ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Μνημόσυνο για τα 5 παλικάρια στο Ληξούρι

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 1998,στις 10.45 πμ,ο Δήμος Ληξουρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ θα τιμήσουν τους πέντε αγωνιστές, που κρέμασαν το 1944 στα πλατάνια της πλατείας, οι χιτλερικοί.

Στον τόπο της θυσίας θα τελεστεί μνημόσυνο και θα γίνει αναφορά στον ηρωισμό και τη λεβεντιά των 5 παλικαριών, που χαμογελαστά αντιμετώπισαν το θάνατο.

Θυμίζουμε τα ονομάτά τους: Διονύσης Ρατσιώτος, Γαβρίλης Ρολλάτος, Βασίλης Ρολλάτος, Αντώνης Ληξουριωτάτος και Σπύρος Αναλυτής.

Κειμενολεζάντα

Φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γιώργου Λιονάκη από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Π. Σφαγείων στις 21-5-98, προς τιμήν των δύο ΕΠΟΝιτών, Κώστα Δημητρίου και Γιάννη Τσικρικά,που έπεσαν από τα βόλια των Γερμανοτσολιάδων στις 21-5-1944, στο χώρο που σήμερα έχει αναρτηθεί πλάκα με τα ονόματά τους.

Εκεί, σε μια σεμνή τελετή, παραβρέθηκαν οι αντιστασιακοί της περιοχής, οι φίλοι της Αντίστασης και οι συγγενείς των πεσόντων.

Για τη δράση και το θάνατο των δυο πατριωτών, μίλησε μέλος του Παραρτήματος, ο οποίος αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, όταν ακόμα δεν έχουν πλήρως δικαιωθεί ηθικά και υλικά.

Ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατίας

Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Π. Σφαγείων σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε στην τακτική χρονιάτικη απολογιστική του Συνέλευση και απευθύνει προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής, καταδικάζει: Τις τρομοκρατικές ενέργειες των ΜΑΤ - που κάτω από την εντολή της κυβέρνησης Σημίτη - αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να αποσταθεροποιήσουν τις απεργίες τους που κάθε μέρα αυξάνονται.

"Ομόφωνα καταδικάζουμε το ρόλο της τρομοκρατίας που παίζει η κυβέρνηση και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους αγωνιζόμενους που δεν τρομοκρατούνται, με ό,τι μέτρα κι αν πάρουν ενάντιά τους. Ακόμα δηλώνουμε ότι εμείς οι αντιστασιακοί, θα βοηθάμε και θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μας".

Γιόρτασαν το ξεκίνημα του αντάρτικου

Την Κυριακή, 10 Μάη 1998, στις 11 το πρωί, στην "Καλύβα Στεφανή", στη Σπερχειάδα, γιορτάστηκε η επέτειος των 56 χρόνων της έναρξης του ένοπλου αγώνα, από την ομάδα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, τον Μάη του 1942.

Την οργάνωση της εκδήλωσης είχαν ο Δήμος και η ΠΕΑΕΑ Σπερχειάδας. Παρέστησαν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Νομάρχης Φθιώτιδας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας, ο Δήμαρχος Σπερχειάδας, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του Νομού και εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης. Και επίσης, Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ από τη Θεσσαλία, Σέρρες, Γιαννιτσά, Γιάννενα, και από την Αθήνα. Η παρουσία όλων ήταν εντυπωσιακή παρά τη συνεχή βροχή.

Παρακολούθησαν το πρόγραμμα της γιορτής - που άνοιξε η χορωδία της Λάρισας - και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από μέρους των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών. Την κεντρική ομιλία έκανε ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Ανδρέας Μούσης,ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε η μεγάλη προσπάθεια του εγχειρήματος της δημιουργίας του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια ζήτησε από τις Αρχές του νομού να συμβάλουν, με τη θετική τους στάση, στη λύση των χρόνιων αιτημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που αφορούν την πλήρη ηθική και υλική αποκατάστασή τους. Με έμφαση ο ομιλητής αναφέρθηκε στη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης - 9 Μάη. Και κατέληξε στα σημερινά επικίνδυνα πολεμικά "παιχνίδια" των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή και τη χώρα μας.

Β. ΚΑΪΛΑΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κ. Πεντεδέκα για τον ΛΟΚΡΟ (Σωτήρη Τσιτσιπή) από την Αμφίκλεια - Δαδί. Μόνιμο ανθυπολοχαγό της Σχολής Ευελπίδων. Διοικητή του 2/42 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Επιτελάρχη ταξιαρχίας της Μεραρχίας Διαμαντή στο ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτος στο Βάλτο, καταδικάστηκε σε θάνατο απ' το Στρατοδικείο Τρικάλων. Και εκτελέστηκε αμέσως, άγνωστο πού ακριβώς. Υπήρξε μορφή ηρωική. Στον ΕΛΑΣ έγινε κομμουνιστής. Στο ΔΣΕ πέθανε ως κομμουνιστής.

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Τιμούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) κάνει γνωστό στους αντιστασιακούς και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης ότι, αύριο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου θα γίνει στις Κορυσχάδες Τιμητική Εκδήλωση για την 54η επέτειο της εκεί σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου. ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944.

Με την επετειακή αυτή εκδήλωση, η ΠΕΑΕΑ θα δώσει το πραγματικό νόημα των εργασιών και των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Προσκαλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης, να πάρουν μέρος μαζικά στην εκδήλωση, δηλώνοντας συμμετοχή είτε στα Κεντρικά Γραφεία (τηλ: 88.31.368, 88.29.956, 82.25.407, είτε στα Παραρτήματα της περιοχής τους. ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Οσοι δηλώσουν συμμετοχή, να το κάνουν έγκαιρα, για το κλείσιμο των ξενοδοχείων. Πούλμαν δρομολογούνται για την εκδήλωση, που αναχωρούν αύριο Σάββατο 13-6-98 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7. π.μ..

- Επίσης, Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν και καλούν τα μέλη τους να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα:

- Μενιδίου: 24.67.010 (Τρίτη και Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.) και 24.43.024, 24.43.959, 24.60.557 όλη την ημέρα. Το πούλμαν είναι δωρεάν και ξεκινά από τη Γέφυρα, οδός Φιλαδελφείας, στις 8 π.μ..

- Χαλανδρίου: 67.11.404, 68.16.913, 63.91.847, μετά τις 8μ.μ. Το πούλμαν ξεκινά αύριο Σάββατο 13-6, στις 7. π.μ. από Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου,7.15 π.μ. από πλ. Χίου, 7.30 π.μ. από πλ. Κύπρου και 7. 45 π.μ. από πλ. Αγ. Παρασκευής.

Προσκύνημα στις κορυφές του Τσαλ - Νταγ

Επιτυχία σημείωσε - παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες - το προσκύνημα που πραγματοποίησε το παράρτημα Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκης) της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 10-5-98 στην οροσειρά Τσαλ - Νταγ,για να τιμήσει τους μαχητές που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ενάντια σε ενισχυμένο λόχο φασιστικού βουλγαρικού στρατού στις 29-7-1944.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καβάλας Γ. Μπαχάρης τους ξενάγησε στους χώρους των μαχών και των μνημείων της ΕΑ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα Καβάλας και τον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Τσαλ - Νταγ.

Στεφάνια κατατέθηκαν: στο μνημείο του παπα - Παντελή Σαρατσίδη (Παπαφλέσσα) ιερέα του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που σκοτώθηκε σε άνιση μάχη με Βούλγαρους στις 21-8-44 στα κανάλια του κάμπου Φιλίππων και στο μνημείο των δυο ΕΛΑΣιτών Μορφίνη και Ν. Εμμανουηλίδη στον Πλαταμώνα.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Σταυρούπολης Α. Σωτηρίου αναφέρθηκε στον πατριωτικό αγώνα του ΕΑΜ και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που συνεχίζεται και σήμερα για την πραγματοποίηση των ιδανικών της για ελευθερία, ανεξαρτησία, ειρήνη, κοινωνική πρόοδο.

Εκδηλώσεις

Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 14-6-98 στις 11 πμ στο ΚΟΥΡΝΟΒΟ, για να τιμηθεί η μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής στις 6-6-1943. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται πριν από το χωριό Αγ. Στέφανος Δομοκού.
  • Συνεστιάσεις
  • Η Επιτροπή Ειρήνης ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς Παράρτημα ΠΕΑΕΑ,Σωματείο Συνταξιούχων και ΟΓΕ,πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα στις 8.30 μμ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α Γυμνασίου Αμαρουσίου (Λ. Κηφισίας και Β. Σοφίας). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής) διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια συνεστίασή του αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση, αύριο Σάββατο 13-6-98 στις 8.30 πμ στην πλατεία ΜΠΟΜΠΟΤΙΝΟΥ (μπασκέτα Ν. Ηρακλείου).
Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28-6-98 στο κάμπινγκ "Σκοτίνα" του ΕΟΤ, που βρίσκεται μεταξύ παραλίας Αγίου Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς (Σηματοδότηση θα υπάρχει στην Εθνική Οδό). Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
Για τα θύματα του αγώνα 1941 - 1949

Το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της γερμανικής κατοχής 1941 - '44 και των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ 1946 - '49 της περιοχής, πραγματοποίησε το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ πρόσφατα.

Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη και πήραν μέρος πολλά Παραρτήματα της περιοχής και αρκετοί μαζικοί φορείς της πόλης. Από τα πολιτικά κόμματα παρόντες ήταν: η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Χατζηιωαννίδης.Παρευρέθηκαν ακόμη, ο νομάρχης Ημαθίας Α. Βλαζάκης,αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι της περιοχής.

Από μέρους του Δήμου Νάουσας χαιρέτισε και κατέθεσε στεφάνι ο Γ. Γιαννακούρης,ενώ την κεντρική ομιλία με το ιστορικό της ημέρας έκανε το μέλος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ευσ. Βαρδαγιαννίδης.

Τιμή στους εκτελεσθέντες στα Διαβατά

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Στις 6 Ιούνη 1944 πριν 54 χρόνια, εκατό πατριώτες του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων "Π. Μελά", αρπάχτηκαν από τους γερμανοναζίδες και εκτελέστηκαν ομαδικά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Επί πολλά χρόνια μένανε αφανείς, καθώς και άγνωστος ήταν ο χώρος του θυσιαστηρίου τους. Ξεχασμένοι από την πολιτεία, σαν άλλοι "ΑΤΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ".

Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο "Φοίνικας", ο άσβεστος αυτός φάρος ελπίδας και αποκατάστασης, με τη βοήθεια και των οικείων των εκτελεσμένων, κατόρθωσε ύστερα από πολύχρονες αναζητήσεις και έρευνες, να κάνει γνωστή την ταυτότητα των θυμάτων και να ανακαλύψει τον ομαδικό τους τάφο, που βρισκόταν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης σε οικόπεδο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αποφάσισε να τιμήσει τους νεκρούς με εντοιχισμό πλάκας με τα ονόματά τους.

Ετσι από την 6 Ιουνίου, επέτειο της εκτέλεσης, οι 100 επώνυμοι πλέον πατριώτες και με αναγνωρισμένο το θυσιαστήριο της λευτεριάς τους, αποδίδονται στον κόσμο της Εθνικής μας Αντίστασης και εγγράφονται στο επίσημο Μαρτυρολόγιό της.

Οι αδελφοί Πέτρος και Νίκος Αδάμ, τιμώντας τη 54η επέτειο της εκτέλεσης των 100 πατριωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αδελφός τους ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΔΑΜ γεωπόνος, προσφέρουν στον "Φοίνικα" εκατό χιλιάδες (100.000) δρχ.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Πέτρος Αδάμ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ