ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διορθωτική εγκύκλιος με αδιευκρίνιστες διορθώσεις

Ο Κ. Γείτονας υποσχέθηκε διόρθωση της κοινής υπουργικής απόφασης που μειώνει το "επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης". Σήμερα θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ

Εν αναμονή της έκδοσης νέας εγκυκλίου βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, μετά τη χτεσινή δέσμευση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ο Κ. Γείτονας είπε στην αντιπροσωπεία ότι η νέα εγκύκλιος θα στέλνονταν χτες στα νοσοκομεία και στην ΕΙΝΑΠ. Ομως, όταν συνδικαλιστές αναζήτησαν την εγκύκλιο στους υπηρεσιακούς παράγοντες, πήραν την απάντηση ότι βρίσκεται "προς διεκπεραίωση", ενώ στις επικοινωνίες τους με τα νοσοκομεία η απάντηση που είχαν, μέχρι χτες το μεσημέρι, ήταν ότι δεν είχε φτάσει. Πάντως μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε φτάσει η εγκύκλιος στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.

Η συνάντηση με τον υπουργό έγινε μετά από παράσταση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και των πενταμελών επιτροπών των νοσοκομείων στα πλαίσια της διήμερης απεργίας της ΕΙΝΑΠ. Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, η συμμετοχή ήταν σημαντική, ενώ σήμερα θα γίνει Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ, στην οποία θα αποφασιστεί η παραπέρα στάση των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο Κ. Γείτονας υποσχέθηκε ότι με τη νέα εγκύκλιο οι γιατροί θα παίρνουν το "επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης" (110.000 - 170.000 δραχμές) και στη διάρκεια των αδειών τους. Η προηγούμενη εγκύκλιος προέβλεπε ότι η "χορήγηση του επιδόματος αυτού διακόπτεται" στην κανονική, αναρρωτική και εκπαιδευτική άδεια. Πάντως, ο υπουργός είπε ότι δε θα το παίρνουν όσοι λείπουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από το νοσοκομείο.

Από τα λεχθέντα του υπουργού δε διευκρινίστηκε αν η εγκύκλιος θα προβλέπει ότι και οι διευθυντές της Α' Ζώνης θα πάρουν κατά τη διάρκεια των αδειών τους την πάγια μηνιαία αποζημίωση - αντί των εφημεριών - των 250.000 δραχμών.

Οσον αφορά το αίτημα της ΕΙΝΑΠ να γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα των εφημεριών που έχουν συνταχτεί απ' τα επιστημονικά τμήματα και τις επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων, ο Κ. Γείτονας επέμενε στη σαφήνεια του νόμου και της προηγούμενης εγκυκλίου, δηλαδή στην κάλυψη με ποσοστά. Ωστόσο όμως, διευκρίνισε ότι θα εγκρίνει, εφόσον πειστεί, την υπέρβαση του ποσοστού της εσωτερικής εφημερίας μετά από αιτιολογημένες εκθέσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Η ΕΙΝΑΠ έθεσε θέμα για τα λεγόμενα περί "ελεγκτών - Ράμπο" για την παρουσία των γιατρών στα νοσοκομεία. Ο Κ. Γείτονας απάντησε ότι δεν είναι αυτής της άποψης και ότι τα νοσοκομεία έχουν όργανα που μπορούν να επιληφθούν του θέματος.

Για την εξέλιξη των γιατρών ο υπουργός είπε ότι θα συνεχιστούν οι κρίσεις, αλλά, όπως πρόσθεσε, δεν αναμένεται να εξελιχθούν όλοι.

ΠΙΣ υπέρ ΕΙΝΑΠ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και στην απόφασή τους να μην "επιτρέψουν την υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα".

Ο ΠΙΣ υποστηρίζει τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ, να μην ισχύσουν τα νέα προγράμματα εφημεριών, να γίνει ανάκληση της διυπουργικής απόφασης, να αυξηθούν κατά 10% οι βασικοί μισθοί και να καθοριστεί στις 135.000 δραχμές το επίδομα βιβλιοθήκης για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, να αμείβεται η εφημερία ετοιμότητας στο 60% της αμοιβής της ενεργού εφημερίας και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών.

Τέλος, ο ΠΙΣ συντάσσεται κατηγορηματικά με την απόφαση της ΕΙΝΑΠ να μην επιτρέψει την επανάληψη των πλασματικών εφημεριών, ούτε, όμως, και της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας και να μην ανεχθεί να μείνει ακάλυπτο από ειδικευμένο και ειδικευόμενο προσωπικό κανένα τμήμα νοσοκομείου.

Σένγκεν

Ακούγεται σαν τίτλος ταινίας, ή βιβλίου,ή περιοδικού, ή μάρκας τροχοφόρου. Μπορεί ακόμα ν' ακούγεται και σαν εταιρία κατασκευής όπλων.

Κάποιος γραμματέας, ή που θ' αντιπροσώπευε το Κόμμα της πατρίδας του στη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, δεν ήρθε γιατί υπήρχε φάκελός του στη Σένγκεν ή κάπως έτσι.

Δεν αγνοούμε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιες απαγορεύσεις εξόδου, αλλά πρώτον, οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, αν και πολλοί έχουν κριθεί και κατακριθεί, και δεύτερον, οι σημερινές επαγγελίες είναι ότι τα κράτη δεν είναι πλέον ανελεύθερα. Οτι παντού πνέει ένας άνεμος ελευθερίας.

Προφανώς αυτός ο άνεμος υφίσταται κρίσεις. Κρίσεις Σένγκεν. Προσωπικά απόρησα με την πληροφορία για άλλους λόγους.

Πολλές φορές έχουμε δει όλοι στην τηλεόραση, συχνά ακούγεται σαν κακιά κουτσομπόλα, νέες κοπέλες απ' όλες σχεδόν τις πρώην Δημοκρατίες της άλλοτε Σοβιετικής Ενωσης, να είναι κορμιά προς εκμετάλλευση. Τις έχουμε ακούσει να λένε με ποια ψέματα τις φέρνουν στην Ελλάδα, με τι προορισμό έρχονται και πού καταλήγουν. Οι εκμεταλλευτές τους, κατακάθια κάθε καταγωγής, τους στερούν τα διαβατήριά τους, ώστε να μην μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους, κατακρατούν το "μεροκάματό" τους, υφίστανται τους εκβιασμούς τους και ζουν κάτω από μια διαφορετική τρομοκρατία.

Εξαπατόμαστε νομίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στον τόπο μας, στα ξενυχτάδικα που δε συχνάζουμε, αλλά ξέρουμε την ύπαρξή τους, στα στούντιο των πορνοταινιών, στους οίκους των μασάζ και άλλων ατομικών επαφών.

Ατυχώς, ακριβώς τα ίδια ντοκιμαντέρ γυρίζονται και προβάλλονται και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια χωρών της Δυτικής Ευρώπης, και όταν τα παρακολουθείς ξεχνιέσαι ότι δεν είσαι στον τόπο σου. Το μόνο που διαφέρει είναι οι υπότιτλοι που γράφονται στη μικρή οθόνη στη γλώσσα της χώρας που συμβαίνουν όλα αυτά.

Η κινητικότητα αυτών των γυναικών δεν είναι κατ' επιλογήν τους, αλλά αποφασίζεται από εκείνους που τις εκμεταλλεύονται. Και φυσικά οι κινήσεις μοιάζουν με αυτές του κεφαλαίου. Ακολουθούν το κέρδος, το μεγαλύτερο κέρδος, το μέγιστο κέρδος, τους σκληρούς, τους σκληρότερους όρους εκμετάλλευσης.

Η απορία μου είναι τι κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις η Σένγκεν. Οχι πως θέλω να επεμβαίνει στην επιχειρηματική δράση των ανθρώπων, και βέβαια η πορνεία είναι μεγάλη και αποδοτική επιχείρηση, αλλά αναφέρομαι στη Σένγκεν με την υποψία ότι την πορνεία τη διακινούν και την εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι, οι έμποροι της λευκής σάρκας.

Υποθέτω ότι όλοι αυτοί είναι γνωστοί στις εθνικές και τοπικές αστυνομίες, τα τμήματα ηθών, τις εφορίες, τις υπηρεσίες οικονομικού εγκλήματος, και διάφορες άλλες διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις παρόμοιων κρατικών αρχών.

Πώς δεν επεμβαίνει σ' αυτούς η Σένγκεν; Πώς δεν απαγορεύει σ' αυτούς την είσοδο των δουλεμπόρων που εξέρχονται πλαισιωμένοι από γυναίκες που η ζωή τους κινδυνεύει;

Το θέμα είναι να μην εξέρχεται με ιδέες και πεποιθήσεις. Εστω και από τις αστυνομικές ταινίες αργά το βράδυ στην τηλεόραση βλέπουμε, δηλαδή μαθαίνουμε, πού καταλήγουν αυτές οι γυναίκες.

Η Σένγκεν, ας πούμε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις γυναίκες.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Διευθυντής του εαυτού του

Το Κέντρο υγείας Ελευσίνας είναι ένα απ' τα δύο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που λειτούργησαν στα πλαίσια του - κουτσουρεμένου - ΕΣΥ. Συνολικά είχαν σχεδιαστεί 210 Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου αλλά έμειναν στα χαρτιά. Γι' αυτό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τώρα προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό που άφησε πριν μια δεκαετία με τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - να επιτύχει τη συλλειτουργία των υπαρχουσών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως αρέσκεται να λέει ο Κ. Γείτονας.

Ανάμεσα στους γιατρούς που έκαναν χτες παράσταση στο υπουργείο Υγείας ήταν και ο Χρ. Καλαντζής, διευθυντής ακτινολόγος του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Ελευσίνας αστικού τύπου. Είναι, από άποψη λειτουργική, διευθυντής του εαυτού του καθώς δεν έχει κανέναν άλλον ακτινολόγο. Οπως διευθυντής του εαυτού του είναι και ο παιδίατρος, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος παιδίατρος απ' τους 6 που πρόβλεπε το αρχικό σχέδιο του ΚΥ.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν 137 άτομα (το ένα τέταρτο γιατροί). Σήμερα στο ΚΥ υπηρετούν συνολικά 22 άτομα (16 γιατροί) και τέσσερα περιφερειακά ιατρεία. Ακόμα οχτώ είναι αποσπασμένοι από το ΚΥ.

Ο Χρ. Καλατζής είναι υποχρεωμένος να πηγαίνει και στα Μέγαρα γιατί δεν υπάρχει ακτινολόγος γιατρός στο εκεί ΚΥ. Αλλά και δύο τεχνολόγοι από το ΚΥ Μεγάρων πρέπει να έρχονται στην Ελευσίνα γιατί εκεί δεν υπάρχει κανένας τεχνολόγος...

Αποθέωση της συλλειτουργίας, δηλαδή, σε εκσυγχρονιστικό φόντο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ