ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
"Χοντραίνει" το παρασκήνιο για ξεπούλημα

Ενοχη σιωπή τηρεί η κυβέρνηση, την ώρα που "χοντραίνουν" τα παιχνίδια παρασκηνίου για το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", αυτή τη φορά με τους πιλότους, που, λειτουργώντας ως "Δούρειος Ιππος", διά του προέδρου τους, Γ. Αθανασόπουλου,δηλώνουν ότι δέχτηκαν και συζητούν πρόταση ιδιωτών για την εξαγορά πακέτου μετοχών του εθνικού αερομεταφορέα.

Οι δηλώσεις του προέδρου των πιλότων προκάλεσαν αναστάτωση, αλλά και αγανάκτηση στους εργαζόμενους της ΟΑ, οι οποίοι περίμεναν μέχρι αργά χτες βράδυ την επίσημη θέση κυβέρνησης και διοίκησης, η οποία όχι μόνο δεν υπήρξε, αλλά ανεπίσημα, τόσο "κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών" όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ, Θ. Τσακιρίδης,δήλωσαν άγνοια για τη συγκεκριμένη πρόταση. Σύμφωνα, ωστόσο, με δηλώσεις του Γ. Αθανασόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Θ. Τσακιρίδης ενημερώθηκε αμέσως από τον ίδιο για την πρόταση ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, τη βρήκε μάλιστα ενδιαφέρουσα και γι' αυτό προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει για συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου!Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την αναστάτωση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στην εκτέλεση του πτητικού προγράμματος της ΟΑ, μετά την άρνηση των πιλότων να προσφέρουν ρεπό, ενισχύουν τα σενάρια για μεθοδευμένη απαξίωση του εθνικού αερομεταφορέα, με σκοπό το ξεπούλημά του με εξευτελιστικό τίμημα.

Με χτεσινές τους ανακοινώσεις η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΟΑ (ΟΣΠΑ), η ΕΠΤΑΟΑ (τεχνικοί) και η ΕΕΑΕ (διοικητικοί υπάλληλοι), καταγγέλλουν τον πρόεδρο των πιλότων, που με τις δηλώσεις του τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, και καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εθνικού αερομεταφορέα.

Από την πλευρά της η ΕΧΠΑ (πιλότοι), επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι κυβέρνηση και διοίκηση δείχνουν αδυναμία και ανικανότητα να συμβάλουν στην επιβίωση της ΟΑ και τονίζει ότι εφόσον στόχος είναι η πώληση, ας το δηλώσουν κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν έρθει "το ξεπούλημα".

Η ΕΣΚ

O Στέλιος Μανούσος,στέλεχος της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), καταγγέλλει τα "παιχνίδια μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην ΟΑ", επισημαίνοντας ότι δυστυχώς σ' αυτά εμπλέκονται και συνδικαλιστικά στελέχη των πιλότων. Προσθέτει ότι η απάντηση της ΕΣΚ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων σε κυβέρνηση, διοίκηση και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που θέλουν τον εθνικό αερομεταφορέα στα χέρια ιδιωτών, είναι ότι το σχέδιο αυτό δε θα περάσει. Καταλήγοντας, καλεί την κυβέρνηση να πάψει να παριστάνει το "βουβό παρατηρητή", υπογραμμίζοντας ότι κάθε παραπέρα ολιγωρία σημαίνει συμμετοχή και συναίνεση στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα σε ιδιώτες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αδιάφθοροι θα ελέγχουν τους διεφθαρμένους...

Κάτω από το βάρος των τελευταίων κρουσμάτων διαφθοράς στην Αστυνομία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος αναγκάστηκε να επιταχύνει την ίδρυση της υπηρεσίας "εσωτερικών λειτουργιών", ελπίζοντας ότι με την ίδρυσή της θα ενθαρρυνθούν όσοι έχουν στοιχεία για διεφθαρμένους αστυνομικούς και θα προσέλθουν να τα καταθέσουν.

Η νέα υπηρεσία θα λειτουργήσει ως αυτοτελής ειδική υπηρεσία με προϊστάμενο εισαγγελέα, ο οποίος θα ορίζεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για μια τριετία που μπορεί να ανανεώνεται. Ως αποστολή θα έχει τη διερεύνηση των καταγγελιών, τη διενέργεια προανάκρισης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των παραβατών. Σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με 50 αδιάφθορους αστυνομικούς και θα έχει δυνατότητα δράσης σε όλη την επικράτεια.

Για την πάταξη της διαφθοράς καθιερώνεται επίσης το "πόθεν έσχες", ενώ οι κατά τόπο εισαγγελείς Πλημμελειοδικών θα μπορούν να διενεργούν ΕΔΕ για σοβαρά παραπτώματα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναγνώρισε ότι "η έξαρση της διαφθοράς έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα να κλονίζεται σημαντικά ο βαθμός εμπιστοσύνης σε ένα θεσμό για τη λειτουργία του κράτους δικαίου", για να συμπληρώσει πως "έτσι ανακύπτει επιτακτικά η ανάγκη άμεσης αποκάθαρσης του χώρου της Αστυνομίας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συστάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, η οποία έχει καλέσει τα μέλη της να μην ενταχθούν οικειοθελώς σε αυτή την υπηρεσία, ο Γ. Ρωμαίος εξέφρασε την πίστη του ότι "οι αστυνομικοί θα αποδεχτούν τη νέα υπηρεσία, διότι έχουν εξαντληθεί όλα τα όρια". "Οταν όλη η Αστυνομία, συνέχισε, κινητοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της εγκληματικότητας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοια φαινόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο".

Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα προαγωγών και το πειθαρχικό δίκαιο, διότι υπάρχουν "παράθυρα", που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς. Βασικό ρόλο στην αξιολόγηση των αξιωματικών θα παίξει τέλος και η δική τους συμβολή στην αποκάλυψη των διεφθαρμένων συναδέλφων τους.

Χτες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο αστυφύλακας των ΜΑΤ και οι δύο συνεργοί του που λήστεψαν τράπεζα. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ληστεία σε βαθμό κακουργήματος, παράνομη οπλοφορία κλπ. Παραπέμφθηκαν στη 16η τακτική ανακρίτρια, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο το πρωί.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ αντί να ντρέπεται πανηγυρίζει...

Τη στιγμή, που το νέφος χτυπάει καθημερινά το καμπανάκι του κινδύνου στο Λεκανοπέδιο, που οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής παραδίνονται στην καταστροφή, στο όνομα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και η κυβέρνηση ετοιμάζεται με νομοσχέδιο να ξεπουλήσει ακόμη και δασικές εκτάσεις στους καταπατητές, το ΥΠΕΧΩΔΕ... γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, με τη διοργάνωση πανηγυριών και συνεντεύξεων για τις καθαρές ακτές! Συγκεκριμένα:

  • Διοργανώνει διήμερη φιέστα, σήμερα και αύριο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία θα δώσουν συναυλίες γνωστοί τραγουδιστές.
  • Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε συνέντευξη Τύπου υπερηφανεύτηκε επειδή η χώρα μας κατέκτησε 326 Γαλάζιες Σημαίες (15 περισσότερες από πέρσι), ένα βραβείο που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε καθαρές ακτές, κατάλληλα οργανωμένες. Επίσης, ανέφερε ότι πέρσι το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδότησε 25 νομαρχίες για να εφαρμόσουν πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών, το οποίο απέδωσε τη συλλογή 17.000 τόνων περίπου απορριμμάτων. Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ακόμη ότι για την περίοδο 1994 - 2000 το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαθέσει 16,3 δισ. δρχ. (μέχρι τώρα έχει απορροφηθεί περίπου το 50%), εκ των οποίων τα 4 δισ. δρχ. για τον καθαρισμό των ακτών, 8,4 δισ. για την ανάπλαση και προστασία ακτών και παραλιακών ζωνών, 3,3 δισ. δρχ. για αγορά μηχανημάτων καθαρισμού και 500 εκατ. δρχ. για μετρήσεις ποιότητας νερών κολύμβησης.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Γενικές Συνελεύσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) την Τετάρτη 10 - 6 - 98 στις 5 μ.μ., πραγματοποιεί την 6η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική της Συνέλευση, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Η συμμετοχή όλων των μελών είναι απαραίτητη.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 6 - 6 - 98 στις 10π.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Ολύμπου 97, θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του.
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 11 π.μ. εκδήλωση στην "Αγ. Τριάδα" Καλοσκοπής (Κουκουβίστα Φωκίδας), στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινά στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 82.34.296 - 82.22.952 - 38.44.853.
  • Ο Δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ τελούν την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 10 π.μ. στον Αγιο Νικόλαο Χαλανδρίου, μνημόσυνο για τους αγωνιστές της ΕΑ που εκτελέστηκαν στην περιοχή του Χαλανδρίου κατά την περίοδο της Κατοχής.
  • Το Παράρτημα Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 10.30 π.μ.,στην πλατεία Σκατζουράκη, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Ν. Σμύρνης που έπεσαν κατά τη γερμανο-ιταλο βουλγαρική Κατοχή 1941 - '45.
  • Ο Δήμος ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 11π.μ.,οργανώνουν στο Μνημείο των πεσόντων στου "Νέγρη", γιορτή μνήμης για όλους τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στον τόπο αυτό και στη γύρω περιοχή, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΛΑΡΙΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 11 π.μ. εκδήλωση στην τοποθεσία "Καράλακκος" Ολύμπου για να τιμήσει τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στην ομώνυμη μάχη που έγινε στις 6 Μάη 1944 κατά των Γερμανών. Θα γίνουν επίσης και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου.
  • Το Παράρτημα ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Σταυρούπολης, την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 10.30 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 101 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Συνάντηση αγωνιστών
  • Το Παράρτημα ΚΑΒΑΛΑΣ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 10.30 π.μ.,πραγματοποιεί εκδρομή - συνάντηση αγωνιστών του ΕΑΜ και μαχητών του ΔΣΕ, στο Δάσος της Δαδιάς Εβρου. Στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ και τους νεκρούς του αγώνα, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Αναχώρηση πούλμαν στις 7 π.μ. από το Δημοτικό Κήπο. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 5 - 6 - 98 στο Παρ/μα και στα τηλ: 836.247 και 221.936 (συμμετοχή 2.000 δρχ.).

ΠΕΕΠΠ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει την Τρίτη 9 - 6 - 98 στις 7 μ.μ. ημερίδα με θέμα: "Τα 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου", στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32, Θεσσαλονίκη).
Αδυναμία Τζουμάκα στους Αρτινούς...

Με... επιτυχία προχωράει το μοίρασμα των "πόστων" στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Γεωργίας, από τον Στ. Τζουμάκα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε, χτες, ότι με απόφαση του υπουργού Γεωργίας τοποθετείται πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Καπνού ο οικονομολόγος Δ. Τσιρώνης, που τυχαίνει να είναι και αυτός συντοπίτης του Τζουμάκα (γεννήθηκε στη Μικροσπηλιά Αρτας). Μερικές μέρες πιο πριν, όμως, και χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα, ο Τζουμάκας με απόφασή του έβαλε υποδιοικητή στον ΕΛΓΑ, τον διευθυντή του γραφείου του στο υπουργείο Γεωργίας, Δ. Χαμπίμπη, άλλον έναν Αρτινό της εμπιστοσύνης του.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Αντιστασιακό Μακρονησιώτη, απόστρατο λοχαγό του Ιππικού,

που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα στις 6 μ.μ. από τον Αγιο Δημήτριο Πετρουπόλεως. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Πετρουπόλεως.

Η σύζυγος: Ελένη

Οι λοιποί συγγενείς

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε το Σάββατο 6.6.98 και ώρα 11 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγ. Τρύφωνος του Κοιμητηρίου Κηφισιάς για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δ. ΜΑΓΕΙΡΙΑ

Υδροενεργειακού Μηχανικού

Η σύζυγος: Μαριάνθη

Τα παιδιά: Βασιλική και Παναγιώτης Χατζηϊωάννου

Ο εγγονός: Στέλιος

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ο Εγκέλαδος χτύπησε τέσσερις φορές

Τέσσερις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις τρόμαξαν χτες το πρωί τους κατοίκους της Χαλκιδικής και αρκετών ακόμη περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν ζημιές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι σεισμοί σημειώθηκαν διαδοχικά στις 11.36 π.μ., στις 11.43 π.μ., στις 11.47 π.μ. και στις 11.49 π.μ. και είχαν ένταση 4,8 - 4,5 - 5,2 και 4,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αντίστοιχα. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της χερσονήσου της Σιθωνίας.

Οπως τόνιζαν χτες το βράδυ στο "Ρ" οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, "σύμφωνα με τα μέχρι αυτή τη στιγμή δεδομένα, φαίνεται ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά". Αλλοι σεισμολόγοι, όπως ο καθηγητής Β. Παπαζάχος, δεν απέκλειαν να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός, ήταν όμως αρκετά αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις του, καθώς το επίκεντρό του βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ