ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
Διδάσκει τους σημερινούς αγωνιστές

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στους κομμουνιστές δεσμώτες, διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την ερχόμενη Κυριακή, 14 Ιούνη, στον τόπο της θυσίας

Τους πρωτοπόρους κομμουνιστές αγωνιστές, που μέσα σε πέτρινα χρόνια πάλευαν για τα δίκια και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού μας, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για την κοινωνική προκοπή, τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ και οι ΝΕ Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου, με εκδηλώσεις που οργανώνει την Κυριακή 14 Ιούνη, ώρα 9.30 το πρωί, στην Ακροναυπλία, για τα 80 χρόνια του Κόμματος και για τους δεσμώτες της Ακροναυπλίας, αγωνιστές των ιδανικών της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ τιμά την ιστορία του εκεί, στον καθαγιασμένο αυτό τόπο του μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές κομμουνιστές, καλώντας ιδιαίτερα τους συγγενείς των κομμουνιστών κρατουμένων να πάρουν μέρος και να επικοινωνήσουν με τις αντίστοιχες οργανώσεις, καθώς επίσης καλεί και τους νέους της ΚΝΕ και κάθε προοδευτικό άνθρωπο να πάρει μέρος στην εκδήλωση.

Στην ανακοίνωση - πρόσκλησή τους, οι Επιτροπές Περιοχής Δυτικής και Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ τονίζουν ανάμεσα στα άλλα:

"Ανάμεσα στους τόπους του μαρτυρίου, μια ξεχωριστή θέση κατέχει ο βράχος της Ακροναυπλίας. Το κάτεργο αυτό, όπου ήταν φυλακισμένη όλη, σχεδόν, η ηγεσία του ΚΚΕ, υπήρξε πραγματικό κάστρο του αγώνα, που "δε λύγισε η βία" του μοναρχοφασισμού. Εκεί ήταν που αναπτύχθηκε μια υψηλού επιπέδου ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική δραστηριότητα. Η Ακροναυπλία ανέδειξε μια σειρά στελέχη που συγκρότησαν την ηγεσία του Κόμματος στην ένδοξη περίοδο που ακολούθησε. Αρκετοί Ακροναυπλιώτες εκτελέστηκαν απ' τους φασίστες κατακτητές ή έπεσαν στις μάχες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Να, γιατί η Ακροναυπλία "άστραψε φως" κι εξακολουθεί να διδάσκει και να φρονηματίζει, όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά και κάθε αγωνιστή. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που παλεύουμε για την ανασύνταξη και ενδυνάμωση του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος, τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης και το Σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους μάρτυρες της Ακροναυπλίας και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον ανυποχώρητο αγώνα τους, για να γίνουν πράξη τα ωραία ιδανικά για τα οποία μαρτύρησαν".

Το πρόγραμμα

Η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ακροναυπλία περιλαμβάνει:

- 9.30 π.μ.: Αναφορές στα 80 χρόνια του ΚΚΕ και στην Ακροναυπλία, από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη και τον ηθοποιό Τίτο Βανδή.

- 10.30 π.μ.: Πολιτική ομιλία στο χώρο του μνημείου από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα.

- 11.00 π.μ.: Τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές στον ίδιο χώρο.

Θα ακολουθήσει πορεία από την Ακροναυπλία στο Ναύπλιο. Την ίδια μέρα, θα λειτουργήσει στο χώρο της Ακροναυπλίας φωτογραφική έκθεση, με παράλληλη φωτογραφική υπόμνηση των πτερύγων της φυλακής.

Πούλμαν

Για την εκδήλωση, οι κομματικές οργανώσεις και αντιστασιακοί δρομολογούν λεωφορεία, για τη μετάβαση στο Ναύπλιο.

- Η ΝΕ Μεσσηνίας και ΚΝΕ στις 14 Ιούνη

Στις 6.30 το πρωί από:

  • Μεθώνη για Πύλο - Χανδρινό - Νερόμυλο.
  • Φοινικούντα για Χαρακοποιό - Πεταλίδι - Ριζόμυλο.
  • Χώρα για Γαργαλιάνους - Φιλιατρά - Κυπαρισσία - Αετό - Διαβολίτσι.
  • Στούπα για Καρδάμυλα - Καλαμάτα.

Στις 7.30 το πρωί από:

  • Καλαμάτα - Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα - Σκάλα - Μελιγαλά - Μερόπη - Οιχαλιά.
  • Καλαμάτα για Θουρία κλπ. για Ναύπλιο.

(Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3.000 δραχμές και για τα παιδιά 1.500 δραχμές).

- Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ στις 7 το πρωί από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Ανω Πετραλώνων.Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 92.25.832 - 34.73.573.

- Το Παράρτημα Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα Ν. Φιλαδέλφειας στις 6.45 π.μ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 25.25.184 και 25.30.706. - Από την Πάτρα πούλμαν ξεκινούν στις 6.30 π.μ. από πλατεία Γεωργίου.- Από τον Πύργο Ηλείας πούλμαν ξεκινούν στις 7 π.μ. από πλατεία Ιατρίδου.

"Ο,τι αρπάξουμε;.."

"Κουνιούνται τα σιδερικά κουνιούνται και οι βελόνες...", μια ελληνική παροιμία, που αυτόματα έρχεται στο νου, όταν παρατηρεί κάποιος τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. Εκεί, που, ολοφάνερα, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέλεξαν για "ανοιχτό αλώνι" ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών τους, εκεί πετάγεται και η ελληνική κυβέρνηση, με το λόγο και την ψήφο των εκπροσώπων της, να είναι από αυτούς που θα "ξεκαθαρίσουν το χώρο" για τη σύγκρουση.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας διάλεξε τον ολισθηρό "σχετικό" δρόμο της τακτικής, ότι, τάχα, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να είναι εσωτερική υπόθεση μιας χώρας. Μια θέση, που, εκτός του ότι σηκώνει πολύ "νερό" και δικαιολογεί κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση, ταυτόχρονα παραλληλίζεται με το πνεύμα της υποκρισίας, που χαρακτηρίζει το λεγόμενο διεθνή παράγοντα και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. Με τον ίδιο, άλλωστε, τρόπο σχεδόν ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης συμφώνησε στο Λουξεμβούργο, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για ακόμα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Αυτή η θέση - στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποκαλύπτει άλλη μια φορά πως, παρά τα όσα ίσως "ξοδεύει" για εσωτερική κατανάλωση, ουσιαστικά είναι αναπόσπαστο μέλος του ιμπεριαλιστικού συστήματος και, μέσω των οργανισμών του (ΝΑΤΟ, ΕΕ, κ.ά.), συμμετέχει ενεργά και "φιλότιμα" στη διεκπεραίωση των άδικων σχεδίων. Οι όποιοι "χειρισμοί" και τερτίπια δεν έχουν σκοπό το δίκαιο και τη φιλία των γειτόνων, αλλά την "εύστοχη" διεκπεραίωση του ρόλου στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Για παράδειγμα, μόνο με τα γεγονότα των τελευταίων βδομάδων παρατηρούμε ότι ενώ η σερβική κυβέρνηση είχε αρχίσει συνομιλίες με την αλβανική πλευρά του Κοσσυφοπεδίου και όλα έτειναν στην ομαλοποίηση, που θα άφηνε τον ιμπεριαλισμό "...χωρίς βαρβάρους", ξαφνικά, οι συνομιλίες διακόπτονται χωρίς αφορμή και ο Ι. Ρουγκόβα ταξιδεύει εσπευσμένα στις ΗΠΑ, όπου έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου μέχρι και με τον Πρόεδρο Μπ. Κλίντον... Και τότε, ως διά μαγείας, ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι, διακρίνονται "αδιέξοδα" και ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη η ΝΑΤΟική επέμβαση. Σχεδόν ανήμερα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου καλούσε τους Αλβανούς να "πάρουν τα όπλα και να αντιμετωπίσουν το σερβικό πεζικό και να σκάψουν χαρακώματα κατά του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων...".

Αυτά τα γεγονότα, όπως και άλλα που προηγήθηκαν, πείθουν με τον πιο άμεσο τρόπο για το ποιος πάει γυρεύοντας για να διατηρήσει την "μπαρούτη στεγνή" στο Κοσσυφοπέδιο. Και όμως, η ελληνική κυβέρνηση, με όλα αυτά δεδομένα, προτιμά να λειτουργεί σαν αναπόσπαστο τμήμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Αυτή, τελικά, είναι και η χειρότερη υπηρεσία για τα λεγόμενα "εθνικά" θέματα, αφού, εκτός του ότι ασφυκτιούν στριμωγμένα μέσα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια περιμένοντας τη "σειρά" τους, ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζεται με χαμηλή διαπραγματευτική ικανότητα, αφού προηγουμένως έχει "χορέψει όλους τους σκοπούς" που της έπαιξαν και έχει αποδεχτεί, για άλλη μια φορά, την ιμπεριαλιστική "διπλωματία" του "ό,τι αρπάξουμε...". Χώρια ότι έτσι οξύνεται και η αντιπαράθεση με τους γειτονικούς λαούς.

Το αληθινό Διεθνές Δίκαιο το ξέρουν και μπορούν να το μοιράσουν μόνο οι λαοί, με τη συνεννόηση, την αληθινή αλληλεγγύη, αλλά και τον πραγματικό αντιιμπεριαλιστικό τους αγώνα.

Στην τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902" τις εξής εκπομπές:

  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο" η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητάει με τους καλεσμένους της με θέμα: "Οικονομικές κυρώσεις και προετοιμασία ΝΑΤΟικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο".
  • Στις 9.30 μμ στην 10η εκπομπή "80 χρόνια ΚΚΕ" ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους: Χρήστο Τζιτζιλώνη - Υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκο Κυρίτση - Δ/ντη του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, με θέμα: "Η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".
Περιοδείες της Αλ. Παπαρήγα

Περιοδείες πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στον ΟΤΕ και σε εργασιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στον ΟΤΕ

Μετά από πρόσκληση του ΔΣ του ΠΣΕΠ - ΟΤΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί περιοδεία σήμερα Τετάρτη στους χώρους εργασίας του προσωπικού της Πληροφορικής. Συγκεκριμένα:

  • Στις 9.00 πμ συνάντηση με τα ΔΣ των εργαζομένων.
  • Στις 9.30 πμ συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Χρηματοοικονομικού και τον διευθυντή ΠΣΔ.
  • Στις 10.00 πμ επίσκεψη στους χώρους εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο Πέμπτη 11/6 η Αλ. Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε εργασιακούς χώρους:

  • Στις 7.00 πμ στον ΟΛΘ.
  • Στις 9.30 πμ στην ΕΛΒΟ.
  • Στις 11.30 πμ στο εργοστάσιο του ΟΣΕ (Μενεμένη).
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Τιμούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) κάνει γνωστό στους αντιστασιακούς και στους φίλους της Εθνικής Αντίστασης ότι, το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου θα γίνει στις Κορυσχάδες, τιμητική εκδήλωση για την 54η επέτειο της εκεί σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου: ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944.

Με την επετειακή αυτή εκδήλωση, η ΠΕΑΕΑ θα δώσει το πραγματικό νόημα των εργασιών και των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Προσκαλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης, να πάρουν μέρος μαζικά στην εκδήλωση, δηλώνοντας συμμετοχή είτε στα Κεντρικά Γραφεία (τηλ.: 88.31.368, 88.29.956, 82.25.407), είτε στα Παραρτήματα της περιοχής τους. ΝΑ ΜΗ ΛΗΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Οσοι δηλώσουν συμμετοχή, να το κάνουν έγκαιρα, για το κλείσιμο των ξενοδοχείων.

Πούλμαν δρομολογούνται για την εκδήλωση, που αναχωρούν το Σάββατο 13 - 6 - 98 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.

- Το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ συμμετέχει στην εκδήλωση και καλεί τα μέλη του να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 24.67.010 (Τρίτη και Παρασκευή 6 - 8 μμ) και 24.43.024, 24.43.959, 24.60.557 όλη την ημέρα. Το πούλμαν είναι δωρεάν και ξεκινά από τη Γέφυρα, οδός Φιλαδελφείας, στις 8 πμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ