ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι να παρεμποδίσουν το ξεπούλημα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, περιόδευσε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη και επισκέφτηκε το λιμάνι της πόλης, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και τον ΟΣΕ

Περιοδεία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και στον ΟΣΕ πραγματοποίησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Ξεκινώντας από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων και με τη διοίκηση και μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων.

Η Αλ. Παπαρήγα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στον ΟΛΘ για τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες τους για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση. Τόνισε ότι οι λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις γίνονται με σκοπό οι πολυεθνικές εταιρίες, το μεγάλο κεφάλαιο, να μπορεί να ελέγχει άμεσα τομείς στρατηγικής σημασίας, τομείς οι οποίοι αποφέρουν κέρδη, τομείς οι οποίοι διευκολύνουν να κινούνται τα κεφάλαια και τα εμπορεύματα. Σημείωσε ότι κυρίως τομείς που ιδιωτικοποιούνται είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια. "Ολοι αυτοί οι τομείς, συμπλήρωσε, πουλιούνται για να μπορέσει το μεγάλο κεφάλαιο να συγκεντρώσει μεγαλύτερη δύναμη και έλεγχο στα χέρια του. Με τον τρόπο αυτό χάνονται πόροι, αλλά δημιουργούνται και θέματα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύονται αναπόφευκτα και με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις".

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί η αντίδραση στη λαίλαπα αυτή των ιδιωτικοποιήσεων. "Θα τ' αφήσουμε όλα αυτά να γίνονται και να φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν;", ρώτησε τους συγκεντρωμένους η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Οταν πας στο παραπέντε να αντιδράσεις, όταν αρχίζει η πώληση, είναι αλλιώς - παρόλο που και στο παραπέντε δεν είναι εντελώς αργά να αντιδράσεις - διαφορετικά όμως είναι να ξεκινήσεις έγκαιρα. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι στενά μόνο δικό σας θέμα η ιδιωτικοποίηση. Εχει γενικότερη σημασία, αλλά εσείς θα πρέπει να μπείτε μπροστά".

Η υπόθεση να μην περάσουν οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις στους ιδιώτες είναι ζήτημα γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είναι ζήτημα πατριωτισμού, τόνισε ακόμη η Αλ. Παπαρήγα, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν αλληλεγγύη από άλλους φορείς των εργαζομένων.

Ο πατριωτισμός δεν μπαίνει στη λαϊκή αγορά

"Ακριβώς επειδή ζούμε μέσα στα Βαλκάνια, όπου αμφισβητούνται σύνορα από τις ΗΠΑ και επειδή ακριβώς πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, δε θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι. Οχι παχιά λόγια, "Ελλάς", "είμαστε Ελληνες" κλπ. Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτόν τον τόπο, να φροντίσουμε να μην ξεπουληθεί αυτός ο τόπος. Εμείς οι κομμουνιστές παλεύουμε πρακτικά για να μπορούμε να μιλάμε για Ελλάδα, για να ανήκουν οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όχι μόνο στο κράτος, αλλά το σημαντικότερο, να περάσουν στα χέρια του λαού, για να μπορεί ο λαός να υπερασπιστεί τον τόπο του. Εμείς δεν πουλάμε πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός δεν μπαίνει στη λαϊκή αγορά. Παλεύεις πρακτικά για να ζει καλά ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, γιατί είναι αυτοί που θα υπερασπιστούν αυτόν τον τόπο", είπε καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε την ΕΛΒΟ, είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας, το σωματείο και ξεναγήθηκε στους χώρους παραγωγής. Ο πρόεδρος της εταιρίας Λ. Σακελλάρης, αφού αναφέρθηκε στα προγράμματα της ΕΛΒΟ, την πορεία και την προοπτική της, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι μέσα στον Ιούλιο θα εγκατασταθεί τεχνικοοικονομικός σύμβουλος, ο οποίος αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά του στην κυβέρνηση σε τρεις με τέσσερις μήνες και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει με την ΕΛΒΟ. Ο Λ. Σακελλάρης ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συμπαράστασή του στη Βουλή, προκειμένου η δημόσια αυτή επιχείρηση να εξασφαλίσει σημαντικές παραγγελίες που εξασφαλίζουν δουλιά για τρία χρόνια στην επιχείρηση. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν τους φόβους τους σχετικά με το ποιο θα είναι σε λίγο καιρό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας και κατήγγειλαν ότι δεν ενημερώνονται για την πορεία που θα ακολουθηθεί, αλλά και ούτε κανείς από τους αρμόδιους ζητάει από τους εργαζόμενους τη γνώμη τους.

"Ο στρατηγικός επενδυτής που μπαίνει στην αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα συμπαρασύρει και την ΕΛΒΟ και μπαίνει σοβαρό πρόβλημα σε ποιους θα ανήκει αυτή η βιομηχανία", δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Πρόσθεσε ότι όλο και λιγοστεύει η συμμετοχή της ελληνικής παραγωγής στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν ότι η εγκατάσταση στρατηγικού επενδυτή στην ΕΛΒΟ σημαίνει το ξεπούλημά της και δήλωσαν ότι συσπειρωμένοι θα ματαιώσουν την πορεία της ΕΛΒΟ προς την ιδιωτικοποίηση.

Αποφασισμένοι να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες είναι οι σιδηροδρομικοί της Βορ. Ελλάδας, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων κομματιών των σιδηροδρόμων, δήλωσαν τα μέλη του σωματείου των σιδηροδρομικών που συναντήθηκαν με την Αλ. Παπαρήγα, όταν η ΓΓ του Κόμματος στο τέλος της περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε το Μηχανουργείο του ΟΣΕ στη Μενεμένη.

Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΣΕ, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι πουλιούνται οι σιδηρόδρομοι, όπως και οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, γιατί οι Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες θέλουν να έχουν άμεση επίβλεψη και ιδιοκτησία σε τομείς που σήμερα είναι εξαιρετικά κερδοφόροι και κυρίως τομείς που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παίξουν στις διεθνείς αγορές. "Οποιος έχει πόντους μέσα στον ΟΤΕ, μπορεί να παίξει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών των Βαλκανίων. Οποιος έχει πόντους στον ΟΣΕ, παίζει στο διαβαλκανικό δίκτυο. Οι καπιταλιστές έχοντας τον έλεγχο επιχειρήσεων ή και ένα μερίδιο, μπορούν να παίρνουν μέρος σ' αυτό το πλιάτσικο που γίνεται", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Μοχλοί ανάπτυξης και εγγύησης εργατικών δικαιωμάτων

Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση: "Επισκεφθήκαμε το λιμάνι, τον ΟΣΕ και την ΕΛΒΟ. Τρεις σημαντικότατους χώρους, για την οικονομία της χώρας, για το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τους επισκεφτήκαμε γιατί αυτούς τους τομείς τούς παραδίδει η κυβέρνηση στους ιδιώτες, σε Ελληνες και σε ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τους ξεπουλάει η κυβέρνηση. Υπάρχουν τομείς που δεν πουλιούνται με τίποτα. Δεν είναι ζήτημα αντιτίμου. Αυτοί οι τομείς πρέπει να μείνουν 100% στο δημόσιο και να είναι μοχλοί ανάπτυξης και μοχλοί εγγύησης των εργατικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό ήρθαμε σ' αυτούς τους τρεις χώρους. Οχι για να κάνουμε αναλύσεις, αλλά για να πούμε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να χάσουν ούτε μια ώρα. Πρέπει να ξεσηκωθούν συντονισμένα και με συγκεκριμένους στόχους να παρεμποδίσουν το ξεπούλημα.

Ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη το ξεπούλημα του λιμανιού συνεπάγεται και προβλήματα ασφάλειας και πρέπει αυτά να παρθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Αρκετά, εδώ στη Θεσσαλονίκη, έχουν πέσει κηρύγματα περί πατριωτισμού. Πατριωτισμός για μας σήμερα είναι να προστατεύεις τα δικαιώματα του εργάτη, του υπάλληλου, να βελτιώνεται το βιοτικό του επίπεδο και να ανήκει στο λαό ο παραγωγικός πλούτος της χώρας.

Για το ΚΚΕ καμιά απόφαση της κυβέρνησης, καμιά υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δεν είναι τετελεσμένη. Ολα αυτά μπορούν, άλλα να ανατραπούν, ορισμένα να διορθωθούν. Μόνο αν μετατραπεί η Ελλάδα σ' ένα νεκροταφείο, μόνο τότε θα τα θεωρήσουμε τετελεσμένα, αλλά δεν πιστεύουμε στη λογική του νεκροταφείου".

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευσαν στην περιοδεία της ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μ. Μαϊλης,μέλος της ΚΕ και εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου, ο Θ. Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,ο Γιάννης Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μιχ. Σπυριδάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης, καθώς και άλλα στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Χώρα των ΜΑΤ

Ιδού η Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού" στην πορεία της προς την ΟΝΕ: Μια χώρα της ΕΕ στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας, στην οποία καθημερινά, σχεδόν, τα ΜΑΤ επιτίθενται με αγριότητα εναντίον του λαού και στα δικαστήρια ποινικοποιούνται οι λαϊκοί αγώνες. Μια χώρα, στην οποία κάθε απεργός θεωρείται τρομοκράτης, κάθε αγωνιζόμενος παράνομος, κάθε κομμουνιστής προβοκάτορας, ο λαός - εχθρός.

Σ' αυτήν τη χώρα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί κυβερνούν δι' απειλών και "διαταγμάτων", η κυβέρνηση επιχειρεί να "περάσει" την πολιτική της "διά πυρός και σιδήρου", αποκλειστικά με τη δύναμη του αστυνομικού ροπάλου και της δικαστικής ρομφαίας. Σ' αυτήν τη χώρα καταπατούνται ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Συρρικνώνεται η δημοκρατία. Περιορίζεται η ελευθερία. Καταργείται η δικαιοσύνη.

Ο λαός αυτής της χώρας επιμένει, όμως, ν' αντιστέκεται. Για να μην "περάσει" η πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών παιδείας, υγείας, πολιτισμού. Παλεύει στους δρόμους, κόντρα στη βία των ΜΑΤ, στέκεται με θάρρος στο δικαστικό εδώλιο της πολιτικής σκοπιμότητας.

Δε θα ξεμπλέξουν εύκολα οι "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. Στην πορεία προς την ΟΝΕ, θα στηθούν πολλά και ισχυρά λαϊκά μπλόκα. Στο "μαύρο μέτωπο" κυβέρνησης - πολυεθνικών - ΕΕ, θα αντιπαρατεθεί το λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης. Στον κοινό αγώνα θα βρεθούν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, η λαϊκή διανόηση, οι νέοι, όλοι όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Σήμερα, όμως, που τα "εκσυγχρονιστικά" ΜΑΤ προσβάλλουν τη δημοκρατική ευαισθησία του λαού μας, καλούνται όλοι οι δημοκράτες, που προσβάλλονται βλέποντας την Ελλάδα να μετατρέπεται σε χώρα αντιδημοκρατικής κυβερνητικής συμπεριφοράς και αυθαίρετης κρατικής καταστολής, ν' αντιδράσουν. Τώρα, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ