Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΑΚ - ΔΕ
Πιο δυνατά για ισχυρό μέτωπο πάλης

Η ανάγκη να ενταθεί η παρέμβαση της παράταξης στα πρωτοβάθμια σωματεία, για το συντονισμό και την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, επισημάνθηκε την πρώτη μέρα των εργασιών. Σήμερα η εκλογή νέας ΕΕ. Αστυνομική παρέμβαση σε αντιπροσώπους της Θεσσαλίας

"Να οικοδομήσουμε το μέτωπο της εργατικής τάξης, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό". Με το σύνθημα αυτό να δεσπόζει και μέσα σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, άρχισε χτες η 9η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ,με τη συμμετοχή εκατοντάδων ΕΣΑΚιτών από όλη τη χώρα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το άνοιγμα των εργασιών της Συνδιάσκεψης έκανε ο Γιάννης Επιτρόπου, πρόεδρος της παράταξης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: "Σ' αυτή την αίθουσα χτυπάει η καρδιά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. Ο καθ' ένας από εσάς έχει επιφορτιστεί της τιμητικής ευθύνης να εκφράσει τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τη ζοφερή κατάσταση των ανέργων, των εργαζομένων που ζουν με την ανασφάλεια του αύριο, των συνταξιούχων, των νέων που βλέπουν τις πόρτες της μόρφωσης και της δουλιάς να είναι κλειστές". Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον πρωτοπόρο ρόλο των ΕΣΑΚιτών, στους αγώνες που πρωτοστάτησαν, τις θυσίες που δεν αρνήθηκαν να κάνουν για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. "Είναι σίγουροι οι εργαζόμενοι, κατέληξε, ότι δε θα τους διαψεύσετε. Σε σας όλες οι ελπίδες τους. Από τις συμβιβασμένες παρατάξεις και τους εξαγορασμένους συνδικαλιστές δεν περιμένουν τίποτα".

Οι ΕΣΑΚίτες αντιπρόσωποι, τιμώντας εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τους ΕΣΑΚίτες που έφυγαν από κοντά τους, κράτησαν στη μνήμη τους ενός λεπτού σιγή, ξεσπώντας αμέσως μετά σε χειροκρότημα.

Ακολούθησε η εισήγηση της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής, από τον Δήμο Κουμπούρη,στην οποία σημειώθηκε ότι η ΕΣΑΚ και η ΔΕ πάλεψαν με συνέπεια για την απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που το εκφράζουν και το υπηρετούν. Πρωτοστάτησαν στους αγώνες της εργατικής τάξης, αποκάλυψαν την ουσία και το χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, το ρόλο και τις επιδιώξεις της ΕΕ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Συνεχίζοντας, ο εισηγητής ανέφερε τα ζητήματα στα οποία πρέπει οι ΕΣΑΚίτες να συγκεντρώσουν την προσοχή τους: "Να φωτιστούν καλύτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και στην οργάνωση των αγώνων, από το χαρακτήρα της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου. Να φωτιστούν οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες των εξελίξεων και να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη πιο συστηματικής παρακολούθησής τους από το στελεχικό δυναμικό της παράταξης. Να ενισχυθεί ο προσανατολισμός της παράταξης και η παρέμβασή της, με στόχο την προώθηση του συντονισμού και των κοινωνικών συμμαχιών της εργατικής τάξης με τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Να μπουν στόχοι για τη συσπείρωση στις γραμμές της ΕΣΑΚ πλατιών ταξικών αγωνιστικών ομάδων".

Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στα χαρακτηριστικά της κατάστασης που διαμορφώνεται για την εργατική τάξη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή θέτει επιτακτικά στα μέλη και τα στελέχη της ΕΣΑΚ μια σειρά καθήκοντα: "Να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν πιο συστηματικά στις εξελίξεις σε κάθε χώρο και κλάδο. Να ξεπεραστεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της επιφανειακής εξέτασης των γεγονότων και των εξελίξεων και να μελετηθεί πιο προσεκτικά και συστηματικά η πορεία των αγώνων. Να γενικεύονται και να αξιοποιούνται τα συμπεράσματα από αυτούς".

Σημαντική αναφορά έγινε και για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τους οποίους έγιαναν φανερές οι δυσκολίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι οποίες είναι: Η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Το χαμηλό επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η αύξηση της τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς. Η εξαγορά συνειδήσεων από κυβέρνηση και εργοδοσία, ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ.

Στο πρωτοβάθμιο σωματείο το κέντρο βάρους

Σχετικά με τις μορφές πάλης που πρέπει να αναπτυχθούν, οι ΕΣΑΚίτες κλήθηκαν να ρίξουν το κύριο βάρος της δράσης τους στο πρωτοβάθμιο σωματείο και να παρέμβουν για το συντονισμό της δράσης, που όπως τονίστηκε αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναχαίτιση της επίθεσης των μονοπωλίων, για τη συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων και για τη διαμόρφωση του ταξικού πόλου του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Επισημάνθηκε επίσης η δράση των άλλων παρατάξεων και τονίστηκε ότι "ενώ προχώρησε παραπέρα η ενσωμάτωσή τους στη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ταυτόχρονα παίρνοντας υπόψη την όξυνση των προβλημάτων, την ένταση της δυσαρέσκειας των εργαζομένων, την παρέμβαση της παράταξης, προσαρμόζουν ανάλογα την τακτική τους ώστε να μην αποκόβονται από τα πλατιά τμήματα των εργαζομένων".

Τέλος, έγινε αναφορά στο ζήτημα της δράσης της παράταξης στο επόμενο διάστημα, μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνονται και σημειώθηκε ότι "η Συνδιάσκεψή μας πρέπει και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για το παραπέρα δυνάμωμα και την ισχυροποίηση της παράταξης μέσα στην εργατική τάξη".

Πριν ακόμα αρχίσει η Συνδιάσκεψη, οι θέσεις που αναπτύχθηκαν για την όξυνση της τρομοκρατίας επιβεβαιώθηκαν, όταν οι αντιπρόσωποι από τη Θεσσαλία βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία! Περιπολικό της αστυνομίας σταμάτησε το πούλμαν που τους μετέφερε στην Αυλώνα και τους ανακοινώθηκε ότι υπήρχε εντολή να τους συνοδέψουν! Οι αντιπρόσωποι διαμαρτυρήθηκαν και συνέχισαν ασυνόδευτοι την πορεία τους, όμως τρία χιλιόμετρα πιο κάτω βρήκαν άλλο περιπολικό. Οταν το είδαν σταμάτησαν και τους ανακοινώθηκε ξανά η εντολή να τους συνοδέψουν, κάτι που δεν έγινε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των αντιπροσώπων.

Η χτεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις των αντιπροσώπων. Σήμερα η Συνδιάσκεψη τελειώνει με την εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ