ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το ΝΑΤΟ απαιτεί "μέτρα"

Αθήνα και Αγκυρα δήλωσαν χτες, μέσω του γγ του ΝΑΤΟ, ότι συμφωνούν να τηρήσουν τα ...συμφωνηθέντα του 1988 και να τα εμπλουτίσουν

"Ενδιάμεσο σκαλοπάτι" στη "μακρά" συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, επιχειρεί να δημιουργήσει ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, ο οποίος έχει υπό την αιγίδα του την εν λόγω διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό ξεκινούσε την περασμένη Παρασκευή το ρεπορτάζ του "Ρ" και συνέχιζε επισημαίνοντας ότι "ο γγ του ΝΑΤΟ, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, παρέδωσε σε Αθήνα και Αγκυρα σχέδιο δήλωσης (το κείμενο είναι σε γνώση του "Ρ"), το οποίο επιθυμεί, αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, να ανακοινώσει μετά το τέλος της Συνόδου". Αξίζει να σημειωθεί πως κυβέρνηση και διπλωματικοί κύκλοι ισχυρίστηκαν την περασμένη βδομάδα πως "δεν υπάρχει τέτοια εξέλιξη", έστω κι αν ο "Ρ" δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο τα κύρια σημεία του σχεδίου δήλωσης Σολάνα, η οποία τελικά ανακοινώθηκε από τον γγ του ΝΑΤΟ χτες.

Η σκοπιμότητα αυτής της ανακοίνωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η διατήρηση της δυναμικής των συζητήσεων για τα ΜΟΕ και η εμφάνιση μιας προοπτικής, έστω κι αν - όπως όλα δείχνουν - η απόσταση για την επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη αρκετά μεγάλη. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας είναι οι χτεσινές τουρκικές παραβάσεις του ελληνικού FIR, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να "διαβάζουν" με διαφορετικό τρόπο τα συμφωνηθέντα του 1988.

Η δήλωση

Δήλωση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέδωσε χτες το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Στη δήλωση αυτή αναφέρεται αναλυτικά ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ "βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας για την οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης, οι δύο πλευρές τού γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες που είχαν συνάψει το 1988 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών, Παπούλιας και Γιλμάζ (μνημόνιο συνεννόησης, που υπογράφτηκε στις 27 Μαϊου 1988, στην Αθήνα, και κατευθυντήριες γραμμές για την αποτροπή ατυχημάτων στα διεθνή ύδατα και στο διεθνή εναέριο χώρο που υπογράφτηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1988, στην Κωνσταντινούπολη)".

Στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι "οι δύο πλευρές δήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ώστε να αποσαφηνίσουν όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν όπου είναι δυνατό, το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο οποίο κατέληξαν με τις συμφωνίες του 1988 και το οποίο αποτελεί συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς, σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα διεθνή χωρικά ύδατα και στο διεθνή εναέριο χώρο. Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση της έντασης και η αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών".

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι "και οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για καλύτερη αμοιβαία πληροφόρηση και συνεργασία, την οποία προσφέρει το ΝΑΤΟ και το σύστημα εναέριου ελέγχου".

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη δήλωσή του αναφέρει ότι "στο μνημόνιο συνεννόησης (memorandum of understanding) του 1988 και οι δύο χώρες ανέλαβαν την υποχρέωση να σέβονται αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, καθώς και το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν το διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η σημερινή δήλωση είναι εκδήλωση πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων να συνεχίσουν να σέβονται αυτές τις αρχές, και να εφαρμόσουν με καλή πίστη το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν καθώς και εκείνα που μπορεί στο μέλλον να συμφωνηθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων ανάμεσα στον γενικό γραμματέα και στις δύο χώρες".

Καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι "η ανωτέρω δήλωση αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων".

"ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - '98"
Αμερικανοί "κατέλαβαν" τη Σκύρο

Ασκηση ετοιμότητας για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια

Ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας των αμερικανικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια, αποτέλεσε η ελληνοαμερικανική άσκηση "Μέγας Αλέξανδρος - '98",το κύριο μέρος της οποίας εξελίχθηκε χτες στη Σκύρο,με απόβαση και "κατάληψη" του νησιού από εκατοντάδες Αμερικανούς πεζοναύτες. Ο επίσημος που παρακολούθησε την άσκηση, δεν ήταν άλλος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς,μαζί βέβαια με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΣΜ. Παραγιουδάκη.Σ' αυτήν πήραν μέρος δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών, που αποβιβάστηκαν στις ακτές του νησιού με αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και αερόστρωμα, προερχόμενα από πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου, Ελληνες πεζοναύτες που προσέγγισαν την ακτή με ελληνικά αποβατικά, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F - 16 και "Μιράζ - 2000" αλλά και αμερικανικά καθέτου απογειώσεως τύπου "Χάριερ", προερχόμενα από αμερικανικό πλοίο κάνοντας συνολικά χτες 30 εξόδους.

Η άσκηση, όσον αφορά τα επιχειρησιακά της χαρακτηριστικά, σενάριο, δυνάμεις, μέσα, ήταν ενταγμένη απόλυτα στο νέο επιθετικό δόγμα που προωθεί το ΝΑΤΟ περί ευέλικτων δυνάμεων.Χαρακτηριστικό των παραπάνω, είναι ότι τα οχήματα (αμφίβια, τεθωρακισμένα, φορτηγά, τζιπ) που αποβιβάστηκαν στη Σκύρο, είχαν πάνω τους τα διακριτικά της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης που βρίσκεται στη Βοσνία, με τα αρχικά SFOR.Μάλιστα οι δρόμοι του νησιού με την εικόνα δεκάδων οχημάτων αυτού του είδους να περιφέρονται σε φάλαγγες και με τους Αμερικανούς πεζοναύτες να είναι ακροβολισμένοι και να πυροβολούν, παρέπεμπε σε σκηνικό Βοσνίας. Ενα σκηνικό που θέλουν να το μεταφέρουν σε όλα τα Βαλκάνια.

Η άσκηση, όπως το επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του ελληνικού ΓΕΕΘΑ στη διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε, ήταν προσαρμοσμένη απόλυτα στο αναπτυσσόμενο δόγμα των λεγόμενων μεικτών διακλαδικών επιχειρήσεων που αποστολή τους είναι η "διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης".Δηλαδή αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε ρόλο "παγκόσμιου χωροφύλακα",δυνάμεις καταστολής των λαών για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Εξάλλου, σύμφωνα και με το νέο δόγμα περί στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατο ΝΑΤΟικό συνέδριο στη Λισαβόνα, "στις μελλοντικές επιχειρήσεις δε θα υπάρχουν σταθερά μέτωπα, οι αντίπαλοι δε θα είναι κράτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντίπαλοι θα είναι ομάδες ανθρώπων, με κοινά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις". Αυτό το δόγμα ήρθε να υπηρετήσει και η άσκηση "Μέγας Αλέξανδρος - '98".

Κ. Ζ.

Η Αλ. Παπαρήγα στο Βερολίνο

Για το Βερολίνο αναχωρεί αύριο Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνάντηση που διοργανώνει το PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού), με θέμα "Τα στρατηγικά καθήκοντα των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων".

Η αντιπροσωπεία θα πάρει, επίσης, μέρος στην Κομματική Συνδιάσκεψη της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Φραγκφούρτη.

Εκδηλώσεις σε Καβάλα - Εβρο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια ζωής και προσφοράς του Κόμματος στον τόπο, διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 6 Ιούνη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο "ΜΙΧΑΛΗΣ" (Περιγιάλι).

Θα παραβρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Η ΝΕ Καβάλας καλεί όλα τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος να δώσουν το "παρών" στην εκδήλωση αυτή. Προσκλήσεις μπορούν να προμηθεύονται από τα μέλη του Κόμματος και τα γραφεία της ΚΟ (Αβέρωφ 5 Καβάλα, τηλ.: 221.936). Τιμή πρόσκλησης 2.500 δραχμές.

  • Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 7 Ιούνη και ώρα 11 πμ στη Δαδιά (Κατρατζήδες) Εβρου.Θα παρευρεθεί ο Χαρίλαος Φλωράκης,επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα απαγγείλει ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης,ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία των Μαρίας Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλου.

Αμερικανοί "Ράμπο" αποβιβάζονται στη Σκύρο και στη συνέχεια προωθούνται στα εσωτερικά του νησιού

"904 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
Ξανά στα δικαστήρια

Στα δικαστήρια σύρονται ξανά σήμερα οι υπεύθυνοι του "904 Αριστερά στα FM" με την κατηγορία, αυτή τη φορά, ότι "προέβησαν σε διαμόρφωση χώρου 6,5 χ 4,5 και ύψους 15 εκατοστών περίπου, με σκεπτικό την ανέγερση οικίσκου στέγασης των μηχανημάτων του σταθμού".

Η υπόθεση εκδικάζεται στο Β Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και αποτελεί συνέχεια στην ατέλειωτη σειρά μηνύσεων σε βάρος του σταθμού, παρά το γεγονός ότι ο "904" διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις σχετικές άδειες για την κατασκευή των τεχνικών έργων του σταθμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ