ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΟΝΕ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Μάταια θα περίμενε κάποιος να δει στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με εξαίρεση το "Ρ" - για τα ραδιοτηλεοπτικά δελτία δε συζητάμε - κάποια προβολή για τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για την ΟΝΕ. Οχι μόνο το θέμα είχε "εξαφανιστεί" - προφανώς γιατί δεν είχε "ενδιαφέρον" - αλλά και τα σχετικά ρεπορτάζ εξαντλήθηκαν στις "βαριές εκφράσεις" που αντάλλαξαν οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής. Αυτό ήταν όλο. Η εξήγηση για την επιδεικτική "αδιαφορία" των ΜΜΕ για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή είναι απλή: Η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ είναι θέμα "δύσκολο", βάζει επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το μονόδρομο που επιβάλλεται. Τα ΜΜΕ όμως έχουν αποδείξει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει και αυτό στο οποίο έχουν ειδικευτεί είναι η κατασκευή της "εικονικής πραγματικότητας", η οποία διευκολύνει αφάνταστα την επιβολή των αντιλαϊκών σχεδίων.

* * *

Κι όμως η συζήτηση για την ΟΝΕ - και όχι μόνο στη Βουλή - δεν είναι μια θεωρητική αναζήτηση, δεν είναι "φιλολογικού" χαρακτήρα. Η ΟΝΕ είναι ήδη εδώ. Είναι ήδη μια χειροπιαστή και σκληρή πραγματικότητα που τη βιώνουν καθημερινά κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Το ξεπούλημα για παράδειγμα της Ιονικής δεν έχει σχέση με την πορεία προς την ΟΝΕ; Η εκποίηση της "Ολυμπιακής" και των άλλων ΔΕΚΟ, που έχει προγράψει η κυβέρνηση Σημίτη, δεν εντάσσεται στους στόχους της "ευρωπαϊκής ενοποίησης"; Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δεν έχει αναγορευτεί ως προϋπόθεση για την ΟΝΕ; Το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, η βίαιη προλεταριοποίηση μικρομεσαίων στρωμάτων, η κατεδάφιση της παιδείας, της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών δεν είναι "αναγκαίες συνέπειες" για το πέρασμα στον "παράδεισο" της Ενωμένης Ευρώπης; Το ίδιο ισχύει και με την αιώνια λιτότητα, τη θεαματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, την ένταση της υπερεκμετάλλευσης κ. ο. κ. Ο αυταρχισμός, η βία και η τρομοκρατία, στην οποία "εκτρέπεται" καθημερινά η κυβέρνηση Σημίτη, δεν είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα, η άλλη όψη αυτής της "προσπάθειας";

* * *

Κι όμως οι παραπάνω καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους καθόλου δεν απασχολούν τους αρχηγούς των κομμάτων που είναι υπέρμαχοι του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού". Ακριβέστερα, τις δικαιολογούν και τις θεωρούν ως το αναγκαίο τίμημα για να προσαρμοστεί η χώρα όσο γίνεται πιο καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση του πολυεθνικού κεφαλαίου, να αυξάνονται τα κέρδη για την άρχουσα τάξη και η φτώχεια, η εξαθλίωση για το λαό. Αυτό φάνηκε καθαρά από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων του δικομματισμού, ιδιαίτερα του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή. Ακόμα χειρότερα συναγωνίζονται ποιος μπορεί να επιτύχει καλύτερη "αποτελεσματικότητα" στη διαχείριση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που απορρέουν και από τις δεσμεύσεις που έχουν συνειδητά αναλάβει απέναντι στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη. Αλλά και τα άλλα κόμματα του ιδίου προσανατολισμού σπέρνουν αυταπάτες, όταν ευαγγελίζονται μια ΟΝΕ "της απασχόλησης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της ισότητας" ο ΣΥΝ - που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει συκοφαντήσει κατά το χειρότερο τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική" - ή μια ΟΝΕ με "κοινωνικό πρόσωπο" το ΔΗΚΚΙ, ενώ γνωρίζουν το απραγματοποίητο αυτών των πολιτικών προτάσεων. Ετσι "βάζουν πλάτες" για την προσαρμογή στην ΟΝΕ.

* * *

Από την άλλη, όμως, όλοι αυτοί δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσουν τους εργαζόμενους να θυσιαστούν για ψεύτικους "εθνικούς στόχους", τη στιγμή που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ έχουν κοπεί στα μέτρα της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών.

Οσο περνά ο καιρός, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, η ευρωπαϊκή ενοποίηση χάνει το φωτοστέφανο με την οποία την είχαν περιβάλει οι υπέρμαχοί της. Τα οράματα και τα επιχειρήματά τους έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα και κινδυνεύουν με κατάρρευση σε πλατύτερες λαϊκές μάζες. Μάλλον ειρωνικά χαμόγελα και οργή συναντούν τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε άλλη μια φορά προχτές ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του, όταν ισχυριζόταν ότι, μέσω της ΟΝΕ, βαδίζουμε "σε μια κοινωνία με περισσότερη ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή". Αστεία ήταν και η προσπάθεια που κατέβαλε να απαριθμήσει τα οφέλη που θα υπάρξουν για τους εργαζόμενους. Αυτό που κατάφερε να περιγράψει ήταν τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι οικονομικά ισχυροί, αλλά - όπως είπε - αυτοί "συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα"!

Ακριβώς επειδή αυτή η "θετική" προπαγάνδα έχει εξαντλήσει τα όριά της, έχουν επιστρατευτεί τα μεγάλα μέσα, δηλαδή η ασύστολη κινδυνολογία για τις ολέθριες επιπτώσεις αν δεν μπούμε στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ και η ιδεολογική τρομοκρατία. Στόχος αυτής της μαύρης προπαγάνδας είναι να εκβιαστούν και ποδηγετηθούν οι εργαζόμενοι, να χειραγωγηθούν συνειδήσεις, ώστε να αποδεχτούν εκόντες άκοντες το "μοιραίο". "Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος, είπε ο πρωθυπουργός, θα σημάνει αστάθεια, ανεργία, αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, πρόσθετα προβλήματα για την αγροτική οικονομία και το αγροτικό εισόδημα, μείωση κοινοτικών πόρων... Θα είναι δρόμος της παρακμής και της εθνικής ήττας... Θέλει κανείς την οπισθοδρόμηση;"!. Μπορούν να ειπωθούν τόσα πολλά ψέματα σε τόσες λίγες λέξεις, θα απαντούσαμε.

* * *

Στο "μονόδρομο" αυτό που προβάλλει η κυβέρνηση και στον οποίο συμπλέουν με διαφορά φάσης και υποσημειώσεων και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που έχει προτείνει το ΚΚΕ και επανέλαβε και η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα. "Η ώρα της αντίστασης είναι τώρα, πριν είναι αργά. Αν προχωρήσει η ΟΝΕ και οι αναδιαρθρώσεις της ΕΕ γενικότερα, οι αρνητικές, τραγικές συνέπειες θα είναι μακράς διαρκείας... Η απάντηση στην ΟΝΕ είναι το ενιαίο μέτωπο πάλης του λαού".

Και το ζήτημα βέβαια δεν είναι να δικαιωθεί, άλλη μια φορά, το ΚΚΕ, αλλά να αποτραπούν τα χειρότερα για το λαό και "να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή πολιτικής, που σημαίνει αλλαγή βάρδιας στην εξουσία προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ολοι αυτοί δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσουν τους εργαζόμενους να θυσιαστούν για ψεύτικους "εθνικούς στόχους", τη στιγμή που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ έχουν κοπεί στα μέτρα της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣΔΕΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Αντεργατικό τερατούργημα

- Ποια είναι η θέση της ΔΕΣΚ για τους νέους Κανονισμούς Εργασίας, που ετοίμασε η διοίκηση του ΟΣΕ κατ' εντολήν της κυβέρνησης;

- Αποτελούν αντεργατικό τερατούργημα, που ξεπερνά σε αυταρχισμό ακόμα και τους Κανονισμούς που είχε συντάξει η χούντα των συνταγματαρχών. Κι αυτό, γιατί, με τη συνολική "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" σε 6μηνη βάση, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, δηλαδή της μεγαλύτερης κατάκτησης του αιώνα για την εργατική τάξη. Επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ να θέτει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους, να στερεί προαγωγές και, γενικά, να κρίνει αυθαίρετα το προσωπικό. Και είναι προφανές ότι στο στόχαστρο θα βρίσκονται όσοι αντιστέκονται στις επιλογές κυβέρνησης και διοίκησης. Ακόμα, οι Κανονισμοί αυτοί είναι προσαρμοσμένοι στο "επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΣΕ", που έχει στόχο τη μείωση προσωπικού και την ανατροπή των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη συρρίκνωση του δικτύου και το ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες με τη διαδικασία των θυγατρικών, καθώς και την είσοδο ιδιωτών στην υποδομή του ΟΣΕ. Αυτή η πολιτική δεν είναι αποσπασματική, αλλά υπαγορεύεται από την ΕΕ και κυβέρνηση και διοίκηση ανέλαβαν να την εφαρμόσουν κατά γράμμα. Αυτό, εξάλλου, συμβαίνει και στις άλλες ΔΕΚΟ (Ολυμπιακή, Ιονική κλπ.)

- Ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου σας απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις;

- Για όλους τους σιδηροδρομικούς, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική πολιτική και οι νέοι Κανονισμοί Εργασίας που απορρέουν απ' αυτή, δεν επιδέχονται την παραμικρή βελτίωση. Παρ' όλα αυτά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚ (πρόσκειται στο "ΣΥΝ"), συναποφάσισαν, στην προχτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΠΟΣ, να μετάσχουν στο "διάλογο" με τη διοίκηση του ΟΣΕ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα το ροκάνισμα του χρόνου και τη διευκόλυνση της κυβέρνησης να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια. Εξάλλου, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ξεκαθάρισε ότι, αν ο "διάλογος" δεν καταλήξει σε συμφωνία, τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων θα επιβληθούν με νομοθετική ρύθμιση! Είναι, λοιπόν, πασίδηλο ότι οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν αυταπάτες, αλλά συνειδητά βάζουν πλάτη για να περάσουν αυτά τα μέτρα σε βάρος των σιδηροδρομικών και των ελληνικών σιδηροδρόμων. Να επισημανθεί ότι εδώ και δύο - τρία χρόνια, που η ΔΕΣΚ αποκάλυπτε τα κυβερνητικά σχέδια, οι συνδικαλιστές των εν λόγω παρατάξεων προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι αυτά δεν πρόκειται να γίνουν και εμείς κινδυνολογούμε.

- Ποια είναι η πρόταση της ΔΕΣΚ για την από δω και πέρα στάση των σιδηροδρομικών;

- Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι η συγκεκριμένη συνδικαλιστική ηγεσία θα οργανώσει την αντίσταση των σιδηροδρομικών απέναντι σ' αυτήν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Προτείνουμε την απόρριψη των απαράδεκτων Κανονισμών Εργασίας και τη διακοπή κάθε "διαλόγου", που έχει στόχο να περνάει ο χρόνος. Είδαμε, άλλωστε, πώς χρησιμοποίησε η κυβέρνηση το διάλογο στην ΟΑ. Να αρχίσει άμεσα η ενημέρωση όλων των εργαζομένων. Να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, ώστε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι σιδηροδρομικοί. Καλούμε τις ηγεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων να αναλογιστούν τις τεράστιες και ιστορικές ευθύνες απέναντι στα μέλη τους, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι σιδηροδρομικοί κατέκτησαν με σκληρούς αγώνες τα τελευταία 100 χρόνια όσα επιχειρεί να γκρεμίσει σήμερα σε μια μέρα η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών. Τα στελέχη της ΔΕΣΚ άρχισαν, ήδη, την ενημέρωση των εργαζομένων και θα επιδιώξουν τη συγκρότηση μετώπου για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα, μονόδρομος για τους σιδηροδρομικούς είναι ο αγώνας, η ενότητα, η νίκη.

Ν. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ