Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνικισμός και Δημοκρατία

Τριήμερο Συμπόσιο με θέμα "Εθνικισμός και Δημοκρατία στα πρόθυρα του 21ου αιώνα", διοργάνωσε στην αίθουσα τελετών της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου το περασμένο Σαββατοκύριακο η "Πρωτοβουλία πολιτών για την περιφρούρηση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών". Οι εργασίες άρχισαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ.

Από το βήμα του Συμποσίου μίλησαν κυρίως πανεπιστημιακοί αλλά επίσης δικηγόροι, δημοσιογράφοι καθώς και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το πρόβλημα του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Στο συμπόσιο, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και ο Δημήτρης Καλτσώνης.Ο Μπ. Αγγουράκης ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την άνοδο του εθνικισμού στα Βαλκάνια και το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην εξέλιξη αυτή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στις μειονότητες που υπάρχουν σε όλα τα βαλκανικά κράτη, τόνισε ότι αυτές πρέπει να γίνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Οι λαοί των Βαλκανίων υπογράμμισε, πρέπει να αντισταθούν στη "νέα τάξη πραγμάτων" των πολυεθνικών και να αντιτάξουν τους κοινούς τους αγώνες και την αλληλεγγύη τους.

Ο Δημ. Καλτσώνης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην επίδραση του εθνικισμού στην αστική δημοκρατία. Παραθέτοντας ιστορικά παραδείγματα αλλά και όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας, υποστήριξε ότι μέσω της εθνικιστικής ιδεολογίας επιχειρείται, εκτός των άλλων, η συρρίκνωση των στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών των εργαζομένων.

Παρεμβάσεις στο συμπόσιο έκαναν επίσης, εκ μέρους του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, ο Μάκης Παρέντης και ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη του διοικητικού του συμβουλίου. Ο Μ. Παρέντης ανέλυσε τις ταξικές αιτίες του εθνικιστικού φαινομένου καθώς και τον ταξικό προσδιορισμό της έννοιας της δημοκρατίας. Ο Α. Αντανασιώτης, με τη σειρά του, ανέπτυξε το θέμα "νομική και πρακτική μεταχείριση των αλλοδαπών στην Ελλάδα".

Στο Συμπόσιο αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος. Πολλοί από όσους το παρακολούθησαν έκφρασαν την αγωνία τους για την ανάγκη αντιμετώπισης του εθνικισμού και ρατσισμού, με τρόπο ουσιαστικό, που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι γενικόλογα και επιφανειακά. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε συχνά η ανάγκη συλλογικών δράσεων ενάντια στην υπόθαλψη του εθνικισμού και του ρατσισμού από τις μεγάλες δυνάμεις και τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ