ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις η κυβέρνηση
  • Ο αντικομμουνισμός είναι η χειρότερη μορφή επίθεσης στο λαϊκό κίνημα
  • Στο οπλοστάσιό της η κυβέρνηση θα έχει και το παρακράτος που υπάρχει ή και η ίδια το στηρίζει και το οικοδομεί
  • Ευρύτερης σημασίας οι αγώνες των εκπαιδευτικών, έδωσαν ένα διαγωνισμό αξιοπρέπειας

"Υποπτευόμαστε ότι η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις και με βάση τη στάση κομμάτων, παρατάξεων, οργανωμένων τμημάτων του λαού μας, απέναντι στην πολιτική της και απέναντι στα λαϊκά προβλήματα".Την καταγγελία αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με αφορμή τους ηρωικούς αγώνες των εκπαιδευτικών, τους οποίους χαρακτήρισε "αγώνες ευρύτερης σημασίας". Η Αλέκα Παπαρήγα, επικαλούμενη και τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας Γ. Αρσένη, αποκάλυψε ότι "η κυβέρνηση διαρρέει δεξιά και αριστερά, ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο - έτσι λέει - ανωμαλίας από την πλευρά του ΚΚΕ"!

Στην πραγματικότητα όμως, σχέδια ανωμαλίας εξυφαίνει η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία, όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, "φαίνεται ότι στο οπλοστάσιό της θα έχει και το παρακράτος που υπάρχει ή και η ίδια το αξιοποιεί ή και το στηρίζει και το οικοδομεί". Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι "είμαστε σε θέση τα σχέδιά της να τα αποκαλύψουμε με κάθε τρόπο".

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα: Μετεμφυλιοπολεμικοί μέθοδοι

"Σας καλέσαμε, όχι μόνο για να πούμε ότι χαιρετίζουμε τους ηρωικούς αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά για να σας ενημερώσουμε ότι αισθανόμαστε πολύ βαθιά ανησυχία για το πώς σκέφτεται από εδώ και μπρος η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει ένα λαϊκό κίνημα που θα ανεβαίνει και θα διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

Και θα διογκώνεται γιατί η διαμαρτυρία και η δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού δεν μπορεί με άλλο τρόπο να εκφραστεί. Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλουμε να θέσουμε. Η κυβέρνηση ως τώρα χρησιμοποιούσε τα ΜΑΤ, τη βία, την τρομοκρατία και τη συκοφαντία, προκειμένου να αναχαιτίσει τους αγώνες.

Αυτά τα μέσα τα χρησιμοποίησε βέβαια και αυτές τις μέρες, με αποκορύφωμα διώξεις, συλλήψεις. Φαίνεται όμως ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δε βρίσκονται μόνο αυτά τα κλασικά μέσα. Σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και άλλες μεθόδους, τις οποίες τις δανείζεται με μεγάλη ικανότητα από τα πρώτα χρόνια τα μετεμφυλιακά όπως λέμε, από εκείνη τη γνωστή περίοδο της βίας και της τρομοκρατίας της ΕΡΕ".

Αρχή με "διαρροή πληροφοριών"...

"Συγκεκριμένα, τι θέλουμε να πούμε. Η κυβέρνηση διαρρέει δεξιά και αριστερά, ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο - έτσι λέει - ανωμαλίας από την πλευρά του ΚΚΕ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Παιδείας, είχα την ευκαιρία να ακούσω τέτοιες καταγγελίες.

Η κυβέρνηση δηλαδή, ξεκινάει στην αρχή με διαρροή πληροφοριών, δεν ξέρω τι σχέδιο έχει να επιδείξει στην πορεία, ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις που γίνονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ανώμαλο οργανωμένο σχέδιο του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει τρομοκρατίες, απειλές σε βάρος της ζωής των ανθρώπων κλπ. κλπ.

Βεβαίως, η κυβέρνηση ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το ΚΚΕ είναι φανατικά υπέρ ενός οργανωμένου, σχεδιασμένου, ενωτικού, πολιτικού αγώνα. Οτι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες δε φοράνε μάσκες. Οτι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες εγγυώνται την περιφρούρηση των αγώνων, ότι δε φοβούμαστε τους αγώνες, αντίθετα, οι αγώνες είναι το μόνο χαρακτηριστικό δείγμα της δημοκρατίας.

Μας απασχολεί όμως το γεγονός ότι πιθανόν κάποιοι θύλακες του ΠΑΣΟΚ ή και συνολικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να καταφύγει σ' αυτό το σχέδιο, το σχέδιο που έχουμε ζήσει την περίοδο της ΕΡΕ, την περίοδο που έγινε η δολοφονία του Λαμπράκη, την περίοδο που έγιναν τα όργια τρομοκρατίας με τους αγανακτισμένους πολίτες και με τα διάφορα σχέδια τα οποία αργότερα τα δανείστηκε η χούντα για να δικαιολογήσει τη γνωστή ενέργεια στις 21 Απριλίου 1967".

Αντικομμουνισμός: η χειρότερη επίθεση

"Θα μου πείτε, χρησιμοποιούμε πολύ αυστηρές εκφράσεις και κάνουμε παραλληλισμούς περίεργους. Αυτό που θέλουμε να πούμε κυρίως είναι, ότι ο αντικομμουνισμός είναι η χειρότερη μορφή επίθεσης στο λαϊκό κίνημα. Υποπτευόμαστε ότι η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις και με βάση τη στάση κομμάτων, παρατάξεων, οργανωμένων τμημάτων του λαού μας, απέναντι στην πολιτική της και απέναντι στα λαϊκά προβλήματα.

Βεβαίως, ο κ. Αρσένης δε βγήκε δημόσια να απαγγείλει τέτοιες κατηγορίες. Εβαλε όμως τον κ. Ανθόπουλο να ανοίξει αυτό το χορό, για να περάσει προς τα έξω το σχέδιο της κυβέρνησης, με την τοποθέτηση περί κόκκινου και μαύρου φασισμού. Δε θέλω να σχολιάσω τίποτα άλλο, γιατί νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει πείρα από τέτοια σχέδια.

Θέλω απλώς να συμπληρώσω ότι η κυβέρνηση φαίνεται πως στο οπλοστάσιό της θα έχει και το παρακράτος που υπάρχει ή και η ίδια το αξιοποιεί ή και το στηρίζει και το οικοδομεί.Η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι το ΚΚΕ είναι ένα πάρα πολύ έμπειρο κόμμα.

Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούμαστε και το ενθαρρυντικό και παρήγορο είναι ότι και ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα πώς σκέφτεται, ξέρει να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία και κυρίως το αντικομμουνιστικό ψέμα. Δεν παύουμε όμως να ανησυχούμε για τις προθέσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Σκοπίμως εμείς δε θέσαμε το ζήτημα χθες και προχθές, ακριβώς γιατί δε θέλαμε να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη. Προειδοποιούμε όμως την κυβέρνηση, ότι είμαστε σε θέση τα σχέδιά της να τα αποκαλύψουμε με κάθε τρόπο".

Πολύ καλό μάθημα

"Το δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να πούμε, και νομίζουμε ότι εκφράζουμε ευρύτερα σημαντικά τμήματα του λαού, αν όχι και την πλειοψηφία, ότι οι αγώνες που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι εκπαιδευτικοί είναι αγώνες ευρύτερης σημασίας. Για μας, π.χ., οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ένα διαγωνισμό αξιοπρέπειας.

Το θέμα, ξέρετε, δεν είναι μόνο η επετηρίδα και ο διαγωνισμός που εξαγγέλθηκε για τους εκπαιδευτικούς. Με μοχλό την επετηρίδα, την κατάργησή της και το διαγωνισμό, γίνεται μία προσπάθεια να επανδρωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα με δασκάλους, με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα λειτουργούν σαν κομπιούτερ, θα δέχονται εντολές προγραμματισμού από την κυβέρνηση και θα παράγουν μαθητές και αποφοίτους ρομπότ.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το όλο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, είναι ένα σύστημα αξιολόγησης ενός πειθαρχικού και υποταγμένου εκπαιδευτικού.Από την άποψη αυτή, θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί που πάλεψαν και παλεύουν, είτε ήταν στην απεργία, είτε ήταν στην περιφρούρηση της απεργίας, είτε ορισμένοι έμειναν και στα σπίτια τους, χωρίς όμως να προσχωρούν στα σχέδια της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα.

Διότι, καλός εκπαιδευτικός είναι αυτός που δίνει το μάθημα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.Αυτός που και όταν φοβάται τη βία και την καταστολή, καταφέρνει και ξεπερνάει το φόβο του, στην προσπάθειά του να παλέψει για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παραδίνει στην κοινωνία πραγματικά ελεύθερους και δημοκρατικούς ανθρώπους".

Το "στίγμα" Ανθόπουλου

Και, τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: Ο κύριος Ανθόπουλος στις δηλώσεις που έκανε αυτές τις μέρες και που δημοσιεύονται στις εφημερίδες, έδωσε το πραγματικό στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Είπε, παραδείγματος χάρη, ότι όπως ένας ιδιώτης διαλέγει ποιον θα πάρει στη δουλιά του - προσθέτουμε εμείς και διαλέγει τι μισθό πείνας θα του δώσει - κάπως έτσι θα λειτουργεί και το σχολείο. Με τη μέθοδο δηλαδή της επιλογής των επιχειρήσεων που υπάρχουν μόνο για να βγάζουν κέρδος.

Αυτό το εργασιακό καθεστώς δεν μπορεί κανείς να το δεχτεί, όχι μόνο γιατί έχει να κάνει με εργαζόμενους, αλλά γιατί έχει να κάνει με ανθρώπους που διδάσκουν παιδιά, έχει να κάνει με τους βασικούς συντελεστές του σχολείου.

Επιπλέον ο κύριος Ανθόπουλος είπε ότι - κάπως έτσι θα λειτουργούν τα σχολεία - μας τέλειωσαν τα κοινοτικά κονδύλια για τα νηπιαγωγεία και τώρα θα χρειαστεί οι γονείς να δίνουν 100.000 δρχ. το χρόνο και στα νηπιαγωγεία που μέχρι τώρα υπήρχε παροχή υπηρεσιών δωρεάν.

Είμαστε, λοιπόν, βέβαιοι πως ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών συνειδητοποιεί ότι η επετηρίδα και ο διαγωνισμός είναι η αρχή για μια δημόσια παιδεία που θα κοστίζει ακριβά, για μια παιδεία που θα παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών στους λίγους, στους ελάχιστους.

Εμείς αυτή την παιδεία παραγωγής ρομπότ και πειθήνιων ανθρώπων στο σύστημα, θα την αντιπαλέψουμε. Και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Με ανοιχτή πολιτική. Με τη γνωστή μας μαζική πολιτική και αγωνιστική δράση, η οποία στηρίζεται στην ενεργητική και συνειδητή θέληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, γι' αυτό και μιλάμε για ένα μαζικό πολιτικό αγώνα.Αυτά ήθελα να θέσω.

Νέα περίοδος αντικομμουνιστικών διώξεων

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

- Τι ακριβώς σας είπε ο κ. Αρσένης;

Αλ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Μου είπε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάνει επιλογή με ανώμαλες, αν θέλετε, μεθόδους, με μεθόδους ατομικής τρομοκρατίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εκπαιδευτικών.

Τελικά απέδωσε ένα σχέδιο ανωμαλίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.Αυτό έγινε προχτές. Σκοπίμως εμείς δεν τοποθετηθήκαμε την ίδια μέρα, γιατί ήταν ένας αγώνας σε εξέλιξη και δε θέλαμε να προσφέρουμε αποπροσανατολισμό στην κυβέρνηση.

Τι μας φοβίζει; Μας φοβίζει το γεγονός, ότι ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, γίνονται διαρροές αυτών των απόψεων. Της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του υπουργού, δεν ξέρω. Κατά τη γνώμη μας γίνεται μια προσπάθεια ν' ανοίξει μια νέα περίοδος αντικομμουνιστικών διώξεων, που δεν έχουν στόχο μόνο τους κομμουνιστές, αλλά έχουν στόχο ευρύτερα τους ανθρώπους που αγωνίζονται.

Και εν πάση περιπτώσει δε θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στην περίοδο της δεκαετίας του '50 και της δεκαετίας του '60. Αλλο πράγμα ο πόλεμος των επιχειρημάτων κι άλλο πράγμα ο πόλεμος με τα ΜΑΤ, με τις συλλήψεις κι άλλο πράγμα ο πόλεμος με την αντικομμουνιστική υστερία και με την άποψη περί κόκκινου και μαύρου φασισμού.

Καμπανάκι κινδύνου για τη δημοκρατία

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση, στην πορεία, με τη βοήθεια και του παρακράτους, θα δικαιολογήσει διώξεις.Τι θα πει κόκκινος και μαύρος φασισμός; Πού μας γυρίζει; Υποτίθεται ότι αυτό το επιχείρημα είχε εγκαταλειφθεί. Και υπήρχε η διαπάλη, η αντίθεση με το ΚΚΕ. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει αντίθεση με το ΚΚΕ.

Νομίζω ότι αυτό που είπε ο κύριος Ανθόπουλος περί κόκκινου και μαύρου φασισμού δημοσιεύτηκε, δεν το έβγαλα από το κεφάλι μου. Συν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κύριο Αρσένη, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

- Ο διαγωνισμός είναι μια μέθοδος αξιολόγησης. Είστε κατά της αξιολόγησης; Κι αν είστε κατά της μεθόδου αυτής, παρουσίασε το κόμμα σας μια επεξεργασμένη εναλλακτική λύση;

Αλ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά, ο διαγωνισμός, η αξιολόγηση, ο έλεγχος του καθηγητή. Αναμφισβήτητα το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου ελέγχεται και ο καθηγητής και ο μαθητής και αν θέλετε ελέγχεται πριν από όλα η κυβέρνηση, ελέγχεται ολόκληρη η κοινωνία.

Ο διαγωνισμός που καθιερώνει η κυβέρνηση, είναι η αρχή για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, για την απόκρυψη της ανεργίας.Οποιος δεν περνάει στο διαγωνισμό παύει να είναι άνεργος.

Είναι ένα μέσο για το διαχωρισμό του πτυχίου από την ικανότητα άσκησης ενός επαγγέλματος και από το δικαίωμα άσκησης ενός επαγγέλματος. Και τέλος, το πιο βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, είναι ο βαθμός πειθαρχίας του στην κυβερνητική πολιτική.

Μ' αυτή την έννοια εμείς έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες επιλογές, συγκεκριμένα όπλα. Εχουμε ολοκληρωμένη αντίληψη για το εκπαιδευτικό σύστημα και για τη λειτουργία του και η δυνατότητα ελέγχου του εκπαιδευτικού υπάρχει μέσα στην τάξη, με βάση τα αποτελέσματα της δουλιάς του. Και ο έλεγχος πρέπει να είναι συλλογικός πριν από όλα, μέσα από τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.

Και να σας πω κάτι. Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία, η οποία έκανε έλεγχο σε όλους, γιατί όχι να μην ελέγχεται και ο καθένας επαγγελματικά; Αλλά ζούμε σε μια κοινωνία, η οποία αφήνει ασύδοτους τους λίγους και προσπαθεί να ελέγξει τους πολλούς να μην παλεύουν εναντίον των λίγων που τους δυναστεύουν.

Χτίζεται το λαϊκό μέτωπο

- Στο πρώτο μέρος της ομιλία σας μιλήσατε και κάνατε μια διαπίστωση ότι διαμορφώνεται ένα λαϊκό μέτωπο κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού. Εύλογο είναι αυτό το λαϊκό μέτωπο που διαμορφώνεται να ξεπερνά τους όποιους κομματικούς διαχωρισμούς και επιλογές των πολιτών.

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το ΚΚΕ, αφουγκραζόμενο αυτό το μήνυμα της κοινωνίας και των πολιτών, προσανατολίζεται ομοίως σε μια διακομματική συνεργασία, σ' ένα ελάχιστο ή μεγαλύτερο επίπεδο κοινών θέσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αλ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οταν μιλάμε για λαϊκό μέτωπο - γιατί αυτό έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος - μιλάμε για λαϊκό μέτωπο που χτίζεται στο σχολείο, στην επιχείρηση, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά. Διότι το δράμα που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός είναι ότι υπάρχει, με διάφορες μορφές, ένα διακομματικό μέτωπο που λειτουργεί σε βάρος του λαού.

Οταν στη Βουλή χέρι χέρι ορισμένα κόμματα υπογράφουν συνθήκες και νόμους, το αποτέλεσμα είναι αυτό που συντελείται σήμερα μέσα στους χώρους της παιδείας.

Ο λαός, λοιπόν, έχει ανάγκη πριν από όλα, από ένα μέτωπο ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανάμεσα, αν θέλετε, σε κοινωνικές τάξεις και στρώματα που μπορεί να μην συμπίπτουν όλοι τους οι στόχοι και τα αιτήματα, αλλά έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία.

Και το κάθε κόμμα κρίνεται από το τι αποφάσισε μέσα στη Βουλή και από το τι στάση κρατάει στις επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα. Λοιπόν, το μέτωπο του λαού χτίζεται. Δεν εγκλωβίζεται σε διακομματικές συνεργασίες, οι οποίες έχουν στόχο να υποκαταστήσουν και τα συμφέροντα του λαού, αλλά και τη διάθεσή του να οργανωθεί και να παλέψει.

Αξιολόγηση... της πειθαρχίας

- Το ΚΚΕ είναι κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ή κατά των συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης; Δηλαδή το ΚΚΕ θεωρεί ως μοναδικό διαβατήριο για να μπει κάποιος εκπαιδευτικός στην εκπαίδευση το ότι έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο; Η θέλει κάτι άλλο;

- Το ΚΚΕ συναρτά την ουσία της αξιολόγησης με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αποβλέπει στην καλλιέργεια ελεύθερων ανθρώπων, όχι ατομικιστών, αλλά ανθρώπων οι οποίοι παλεύουν για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι και το πιο κατάλληλο να αξιολογήσει και τον εκπαιδευτικό και το μαθητή.

Η αξιολόγηση που περνάει η κυβέρνηση, είναι αξιολόγηση όχι των γνώσεων του εκπαιδευτικού και της ικανότητάς του, αλλά της πειθαρχίας του στο σύστημα.Εάν η κυβέρνηση ήθελε να ανεβάσει τη στάθμη των εκπαιδευτικών, θα έκανε π. χ. και σεμινάρια επιμόρφωσης, θα βελτίωνε τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας, εν πάση περιπτώσει δε θα ακολουθούσε αυτή την πολιτική που ακολουθεί σήμερα.

Και πρέπει να σας πω ότι το σύστημα αξιολόγησης που έχει πει η κυβέρνηση είναι και σύστημα που προσπαθεί να κρύψει την ανεργία. Θέλει να βγάλει εκτός λίστας τους ανέργους που δημιούργησε η ίδια με την πολιτική της.Και τέλος πρέπει να σας πω ότι αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την οποιαδήποτε ιδέα της αξίας και του ελέγχου. Αντίθετα, η πολιτική της κυβέρνησης παράγει αν θέλετε αξίες υποταγής και εξαγοράς.Αυτοί θα κρίνουν τους εκπαιδευτικούς;

"Η τρομοκρατία δεν εκσυγχρονίζεται"

- Μία είναι η ερώτησή μου, κ. Παπαρήγα. Εάν όντως η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει μεθόδους της δεκαετίας του '50 και του '60, διερωτάται κανείς γιατί να το κάνει σήμερα. Τι ποιοτικά έχει αλλάξει και καταφεύγει σ' αυτές τις μεθόδους; Λέτε ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό κίνδυνο. Τι φοβάται σήμερα η κυβέρνηση;

- Κατ' αρχήν το καινούριο που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι αυτό που προσπαθεί να πει, ότι δεν έχει να κάνει με ένα λαό που αγωνίζεται, σ' ένα μεγάλο μέρος, αλλά έχει να κάνει με ένα σχέδιο σύγκρουσης του ΚΚΕ με την κυβέρνηση. Μιλάμε για τον κλασικό αντικομμουνισμό, για την επίκληση του κομμουνιστικού κινδύνου. Και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό για τις εμπειρίες και για την ιστορία της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση δεν επιλέγει τώρα τις μεθόδους της καταστολής, ούτε τώρα ξεκινάει την οικοδόμηση του παρακράτους. Απλώς, επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς αντιμετώπισε τους αγρότες, τι έγινε με τα τρακτέρ των αγροτών. Προχώρησε στην κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας. Βλέπει όμως ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πιάνουν. Και ξέρετε, η τρομοκρατία δεν εκσυγχρονίζεται.

Η τρομοκρατία που στρέφεται κατά του λαϊκού κινήματος έχει την τάση να αντλεί την πείρα της από το παρελθόν.Μπορεί τώρα να χρησιμοποιούνται τα κομπιούτερ για το φακέλωμα π. χ. ή η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των κομμάτων. Αλλά επί της ουσίας, ο αντικομμουνισμός είναι αντικομμουνισμός.

Και ξεκαθαρίζω, δεν εννοώ κάθε κριτική που απευθύνεται στο ΚΚΕ, ακόμα και πολεμική, ότι είναι αντικομμουνισμός. Μιλάμε για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο, αυτό που λέμε να χυθεί αίμα. Αυτά διαρρέει η κυβέρνηση και σε συνομιλία με τον κ. Αρσένη πολλά από αυτά μου τα είπε. Δεν είναι βγαλμένα από το κεφάλι μας.

Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Πιθανόν ο υπουργός Παιδείας να έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης. Δεν μπορώ να πω ότι ο ίδιος χαλκεύει τέτοιες επιθέσεις. Μπορεί να είναι άλλα επιτελεία, αλλά ας πάει να ψάξει ο υπουργός. Εμείς ούτε αστυνομικοί είμαστε, ούτε έρευνες μπορούμε να κάνουμε. Εμείς πολιτικά αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα. Αυτά να τα δει ο υπουργός.

- Αυτά που είπατε για τις διώξεις, σας τα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός ή το βγάζετε συνειρμικά; Αναφέρατε κάποια στιγμή ότι ίσως να έχουν και επιδιώξεις πολιτικές. Σας ανέφερε;

- Οχι, δε μου ανέφερε τέτοιο πράγμα. Αλλά ξαναθυμήθηκα την περίοδο την περασμένη. Οταν λέει ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο ας το πούμε ανώμαλων λύσεων, σχέδιο ατομικής τρομοκρατίας, όταν λέει ότι οι κομμουνιστές φοράνε μάσκες και κάνουν επιθέσεις και βιαιοπραγίες, αυτό δεν ανοίγει το δρόμο από μια φάση και μετά να πει ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα το οποίο εν πάση περιπτώσει εμποδίζει τις εξελίξεις και την ομαλότητα;

Ο αγώνας που πονάει

- Εχει δημοσιευτεί στον Τύπο ότι μέλη του Κόμματός σας πετάξανε αυγά και τέτοια στους υπουργούς στο παρελθόν.

- Ο Τύπος μπορεί να δημοσιεύει ό,τι θέλει. Κοιτάξτε, εμείς από θεωρία, από πεποίθηση και από πείρα, ξέρουμε ότι ο αγώνας πριν απ' όλα πρέπει να είναι πολιτικός, μαχητικός. Και η μαχητικότητα των δυνάμεων στηρίζεται στην καλή οργάνωση των αγώνων, στη συμμετοχή όσο γίνεται συνειδητά περισσότερων ανθρώπων, στους πολιτικούς στόχους και τα αιτήματα, στη βαθιά πολιτική αντιπαράθεση, στη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αυτός είναι ο πολιτικός αγώνας.

Από εκεί και πέρα, σε ένα μαζικό αγώνα, σε έναν αγώνα όπου μετέχουν άνθρωποι που βρίσκονται πια στο τελευταίο στάδιο της απόγνωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τέτοια μέσα. Για εμάς όμως, ο πολιτικός αγώνας είναι ο πιο αιχμηρός αγώνας, με τα πολιτικά συνθήματα και τους πολιτικούς στόχους. Είναι ο πιο αιχμηρός, είναι ο αγώνας που πονάει. Αυτός πονάει.

Και γι' αυτό η κυβέρνηση αντιδρά έτσι. Διότι βλέπει ανθρώπους απέναντί της που είναι οπαδοί της, που είναι ψηφοφόροι της, που είναι στελέχη και οι οποίοι βγαίνουν μαζικά, αψηφούν τα ΜΑΤ και περιφρουρούν τα δικαιώματά τους. Και αυτό δεν της αρέσει της κυβέρνησης. Θέλει ανθρώπους ηττημένους, με το κεφάλι κάτω. Απογοητευμένους. Και γι' αυτό καταφεύγει στη βία. Και να ξέρετε πάντα η βία και η τρομοκρατία πάντα έρχονται με την εξουσία. Οι άνθρωποι θέλουν να απεργήσουν. Δικαίωμά τους. Και θέλουν να περιφρουρήσουν και την απεργία από τα ΜΑΤ. Εχουν δικαίωμα.

Ας τα αφήσουμε αυτά. Γι' αυτό σας λέω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και διάφορες προβοκάτσιες για να συκοφαντηθούν αγώνες. Και οι προβοκάτσιες δε γίνονται από τους απλούς ανθρώπους. Αν θέλεις, οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν μια άστοχη ενέργεια, να πετάξουν ένα αυγό ή ένα γιαούρτι, που δεν είναι προβοκάτσια αυτό. Είναι μια ενέργεια. Δε λέω εγώ ότι αυτή σου λύνει κανένα πρόβλημα.

Αλλά τη μέθοδο της προβοκάτσιας τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση εκείνη η οποία έχει αντιλαϊκή πολιτική, γιατί δεν μπορεί ανοιχτά να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. ΜΑΤ, καπνογόνα, έχουμε και σύγχρονα τώρα αέρια, κοντεύαμε να σκάσουμε χτες στη Θεσσαλονίκη.Και χρησιμοποιεί και την προβοκάτσια.

Μάλιστα να σας πω και κάτι; Εχει μια πείρα φαίνεται η κυβέρνηση και τη χρησιμοποιεί. Η προβοκάτσια προσωρινά έχει περισσότερα αποτελέσματα απ' ό,τι μπορεί να έχουν τα ΜΑΤ. Γι' αυτό λέω ότι είναι επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης.Και γι' αυτό και εμείς μιλάμε ανοιχτά. Διότι δεν έχουμε άλλο τρόπο. Αποκαλύπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης ανοιχτά, υπάρχει μια ελπίδα να τα αναχαιτίσουμε. Εάν και εμείς πούμε δε βαριέσαι ή φοβηθούμε να μιλήσουμε, οι προβοκάτσιες θα γίνουν πολύ περισσότερες. Τι να κάνουμε, έτσι είναι. Ευχαριστώ.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ, τη βία, την τρομοκρατία και τη συκοφαντία, προκειμένου να αναχαιτίσει τους αγώνες των εργαζομένων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ