ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Συστράτευση τώρα!
  • Ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης και η Ελπίδα Παντελάκη είναι οι υποψήφιοι νομάρχες της ΝΑΣ σε Αθήνα και Πειραιά
  • "Η ΝΑΣ δεν υπόσχεται, αλλά δεσμεύεται να ενισχύσει με κάθε μέσο την προώθηση της συμπόρευσης και συνεργασίας για κοινή αντίσταση", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής στη χτεσινή παρουσίαση των υποψηφίων

Με κύρια επιδίωξη τη συσπείρωση όσο το δυνατόν πιο πλατιών δυνάμεων ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τη δέσμευση πως η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) θα συνεχίσει να δρα σ' αυτή την κατεύθυνση, ο επικεφαλής της ΝΑΣ σε πανελλαδικό επίπεδο και υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά, Σπύρος Χαλβατζής,παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τους υποψήφιους νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, Θεοχάρη Παπαμάργαρη και Ελπίδα Παντελάκη,αντίστοιχα.

Το μήνυμα από τη χτεσινή συνέντευξη, που έγινε στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, είναι ότι "κουβαλώντας" τέσσερα χρόνια δράσης και συμπόρευσης με το δημότη και τα προβλήματά του, η ΝΑΣ θα δώσει τη μάχη, χωρίς κενές υποσχέσεις, αλλά με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και ενάντια στην εμπορευματοποίηση. Προτάσσοντας την αντίσταση κόντρα στο συμβιβασμό. Τη συλλογική δράση κόντρα στην απογοήτευση και την αποστράτευση, που αποτελούν τους καλύτερους σύμμαχους της κυρίαρχης αντίληψης.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως οι επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν πολιτική σημασία, καθώς τα αποτελέσματά τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση γενικότερων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, στη διαμόρφωση ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων, αλλά και στην εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και ειδικότερα της ΝΑ. "Η κυβέρνηση τόνισε την προσδοκία της ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα μπορέσει να το εμφανίσει ως έγκριση της πολιτικής της. Για να μπορέσει να συνεχίσει χωρίς εμπόδια την αντιλαϊκή της πορεία, ζήτησε να υποστηριχτούν ανεξάρτητα από κομματικό χώρο αυτοί που στήριξαν και θα στηρίξουν την πολιτική της",σημείωσε. Και συμπλήρωσε πως οι εκλογές αυτές χρησιμοποιούνται για την προώθηση της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", με σκοπό τη μετάγγιση δυνάμεων στους πολιτικούς εκφραστές των κυρίαρχων κέντρων εξουσίας.

Θέλουν το λαό υποταγμένο

Τι κάνουν οι άλλες παρατάξεις; Απλώς καταγράφουν τα προβλήματα, χωρίς να εναντιώνονται στις αιτίες που τα δημιούργησαν, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Δεν υποδεικνύουν τους υπεύθυνους και προσπαθούν να κάνουν το λαό συνυπεύθυνο και υποστηριχτή της κυρίαρχης πολιτικής που ασκείται σε βάρος του. Προτείνουν λύσεις στα πλαίσια του συστήματος που υπηρετούν, καθώς αποδέχονται την κυρίαρχη πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ. Κοινός στόχος των δυνάμεων που συναινούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική είναι: Η υποταγή του λαού στις επιλογές της κυρίαρχης ιδεολογίας. Η συναίνεση στην εκμετάλλευση και, κυρίως, η φαλκίδευση και η υποβάθμιση της οργανωμένης κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Γι' αυτό - συνέχισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης ΝΑ Αθήνας - Πειραιά - υποστηρίζουν το κυβερνητικό δόγμα "υποταγή της αντιπροσωπευτικότητας στην αποτελεσματικότητα", δηλαδή οι αποφάσεις ερήμην και ενάντια στους εργαζόμενους, για να υλοποιηθούν ευκολότερα οι αντιλαϊκές επιλογές. Γι' αυτό νοθεύουν την ψήφο του λαού, μη εφαρμόζοντας την απλή αναλογική.Γι' αυτό διατηρούν το λεγόμενο δεύτερο γύρο των εκλογών, για να αναγκάσουν τον ψηφοφόρο να ψηφίσει συνδυασμούς και πολιτικές που βρίσκονται μακριά από τις αρχές και την αντίληψή του.

Θέλουν τη ΝΑ μακριά απ' το λαό

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της λεγόμενης ΝΑ, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ένα διοικητικό μηχανισμό, μακριά από το λαό, που εξυπηρετεί την κυρίαρχη πολιτική στα πλαίσια της εξάρτησης της χώρας από την ΕΕ. Η αποκέντρωση, που ευαγγελίζονται τα κόμματα, αποδείχτηκε ψευδεπίγραφη. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια μεταβίβαση υποχρεώσεων του κράτους στους νομούς, στους δήμους, στις κοινότητες, για να μετακυληθούν και τελικά να πληρωθούν από το λαό. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Τα οικονομικά της ΝΑ δεν ανταποκρίνονται καν σε έναν εύρυθμα κινούμενο μηχανισμό. Το προσωπικό δεν επαρκεί, προωθείται η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αναπτύσσονται οι πελατειακές σχέσεις. Με πρόσχημα πραγματικές ανάγκες επιβάλλουν πρόσθετη φορολογία για κάθε έργο ή υπηρεσία.

Εμείς - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - αγωνιζόμαστε για να φωτιστεί η αθέατη πλευρά: Η δουλιά των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος που παράγει τον υλικό και πνευματικό πλούτο της χώρας. Η αντίσταση στον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων. Η προσπάθεια έμπνευσης στη νεολαία της αγάπης για ζωή και γνώση, της δημιουργίας, της συμμετοχής, την αισιοδοξία μέσα από αγώνες για το αύριο. Η άρνηση υποταγής στον εξευτελισμό του ανθρώπου και στους πλασιέ ψεύτικων ελπίδων. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι είναι αναγκαίο να καταδικαστεί η εφαρμοζόμενη πολιτική και κάθε συναίνεση σ ' αυτή.

Τι έκανε η ΝΑΣ

Αναφερόμενος στη δράση της ΝΑΣ τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Αγωνίστηκε δραστήρια και ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων. Εδωσε αγώνα για τη συσπείρωση δυνάμεων και την κινητοποίησή τους, ώστε σε αυτά τα προβλήματα να δοθούν φιλολαϊκές απαντήσεις".

Η ΝΑΣ αγωνίζεται για να εκφραστεί και να στεριώσει η διαφορετική αντίληψη που ήταν βάση και οδηγός σε κάθε δραστηριότητα της παράταξης. Το δικαίωμα στη δουλιά και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, η συλλογική ικανοποίηση των αναγκών, η διασφάλιση και επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ενεργοποίηση του πολίτη και η ανάπτυξη των στοιχείων άμεσης δημοκρατίας. Η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αξιών, η βίωση του πολιτισμού από το λαό, η υπεράσπιση της ειρήνης μακριά από εθνικισμούς είναι συστατικά στοιχεία της δικής μας αντίληψης, που μας διαχωρίζουν απόλυτα από την κυρίαρχη αντίληψη, την κυβερνητική πολιτική που την εκφράζει και τους υπερασπιστές της.

Αλλωστε, όπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, η πολιτική σημασία των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών βρίσκεται στη δυνατότητα οργανωμένης έκφρασης, αντίστασης και αγώνα των κοινωνικών δυνάμεων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των ανθρώπων της διανόησης και της τέχνης, της νεολαίας, όλων των θυμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής ενάντια στην "γκρίζα" επιλογή του δήθεν καλύτερου διαχειριστή της κυρίαρχης αντιλαϊκής αντίληψης, που θέλει όλους αυτούς απλούς θεατές και συνεργούς στην ίδια τους την υποβάθμιση.

Για μας, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, το κύριο στις ερχόμενες εκλογές είναι να πραγματοποιηθεί η αγωνιστική συμπαράταξη όλων των ανθρώπων που συμμερίζονται τις παραπάνω θέσεις. Και κατέστησε σαφές πως "η ΝΑΣ δεν υπόσχεται, αλλά δεσμεύεται να ενισχύσει με κάθε μέσο την προώθηση της συμπόρευσης και συνεργασίας για κοινή αντίσταση και δημιουργική δράση. Για να ενισχυθεί η συνεργασία με τους εργαζόμενους, τους φορείς, την ΤΑ κάθε περιοχής για την επίλυση των προβλημάτων του λαού. Η μέχρι σήμερα δράση, η συνέπεια της στάσης της ΝΑΣ αποτελεί εγγύηση για το μέλλον".

Πρότασης δημιουργίας

"Εμείς πιστεύουμε ότι θα ενταθούν οι αντιστάσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Και δεν είναι μόνο οι αγωνιστές της ΝΑΣ. Υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί, ριζοσπάστες, που δεν αποδέχονται τη λογική της ισοπέδωσης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η συσπείρωση όσο το δυνατόν πιο πλατιών δυνάμεων σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεσμευόμαστε να είμαστε μπροστά όπως πάντα",επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής.

Η ΝΑΣ - συνέχισε - φιλοδοξεί να συμβάλει στη συστράτευση και νίκη των δυνάμεων που, ανεξάρτητα από ειδικότερες πολιτικές επιλογές, θέλουν να συνεχίζουν να εκφράζουν και να φέρνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα των εργαζομένων, να παλεύουν για τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για μια άλλη πολιτική στη ΝΑ και, γενικότερα, για μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.Γι' αυτό, κατέληξε, η δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου σε κάθε Νομαρχία αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Αποτελεί πρόταση δημιουργίας!

Σε θέση μάχης!

Την ανάγκη καταγραφής μιας άλλης άποψης, αντίθεσης, αντίδρασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, και μέσα από την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές, σημείωσε, παίρνοντας το λόγο ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης."Αυτή τη στιγμή, τόνισε, υπάρχει μια αναγκαιότητα για μια αντίσταση απέναντι σε μία κυβερνητική πολιτική που ξεθεμελιώνει και ισοπεδώνει τα πάντα. Εχουμε μια άκρατη επέλαση άνομων συμφερόντων, που ξεθεμελιώνει κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος, κοινωνικά δικαιώματα και στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας". Αυτός είναι και ο ένας λόγος δραστηριοποίησής μου, είπε ο Θ. Παπαμάργαρης. Ο άλλος αφορά τα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ' αυτή την πόλη, που καθημερινά γίνεται χειρότερη, πρέπει να δεσπόζει η προσπάθεια καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής. Και στο ζήτημα αυτό - τόνισε - οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη ΝΑΣ, το ΚΚΕ, έχει μια μεγάλη θητεία αγώνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στο συνδικαλισμό. "Δεν έτυχε ποτέ να έχω πολιτικά άμεση συνεργασία με το ΚΚΕ. Ομως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πιστεύω μια αναγκαιότητα για μια αντίσταση απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική η οποία ουσιαστικά ξεθεμελιώνει και ισοπεδώνει τα πάντα", επισήμανε τέλος ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ.

Από την πλευρά της, η Ελπίδα Παντελάκη, κάλεσε όλους όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις, να υπερψηφίσουν τη ΝΑΣ. Να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν τη δύναμη να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους, αποφασίζοντας τώρα να συμπαραταχτούν με όσους βρίσκονται σε θέσεις μάχης και κοινής δράσης. "Αυτός ο δρόμος - τόνισε - ξεπερνάει πια τα περιθώρια της επιλογής, γίνεται ανάγκη. Οσο πιο πολλοί το συνειδητοποιήσουν αυτό και όσο πιο γρήγορα, ανοίγονται προοπτικές για θετικές εξελίξεις και για το λαό και για τη χώρα μας".

ΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητούμενο η μέγιστη δυνατή συσπείρωση

Ο Νίκος Σταφανίδης υποψήφιος νομάρχης

Με το Νίκο Στεφανίδη, υποψήφιο νομάρχη Ανατολικής Αττικής, θα συνεχίσει και θα εντείνει τους αγώνες της στην περιοχή η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", με το βλέμμα σταθερά στραμμένο σε μια Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει τα προβλήματα του λαού.

Η ανακήρυξη και ταυτόχρονα επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής στο πρόσωπο του Ν. Στεφανίδη, αφού χρημάτισε ήδη μια τετραετία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και καταξιώθηκε ως επικεφαλής της παράταξης από τις νομαρχιακές εκλογές του 1994, έγινε σε ανοιχτή εκδήλωση στο δημαρχείο της Παλλήνης. Είχε προηγηθεί ο απολογισμός δράσης της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής την τριετία που πέρασε, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε και το σχέδιο της διακήρυξής της για τις επόμενες εκλογές.

"Οι αγώνες του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, από τη θέση του συμβούλου, η συνολική παρουσία του στο δημοκρατικό χώρο, η παρουσία του σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής και οι αγώνες του γι' αυτά, καταξίωσαν τον Ν. Στεφανίδη", τόνισε ο Γ. Κούτρας,μέλος της Γραμματείας της ΝΑΣ.

Αυτό που επιδιώκουμε, τόνισε ο Ν. Στεφανίδης, παρουσιάζοντας στη συνέχεια το σχέδιο διακήρυξης της παράταξης, είναι "η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, που θα στηρίζεται αλλά και θα προωθεί την αναβαθμισμένη ποσοτικά και ποιοτικά δημιουργική συμμετοχή του λαού. Η ΝΑΣ, σε αντίθεση με τις πολιτικές συμφωνίες κορυφής, εκφράζει την απαίτηση για Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντα ισόρροπης ανάπτυξης".

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής και του νομάρχη την περασμένη τετραετία, ο Ν. Στεφανίδης σημείωσε: "Αποδείχτηκαν τελικά ανίκανοι... Ούτε στοιχειώδη προγραμματισμό δεν μπόρεσαν να κάνουν και φάνηκαν ακόμη πιο άβουλοι και από περιπτώσεις προηγούμενων διορισμένων οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, μην μπορώντας να ασκήσουν στοιχειώδη αντιπολίτευση (τη στιγμή που ο νομάρχης Δ. Φράγκος παίζει το ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου) αναλώθηκαν σε κρητική πάνω σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από την ΠΟΛ.ΑΝ. ενσωματώθηκε όπως ήταν φυσικό στην παραπάνω κατάσταση".

"Η ΝΑΣ αναδείχτηκε η κύρια και ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, με προτάσεις, απόψεις και θέσεις. Αγωνίστηκε για να μην καταστραφεί το περιβάλλον, για την προστασία των δασών από τις καταπατήσεις και τις πυρκαγιές, για τα αντιπλημμυρικά έργα, για την ανεργία, την παιδεία, τα προβλήματα των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών", τόνισε ο υποψήφιος νομάρχης. Εμείς, συνέχισε ο Νίκος Στεφανίδης, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στις προσεχείς νομαρχιακές εκλογές με όλους εκείνους, που ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις, θέλουν να στηρίξουν ένα πρόγραμμα δράσης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και να αντιταχθούν στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε ανώνυμη εταιρία".

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχουν οι προωθούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και στα μεγάλα προβλήματα του νομού, επισήμανε: "Θα αγωνιστούμε για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκφραστή των προβλημάτων του λαού, που θα συμμετέχει στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της ανάπτυξης με βάση εθνικά κριτήρια και προτεραιότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Μια Αυτοδιοίκηση στην οποία θα συμμετέχει ο λαός και θα υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια σε όλα της τα επίπεδα. Που θα έχει αρμοδιότητες και πόρους χωρίς πρόσθετες φορολογίες και η οποία δε χωρά στο δίχτυ της πολιτικής της ΕΕ και για την εφαρμογή της εκλογής των αιρετών με απλή αναλογική".

Παραβρέθηκαν

Στη χθεσινή εκδήλωση της ΝΑΣ παραβρέθηκαν οι: Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και υποψήφιος δήμαρχος, Αντώνης Χοροζάνης,νομαρχιακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής, Νίκος Στεφανίδης,υποψήφιος νομάρχης Ανατ. Αττικής, Χρ. Λαζαρίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, Γιώργος Λαγονίκας,νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νίκο Σοφιανό,οι δήμαρχοι Βύρωνα και Πετρούπολης, Νίκος Ρογκάκος και Γιώργος Γιώγος αντίστοιχα, οι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκαιας, Αμαρουσίου και Αγίων Αναργύρων, Βέρα Νικολαϊδου,Χρήστος Μέντζος και Γεράσιμος Θεοδωράτος, αντίστοιχα, Χριστίνα Τσεντούρου,πρόεδρος των Συνδικάτων Κλάδων Ενδυσης Αττικής, αντιπροσωπεία από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με τις Μαρία Γαζή και Δέσποινα Μάρκου,αντιπροσωπεία της "Σύγχρονης Εποχής", με τους Νίκο Βλασσόπουλο και κ. Παπαλεωνίδα και Γιάννης Στρατηγός,γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Ο Νίκος Στεφανίδης

Ο Νίκος Στεφανίδης γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1955. Τελείωσε το νυχτερινό Γυμνάσιο Περισσού και πριν 25 χρόνια εγκαταστάθηκε στη Ραφήνα. Είναι έμπορος και έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σε φορείς της Ραφήνας κατά διάφορες χρονικές περιόδους. Είναι μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ από το 1980. Υπήρξε μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από το 1988 μέχρι σήμερα είναι γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Μεσογείων και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη ΓΣΕΒΕΕ. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές. Ασχολείται πολλά χρόνια με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΝΑΣ Δυτ. Αττικής

Ο απολογισμός δράσης, η παρουσίαση της διακήρυξης και η ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη που θα στηρίξει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής" είναι τα θέματα ανοιχτής συγκέντρωσης που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ.

Συστράτευση είναι η πρόταση της ΝΑΣ ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής, μια πλευρά της οποίας είναι το χάος που επικρατεί στη φωτογραφία

Με τη σειρά διακρίνονται οι: Θ. Παπαμάργαρης, Σπ. Χαλβατζής, Ελπ. Παντελάκη

Δεν υπάρχουν φανερές ή μυστικές συμφωνίες

Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για συνεργασία ή για κοινό "αντικαποδιστριακό" μέτωπο με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν εκφραστεί με διάφορους τρόπους κατά του "Καποδίστρια", επανέλαβε χτες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σπ. Χαλβατζής."Δεν υπάρχει καμία φανερή ή μυστική συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει συναντίληψη", τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως οι πολιτικές θέσεις των διακηρύξεων Κινήσεων και η αγωνιστική δράση των υποψηφίων, αποτελούν το κριτήριο στήριξής τους από τη ΝΑΣ, και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως το ΚΚΕ δεν περιόρισε την αντίδρασή του στον "Καποδίστρια" στο πώς θα δημιουργηθούν οι νέοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τι οικονομικές παροχές θα εξασφαλιστούν, αλλά αντίθετα, "τονίσαμε πως η επιλογή αυτή στόχο έχει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού μηχανισμού, ώστε να διοχετεύεται πιο αποτελεσματικά η εφαρμοζόμενη πολιτική".

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει η ΝΑΣ στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αν είναι τρίτη δύναμη, ο επικεφαλής της ΝΑΣ απάντησε: "Δεν ξεκινάμε με αυτή τη λογική. Εμείς διεκδικούμε να είμαστε στους δύο πρώτους και θα καλέσουμε όλο το λαό στο δεύτερο γύρο να στηρίξει τη ΝΑΣ. Αλλωστε τι δείγματα έδωσαν οι άλλες παρατάξεις; Στήριξαν την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Και προέβλεψε πως, με βάση τις διεργασίες που αναπτύσσονται στο πολιτικό σκηνικό, οι παρατάξεις δε θα συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά.

Αγωνιστές υποψήφιοι

Ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης είναι γνωστός και καταξιωμένος αγωνιστής του συνδικαλιστικού και κοινωνικού κινήματος. Είναι οικονομολόγος, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη, βασανίστηκε, καταδικάστηκε και έμεινε για τρεισήμισι χρόνια στη φυλακή. Μετά τη δικτατορία, διατέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη μεταδικτατορική κυβέρνηση. Συνέχισε τη δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα από πολλές θέσεις. Διατέλεσε πρόεδρος της ΟΤΟΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ηταν υπουργός Εργασίας το καλοκαίρι του 1989. Σήμερα συνεχίζει να δίνει τη μάχη και ως πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Δημοσίευσε πολλά άρθρα, μελέτες, μεταφράσεις οικονομικών έργων.

Η Ελπίδα Παντελάκη, είναι γνωστή αγωνίστρια, στέλεχος του μαζικού και συνδικαλιστικού κινήματος στον Πειραιά. Εδρασε στο κίνημα ειρήνης και το κίνημα γυναικών. Είναι ήδη Νομαρχιακή Σύμβουλος στην τετραετία που διανύουμε. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ