ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πρεμιέρα για απεργίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μία απεργία στην "πατρίδα" του Μπλερισμού; Κι όμως ναι...

Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου άρχισαν χτες σαρανταοχτάωρη απεργία. Ενα από τα βρετανικά συνδικάτα στις μεταφορές, το RMT (Rail Maritime and Transport Union) που απασχολεί περίπου το ένα τρίτο από τους 16.000 εργαζόμενους στο μετρό, κήρυξε την απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία εγγυήσεων από τη διεύθυνση για την απασχόληση, την εργασιακή ασφάλεια των μισθωτών, αλλά και τα ασφαλιστικά προγράμματα των συνταξιούχων. Η αβεβαιότητα των εργαζομένων γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς η Εργατική κυβέρνηση προωθεί την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, δηλαδή μερική ιδιωτικοποίηση, για να λύσει το πρόβλημα των περιορισμένων επενδύσεων στο μετρό του Λονδίνου, ανακοίνωσε το συνδικάτο RMT.

Οι κινητοποιήσεις, έστω και μόνο ενός από τα συνδικάτα των εργαζομένων στο μετρό, ήταν αρκετές για να γίνει σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση στο κέντρο του Λονδίνου και κυρίως στο Σίτι, με συνέπεια να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στη βρετανική πρωτεύουσα. Περίπου 19 υπόγειοι σταθμοί ήταν κλειστοί, ενώ κάποιες γραμμές λειτούργησαν με σημαντικές καθυστερήσεις καικάποιες άλλες παρέμειναν ακινητοποιημένες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκατέρωθεν εσωτερικά προβλήματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε ανοιχτή ρήξη με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατού Αμνόν Σαχάκ φέρεται να ήρθε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Κυριακή, προσθέτοντας, όπως σχολίαζαν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, νέα προβλήματα στην κυβέρνησή του. Προβλήματα με τους Παλαιστινίους βουλευτές αντιμετωπίζει και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά τις απειλές για πρόταση μομφής σε βάρος τής, μόλις δύο χρόνων, κυβέρνησής του, εξαιτίας της αυξανόμενης διαφθοράς.

Βαριά σύννεφα φαίνεται ότι σκιάζουν τις σχέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο οποίος, εκτός από την παραδοσιακή ισχύ που έχει ο λόγος του στη χώρα, είναι, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα αγαπητός στον ισραηλινό λαό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, όταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέκοψε την καθιερωμένη αναφορά του Αμνόν Σαχάκ με θέμα τις εξελίξεις με τους Παλαιστινίους και τον κατηγόρησε ότι υπερβαίνει τα όρια του ρόλου του και ασκεί πολιτική.

Στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι δε δημιουργήθηκε θέμα, αλλά απλώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπάθησε να αποτρέψει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατού από το να προχωρήσει σε αποκαλύψεις μυστικών πληροφοριών. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε καμία σχετική ανακοίνωση. Εν τούτοις, όπως έγινε γνωστό, ο Αμνόν Σαχάκ, του οποίου η θητεία λήγει σε ορισμένους μήνες, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πολιτευτεί είτε με το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα είτε με κάποιο άλλο κόμμα της ευρύτερης αριστερής αντιπολίτευσης. Η προοπτική αυτή ανησυχεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς ο Σαχάκ έχει κερδίσει τη συμπάθεια της ισραηλινής κοινής γνώμης, εξαιτίας των πετυχημένων διαμεσολαβήσεών του στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες επίσης και λόγω της μετριοπαθούς στάσης που κρατά απέναντι στους Παλαιστινίους.

Ανασχηματισμός και συνομιλίες

Δέκα ημέρες προθεσμία ζήτησε από το 88μελές Νομοθετικό Συμβούλιο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, για να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την πρόταση μομφής, με την οποία τον απειλούν οι Παλαιστίνιοι βουλευτές, εξαιτίας της εκτεταμένης κυβερνητικής διαφθοράς. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, ο Γιάσερ Αραφάτ έχει καλέσει σε συνομιλίες εκπροσώπους των αντιπολιτευτικών δυνάμεων της "Χαμάς", του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στους οποίους έκανε πρόταση να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Πάντως, η παλαιστινιακή αντιπολίτευση, αν και θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, δήλωσε απρόθυμη να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

ΗΠΑ
"Οργισμένη" η κηδεία του Μπερντ

ΤΖΑΣΠΕΡ - ΤΕΞΑΣ.-

Η μικρή πόλη του Τέξας προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το ειδεχθές έγκλημα που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, όταν τρεις λευκοί άντρες έδεσαν με αλυσίδα από το φορτηγάκι τους και έσυραν ένα μαύρο άντρα αρκετά χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ένα χωματόδρομο.

Το έγκλημα έχει συνταράξει ολόκληρη τη χώρα και χαρακτηρίστηκε η πιο στυγερή δολοφονία που έχει αντιμετωπίσει η αμερικανική κοινωνία από την εποχή των μεγάλων ρατσιστικών σφαγών που έλαβαν χώρα στην Πολιτεία του Μισισιπή, πριν από 50 χρόνια, στην εποχή που άρχισε η αφύπνιση των Αφρικανοαμερικανών και το Κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πόλη ήδη έχουν σπεύσει, τόσο για την κηδεία όσο και για μία πιθανή εσωτερική αναταραχή, προσωπικότητες όπως ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, που προσπαθούν να "γεφυρώσουν" τις διαφορές και να επουλώσουν τα τραύματα που μπορούν να διχάσουν ακόμα περισσότερο τη μικρή κοινωνία του Τζάσπερ. "Η αγωνία είναι διάχυτη παντού και νομίζω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" δήλωσε ο Τζάκσον κατά τη διάρκεια της κηδείας, ζητώντας ταυτόχρονα από τους κατοίκους της τεξανής πόλης να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό που θα αφυπνίσει την κοινωνία και θα ενώσει αντί να διχάσει.

Την εμφάνισή τους όμως έκαναν και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και οι "Μαύροι Πάνθηρες", οι οποίοι παρευρέθησαν στην κηδεία οπλισμένοι (!) και κάλεσαν τη μαύρη κοινότητα να πάρει τα όπλα προκειμένου να υπερασπίσει τη φυσική της υπόσταση, αλλά και τα αναφαίρετα δικαιώματά της όταν αυτά απειλούνται από τους λευκούς ρατσιστές. Το κλίμα της κηδείας αλλά και οι "Μαύροι Πάνθηρες" που θεάθηκαν έφεραν στο νου άλλες εποχές αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι το μικρόβιο του ρατσισμού δε φεύγει με ξόρκια...

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ο Λόρενς Ράσελ Μπρούερ 31 χρόνων, και οι 23χρονοι Σον Αλεν Πέρι και Τζον Γουίλιαμ Κινγκ κρατούνται ήδη στις φυλακές χωρίς δικαίωμα εγγύησης και αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές, ενώ στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί συζητιέται να προστεθεί εκτός του φόνου και η απαγωγή, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι τον 49χρονο μουσικό Τζέιμς Μπερντ τον οποίο δολοφόνησαν τον παρέσυραν με δόλο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και την κατάθεση των επιθεωρητών της αστυνομίας, οι τρεις λευκοί προσφέρθηκαν να πάνε τον Μπερντ σπίτι του, γλιτώνοντάς τον από τον ποδαρόδρομο της επιστροφής από συγγενικό σπίτι, αφού ο Μπερντ γνώριζε τον ένα εκ των τριών. Κατόπιν τον έδεσαν και τον έσυραν αρκετά χιλιόμετρα και μετά πέταξαν σε κάποιο σημείο το πτώμα του, ενώ το κεφάλι του και το δεξί του χέρι βρέθηκαν πολύ μακρύτερα από το πτώμα του. Στο μεταξύ και οι τρεις κατηγορούμενοι έχουν ποινικό μητρώο και διασυνδέσεις με ακροδεξιές ρατσιστικές οργανώσεις που δυστυχώς ευδοκιμούν στο Τέξας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ
Ασυμβίβαστα συνεχίζουν

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Καμία λύση δεν έχει δοθεί προς το παρόν, ούτε και πρόταση όμως που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους απεργούς, οπότε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας "Τζένεραλ Μότορς" και των εκπροσώπων του Συνδικάτου "Ενωμένοι Εργάτες Αυτοκινητοβιομηχανίας" (United Auto Workers - UAW) κατέληξαν εκ νέου σε αδιέξοδο. Παρ' όλα αυτά τα δύο μέρη που λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν κάποια σημεία προσέγγισης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι περίπου δέκα χιλιάδες απεργοί των δύο κεντρικών μονάδων, του μεταλλουργικού κέντρου Φλιντ και του Ντέλφι Ιστ - 5.800 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ντέλφι Ιστ συμπλεύσανε με τους 3.400 απεργούς του Φλιντ Ιστ που ήδη διανύουν τη δεύτερη βδομάδα απεργίας - διαμαρτύρονται και παραμένουν αμετακίνητοι στα αιτήματα που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και ζητούν παράλληλα εγγυήσεις από τη διοίκηση της εταιρίας ότι δε θα βρεθούν στο δρόμο χωρίς δουλιά, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Επίσης ζητήματα ασφάλειας, συνθηκών εργασίας και τοπικών κλαδικών αιτημάτων ανά εργοστάσιο είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ομως το κυρίαρχο παραμένει το ζήτημα της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, αφού στα σχέδια της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η περικοπή ακόμα 11.000 θέσεων εργασίας και η μεταφορά της πλειοψηφίας των εργοστασίων της "Τζένεραλ Μότορς" στο Μεξικό, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Αμερική, όπου το εργατικό δυναμικό είναι φθηνότερο και πιο ελέγξιμο, όπως κατήγγειλε και την προηγούμενη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της UAW και υπεύθυνος για τις συνομιλίες με τη διοίκηση, Ρίτσαρντ Σούμεϊκερ.Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν απολυθεί 50.000 εργαζόμενοι της "Τζένεραλ Μότορς", καθώς η διοίκηση της εταιρίας διατείνεται ότι καταβάλλει προσπάθεια να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ανταγωνιστικότητά της στους κόλπους της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας.

Απο το κλίμα στην προχτεσινή κηδεία

Από το κλίμα στην προχτεσινή κηδεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ