο κάτω βασικές διαπιστώσεις:

"Η πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια - πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων - έχει οδηγήσει ευρύτερα στρώματα του λαού σε απόγνωση. Η ανεργία διογκώνεται ιδιαίτερα στην περιοχή, δεκάδες εργοστάσια έκλεισαν, άλλα απειλούνται με κλείσιμο, η αγροτική οικονομία συρρικνώνεται, μεγάλα τμήματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών ξεκληρίζονται, οι επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ενώ τα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η συσσώρευση πλούτου παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Το τελευταίο διάστημα, η επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό γενικεύεται και εντείνεται, αποχτάει σαρωτικό χαρακτήρα. Είναι καλοσχεδιασμένη και οργανωμένη. Το έδαφος προετοιμάστηκε συστηματικά με την καλλιέργεια του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πάση θυσία εισόδου στην ΟΝΕ, αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι, όμως, βρέθηκαν απροετοίμαστοι. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε αφοπλισμένο από την τακτική και τους χειρισμούς της ΓΣΕΕ. Για το λόγο αυτό, καλούμε τη ΓΣΕΕ να αλλάξει προσανατολισμό, να μπει μπροστά στους αγώνες, να σχεδιάσει νέες μορφές και να πάρει σαφείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση - προοπτική - συνέχιση των αγώνων των εργαζομένων.

Εντελώς διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων έμπαιναν επικεφαλής του αγώνα, σφυρηλατούσαν μια μαχητική στάση αντίστασής τους και όχι στάση υποταγής μέσω των διαβόητων "κοινωνικών διαλόγων".

Αυτή η λογική συνεχίζεται και σήμερα. Μόλις προ ημερών έσυραν τη ΓΣΕΕ στην υπογραφή, υπό τα χειροκροτήματα των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, της δίχρονης ΕΓΣΣΕ, με αύξηση προς 156 δραχμές την ημέρα στα κατώτερα μεροκάματα και βαθύτερη, όμως, επιδίωξη τον παροπλισμό για δύο χρόνια του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεών του.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αναδείχνεται ο ίδιος ο ρόλος του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, των τριτοβάθμιων σωματείων τους, των Εργατικών Κέντρων, της ίδιας, δηλαδή, της βάσης. Αυτοί καλούνται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής χτυπάνε το ίδιο σκληρά τους εργατοϋπαλλήλους, τους φτωχούς αγρότες, κτηνοτρόφους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρεμπόρους, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Διαμορφώνουν τα δεδομένα κοινής δράσης και κοινής στάσης απέναντι στα προβλήματα και τους υπαιτίους, για μια πλατιά συμπαράταξή τους, με αιχμή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτή την αλληλοκατανόηση, τη συμπαράταξη και συμμαχία καλούμαστε να διαμορφώσουμε στους καθημερινούς αγώνες".

Απαιτούμε και διεκδικούμε

Σαν βασικά αιτήματα και στόχους πάλης, τα Εργατικά Κέντρα προβάλλουν τα παρακάτω:

- Υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή την πλήρη απασχόληση, προστασία του 8ωρου ή του 7ωρου και την καθιέρωση της 35ωρης εβδομάδας (δηλαδή 15 μέρες επί 7 ώρες) για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών.

- ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο. "Είμαστε - τονίζεται - κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης".

- Αποχώρηση της ΓΣΕΕ και καταγγελία κάθε μορφής "κοινωνικού διαλόγου", καθώς και κάθε ιδέα κοινωνικής συναίνεσης.

- Απόρριψη της απαράδεκτης δίχρονης ΕΓΣΣΕ και καταγγελία αυτών που την ψήφισαν. "Διεκδικούμε - σημειώνεται - κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000.

- Σύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ.

- Περιφρούρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, τριμερής χρηματοδότηση κλπ.

- ΟΧΙ στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

- ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων και στην τρομοκρατία, στις απολύσεις στους χώρους δουλιάς, στον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ.

- Καμία επέμβαση των ξένων δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Μέτρα για την περιοχή

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την περιοχή, προβάλλονται τα εξής αιτήματα:

- ΟΧΙ στο κλείσιμο των βιομηχανιών.

- Ανάπτυξη της βιομηχανίας, με βάση την ντόπια παραγωγή. Στήριξη του δημόσιου και συνεταιριστικού τομέα.

- Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής - κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας. Εργα υποδομής για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. ΟΧΙ στην πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς, όπως επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το πολυεθνικό κεφάλαιο.

- ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΕΛΒΙΖ - Να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα έργα στην περιοχή (Ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, Σήραγγα Ακτίου - Πρέβεζα, Εγνατία οδός, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Παρακάμψεις Αγρινίου - Αρτας - Ιωαννίνων, Σήραγγα Κατάρας κλπ.).

- Να φτάσει και στην περιοχή ο Σιδηρόδρομος και το Φυσικό Αέριο. Μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων στον τουρισμό, ενίσχυση των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, μέτρα για την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής.

"Αποκρούουμε - τονίζεται - σταθερά το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Λέμε ΟΧΙ στον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος των ξένων και των Ελλήνων εργατών. Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για τους Αλβανούς και τους άλλους αλλοδαπούς εργαζόμενους, διεκδικούμε κάρτα εργασίας σε όλους".

Τα επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τη δράση τους στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα Εργατικά Κέντρα αναφέρουν στο ψήφισμά τους: "Δημοσιοποιούμε πλατιά με όλα τα μέσα το ψήφισμα και την απόφασή μας. Να φτάσει το ψήφισμα του αγώνα σε κάθε εργαζόμενο και τη ΓΣΕΕ. Αποφασίζουμε ομόφωνα να οργανώσουμε συλλαλητήρια σε όλες τις έδρες των νομών στις 19/6/98 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ. και να καλέσουμε πλατιές συσκέψεις με τους φορείς το κάθε Εργατικό Κέντρο ξεχωριστά, για την κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, που απασχολούν τα λαό της περιοχής.

Ο συντονισμός αυτός των Εργατικών Κέντρων θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα, για να δώσουμε συνέχεια και προοπτική στον αγώνα και στις διεκδικήσεις μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ