Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - '98"
Αμερικανοί "κατέλαβαν" τη Σκύρο

Ασκηση ετοιμότητας για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια

Ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας των αμερικανικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια, αποτέλεσε η ελληνοαμερικανική άσκηση "Μέγας Αλέξανδρος - '98",το κύριο μέρος της οποίας εξελίχθηκε χτες στη Σκύρο,με απόβαση και "κατάληψη" του νησιού από εκατοντάδες Αμερικανούς πεζοναύτες. Ο επίσημος που παρακολούθησε την άσκηση, δεν ήταν άλλος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς,μαζί βέβαια με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΣΜ. Παραγιουδάκη.Σ' αυτήν πήραν μέρος δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών, που αποβιβάστηκαν στις ακτές του νησιού με αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και αερόστρωμα, προερχόμενα από πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου, Ελληνες πεζοναύτες που προσέγγισαν την ακτή με ελληνικά αποβατικά, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F - 16 και "Μιράζ - 2000" αλλά και αμερικανικά καθέτου απογειώσεως τύπου "Χάριερ", προερχόμενα από αμερικανικό πλοίο κάνοντας συνολικά χτες 30 εξόδους.

Η άσκηση, όσον αφορά τα επιχειρησιακά της χαρακτηριστικά, σενάριο, δυνάμεις, μέσα, ήταν ενταγμένη απόλυτα στο νέο επιθετικό δόγμα που προωθεί το ΝΑΤΟ περί ευέλικτων δυνάμεων.Χαρακτηριστικό των παραπάνω, είναι ότι τα οχήματα (αμφίβια, τεθωρακισμένα, φορτηγά, τζιπ) που αποβιβάστηκαν στη Σκύρο, είχαν πάνω τους τα διακριτικά της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης που βρίσκεται στη Βοσνία, με τα αρχικά SFOR.Μάλιστα οι δρόμοι του νησιού με την εικόνα δεκάδων οχημάτων αυτού του είδους να περιφέρονται σε φάλαγγες και με τους Αμερικανούς πεζοναύτες να είναι ακροβολισμένοι και να πυροβολούν, παρέπεμπε σε σκηνικό Βοσνίας. Ενα σκηνικό που θέλουν να το μεταφέρουν σε όλα τα Βαλκάνια.

Η άσκηση, όπως το επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του ελληνικού ΓΕΕΘΑ στη διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε, ήταν προσαρμοσμένη απόλυτα στο αναπτυσσόμενο δόγμα των λεγόμενων μεικτών διακλαδικών επιχειρήσεων που αποστολή τους είναι η "διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης".Δηλαδή αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε ρόλο "παγκόσμιου χωροφύλακα",δυνάμεις καταστολής των λαών για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Εξάλλου, σύμφωνα και με το νέο δόγμα περί στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατο ΝΑΤΟικό συνέδριο στη Λισαβόνα, "στις μελλοντικές επιχειρήσεις δε θα υπάρχουν σταθερά μέτωπα, οι αντίπαλοι δε θα είναι κράτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντίπαλοι θα είναι ομάδες ανθρώπων, με κοινά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις". Αυτό το δόγμα ήρθε να υπηρετήσει και η άσκηση "Μέγας Αλέξανδρος - '98".

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ