ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΧΛΟΜΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
"Ερχεται από πριν πεταλωμένος ο ψύλλος"

Ενημέρωση στις Βρυξέλλες, από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Δανειζόμαστε τον τίτλο του συνοπτικού αυτού σημειώματος, με βάση όσα ακούστηκαν κατά την ενημέρωση μιας ομάδας γυναικών και ανδρών που προσκλήθηκαν από τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, τον Βασίλη Εφραιμίδη και τον Γιάννη Θεωνά,στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Γνωστές και καθαρές οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στον προβαλλόμενο "μονόδρομο" της ευρωπαϊκής πορείας, με τις συνακόλουθες σκληρές επιπτώσεις στους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πρώτης, της δεύτερης και των πολλαπλών ταχυτήτων.

Γιατί όμως "έρχεται πεταλωμένος από πριν ο ψύλλος" (των αποφάσεων), όπως εκπορεύονται από το κυρίαρχο όργανο, την Κομισιόν, έναντι του ασήμαντου και οπωσδήποτε περιορισμένου ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Γιατί, μια θηριώδης ομάδα των μεγάλων μονοπωλιακών κέντρων του καπιταλισμού, επεξεργάζεται, προγραμματίζει και προωθεί μέσα από τυπικούς και άτυπους μηχανισμούς, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, τις "ντιρεκτίβες" των συμφερόντων της που εκφράζονται με τις έννοιες της νέας τάξης και της παγκοσμιοποίησης των αγορών.

***

Οι απαντήσεις του Βασίλη Εφραιμίδη και του Γιάννη Θεωνά στα ερωτήματα των καλεσμένων, των δημοσιογράφων που ακολούθησαν την ομάδα, αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν και η συζήτηση που ακολούθησε, μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:

Τα μεγάλα αυτά μονοπωλιακά συγκροτήματα του διεθνούς κεφαλαίου, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία συμφερόντων, με φανερή την αλληλοδιείσδυση όπως είναι η λέσχη Μπίλντεμπεργκ, η σύναξη των εφτά ισχυρών που έγιναν οχτώ, με την κατά παραχώρηση εισδοχή του Γιέλτσιν, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), και ο ανομολόγητος σχεδιασμός του για την επιβολή ενός αποικιακής μορφής πλαισίου προνομίων υπέρ του μετακινούμενου από χώρα σε χώρα κεφαλαίου, που θα υποκαθιστά και θα καταργεί τις μέχρι τώρα εθνικές, συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, στον τομέα της εργασίας και των κοινωνικών κατακτήσεων.

Σ' αυτές τις διαπλοκές των μεγάλων συμφερόντων, ένα μερίδιο, κατά την κατανομή ρόλων, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που κατά τις διαδοχικές μεταμορφώσεις, μετεξελίσσεται, από την Κοινοπραξία Ανθρακος και Χάλυβος, και την Τελωνειακή Ενωση, στη σημερινή πολιτικοοικονομική δομή των κριτηρίων του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και της συνακόλουθης συνθήκης του Σένγκεν. Οπου, ακραίο σύμβολο των ισχυρών εταίρων και των συμφερόντων τους, αποτελεί η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ο πρόεδρός της, η εκλογή του οποίου, κατά το δωδεκάωρο "μεγάλο φαγοπότι", αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και των επιδιώξεωντης Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας, ο ρόλος της οποίας και κατά την πορεία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης (ΟΝΕ), θα είναι κυρίαρχος.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κεντρική αυτή Ευρωτράπεζα είναι εξαρτημένη από άτυπα κέντρα εξουσίας και ότι όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, γύρω από "το βαρέλι με το μέλι" των πιστώσεων, των κονδυλίων και των "πακέτων", όπως είπε ο Γιάννης Θεωνάς, συνωστίζονται τα μεγάλα συμφέροντα, οι εργολάβοι και διαμεσολαβητές. Στα πλαίσια της ΕΕ "τζιράρονται" κάθε μέρα τεράστια ποσά, ενώ για το "ξεκοκκάλισμα" των κονδυλίων του πρώτου Πακέτου Ντελόρ συγκροτήθηκαν 2.000 γραφεία - επιχειρήσεις.

Υπάρχει σύγκρουση με την πραγματικότητα, ως προς την τυπική και ουσιαστική λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε ο Βασίλης Εφραιμίδης.

Ετσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συγκροτείται από εκλεγμένα μέλη, παίζει ένα είδος "μπερντέ" διακοσμητικού χαρακτήρα, με μικρές και ασήμαντες αρμοδιότητες ενώ τις ουσιαστικές αποφάσεις παίρνει το πανίσχυρο Συμβούλιο (Κομισιόν), που τα 20 μέλη του ΔΕΝ εκλέγονται.

Υπάρχει αδιαφάνεια πληροφόρησης ως προς τις ουσιαστικές διαδικασίες λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ετσι, υπάρχει επιλεκτική πληροφόρηση αποφάσεων, ενώ διατηρείται το στεγανό σε όσα συζητούνται στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.

Και πώς ελέγχεται η Κομισιόν για λάθη, παραλείψεις, υπερβάσεις εξουσίας κλπ.; Είναι χαρακτηριστικό στο σημείο αυτό, ότι κατά τα 17 χρόνια λειτουργίας της, καμιά πρόταση μομφής εναντίον της δεν προχώρησε, "μπλοκαρισμένη" σε σκόπιμες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στο σημείο αυτό, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν ότι η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, κατήγγειλε με έγγραφό της προς την κυβέρνηση και τα κόμματα, τους ευρωβουλευτές κ. ά., την αδιαφάνεια πληροφόρησης, όπως κατάγγειλαν και άλλες ευρωπαϊκές ενώσεις που προσέφυγαν σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δύο επίσης δημοσιογράφοι, οι Μανώλης Μαθιουδάκης και Γιώργος Τσαπόγας,που είναι μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ - Αμστερνταμ τόνισαν ότι ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η αντικειμενική πληροφόρηση του λαού, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία, ώστε να μπορεί να εκφράσει γνώμη μέσα από τη διενέργεια Εθνικού Δημοψηφίσματος, όπως έγινε πρόσφατα στη Δανία.

Απαντώντας σε ερώτηση της συναδέλφου Αννας Τριανταφυλλοπούλου,αν ο περιορισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών συμπαρασύρει και την πολιτιστική - πολιτισμική τους ταυτότητα, οι δύο βουλευτές απάντησαν καταφατικά, αναφέροντας ότι ένα ελάχιστο ποσοστό του κοινοτικού προϋπολογισμού (0,07%), διατίθεται για πολιτιστικές - κοινοτικές δραστηριότητες αυτού του χαρακτήρα. Τόνισαν, επίσης, ότι και αυτή ακόμη η διατήρηση της γλωσσικής ιδιαιτερότητας, όπως η ελληνική γλώσσα, κατά τις διαδικασίες και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων, υπονομεύεται κατά καιρούς.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης η συνάδελφος Ελια Χατζηγιάννη,συγκέντρωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα της μειονότητας των Πομάκων, που μένουν σε ορεινά χωριά της Ξάνθης, όπως τα ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων που μετείχαν στην ομάδα των καλεσμένων, των δύο ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες ομάδες πολιτών προσκαλούνται, περιοδικά από τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων των κρατών - μελών και η ενημέρωσή τους - όπως είναι ευνόητο - χρωματίζεται κατά τις ιδιαιτερότητες απόψεων των κομμάτων τους.

Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ


"Τρικυμία" σε αντιλαϊκό "καζάνι"

Τα όσα διαδραματίζονται - και φαίνονται - στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που διαδραματίζονται - αλλά δε φαίνονται...

Μια πρώτη βασική διαπίστωση, η οποία είναι λίγο - πολύ κυρίαρχη στους εσωκομματικούς διαδρόμους του κυβερνώντος κόμματος είναι η άποψη πως οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για συνολικές ανακατατάξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Οπως έλεγε προς τον "Ρ" υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, "το θρυλούμενο κλείσιμο του μεταπολιτευτικού κύκλου θα επικυρωθεί, με αλλαγές στο διπολικό σύστημα που για πρώτη φορά εμφανίζει πραγματικές ρωγμές". Ο ίδιος παράγοντας ισχυρίζεται ότι η "μινι-διάσπαση στη ΝΔ" είναι ένα σημάδι των δυνάμει γενικότερων αναταράξεων, που θα προκληθούν εφόσον στο ΠΑΣΟΚ οι φυγόκεντρες τάσεις δεν "καναλιζαριστούν". Είναι σαφές ότι εκείνο που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλούν "κίνδυνο", είναι οι φόβοι της άρχουσας τάξης, μήπως το ασθμαίνον πολιτικό της σύστημα υποστεί τέτοιους "τριγμούς" που θα απεγκλωβίσει λαϊκές μάζες, όχι μόνο από πολιτικούς φορείς και ηγεσίες, αλλά κυρίως από την κυρίαρχη προπαγάνδα περί "μονόδρομου της ΟΝΕ". To γεγονός ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια - αντανάκλαση της οποίας είναι και η "κόντρα" στο ΠΑΣΟΚ - προκαλεί τέτοιες εξελίξεις όπως αυτή στη ΓΣΕΕ, πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

***

Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ, μετά και την πρωτοφανή στις μορφές πρόσφατη εκδήλωση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, όλες οι πλευρές απαντούν με παρατεταμένη σιωπή... Ολοι πάντως, ταυτόχρονα, συμφωνούν ότι, έτσι κι αλλιώς και υπό τις παρούσες συνθήκες, το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι ένας σταθμός που θα καθορίσει συμπεριφορές και τακτικές τόσο της ηγεσίας, όσο και των "διαφωνούντων". Και αυτό για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", όπως έλεγε επιφανές μέλος της, έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη γραμμή της καταγραφής της παρουσίας της και της αριθμητικής καταμέτρησής της έναντι των "άλλων", όπως συνέβη στην τελευταία ΚΕ του κόμματος. Ομως, συνεχίζει, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση και αν υπάρξει ήττα Σημίτη, "η δική μας γραμμή μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να πάρουμε θέση ευθέως έναντι της ηγεσίας. Αν δεν το πράξουμε θα έχουμε αδυναμία να εξηγήσουμε τη στάση μας απέναντι στο ακροατήριό μας". Θα αποκαλύπτει ευθέως, προσθέτουμε εμείς, τη λειτουργία της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" ως δεκανίκι και τροφοδότη των αυταπατών για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που, δήθεν, μπορεί να διορθωθεί μένοντας η ίδια...

Δεύτερον, είναι σαφές ότι ήδη η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα έχει θέσει σε εφαρμογή την καλλιέργεια της προπαγάνδας που στοχεύει να χρεώσει στους εσωκομματικούς "υπονομευτές" την όποια αποτυχία προκύψει στις πολιτικές μάχες του μέλλοντος.

Το ερώτημα παραμένει: Τι θα γίνει, τελικά, εφόσον η κυβερνητική πολιτική αποδοκιμαστεί στις δημοτικές εκλογές; Θα έχουμε "γενική σύρραξη", θα κρυφτούν όλοι πίσω από "κολπάκια" τύπου ανασχηματισμού, θα έχουμε, ίσως, τη γνώριμη ΠΑΣΟΚική αντίδραση τού "δεν τρέχει τίποτα"; Είναι νωρίς να δοθεί απάντηση. Πολύ περισσότερο που εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να υπάρχουν, αλλά το ίδιο το αποτέλεσμα θα υπάρξει τον Οκτώβρη.

***

Σε κάθε περίπτωση η "εσωκομματική αντιπολίτευση" γνωρίζει ότι τα περιθώριά της στενεύουν. Ηδη, οι ίδιοι αναφέρουν ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι "κομμένοι", είτε από τις λίστες, είτε από την κατεύθυνση που θα δοθεί στους ψηφοφόρους από τον κομματικό μηχανισμό. Γι' αυτό και όπως λέει μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί θέμα επιβίωσης η διασφάλιση της ύπαρξης του "αντισημιτικού μπλοκ" μέσα από την κατοχύρωσή του ως "νομιμοποιημένη τάση" στο επόμενο Συνέδριο.

Από εδώ και πέρα, όμως, αναδύονται βασικές αδυναμίες και ανακύπτουν επιμέρους τακτικές και ισάριθμα ερωτηματικά. Βασική αδυναμία του "αντι- εκσυγχρονιστικού" μπλοκ είναι η ανομοιογένειά του, η παντελής έλλειψη κοινής ιδεολογικοπολιτικής σταθεράς που να συνενώνει το εσωτερικό τους και να τους αντιπαραβάλλει με την "εκσυγχρονιστική" πλειοψηφία. Και αυτό για δύο λόγους:Πρώτον, γιατί οι ευκαιριακές συμπτώσεις των μελών της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" γίνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της συμφωνίας, όλων τους, με τη στρατηγική της ΟΝΕ και του "στρατηγικού μονόδρομου" της ακολουθούμενης πολιτικής. Δεύτερον, διότι η πολυδιάσπαση της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" είναι ισοδύναμη αντανάκλαση των προσωπικών φιλοδοξιών ενός εκάστου εξ όσων την απαρτίζουν.

Το γεγονός, όπως έλεγε στο "Ρ" παλιός κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ, ότι το τελευταίο εσωκομματικό γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι το 1/3 των ψηφοφόρων του τάσσεται κατά της ΟΝΕ,ίσως εξηγεί μια στροφή ορισμένων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να "ψαρέψουν στα θολά νερά", και να αρχίσουν, πέρα από τις αντιρρήσεις τους "στις μεθόδους προς την ΟΝΕ", να υποκρίνονται τους φιλο-ευρωπαϊστές και "ολίγον αντι-ΟΝΝΕδίτες"! Η επικράτηση μιας τέτοιας γραμμής, ίσως να είναι και η επιπλέον απόδειξη για το ρόλο αναχώματος και μηχανισμού διατήρησης του εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών στο ΠΑΣΟΚ, που πρεσβεύει η "εσωκομματική αντιπολίτευση" στο σύνολό της.

***

Μεγαλύτερη αξία όμως έχει μια θέση που εξέφρασε προς τον "Ρ" στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οπως έλεγε, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης θα τηρήσει μέχρι τέλους την τακτική "θα ψηφίζετε τους νόμους, θα στηρίζετε την κυβέρνηση, και ταυτόχρονα κάθε ενέργειά σας θα υφίσταται την ανταπάντηση με την ένδειξη "είστε υπονομευτές"",προς την "εσωκομματική αντιπολίτευση". Συμπλήρωνε, δε, πως έτσι είτε θα αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση, οπότε "θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την απαξίωση του ταμπού της ενότητας του ΠΑΣΟΚ", (!) είτε "θα σιωπήσουν και θα απαξιωθούν οι ίδιοι". Στην περίπτωση, παράλληλα, που συνεχιστεί ο "ανταρτοπόλεμος", από όπου κι αν προέρχεται, τότε, κατέληγε ο ίδιος παράγοντας "θα επέλθει έτσι κι αλλιώς η απαξίωση της έννοιας ενότητα, πράγμα που διευκολύνει τον πρωθυπουργό"... Μην ξεχνάτε, συμπλήρωνε, ότι "εδώ παραιτήθηκε από τη θέση του μέχρι και ο υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου του Λαλιώτη για να κατέβει "αντάρτης" υποψήφιος δήμαρχος στο Περιστέρι...

Τι εννοεί με τα περί "διευκόλυνσης" του Κ. Σημίτη; Η περιβόητη "επανίδρυση" του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από τη διατήρηση του "οικόσημου" του κόμματος στα χέρια του Κ. Σημίτη, για να μπορεί ο τελευταίος να λειτουργήσει ως βασικό συστατικό του σκηνικού της ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου μέσα από "κεντροαριστερά" σχήματα. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα ο "Ρ" για πρόβα τζενεράλε της "κεντροαριστεράς", μέσα από... ευρύτερου χαρακτήρα συγκρότηση ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές (και πάντα υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων στις δημοτικές), ουδέποτε διαψεύστηκαν...

Οποιος μιλήσει για "κομφούζιο" στο ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που πρόκειται για "κομφούζιο" και "τρικυμία" σε ένα αντιλαϊκό, σε όλες του τις συνιστώσες, καζάνι.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ