ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα αληθινό αριστούργημα

Μια πραγματικά εξαιρετική ταινία, που γυρίστηκε το 1943 και θάφτηκε μέσα στα ντουλάπια της λογοκρισίας της "χώρας της ελευθερίας" για περισσότερα από 40 χρόνια, θα δούμε σήμερα στις 00.45. Χωρίς κανένα ενδοιασμό προτείνουμε αυτή την ταινία, "Είναι όλα αλήθεια",που σκηνοθέτησε ο ιδιοφυής - 27χρονος τότε - σκηνοθέτης και ηθοποιός Ορσον Γουέλς. Ο Γουέλς είχε γίνει ήδη διάσημος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, με την εξαιρετική ταινία "Ο πολίτης Κέιν".Τότε, η αμερικανική κυβέρνηση τού ζητά να τη βοηθήσει να συσφίξει τους χαλαρούς δεσμούς με τη Νότια Αμερική, γυρίζοντας ταινίες σ' εκείνες τις χώρες. Ο Γουέλς δέχεται και ξεκινάει ενθουσιασμένος έχοντας στο νου να γυρίσει μια ταινία από τα τοπικά θέματα της Βραζιλίας. Σχεδιάζει μια τριλογία "Ο φίλος μου ο Μποντίντο" (ιστορία ενός παιδιού κι ενός ταύρου, που θα γυριστεί στο Μεξικό), το Καρναβάλι του Ρίο (που θα γυριστεί, φυσικά, στη Βραζιλία). Ακόμη, θα βάλει τέσσερις άνδρες σε μια σχεδία να ξανακάνουν το ταξίδι το οποίο είχαν κάνει πριν από χρόνια, που διέσχισαν χιλιάδες ναυτικά μίλια, από τη Φορταλέτσα στο Ρίο. Είναι η πραγματική ιστορία των φτωχών ψαράδων, που για να συγκινήσουν αλλά και για να γνωστοποιήσουν στον τότε Πρόεδρο της Βραζιλίας την ένδεια στην οποία ζουν προβαίνουν σ' αυτή την πράξη. Είναι η ζωή όλων των φτωχών κατοίκων της γιγαντιαίας αυτής χώρας, είναι η ναυτική τραγωδία, είναι η κραυγή απελπισίας του πεινασμένου και καταπιεσμένου που αφήνει άναυδο τον θεατή. Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δε θέλει τέτοια θέματα, δε θέλει τους φτωχούς να δείχνουν με αξιοπρέπεια τη φτώχεια τους και να διεκδικούν το δίκιο τους. Ανακαλεί τον Γουέλς, αργότερα θα κατηγορηθεί και ως κομμουνιστής από την επιτροπή αντιαμερικανικών υποθέσεων του Μακάρθι και θα εξαφανίσει τα φιλμ. Σαράντα χρόνια αργότερα σαν από θαύμα τα αριστουργηματικά εκείνα σελιλόιντ ανακαλύπτονται εντελώς τυχαία. Ο Γουέλς έχει πεθάνει αλλά ένας τόσο μεγάλος δημιουργός και μετά το φυσικό του θάνατο δεν εξαφανίζεται. Μια αφοσιωμένη ομάδα από τους Ρίτσαρντ Γουίλσον, Μάριον Μάιζελ και Μπιλ Κρον ολοκληρώνει το επεισόδιο με τους ψαράδες και μοντάρει την ταινία, προσφέροντας έτσι στο κοινό μια αξέχαστη ταινία. Πρωταγωνιστούν οι φτωχοί απλοί άνθρωποι του Μεξικού και της Βραζιλίας.

Ραδιοφωνικές "λυρικές" σκιές

Οι φίλοι του ραδιοφώνου και οι εραστές του λυρικού τραγουδιού θα έχουν αύριο την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις 21.00, από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Η Οπερα στο Τρίτο", τη δημιουργία του Ρίχαρντ Στράους "Η γυναίκα χωρίς σκιά".Η Κρατική Οπερα της Βιέννης ανοίγει τα αρχεία της και σε συνεργασία με την αυστριακή ραδιοφωνία τιμά τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Φον Κάραγιαν (1908 - 1989), αλλά και τα 70ά γενέθλια της μεσόφωνου Κρίστα Λούντβιχ, σε μια ιστορική παράσταση του έργου του Στράους "Γυναίκα χωρίς σκιά" από το 1964. Η παράσταση που θα μεταδοθεί σε ψηφιακή επεξεργασία ήχου αποτελεί και μνημόσυνο της μεγάλης Βιεννέζας πριμαντόνας Λεονί Ριζανεκ, η οποία χάθηκε απροσδόκητα στις 7 Μάρτη του 1988. Τραγουδούν οι Τζες Τόμας, ο Φριτς Βούντερλιχ, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει ο Χέμπερτ φον Κάραγιαν, που καταθέτει εδώ τη μοναδική ερμηνευτική μαρτυρία στη συμβολική αυτή ανθρωπιστική όπερα του Ρίχαρντ Στράους.

Αστρολογία και Μακεδονία

Δυο αξιόλογα ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν από τα κρατικά κανάλια σήμερα. Από τη ΝΕΤ στις 10.00 "Αστρολογία: μια πανάρχαια ιστορία", που θα μας οδηγήσει στην ιστορία της αστρολογίας από τη Λίθινη Εποχή έως σήμερα και θα μας ξεναγήσει στο μαγευτικό έναστρο ουρανό, όπου αιώνες οι άνθρωποι ατενίζουν με δέος τις ξάστερες νύχτες, προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις για το μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Και από την ΕΤ-3 στις 21.00 "Ιστορία των Μακεδόνων" στην τρίτη σημερινή εκπομπή θα μας δώσει σήμερα στοιχεία από την "Αμφίπολη": Η στρατηγική θέση της πόλης, ο έλεγχος που είχε πάνω στις χρυσοφόρες περιοχές του Παγγαίου, όσο και του πλωτού κατά την αρχαιότητα τμήματος του Στρυμόνα. Ακόμη θα δούμε τον αρχαιολογικό χώρο με τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά, τα ερείπια των οχυρωματικών περιβόλων, τα ιερά, την οικιστική αρχιτεκτονική και τους μακεδονικούς τάφους στο χώρο της Νεκρούπολης.

Αύριο, Κυριακή από τη ΝΕΤ στις 13.00 θα δούμε το ντοκιμαντέρ του BBC "Σρι Λάνκα: η χώρα των πιθήκων".Θα πάμε στη Σρι Λάνκα έτσι χωρίς να μετακινηθούμε από τη θέση μας και θα γνωρίσουμε την πιο ανυπότακτη συμμορία πιθήκων στον κόσμο που ζει στην ερειπωμένη πόλη Πολονάρουα, στην πιο όμορφη περιοχή της ζούγκλας. Εκεί, οι πίθηκοι δε ζουν ειρηνικά και γραφικά όπως μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα. Οι πίθηκοι της Σρι Λάνκα, είναι μηχανορράφοι, είναι κατεργάρηδες που ποτέ δε χάνουν την ευκαιρία αν εκμεταλλευτούν τον πίθηκο μια άλλης φυλής... Συμβαίνουν και στους πιθήκους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ