ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βυθίστηκε;

Ε, ΟΧΙ και Τιτανικός το ΠΑΣΟΚ, κύριε Σκανδαλίδη! Αυτός βυθίστηκε ο ίδιος! Ενώ το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει καταβυθίσει τη χώρα, συνεχίζει να παραμένει ...στον αφρό της θάλασσας! Υπάρχει μεγάλη διαφορά...

***

Οσο για ...τα μέλη του Κινήματος, να μην έχετε καμία ανησυχία, για το αν πρόκειται να σωθούν με ναυαγοσωστικές λέμβους. Ως γνωστόν, όταν το καράβι βυθίζεται, τα ποντίκια εξαφανίζονται πρώτα...

***

Κι από τέτοιου είδους τρωκτικά, το Κίνημα ...έχει μπόλικα. Αλλα της εσωκομματικής συμπολίτευσης κι άλλα της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να χαθούνε, σας βεβαιώνουμε.

***

Πάντως, με την παρομοίωση αυτή, φαίνεται ότι συνεχίζεται στο ΠΑΣΟΚ η ...παλαιόθεν τάση του να εξομοιώνεται με διάφορα ...μέσα μεταφοράς! Θυμάστε τις παλιότερες σχετικές δηλώσεις, πριν μερικά χρονάκια, που το έλεγαν ...τρένο!

***

Τι θα γίνει, δε θα βγει ο πρωθυπουργός να μιλήσει για ...αεροπλάνα η για διαστημόπλοια; Ετσι, για να κλείσει ο κύκλος;

***

ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΗΚΕ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον θρησκευτικό ηγέτη των παλαιοημερολογιτών και εξέφρασε, μάλιστα, και δημοσίως τη δυσφορία του, κάνοντας και σχετικές δηλώσεις.

***

Αυτό είναι, με την ηγεσία της Εκκλησίας πάμε από το κακό στο χειρότερο. Μήπως σε λίγο θα θέλει η Εκκλησία να έχει γνώμη και για το ποιους ηγέτες κρατών θα συναντάει η ελληνική κυβέρνηση; Ισως και για την εξωτερική πολιτική;

***

Μήπως πρέπει να εγκατασταθεί ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας σε κάθε υπουργείο, για να επιβλέπει πού πάνε τα πράγματα;

***

Τέλος πάντων. Ας τα αφήσει αυτά ο αρχιεπίσκοπος, γιατί, εκτός των άλλων, δε χρειάζεται και να φοβάται. Με την κυβέρνηση που έχουμε, η Εκκλησία θα συνεχίζει να διατηρεί όλα της τα προνόμια και να παραμένει δεμένη με την κρατική εξουσία.

"Αδιαφορούν" γιατί ξέρουν

Σιγά μην τους αποθάρρυνε η υπόσχεση της κυβέρνησης περί κατοχύρωσης του κανονισμού εργασίας στην Ιονική. Ο λόγος για τους "υποψήφιους αγοραστές" της Ιονικής, οι οποίοι, όπως αναφέρουν τα χτεσινά "Νέα", "εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, αδιαφορώντας για τον όρο να δεχτούν τον κανονισμό εργασίας στην Ιονική, όπως ισχύει σήμερα". Αδιαφορούν ακριβώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η "δέσμευση" της κυβέρνησης όχι μόνο δε θα τους δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, αλλά θα τους διευκολύνει να την αγοράσουν πιο φτηνά, επικαλούμενοι δήθεν το "υπέρογκο κόστος" από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, βέβαια, από τη στιγμή που θα είναι ιδιοκτήτες θα κάνουν ό,τι γουστάρουν, δηλαδή ό,τι τους συμφέρει, δηλαδή απολύσεις, έχοντας στο πλευρό τους την κυβέρνηση. Και, βέβαια, αυτή την αλήθεια τη γνωρίζουν πολύ καλά οι υποψήφιοι αγοραστές και η κυβέρνηση Σημίτη. Τη γνωρίζουν όμως και οι εργαζόμενοι...

Ποδοσφαιρικά...

Τι έγινε στον ευρωπαϊκό τελικό των Ελπίδων μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας; Ο,τι γίνεται στην Ελλάδα όταν παίζει ο Ολυμπιακός με την Προοδευτική ή ο Παναθηναϊκός με την Καβάλα. Οπου οι διαιτητές σφάζουν άλλοτε με το βαμβάκι και άλλοτε με το μαχαίρι. Και είναι γεγονός ότι ο Σλοβάκος διαιτητής, έσφαξε την ελληνική ομάδα με το μαχαίρι. Το μέλλον του ήθελε να διασφαλίσει ο άνθρωπος. Και όπως είναι γνωστό το ισχυρό ισπανικό λόμπι - σε αντίθεση με το αδύνατο ελληνικό - είναι σε θέση να του εγγυηθεί διεθνή καριέρα. Το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, το οποίο ελέγχεται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, είναι το κατ' εξοχήν άθλημα όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...

Να μιλάει συχνότερα

Το προσφιλές, για μια ακόμα φορά, θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης στη συνέντευξή του ήταν το ...ΚΚΕ. Λάβρος και πάλι, ο Ε. Γιαννόπουλος άνοιξε το στόμα του και είπε όσα του έχει πει να λέει ο πρωθυπουργός του. Αλλά κάνει και γκάφες ο άνθρωπος.

Διότι, επιτιθέμενος στο ΚΚΕ - με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική - ομολογεί κάτι, που κάθε άλλο παρά κρύβει το ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, είναι μπροστάρης, συμπαραστάτης και υπερασπιστής των αγώνων του λαού. "Δεν είναι μυστικό ότι επικεφαλής ήταν στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία κατονομάστηκαν (!), μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής κ. Κόρακας", δήλωσε ο υπουργός για να ...αποδείξει την εμπλοκή του ΚΚΕ στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαίων του λαού.

Το γεγονός ότι αυτή η στάση του Ε. Γιαννόπουλου είναι δηλωτική της αντιδραστικής λογικής και πρακτικής της ποινικοποίησης των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, έχει σχολιαστεί πολλές φορές από το "Ρ". Εκείνο που πλέον μας προβληματίζει είναι μήπως πρέπει να κόψουμε κάποιο ...μισθό στον σοβαρό αυτό άνθρωπο, που έχει μετατραπεί, εν τη πολιτική αφελεία του, σε υπ' αριθμόν ένα διαφημιστή του Κόμματος...

Για πλάκα...

Για μια ακόμα φορά οι συντάκτες του υπουργείου Δικαιοσύνης πέρασαν ευχάριστες στιγμές προχτές. Τους παραχώρησε συνέντευξη ο κ. Γιαννόπουλος! Πράγματι, το γέλιο στις μέρες μας είναι δυσεύρετο και αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε πόσο τους ζηλεύουμε που έχουν να κάνουν με έναν πολιτικό που είναι εντελώς "για πλάκα".

Ο "Τιτανικός"

Το σκάφος τους

μπατάρησε,

...Δεξιά επήρε

κλίση,

μπάζει νερά

και σύντομα,

μάλλον,

θα ναυαγήσει!

Το σκάφος τους

...τρακάρισε

κι άρχισε

να βουλιάζει,

"Τιτανικός πια

γίναμε",

ο Σκανδαλίδης

κράζει.

Το σκάφος τους

τουμπάρισε,

οδεύει

προς τα φύκια

κι απ' το σκαρί

θ' αρχίσουνε

να φεύγουν

τα ...ποντίκια!

Ο οίστρος

Προσπαθούν φορομπηχτικά

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι η αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, εμφανίζεται αυξημένη κατά 21,2%; Και ο υπουργός Τύπου, στον οποίο τέθηκε χτες το παραπάνω, εύλογο, ερώτημα, εμμέσως - πλην σαφώς - ομολόγησε ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να παραμένει αντιλαϊκό και φορομπηχτικό για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ο Δ. Ρέππας, επικαλέστηκε την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου - όπως είπε - "ο πρωθυπουργός μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχουμε ένα πιο ορθολογικό και κοινωνικά δικαιότερο φορολογικό σύστημα".

Ελεος, κύριοι! Φτάνει το δούλεμα. Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, στα 14 χρόνια που κυβερνά τη χώρα από το 1981 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το τρίχρονο '90-'93; Δύο χρόνια πριν τη νέα χιλιετηρίδα - με τους εργαζόμενους να παραμένουν τα μεγάλα υποζύγια του προϋπολογισμού - ηχεί παράξενα να λέτε πως "σήμερα γίνεται μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας". Για ποιες προσπάθειες μιλάτε; Μήπως γι' αυτές, με τις οποίες άρχισε να παίρνει πίσω από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80 τις όποιες βελτιώσεις είχαν γίνει στο φορολογικό σύστημα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στο πρώτο μισό της ίδιας δεκαετίας;

Διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας

Πολλά και διάφορα τα αίτια της εντόνως συζητούμενης τελευταία διαφθοράς στα Σώματα Τάξης και Ασφάλειας. Πρώτα και κύρια, το γεγονός πως αποτελούνται κι αυτά από ανθρώπους - μέλη της ίδιας, ελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας, της οποίας η πολύμορφη κρίση βαθαίνει συνεχώς. Ενα αίτιο, πάντως, είναι και το περιεχόμενο και οι μέθοδοι επάνδρωσης, εκπαίδευσης και προσανατολισμού της δράσης των Σωμάτων αυτών. Και αποτελεί, πράγματι, μια εξόφθαλμη αντίφαση το γεγονός πως, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδινε προχτές συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο την εξαγγελία μέτρων κατά της διαφθοράς, την ίδια στιγμή προετοίμαζε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, ώστε να προσληφθούν 1.300 νέοι αστυνομικοί, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Τελικά, βέβαια, η τροπολογία δεν κατατέθηκε, αφού υπήρξε αντίδραση της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Το γεγονός, όμως, όπως και η σημασία του, παραμένουν και φανερώνουν πολλά και διάφορα...

"Δάκρυα" για τους εφοπλιστές

Αρωγός στις πιέσεις που ασκούν οι εφοπλιστές για πλήρη αφελληνισμό και εξανδραποδισμό της ναυτιλίας, εμφανίστηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης. Και βέβαια η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού δε θα προξενούσε καμία εντύπωση αν δεν επικαλούνταν το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών για να δικαιολογήσει τη θέση του ότι πρέπει να παραδοθούν τα πάντα στους εφοπλιστές. "Οι πρώτοι που θα πληρώσουν από τις εξελίξεις αυτές (σ. σ. άρση καμποτάζ κλπ.) είναι οι εναπομείναντες, λίγοι δυστυχώς, Ελληνες εργαζόμενοι στα ελληνικά πλοία. Στην καταδικασμένη προσπάθεια να προστατευτεί η εργασία ελαχίστων, θα χάσουν όλοι τη δουλιά τους". Το λιγότερο πρόκειται για υποκρισία. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά με ποια πολιτική και πώς "πετάχτηκαν στη στεριά" χιλιάδες ναυτικοί τα τελευταία χρόνια, πώς άλλαξαν οι συνθέσεις των πλοίων κοκ. Ας αφήσει, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα για χάρη των εφοπλιστών. Οι ναυτεργάτες γνωρίζουν πολύ καλά και τον ένοχο και την αιτία.

"Κέντρο" και κέντρο

Τη λειτουργία "κέντρου" στο ΠΑΣΟΚ που υπονομεύει την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος κατήγγειλε, όπως διαβάζουμε στο "Εθνος", ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε σύσκεψη που έγινε στη Χ. Τρικούπη και μάλιστα κατονόμασε και ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι "επικεφαλής" αυτού του "κέντρου".

Δυστυχώς για τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, οι εργαζόμενοι το "κέντρο" που γνωρίζουν ότι υπονομεύει την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και τους αγώνες, είναι το "κέντρο" της ΓΣΕΕ. Και βέβαια δε χρειάζεται να αποκαλύψουμε τους επικεφαλής του αφού τους γνωρίζουν όλοι όσοι επιχειρούν να αντισταθούν στις κυβερνητικές επιλογές.

Καλού - κακού βάλτε σημαδούρα

"Εχουμε κάνει ...αντι-Τιτανικό ορό", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις του Κ. Σκανδαλίδη περί "συνδρόμου του Τιτανικού" που απειλεί το ΠΑΣΟΚ.

Πολύ καλό, κύριε Ρέππα. Τώρα, πάντως, που ξεφύγατε από τα "παγόβουνα", στείλτε τον Τσουκάτο να βάλει μια σημαδούρα και στη... Φαλκονέρα. Ποτέ δεν ξέρεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ