ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΚΛΙΝΤΟΝ
"Ενέκρινα την προετοιμασία του ΝΑΤΟ"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

"Επέτρεψα και ενέκρινα την επίσπευση των προετοιμασιών του ΝΑΤΟ και προωθούμε μαζί με τους Βρετανούς μια σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών": Επί λέξει, η χτεσινή δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. "Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι χρειαστεί για να μην επαναληφθεί μια ανθρωποσφαγή και μια εθνική εκκαθάριση, όπως στη Βοσνία", πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η "πολιτική κάλυψη" δόθηκε και, μάλιστα, από τα πιο επίσημα χείλη...

Νωρίτερα στη Ρώμη, ο υπουργός Αμυνας του Κλίντον, Ουίλιαμ Κοέν, τεκμηρίωνε στο CNN την ...ανάγκη επέμβασης (!), "το συντομότερο δυνατόν", μάλιστα, αφού συμβουλευτούν οι πολιτικοί τους στρατιωτικούς παράγοντες και αναλυτές. Το πρώτο "ενδεικτικό" για την ανάληψη δράσης, μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι η απόφαση για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Αλβανία μέσα στον Ιούλη, που αναμένεται αφού προτεινόταν χτες, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνόδου του Μονίμου Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (σε επίπεδο πρεσβευτών) να επικυρωθεί επίσημα σήμερα, από τους υπουργούς Αμυνας των 16 χωρών - μελών της Συμμαχίας που πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες την εξαμηνιαία, διήμερη σύνοδό τους.

Οι υπουργοί θα συνεξετάσουν με τους στρατιωτικούς τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, κατά διπλωματικές πηγές.

Η αποστολή αεροσκαφών για ασκήσεις στην Αλβανία "εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής βούλησης των συμμάχων να επισπεύσουν τις προετοιμασίες τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, λόγω της υποτροπής της βίας στο Κοσσυφοπέδιο", κατά τις ίδιες πηγές.

Το σχέδιο επέμβασης, σύμφωνα με διπλωμάτες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκαθίδρυση μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών και απαγόρευση της στάθμευσης θωρακισμένων και βαρέων όπλων μέσα στη σερβική επαρχία.

Διαδηλώσεις των Αλβανών υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν χτες στην Πρίστινα (περιέργως, χωρίς να ανοίξει μύτη από τους ..."σφαγείς" Σέρβους), αλλά και στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών της Ομάδας Επαφής.

Στην Πρίστινα, περίπου 20.000 Αλβανοί, κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ, της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πανό που έγραφαν "ΝΑΤΟ, αύριο θα είναι πολύ αργά", "Το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο" και "ΝΑΤΟ, το Κοσσυφοπέδιο καίγεται", έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Διαλύθηκαν αυθορμήτως έπειτα από μισή ώρα, αφού άφησαν να πετάξουν περιστέρια, παρουσία μικρής αστυνομικής δύναμης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης τα αρχικά "UCK" του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ο οποίος πολεμά εναντίον των σερβικών δυνάμεων, καθώς και τα ονόματα ζωνών μαχών στο κεντρικό και το δυτικό Κοσσυφοπέδιο.

Στις Βρυξέλλες, περίπου 300 άτομα αλβανικής καταγωγής διαδήλωσαν σήμερα το πρωί μπροστά στην έδρα του ΝΑΤΟ, ζητώντας την άμεση ένοπλη επέμβαση της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Οσον αφορά την Ομάδα Επαφής, διπλωμάτες των χωρών που συμμετέχουν σ' αυτήν (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία), άρχισαν χτες συνομιλίες στο Παρίσι "για να εξετάσουν σειρά οικονομικών και στρατιωτικών επιλογών για τον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο", που έχει κοστίσει τη ζωή περίπου 250 ανθρώπων τους τελευταίους μήνες.

Η σύνοδος εργασίας σκοπό έχει να προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιούνη στο Λονδίνο.

Θέλουν απόσχιση, όχι διευθέτηση στα πλαίσια της Σερβίας

Η δευτερολογία του Ορέστη Κολοζώφ στη χτεσινή συζήτηση της Ευρωομάδας για την κατάσταση στα Βαλκάνια

Τους στόχους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο Κόσσοβο και τις μεθοδεύσεις τους αποκάλυψε και κατάγγειλε στη δευτερολογία του στη Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Πράσινης Αριστεράς Βορείων Χωρών, ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε τα παρακάτω:

"Σήμερα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση στα Βαλκάνια. Από άποψη διεθνών συσχετισμών ποια είναι αυτή η κατάσταση; Ολα τα Βαλκάνια βρίσκονται κάτω από την πολιτική επιρροή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ολα, εκτός από μια χώρα, τη Νέα Γιουγκοσλαβία. Η όποια παρέμβαση γίνεται σήμερα δεν έχει ως αφετηρία - νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι καθαρή υποκρισία - ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τον κακό τρόπο διοίκησης της Σερβίας από τον Μιλόσεβιτς. Γιατί, αν έτσι είχαν τα πράγματα, αν μια φορά έπρεπε να σταλθούν στρατεύματα εκεί πέρα, δέκα φορές θα 'πρεπε να σταλθούν - και θα είχαν σταλεί - στην Τουρκία, όπου τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.

Πολιτικά πρέπει να το δούμε το πρόβλημα. Εχει αρχίσει από καιρό μια πίεση προς τη Γιουγκοσλαβία να ενσωματωθεί, να αποδεχτεί μια τέτοια κατάσταση. Για τους δικούς της λόγους η Γιουγκοσλαβία, ο Μιλόσεβιτς αν θέλετε να το προσωποποιήσουμε, δεν το αποδέχεται. Η πίεση που ασκείται, ακριβώς για να το αποδεχτεί ή να ανατραπεί, είναι πολύμορφη. Εχουν αξιοποιηθεί και η εσωτερική αντιπολίτευση - γίνανε άλλωστε διαδηλώσεις - ενώ προχωράνε σε αποσταθεροποίηση στο Μαυροβούνιο.

Ηταν γνωστό ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπήρχε η δυνατότητα πιο αποφασιστικής παρέμβασης, ελπίζανε ωστόσο ότι με όλα τα άλλα μέσα θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική που ασκούσε και ασκεί το Βελιγράδι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως κατορθωτό και έτσι προχωρήσανε στο άνοιγμα της υπόθεσης "Κοσσυφοπέδιο".

Προϋποθέσεις να ανοίξει αυτή η υπόθεση υπήρχαν και προηγούμενα. Πότε όμως άνοιξε; Οχι τη στιγμή της μεγάλης κρίσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου τότε είχανε την ευκαιρία πραγματικά, αν ανοίγανε το Κόσσοβο, να δημιουργήσουν μια ευρύτερη κατάσταση και να διεκδικήσουν την αυτονομία του. Δεν άνοιξε τότε. Εκλεισε πρώτα η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μετά άνοιξε η υπόθεση αυτή. Και με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρέπει να υπενθυμίσω ότι υπήρξε ένας μεγάλος συμβιβασμός του Βελιγραδίου με τις μεγάλες δυνάμεις. Εγκατέλειψε τα εδάφη που διεκδικούσε, τη Σλοβενία, και την εγκατέλειψε με μεγάλο κόστος θυμάτων. Μάλιστα, την εποχή εκείνη, όπως θυμούμαστε, υπήρξαν φωνές προδοσίας των Σέρβων που ήταν έξω από τα σύνορα της Σερβίας.

Ερχομαι στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, όπως την ανέπτυξα προηγουμένως. Είναι πραγματικά ένα "ντόμινο" αν ανοίξει αυτό το ζήτημα. Πώς μπορεί να προχωρήσει η λύση του; Εγινε προσπάθεια με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων. Υπήρχαν περιθώρια οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι το πρόβλημα των Σέρβων αυτή τη στιγμή δεν είναι αν θα δώσουν λίγο περισσότερα ή λίγο λιγότερα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Το πρόβλημά τους είναι ότι η λύση που θα βρεθεί δεν μπορεί να έχει μέσα τον όρο της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, όχι από τη Γιουγκοσλαβία - σ' αυτό άλλωστε όλοι συμφωνούν - αλλά από τη Σερβία. Εκεί είναι το λεπτό σημείο όπου πολλές φορές γίνεται σύγχυση και στα διεθνή πρακτορεία και στις γενικότερες τοποθετήσεις. Το σημείο στο οποίο δεν υποχωρούν οι Σέρβοι αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό: ότι θέλουν η οποιαδήποτε λύση - και ας βρεθεί με οποιονδήποτε τρόπο - να είναι μέσα στα πλαίσια της Σερβίας. Οχι να σημαίνει απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Και αυτό, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, μπορεί να επιτευχθεί. Μπορεί να επιτευχτεί αν δεν υπονομεύεται - όπως υπονομεύεται αυτή τη στιγμή - μια τέτοια προοπτική.

Ο λόγος που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις γνωρίζετε ποιος είναι: η έξαρση των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο. Το πώς δημιουργήθηκαν, πώς τροφοδοτήθηκε αυτός ο ένοπλος "απελευθερωτικός στρατός" όλοι γνωρίζουν. Ολοι ξέρουμε. Και δεν είναι αλήθεια πως οι Ευρωπαίοι δεν παρεμβαίνουν, παρά κάθονται και κοιτάνε τα ζητήματα αυτά. Μπορεί ως ΕΕ να δείχνουν αμηχανία, αλλά ως κράτος Γερμανίας, ως κράτος Γαλλίας, ως Ιταλία ακόμα και ως Βατικανό, παρεμβαίνουν και παρεμβαίνουν πάρα πολύ.

Πιστεύω ότι εάν αναζητηθεί λύση με στρατιωτικές επεμβάσεις, εάν προσπαθήσουν να επιβάλουν λύση τύπου "Ντέιτον" με στρατιωτικά μέσα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Και έχω την αίσθηση ότι ορισμένοι στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ - οι Ευρωπαίοι δεν ξέρω πόσο έχουνε συνειδητοποιήσει αυτό το πράγμα - καταλαβαίνουν το πόσο δύσκολο είναι αυτό το πρόβλημα. Το καταλαβαίνουν ότι μπορεί η κατάσταση, τελικά, να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, οπότε θα χρειαζόταν μια ευρύτερη παρέμβαση σ' όλη την περιοχή των Βαλκανίων, με επεμβάσεις πολύ πιο μαζικές για να μπορέσει, ύστερα, μια διεθνής συνδιάσκεψη να επανακαθορίσει τα όρια των κρατών της Βαλκανικής".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Εντονες ανησυχίες για την κατάσταση στο Κόσσοβο

ΚΕΡΚΥΡΑ (Του απεσταλμένου μας Γ. ΖΑΓΓΑΝΑ). - Τις έντονες ανησυχίες τους για την επικίνδυνη κατάσταση, που διαμορφώνεται με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κόσσοβο, εξέφρασαν χτες οι εκπρόσωποι της Ευρωβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Πράσινη Αριστερά Βόρειων Ευρωπαϊκών Χωρών, προβάλλοντας τη μοναδική διέξοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος με διάλογο και πολιτικά μέσα, χωρίς ξένες επεμβάσεις και χρήση βίας και χωρίς αλλαγή συνόρων.

Στη χαιρετιστήρια ομιλία - παρέμβασή του για την κατάσταση στα Βαλκάνια, οΟρέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στα δεδομένα του προβλήματος, τόνισε πως η αποσταθεροποίηση στην περιοχή έχει σχέση και με τη διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων να κερδίσουν ζώνες επιρροής στα Βαλκάνια. Υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, πως πρέπει να διατηρηθούν τα σύνορα και να δεσμευτούν τα βαλκανικά κράτη ότι δε διεκδικούν εδάφη από γειτονικές χώρες. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να υπάρξει συνεργασία για τη συλλογική προσπάθεια των κρατών της περιοχής, με στόχο την ανάπτυξή της. Ο Ορ. Κολοζώφ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Κόσσοβου, επισημαίνοντας ότι ασκείται πίεση, με στόχο να εξαναγκαστεί το Βελιγράδι να αποδεχτεί το νέο πλαίσιο της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή των Βαλκανίων. Ενώ, στη δευτερολογία του, κατάγγειλε την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που, τάχα, κόπτονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, αφού επισήμανε ότι είναι παρακινδυνευμένο να απολυτοποιούνται κάποια πράγματα σχετικά με το Κόσσοβο, όπως, π.χ., το ζήτημα της αυτονομίας, τόνισε την εγκληματική ενοχή των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ στο να διαμορφωθεί έτσι η ιστορία των Βαλκανίων. "Αυτοί που δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα, είναι οι ίδιοι που τα εκμεταλλεύονται σήμερα", είπε χαρακτηριστικά ο Β. Εφραιμίδης και πρέπει να καταγγέλλονται.

Ιδιαίτερα αρνητική και - επικίνδυνη σαν τέτοια - ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συνασπισμού Θ. Τσίκα, ο οποίος, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, χαρακτήρισε ως "θετική συμβολή την επέμβαση της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία την οποία στήριξε και ο ΣΥΝ". Επίσης είπε ότι "για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον ευθύνονται οι Σέρβοι και Κροάτες" και πρόσθεσε ότι για τις εξελίξεις στη Βοσνία "η σερβική πλευρά έχει την αφετηριακή ευθύνη". Οσον αφορά την κατάσταση στο Κόσσοβο, επικαλούμενος την "προβληματική κατάσταση δικαιωμάτων" για να επιρρίψει ουσιαστικά όλες τις ευθύνες στον Μιλόσεβιτς τονίζοντας πως ..."δεν πρέπει το καθεστώς Μιλόσεβιτς να βρει διέξοδο στην ένταση με τη Ν. Γιουγκοσλαβία" (;), ουσιαστικά, αποσιώπησε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μέχρι τώρα - πράγμα που σε συνδυασμό με τη μονόπλευρη επίρριψη ευθυνών στη Ν. Γιουγκοσλαβία μπορεί και να τις δικαιολογεί! Και αφού ζήτησε επαναφορά του πριν το '89 καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει συντονισμένη πρωτοβουλία. "Δε θέλουμε να επαναληφθεί η αποτυχία της Βοσνίας", είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΝ ήταν σε πλήρη διάσταση με την "προσεκτική" τοποθέτηση - εισήγηση του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις συνθήκες και παρεμβάσεις που διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, επισήμανε την πολύ μεγάλη ευθύνη της Γερμανίας για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά, ειδικότερα, το Κόσσοβο, σημείωσε ότι πρέπει να παίρνονται υπόψη όλες οι παράμετροι και πως "το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών δεν μπορεί να ασκείται καταχρηστικά".

Γενική, τελικά, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις και των άλλων εκπροσώπων, ήταν η τοποθέτηση "να μην επιτραπούν παρεμβάσεις στρατιωτικές στο Κόσσοβο και να υπάρξουν παρεμβάσεις ειρήνης".

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Θ. Παπαμάργαρης και υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, ο οποίος, εκτός των άλλων, ζήτησε τη βοήθεια για την κινητοποίηση των λαών, ενώ επισήμανε την ανάγκη να καταγγέλλονται οι υπεύθυνοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Η διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων, υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση στην

περιοχή Σήμερα ασκείται πίεση στο Βελιγράδι για να αποδεχτεί τη "νέα τάξη πραγμάτων"

Παίρνοντας το λόγο ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Συνόδου της Ευρωομάδας GUE/NGL, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, σημείωσε τα παρακάτω:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

σας καλωσορίζω στην όμορφη Κέρκυρα και σας εύχομαι να έχετε επιτυχίες σ' αυτή τη σύνοδο της ομάδας.

Σ' αυτό το σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα να σας μεταφέρω συνοπτικά τις ανησυχίες του κόμματός μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αποσταθεροποίηση στην περιοχή έχει σχέση και με τη διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων να κερδίσουν ζώνες επιρροής στα Βαλκάνια. Στην προσπάθειά τους αυτή αξιοποιούν τις εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές που υπάρχουν στα Βαλκάνια και εφαρμόζοντας τη μέθοδο του "διαίρει και βασίλευε", ενθαρρύνουν και τροφοδοτούν αυτές τις αναθέσεις.

Θα πρέπει να πούμε από την αρχή πως η διαδικασία διαμελισμού των κρατών της Βαλκανικής και της δημιουργίας νέων που άρχισε με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, θα πρέπει να τερματιστεί. Για τη σταθερότητα των Βαλκανίων το κόμμα μας πιστεύει πως:

  • Πρέπει να διατηρηθούν τα διεθνή σύνορα.
  • Να δεσμευτούν τα βαλκανικά κράτη ότι δε διεκδικούν εδάφη από γειτονικές χώρες.
  • Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής για διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων και μετατροπή των μειονοτήτων από παράγοντα έντασης μεταξύ των χωρών, σε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας.
  • Συνεργασία για τη συλλογική προσπάθεια των κρατών της περιοχής για την ανάπτυξή της με κύριο στήριγμα τις δυνάμεις που υπάρχουν σ' αυτή.

Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια πορεία που είναι πολύ μακριά από αυτό το στόχο.

Ας επανέλθουμε όμως στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι φανερό πως σήμερα ασκείται μια πίεση προς το Βελιγράδι που στόχο έχει να το εξαναγκάσει να αποδεχτεί το νέο πλαίσιο που έχει αρχίσει να οικοδομείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πέρα από αυτή, αυτό που στη χώρα μας ονομάζουμε "νέα τάξη πραγμάτων"".

Τα σημερινά δεδομένα

"Ποια είναι σήμερα τα δεδομένα:

Στα πλαίσια της δημοκρατίας της Σερβίας, υπάρχει μια ισχυρή αριθμητικά μειονότητα Αλβανών οι οποίοι διεκδικούν διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Τα ποιο ακραία στοιχεία διεκδικούν όχι απλώς την αυτονομία τους στα πλαίσια του σερβικού κράτους αλλά την ανεξαρτητοποίηση από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία. Ενώ οι πιο μετριοπαθείς διεκδικούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ένταξή του σαν ανεξάρτητη δημοκρατία στα πλαίσια της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας όπως είναι το Μαυροβούνιο.

Αυτή η δεύτερη λύση που έχει σήμερα υιοθετηθεί και από την αλβανική κυβέρνηση και την οποία φαίνεται πως αποδέχονται και ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλη τη Βαλκανική.

Κυριολεκτικά μια τέτοια λύση θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε έναν νέο βαλκανικό πόλεμο.

Και αυτό όχι μόνο για την όποια αντίδραση θα προέλθει από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου αλλά γιατί δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη δυναμική στην πιο ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων όπου εμπλέκονται πέρα από τη Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ελλάδα και η Τουρκία χωρίς να αποκλείεται και εμπλοκή της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Αλλωστε αυτή την εκτίμηση έκανε προχτές και ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου θα επηρεάσει τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ οι οποίοι θα διεκδικούν ανάλογη λύση του δικού τους προβλήματος. Πρέπει να σημειώσουμε πως το Κοσσυφοπέδιο και το έδαφος που κατοικούν οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν σήμερα συγκοινωνούντα δοχεία. Η λύση που θα δοθεί στην αλβανική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει και άμεσο στόχο διεκδίκησης στην ΠΓΔΜ.

Αυτή η προοπτική θα δημιουργήσει διαλυτικές τάσεις στην ΠΓΔΜ όπου ένα μέρος διεκδικεί η Βουλγαρία και σε μία τέτοια κατάσταση, είναι βέβαιη η εμπλοκή της Σερβίας, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας.

Τα δύο ανεξάρτητα αλβανόφωνα κράτη του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα εθνικισμού θα επιζητούν την ενσωμάτωσή τους στη σημερινή Αλβανία".

Στην αρχή των εξελίξεων

"Προχτεσινή είναι η είδηση πως ήδη στο νότιο τμήμα της Αλβανίας όπου ζει η ελληνική μειονότητα, η οργάνωσηΟΜΟΝΟΙΑ με πρόσφατη απόφασή της, ζητάει από την Αλβανία την αυτονομία της, όπως ακριβώς οι Αλβανοί και το επίσημο αλβανικό κράτος ζητάνε την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Και ήδη αυτές τις μέρες, σχολιαστές και αναλυτές στα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν πως η αλβανική κυβέρνηση προωθεί τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο στο Νότο της Αλβανίας με πρόθεση να αλλάξει τη σύνθεση του πληθυσμού στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα ανησυχίας.

Και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή των εξελίξεων.

Θα ήθελα ακόμα να υπενθυμίσω πως υπάρχει η μόνιμη πίεση της Τουρκίας προς τη Βουλγαρία όπου ζει μια μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα και προς την Ελλάδα, σχετικά με τη δυτική Θράκη όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως η παρουσία των 40 χιλιάδων ΝΑΤΟικών στρατιωτών στη Βοσνία έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στη Βαλκανική χερσόνησο δίνοντας ουσιαστικά στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να ελέγχουν στρατιωτικά την περιοχή.

Αν τελικά αποφασιστεί η αποστολή στρατευμάτων και στην Αλβανία καθώς και η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ΠΓΔΜ, τότε τα Βαλκάνια για πολλά χρόνια θα ζουν κάτω από την επιρροή των ΗΠΑ.

Αυτές είναι οι ανησυχίες μας και γι' αυτό θεωρούμε πως η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί με στρατιωτικά μέσα και επεμβάσεις. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δύσκολες πράγματι διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό στη Σερβία και έχουν διακοπεί λόγω των νέων συγκρούσεων. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί την αναστροφή της αποσταθεροποιητικής πορείας, είναι η λύση μέσω της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης του Βελιγραδίου και εκπροσώπων της μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια που θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, έστω και αν παραμείνει στα πλαίσια της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, θα ανοίξει το δρόμο σε ένα νέο βαλκανικό πόλεμο.Ζητάω συγνώμη για την πολύ σχηματική παρουσίαση του ζητήματος, όμως ο χρόνος δεν επέτρεπε μεγαλύτερη ανάλυση".

ΕΕΔΥΕ
Ετοιμα να ξαναχτυπήσουν τα τύμπανα του πολέμου

"Τα τύμπανα του πολέμου είναι έτοιμα να ξαναχτυπήσουν", σημειώνει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΕΔΥΕ, στη "ματωμένη Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στη ματωμένη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου".

"Οι ίδιες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκείνες που επέβαλαν κατοχή στη Βοσνία, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της ειρήνης και προσβάλλοντας έτσι τη νοημοσύνη των λαών, ετοιμάζονται πυρετωδώς για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εμφανίζονται υποκριτικά ως προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, την ίδια στιγμή που οι προστατευόμενοί τους στρατοκράτες της Αγκυρας εξοντώνουν χρόνια τώρα, ατιμώρητοι, τον κουρδικό λαό και οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να σκοτώνουν Παλαιστινίους.

Είναι γνωστά τα σενάρια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αποσταθεροποίηση διαφόρων κρατών με αιχμή τα θέματα των μειονοτήτων.

Το Κόσσοβο δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή. (...). Τα συμφέροντα που παίζονται είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας όσο και στις γειτονικές περιοχές".

"Η ΕΕΔΥΕ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "εκτιμά ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να γίνουν σεβαστά (...), αλλά τα όποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειρηνικούς και πολιτικούς τρόπους και δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση στρατιωτικές επεμβάσεις".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Μόνο οργή και θλίψη προκαλεί το καλωσόρισμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή από τους υπουργούς των βαλκανικών χωρών (κοινή δήλωση των "5", Βαλκανική Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη), πρωτοστατούντος μάλιστα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι βαλκανικοί λαοί βρίσκονται συνέχεια κάτω από την αγωνία του πολέμου που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα με αίμα τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων"...

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κίνδυνος αλλαγής συνόρων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κατάσταση στο Κόσσοβο, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη τα εξής:

"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέσα στη λογική και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σαν, βεβαίως, το τελευταίο μέσον, αν δεν καταφέρουν εκβιαστικά και με την απειλή πολέμου να επιβάλουν τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Γιατί αυτό νομίζω είναι το κλειδί. Ο παραπέρα διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας. Και από αυτήν την άποψη, υπάρχει κάθε λόγος ανησυχίας, όχι μόνο γιατί μπορεί να έχουμε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Κόσσοβο, αλλά γιατί θα φουντώσει για τα καλά ο πόλεμος στα Βαλκάνια και γιατί θα αμφισβητηθούν γενικότερα σύνορα".

Παραστρατιωτικοί του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) στα σύνορα ΝΟ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη - και εν αναμονή πιθανής "ενίσχυσης" από το ΝΑΤΟ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ