Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Κεντρικός στόχος, η απόκρουση της επίθεσης

- Στις 7 Ιούνη πραγματοποιείται η Παναθηναϊκή συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" και στις 12 - 13 Ιούνη γίνεται η πανελλαδική συνδιάσκεψη. Ενα απ' τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ενοποίηση των δυο παρατάξεων. Ποιοι είναι οι λόγοι που κατά τη γνώμη σας επιβάλλουν την ενοποίηση και γενικότερα τι επιδιώκεται να αναδειχτεί μέσα απ' τις εργασίες των συνδιασκέψεων;

- Με την ενοποίηση επιδιώκουμε να ενιαιοποιηθεί η δράση όλων των δυνάμεων, σε κεντρικούς στόχους και άξονες στη βάση των κοινών προβλημάτων των εργατοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να ενισχυθεί η επιτελική ικανότητα των οργάνων της παράταξης με πιο ορθολογική διάταξη των στελεχών της. Επιδιώκουμε παράλληλα με τη διαδικασία της Συνδιάσκεψης, να διευρύνουμε την παράταξη και με άλλους αγωνιστές που, παρά τις επιμέρους διαφορές, συμφωνούν με τη βασική λογική μας. Επιδιώκουμε συνολικά με την ανασυγκρότηση της παράταξης, να γίνει πιο ικανή για συσπείρωση και ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να βοηθήσουμε με τις θέσεις μας και τη δράση μας τα συνδικάτα, να γίνουν πιο αποτελεσματικά στον αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από το μεγάλο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση.

- Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της περιόδου που πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη της παράταξης;

- Η Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και της "ΔΕ" γίνεται σε μια περίοδο έντονων διεργασιών και εξελίξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είναι υποχρεωμένο να αντιπαλέψει την πιο σκληρή πολιτική. Η επίθεση εκφράζεται πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Με την αλλαγή του συνόλου των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου, συνολική παράδοση του χρόνου εργασίας στη δικαιοδοσία των εργοδοτών, κατάργηση της μονιμότητας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με την αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στόχος τους είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και η πλήρης υποταγή και αποδοχή από την εργατική τάξη της λογικής του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, η παραίτησή τους από την ταξική πάλη, ο ευνουχισμός του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Η συντριβή, με δύο λόγια, του εργατικού κινήματος και η διαιώνιση του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

- Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της παράταξης, που θα καθορίσουν και το πρόγραμμα δράσης της από δω και πέρα;

- Κεντρικός μας στόχος είναι η απόκρουση της επίθεσης και των αστικών θεωριών που τη συνοδεύουν, που όλες συγκλίνουν στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στη λογική της ταξικής συνεργασίας. Η προσπάθεια για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ταξικού ρεύματος, ο συντονισμός δράσης της εργατικής τάξης, ο συντονισμός δράσης με άλλα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από την ίδια πολιτική π. χ. οι αγρότες. Στους άμεσους στόχους μας συμπεριλαμβάνονται η μαζικοποίηση και καλύτερη λειτουργία των σωματείων, η ανάπτυξη του αγώνα των ανέργων, η συναδέλφωση και ο κοινός αγώνας με τους ξένους εργάτες.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουμε την πολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη (2004-12-24 00:00:00.0)
Θέλουν συνδικάτα να δουλεύουν για το κεφάλαιο (2002-11-26 00:00:00.0)
Πιο δυνατά για ισχυρό μέτωπο πάλης (1998-06-14 00:00:00.0)
Μοναδική διέξοδος οι κοινωνικές συμμαχίες (1998-05-31 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία στο συνέδριο του ΕΚΑ (1998-05-20 00:00:00.0)
Σε ανοδική πορεία (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ