ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΩΔΙΑ
Με ένταση του αυταρχισμού η δεύτερη μέρα

Το ίδιο σκηνικό ωμής βίας σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Η κυβερνητική εντολή ήταν "τσακίστε τους". Οι δυνάμεις καταστολής χτυπούσαν εντελώς απρόκλητα, με στόχο να μην επιτρέψουν καν να γίνουν συγκεντρώσεις

Με ακόμη μεγαλύτερη αστυνομική βία και εντελώς απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤατζήδων σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, πολύ μακριά από τα εξεταστικά κέντρα, χαρακτηρίστηκε η χτεσινή, δεύτερη μέρα, του επαίσχυντου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Και χτες από τα χαράματα χιλιάδες ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας, αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα. Η εντολή προς τις δυνάμεις καταστολής ήταν "τσακίστε τους" πριν καν συγκεντρωθούν, και αυτό έπραξαν με περισσή βιαιότητα. Δε χρειάστηκαν να τηρηθούν τα προσχήματα. Εφτανε να δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, για να ορμήξουν τα ΜΑΤ, όπως στη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, ή όπως στο Ηράκλειο να δίνει το "παράδειγμα" ο ίδιος ο επικεφαλής των αστυνομικών, που όρμησε μαινόμενος εναντίον κάποιου που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί. Ο "εκσυγχρονισμένος αυταρχισμός" έδειξε χτες ακόμη περισσότερο το βάρβαρο πρόσωπό του. Δεκάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.

Οσο γι' αυτόν καθ' αυτόν το διαγωνισμό; Σκέτη παρωδία... Τα θέματα της πρώτης μέρας απευθύνονταν σε μαθητές Γυμνασίου, άσχετα αν με αυτά θα κριθούν οι "καλύτεροι" των εκπαιδευτικών. Στο εξεταστικό κέντρο της Τούμπας, όπως κατήγγειλε η διαγωνιζόμενη φιλόλογος Ελευθερία Τσακιρίδου,πολλοί είχαν την πολυτέλεια να γράφουν παρέα με συγγενείς τους, ενώ άλλοι να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα και να επικοινωνούν... ενώ "επιτηρητές" κάπνιζαν στο προαύλιο. Χτες και προχτές το ΑΣΕΠ δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από διαγωνιζόμενους που κατήγγειλαν ότι δεν ήταν δυνατόν να γράφουν μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά αέρια. Η στερεότυπη απάντηση ήταν "μην ανησυχείτε, οι βαθμολογητές θα είναι επιεικείς".

Οσο για τη συμμετοχή; Το υπουργείο απέφυγε και χτες να δώσει αναλυτικά στοιχεία, αλλά θριαμβολόγησε και πάλι. Προχτές ανακοίνωσε ένα ξερό 59%. Χτες ανακοίνωσε το εξής καταπληκτικό: "Τα ποσοστά συμμετοχής τις δύο πρώτες μέρες κυμάνθηκαν μεταξύ 59 και 60%"!

Σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι "μηχανισμοί" φρόντιζαν να συγκεντρώνουν ομάδες υποψηφίων ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα και να τους μεταφέρουν με κλούβες της Αστυνομίας στα εξεταστικά κέντρα.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μαζικές προσφυγές κατά της εγκυρότητας του διαγωνισμού.

ΟΛΜΕ: Ακυρος στην πράξη

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώνεται στην πράξη, μέσα από τον κοινό αγώνα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων των εργαζόμενων. "Η κατάληψη των εξεταστικών κέντρων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, οι απειλές στους επιτηρητές και τα καλοπιάσματα προς τους υποψήφιους δεν έφεραν το επιδιωκόμενο από την κυβέρνηση αποτέλεσμα", τονίζεται.

"Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία που έχει ανάγκη κι απαιτεί ο λαός μας, αλλά αυτή που επιτάσσουν τα μεγάλα συμφέροντα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε "απασχολήσιμο" και υποταγμένο εργατικό δυναμικό, που θα διακοσμεί τις λίστες της ανεργίας και θα ζητιανεύει αντί να διεκδικεί συλλογικά όλα όσα του ανήκουν".

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, δίνοντας μαθήματα αντίστασης και πάλης για την ανατροπή συνολικά του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Αυτός ο αγώνας είναι υπόθεση όλων, και θα μας βρει ενωμένους σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για την οικοδόμηση μιας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, χωρίς φραγμούς, για όλα τα παιδιά του λαού μας", καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η ΔΟΕ

Εγκαιρα είχαμε επισημάνει τους κινδύνους και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί αυτή η αυταρχική πολιτική στο χώρο της παιδείας και τα όσα συνέβησαν στα εξεταστικά κέντρα επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και τους φόβους μας, επισημαίνει το ΔΣ της ΔΟΕ και υπογραμμίζει:

"Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε σ' ολόκληρη την ελληνική κοινωνία το πρωτοφανές κύμα συλλήψεων και ξυλοδαρμών συναδέλφων μας, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις (μέχρι και μελών της ΔΟΕ) και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Καταγγέλλουμε τις αναγκαστικές τοποθετήσεις δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική εμπειρία, ως επιτηρητών στο διαγωνισμό, καθώς και την προσπάθεια εξαναγκασμού συναδέλφων να συμμετάσχουν στο μηχανισμό των εξετάσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την τακτική, με την οποία αντιμετωπίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, να προχωρήσει σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της εκπαίδευσης και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης".

Προσαγωγή υποψηφίων με αστυνομικές κλούβες..!

Αστυνομοκρατούμενες ολόκληρες περιοχές γύρω από τα εξεταστικά κέντρα. Απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών

Με επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια στους εκπαιδευτικούς ξεκίνησε και η χτεσινή δεύτερη μέρα του διαγωνισμού - παρωδία στο εξεταστικό κέντρο του Αλίμου.Ισχυρές δυνάμεις, με διαταγή βίαιης καταστολής - "τσακίστε τους" ακουγόταν από τους ασύρματους - απομάκρυναν, στις 6 π.μ. με χημικά τους εκπαιδευτικούς αρκετά τετράγωνα μακριά από το σχολείο, το οποίο βρέθηκε πολύ γρήγορα κάτω από σφικτό αστυνομικό κλοιό.

Οι αστυνομικοί ήταν "υπέρ του δέοντος" πρόθυμοι να εκτελέσουν τις διαταγές που τους δόθηκαν, αφού εφορμούσαν στους συγκεντρωμένους απρόκλητα με χημικά, προκαλώντας τραυματισμούς και κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο σχολείο, ως άλλος "Ρέππας", επιτέθηκε φραστικά στο βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα!Τα ΜΑΤ με συνεχές κυνηγητό στους γύρω δρόμους απομάκρυναν τους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Καλαμακίου και πραγματοποίησαν πορεία. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν και στο εξεταστικό κέντρο του 1ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής.Στις 6.20 π.μ. τα ΜΑΤ κατευθύνθηκαν προκλητικά προς τους συγκεντρωμένους και τους απώθησαν σε πολύ μεγάλη απόσταση. Συνελήφθη ο καθηγητής Θεόκλητος Κανετίδης,γιατί προσπάθησε απλά να... προστατέψει τη σύζυγό του, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Στις 10.30 οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν, με πορεία διαμαρτυρίας, προς τη Λεωφόρο Μεσογείων. Χτες προσήλθαν 200 από τους 500 υποψηφίους.

Μακριά απ' το εξεταστικό κέντρο του 18ου Λυκείου Αθηνών στα Πατήσια,κράτησαν χτες τους διαδηλωτές ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί παραταγμένοι, από πολύ νωρίς, σε αλλεπάλληλες ζώνες δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν.

Στις 7 π.μ. στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ,ο οποίος επισήμανε πως η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μέτωπο της παιδείας με βία, τρομοκρατία και με τα ΜΑΤ. "Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν στο φυσικό τους χώρο, στα σχολεία. Αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται το ψωμί τους κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους", είπε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλία

Παίρνοντας δύναμη από το δίκιο τους, πεισμωμένοι από την παρουσία των ΜΑΤ και έχοντας μαζί τους πολλούς άλλους εργαζόμενους και με το μέρος τους την κοινή γνώμη, οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλίας έδωσαν χτες - όπως και προχτές - σκληρές μάχες έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Δυναμικές πορείες στους δρόμους των πόλεων και μεγάλες συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν μετατραπεί σε αστυνομικά φρούρια πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο,στη Λάρισα και στην Καρδίτσα.Η αστυνομοκρατία και η παρουσία εισαγγελέων δεν τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς.

Η αγωνιστική εγρήγορση έφερε αποτελέσματα. Πολλοί επιτηρητές, που το σκέφτηκαν καλύτερα, συντάχτηκαν τελικά με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους και δεν πήγαν στα εξεταστικά κέντρα. Σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν από άσχετους με το αντικείμενο δημοσίους υπαλλήλους. Οσοι διαγωνιζόμενοι και επιτηρητές, πέφτοντας στο έσχατο σημείο αναξιοπρέπειας αποφάσισαν να πάνε στα εξεταστικά κέντρα χρειάστηκε να έχουν δίπλα τους κάποιον ΜΑΤατζή, όχι γιατί κινδύνευαν από κανένα, αλλά για να "κρυφτούν" απ' τις δικές τους τύψεις και για να μην αναγκαστούν να απαντήσουν στο αμείλικτο ερώτημα των αγωνιζομένων συναδέλφων τους "γιατί πουλούν την ψυχή τους στο διάολο" και "νομιμοποιούν" την ντροπή.

Στη Μακεδονία - Θράκη

Σε ισχύ παραμένει η τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε Θεσσαλονίκη,Βέροια,Κοζάνη,Σέρρες και Αλεξανδρούπολη,έχουν μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενες περιοχές. Δυστυχώς, όμως, για την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, η τρομοκρατία, η βία και η αστυνομοκρατία που ασκεί, ατσαλώνει τον αγωνιζόμενο εκπαιδευτικό κόσμο. Καθημερινά μαζικοποιείται ο αγώνας και ολοένα μεγαλύτερο μέρος του λαού περνάει στο πλάι των δασκάλων, των καθηγητών, των αδιόριστων και των αναπληρωτών.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί και χτες έστησαν 12 μπλόκα στους δρόμους, που οδηγούν προς το εξεταστικό κέντρο της Κλεάνθους, καταγγέλλοντας τους επιτηρητές ως συνένοχους στην αυταρχική τακτική της κυβέρνησης και καλώντας τους υποψηφίους να μην παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, με συνθήματα όπως "μη δίνεις εξετάσεις με την αστυνομία, πάλεψε μαζί μας για δωρεάν παιδεία", "μέτωπο παιδείας όλου του λαού κόντρα στην απάτη του διαγωνισμού". Τα μπλόκα είχαν στηθεί σε μεγάλη απόσταση από τα εξεταστικά κέντρα, καθώς οι δυνάμεις της Αστυνομίας με συνεχείς επιθέσεις δεν τους επέτρεπαν να πλησιάσουν.

Η επίδειξη ισχύος του κατασταλτικού μηχανισμού, ιδιαίτερα χτες ήταν προκλητικότατη. Τα ΜΑΤ είχαν εντολή να χτυπούν στο ψαχνό και να συλλαμβάνουν. Δύο δάσκαλοι πιάστηκαν νωρίς το πρωί όμως λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε με μεγάλη συγκροτημένη πορεία όλων των διαδηλωτών, στους δρόμους γύρω από το εξεταστικό κέντρο, την ώρα που διαγωνιζόμενοι έδιναν εξετάσεις. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 6 σήμερα το πρωί. Ενώ το βράδυ έξω από το εξεταστικό κέντρο θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Δ. Ζερβουδάκη,Δ. Νικολούδη,Π. Καραδημήτρη και άλλους καλλιτέχνες της πόλης.

Στην Κοζάνη και χτες η αστυνομία στράφηκε εναντίον των διαδηλωτών, έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο, με κλομπ και δακρυγόνα, ενώ συνέλαβε και έναν συνδικαλιστή εκπαιδευτικό, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Στη Βέροια,τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη,πάντα κάτω από την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια έξω από τα εξεταστικά κέντρα, μοιράζοντας παράλληλα ενημερωτικό υλικό στους υποψηφίους.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από άνδρες της Αστυνομίας έπεσε ο καθηγητής Αλέκος Σταυρίδης στην Αλεξανδρούπολη. Οπως καταγγέλλει τον συνέλαβαν χωρίς λόγο και μέσα στην κλούβα όπου ήταν δεμένος με χειροπέδες ξυλοκοπήθηκε άγρια παρουσία των τοπικών στελεχών την Αστυνομίας.

Στην Πάτρα

Με νέες προκλήσεις και επίδειξη κρατικού "τσαμπουκά" συνεχίστηκε χτες στην Πάτρα ο διαγωνισμός. Μετά τον εξευτελισμό της Παρασκευής, ο μηχανισμός επιβολής του διαγωνισμού επιστράτευσε υπαλλήλους της εφορίας ως "επιτηρητές" και από τις 4 τα ξημερώματα τους έβαζε στο εξεταστικό κέντρο. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην "πράσινη γραμμή", δηλαδή το στενό δρόμο που ενώνει την Πάτρα με το κατεχόμενο σχολικό συγκρότημα. Γύρω στις 6 π.μ. και χωρίς κανένα λόγο τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν απέναντι στους συγκεντρωμένους και τους απώθησαν πιο μακριά.

Παρά τα αστρονομικά ποσά συμμετοχής που διοχετεύουν στον Τύπο οι "ένστολοι εκπαιδευτικοί" οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών είναι πως χτες προσήλθεστο διαγωνισμόένας στους τέσσερις υποψηφίους.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας την αστυνομική τρομοκρατία και έκλεισαν για ώρες τη Νομαρχία Αχαϊας, ζητώντας την παραίτηση του Νομάρχη τον οποίο θεωρούν συνυπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας.

Συγκέντρωση γίνεται και σήμερα από τις 5 π.μ. έξω από το εξεταστικό κέντρο.

Στο Ηράκλειο

Με σοβαρά επεισόδια, άγριους ξυλοδαρμούς, με τραυματισμούς και συλλήψεις συνεχίστηκε χτες ο διαγωνισμός - παρωδία στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Στην πρόθεση των εκπαιδευτικών να διαδηλώσουν ειρηνικά για να αποτραπεί ο διαγωνισμός, οι δυνάμεις των ΜΑΤ - που είχαν περικυκλώσει το εξεταστικό κέντρο - πέταξαν χημικά και καπνογόνα, ενώ άγρια και προκλητικά ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές.

Απ' αυτούς τραυματίστηκαν - κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους - ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας (ΣΕΑ) των εκπαιδευτικών Μανώλης Σιντιχάκης,ο Νίκος Αμανάκης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της ΣΕΑ, ο Γιάννης Μηλιαράς,σπουδαστής των ΤΕΙ και μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΝΕ και ένας ακόμα σπουδαστής, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό. Μάλιστα οι τρεις τελευταίοι μεταφέρθηκαν, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, στο "Βενιζέλειο" νοσοκομείο.

Ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Σιντιχάκης αφέθηκε ελεύθερος όταν έγινε γνωστή η ιδιότητά του, γιατί οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων εξέφρασαν φόβους πως αν γινόταν γνωστή η σύλληψή του θα ξεσήκωνε κύμα αντιδράσεων. "Είναι φανερό πως στην περιοχή μας γίνεται προσπάθεια τρομοκράτησης των συνδικαλιστών", είπε στον "Ρ" ο Μ. Σιντιχάκης. Τα προκλητικά γεγονότα, πάντως, ξεσήκωσαν κύματα αντιδράσεων, αφού δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι και φορείς εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης.

Να σημειωθεί πως η χθεσινή μεγάλη συμμετοχή των διαδηλωτών έξω απ' το εξεταστικό κέντρο - περισσότεροι από 1.500 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και σπουδαστές το είχαν περικυκλώσει από τις 5 το πρωί - απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της ντροπής. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 300 που είχαν δηλωθεί, εξετάστηκαν μετά βίας περίπου 70.

Στη Ρόδο

Πρωτοφανή επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκαν οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλα τα Δωδεκάνησα που είχαν συγκεντρωθεί στο 2ο Λύκειο Ρόδου, για να διαμαρτυρηθούν για το διαγωνισμό και να ενημερώσουν τους υποψήφιους για την "παγίδα" που κρύβει. Από τα χαράματα μέχρι τις 9.30 το πρωί η Αστυνομία εξαπέλυσε μια επιχείρηση, με στόχο να τους διαλύσει, στέλνοντας μάλιστα δύο διαδηλωτές στο νοσοκομείο και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου Α. Αρβανιτίδης. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς τη Νομαρχία.

Οι υποψήφιοι έφτασαν στο εξεταστικό κέντρο μέσα σε κλούβες των ΜΑΤ. Από τους 250, προσήλθαν μόνο 68.

Στα Γιάννενα

Εν ψυχρώ χτύπησαν χτες τα ΜΑΤ στα Γιάννενα, έξω από το 2ο Λύκειο. Μάλιστα ο Βασίλης Βώτης,μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων ξυλοκοπήθηκε άγρια και συνελήφθη, όταν "τόλμησε" να διαμαρτυρηθεί για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ απέναντι στους συγκεντρωμένους. Με παρέμβαση των συγκεντρωμένων και του βουλευτή του ΚΚΕ, Αποστόλη Τασούλα,αφέθηκε ελεύθερος και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις.

Η συμμετοχή των διαγωνιζόμενων και των επιτηρητών ήταν αρκετά μειωμένη, καθώς, τα προχτεσινά επεισόδια, έχουν προκαλέσει την οργή του γιαννιώτικου λαού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χτεσινή συγκέντρωση, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου,του Εργατικού Κέντρου,του Φαρμακευτικού Συλλόγου,του Συνδικάτου Οικοδόμων,της τοπικής ΕΛΜΕ και άλλων φορέων.

Στο Αγρίνιο

Στρατοκρατούμενη περιοχή θυμίζει από προχτές το Αγρίνιο. Δυνάμεις των ΜΑΤ προχτές το βράδυ εξαπέλυσαν άγριο κυνηγητό στους κεντρικούς δρόμους με δακρυγόνα και καπνογόνα. Ξυλοκοπήθηκε άγρια και εισήχθη στο νοσοκομείο ο γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αγρινίου, Σ. Ζαραβίνας.Επίσης ξυλοκοπήθηκαν ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Β. Στυλιαράς,εκπαιδευτικός της ΕΛΜΕ Λευκάδας και ο δημοτικός σύμβουλος, Αθ. Αλεξάκης.Αδιάφορη - αν όχι συνένοχη στον αυταρχισμό - στάση κράτησαν ο δήμαρχος Αγρινίου και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και οι προϊστάμενοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στον Πύργο

Το "παρών" έδωσαν και χτες έξω από το εξεταστικό κέντρο οι Πυργιώτες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, έξω από το 2ο Λύκειο, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν έντονη την παρουσία τους, κρατώντας σε απόσταση από το εξεταστικό κέντρο τους συγκεντρωμένους. Στις 10.30 το πρωί, πάνω από 400 άτομα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Διάχυτη είναι η αγανάκτηση του πυργιώτικου λαού στη βία με την οποία απαντά η κυβέρνηση στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σωματείο Αστυνομικών Πύργου, με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται για τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι αστυνομικοί στις εξετάσεις.

Από τους 450 υποψηφίους προσήλθαν μόνο 150.

Στην Κόρινθο

Με αυξημένη τη διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν και χτες έξω από το εξεταστικό κέντρο της Κορίνθου, όπου με απόφαση του Νομάρχη, επιστρατεύτηκαν δέκα υπάλληλοι της Νομαρχίας γιαεπιτηρητές. Οι υποψήφιοι και οι επιτηρητές προσήλθαν πολύ νωρίς στο εξεταστικό κέντρο, ώστε να μην "ανταμώσουν" με τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς, που βρίσκονται στο δρόμο από προχτές το βράδυ.

Κατήφορος...

Τραγελαφικά, αλλά άκρως επικίνδυνα στο βάθος τους φαινόμενα, προκαλεί ο εντεινόμενος τελευταία αντικομμουνιστικός "οίστρος" της κυβέρνησης.

Χθες το πρωί, περιπολικό της Αστυνομίας σταμάτησε, κοντά στον Αυλώνα, το λεωφορείο με τους θεσσαλούς συνδικαλιστές, που έρχονταν στην Αθήνα για να πάρει μέρος στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και οι αστυνομικοί τους δήλωσαν πως έχουν εντολή να τους "συνοδέψουν" στην Αθήνα. Και ναι μεν, αποτράπηκε η... τιμητική "συνοδεία", κάτω από τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών, αλλά λίγα χιλιόμετρα μετά, επαναλήφθηκε το ίδιο ακριβώς περιστατικό, με άλλο τούτη τη φορά περιπολικό.

Εύλογες οι σκέψεις, που γεννιούνται στον καθένα. Η κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να ξανασκεφθεί δυο και τρεις φορές, πριν συνεχίσει τον κατήφορό της;

Παλλαϊκό συλλαλητήριο αύριο

Παλλαϊκό συλλαλητήριο καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού διοργανώνουν αύριο, Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικοί φορείς. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε προχτές το βράδυ στα γραφεία της ΟΛΜΕ, με τη συμμετοχή των ΟΛΜΕ,ΑΔΕΔΥ,ΕΚΑ,ΔΟΕ,Ομοσπονδίας Οικοδόμων,Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας,Ιματισμού,Δέρματος και των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ