ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ
Στην υπηρεσία των ασφαλιστικών εταιριών!

Υπό την καθοδήγηση των ασφαλιστικών εταιριών και ουσιαστικά στην υπηρεσία τους, θέτει η κυβέρνηση τις διευθύνσεις της Τροχαίας της χώρας. Τη σχετική μεθόδευση, που βέβαια οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι εντάσσεται στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, παρουσίασαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, οι οποίοι παράλληλα ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώνονται οι διεργασίες για τις αλλαγές στον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων προς τους ασφαλισμένους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι άνδρες της Τροχαίας στο εξής:

  • Θα καταγράφουν τα τροχαία ατυχήματα στην "έκθεση αυτοψίας ατυχήματος", έντυπο που οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καταρτίσει.
  • Θα εισάγουν τα σχετικά στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που η Ενωση θα προμηθεύσει την Τροχαία.
  • Θα φωτογραφίζουν το χώρο των ατυχημάτων και τις ζημιές με τις φωτογραφικές μηχανές, που οι εταιρίες θα προμηθεύσουν την Τροχαία.
  • Θα ενημερώνουν για τα οχήματα που εντοπίζονται ανασφάλιστα δύο υπαλλήλους - μηχανογράφους των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο αρμόδιο υπουργείο.
  • Θα επεκτείνουν τη χρήση αλκοολομέτρων σε όλη την Ελλάδα, ενώ - με δεδομένο ότι η μέχρι τώρα χρήση των συσκευών οδήγησε στον εντοπισμό 7.000 μεθυσμένων οδηγών - αποφασίστηκε να προσφερθούν ακόμα 23 συσκευές στην Τροχαία

Μια... "δωρεά" 50 ηλεκτρονικών υπολογιστών και αντίστοιχου αριθμού φωτογραφικών μηχανών της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους μετατροπής της Τροχαίας σε παράρτημα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών. Κύριος στόχος της Ενωσης είναι να μετριάσει το οικονομικό κόστος που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στον κλάδο των αυτοκινήτων, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό τις οργανωμένες υπηρεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών.

Κατά τ' άλλα οι ασφαλιστικές εταιρίες προωθούν με γρήγορους ρυθμούς τις αλλαγές στον τρόπο εκτίμησης των υλικών ζημιών στα τροχαία ατυχήματα. Στην πραγματικότητα, όπως έχει ανακοινωθεί και στο παρελθόν, σχεδιάζουν να επιβάλουν ένα σύστημα "αντικειμενικού" προσδιορισμού των ζημιών, επειδή, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν μεγάλες (αναφέρουν μέχρι και 150%) αποκλίσεις στα διάφορα τιμολόγια των ανταλλακτικών. Σύμφωνα με ειδικούς στο χώρο των ασφαλειών η... αντικειμενικοποίηση των τιμολογίων, είναι η άλλη όψη των ανατιμήσεων που όλα αυτά τα χρόνια επέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Γιατί, εξηγούν, καθώς είναι δυνατόν στο όνομα των μη σημαντικών αυξήσεων στα ασφάλιστρα, οι πελάτες των εταιριών θα κινδυνεύουν να μένουν απλήρωτοι για τυχόν ζημιές που είναι μεν υπαρκτές, θα θεωρούνται όμως "μη αντικειμενικές" για τις εταιρίες.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, είπε, τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας και Ελέγχου Ατυχημάτων Αυτοκινήτων της Ενωσης, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρα που συνδέονται με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, την επέκταση των ΚΤΕΟ, την πιστή τήρηση του ΚΟΚ, την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών για το οδικό δίκτυο, τον μηχανολογικό, ανά εξάμηνο, έλεγχο των εκμισθούμενων οχημάτων, την υποχρεωτική χρήση κράνους στα δίκυκλα κ.ο.κ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νέες "υπηρεσίες" και "προσφορές"

Με νέες "υπηρεσίες" και "προσφορές" επιχειρεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να "τραβήξει" τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου ν' ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθεται η μισθοδοσία τους. Ο λογαριασμός αυτός θα ονομάζεται "μισθοδοτικός plus" και μεταξύ άλλων προβλέπει: Επιτόκιο ταμιευτηρίου για καταθέσεις μέχρι 2 εκατ. δρχ. και μισή μονάδα πάνω από αυτό για ποσά μεγαλύτερα, δυνατότητα υπεραναλήψεων για ποσά μέχρι 500.000 δραχμές, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια με επιτόκια μειωμένα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από τα ισχύοντα, χορήγηση κάρτας αυτόματων συναλλαγών, στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο μειωμένο κατά μισή μονάδα και για τρία χρόνια, χορήγηση πιστωτικών καρτών χωρίς συνδρομή για τον πρώτο χρόνο κλπ.

Εκείνο που φαίνεται να προσπαθεί η Εθνική με τις νέες αυτές "υπηρεσίες", είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο η προσέλκυση των ποσών της μισθοδοσίας αλλά κυρίως η δημιουργία της αίσθησης, στους αντίστοιχους πελάτες, ότι τους "προσφέρονται" οι δυνατότητες να προχωρούν με ευκολία και με πιο συμφέροντες όρους σε άλλου είδους συναλλαγές με την τράπεζα. Πρόκειται για κλασικό πλέον τρόπο, που αποβλέπει στο να αναπαράγει και να διευρύνει τον κύκλο όσων χρωστούν διάφορα ποσά προς τις τράπεζες, από δάνεια και άλλες συναλλαγές που πολλές φορές δεν καλύπτουν καν πρωταρχικές ανάγκες των συναλλασσομένων, αλλά προτιμούνται επειδή δήθεν αποτελούν "προσφορά". Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι ενώ μόνο σε μία περίπτωση (των καταθέσεων πάνω από 2 εκατ. δρχ. ) γίνεται λόγος για αυξημένο επιτόκιο, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διαφημίζεται το... χαμηλότερο από τα ισχύοντα επιτόκια. Και είναι φυσικό αφού η Εθνική, όπως και η κάθε τράπεζα, αποσπά κέρδη αρκετά υψηλότερα από τις χορηγήσεις διαφόρων δανείων, σε σχέση με τα αντίστοιχα από τις καταθέσεις των πελατών της.

ΕΒΕΑ
Αδικαιολόγητες αυξήσεις των συνδρομών

Την έντονη διαμαρτυρία του για την αύξηση κατά 50% των ετήσιων συνδρομών των εγγεγραμμένων μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εκφράζει με επιστολή του στην υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο Σύλλογος Εμπορικών Επιχειρήσεων Μοτοσικλετών - Μοτοποδηλάτων Ποδηλάτων και Ανταλλακτικών (ΣΕΕΜΜΠΑ).

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει ότι το ΔΣ και τα μέλη του που στην πλειοψηφία τους διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις ή μικρές προσωπικές εταιρίες διαμαρτύρονται για την αύξηση αυτή για την οποία σχετική απόφαση πάρθηκε με φανερή ψηφοφορία παρά το αντίθετο αίτημα σημαντικού αριθμού των παρόντων μελών του ΔΣ του ΕΒΕΑ. Η απόφαση, τονίζει, πλήττει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που με τεράστιες δυσκολίες και επώδυνες θυσίες κατορθώνουν και επιβιώνουν και αντιμετωπίζουν με δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες τον ασφυκτικό ανταγωνισμό που ασκούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η διοίκηση του ΕΒΕΑ, καταγγέλλει ο Σύλλογος, με ευκολία έκρινε ότι μια τέτοια αύξηση της συνδρομής μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μικρή και μεσαία επιχείρηση, αγνοώντας ότι μαζί μ' αυτή έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση της δαπάνης για επαγγελματική στέγη, την αύξηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, την αύξηση των δημοτικών τελών, όλα αυτά για τα οποία το ίδιο ΔΣ καμία κίνηση διαμαρτυρίας δεν μπήκε στον κόπο να κάνει.

Τέλος, αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος, κρίνεται άκαιρη η απόφαση για την αύξηση της συνδρομής προς το ΕΒΕΑ, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών του έχει τετραπλασιαστεί αυξάνοντας ανάλογα και τα έσοδά του, ενώ από την είσπραξη συνδρομών αναδρομικά για πέντε χρόνια σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, δημιουργήθηκε αποθεματικό της τάξης των πέντε δισ. Με τα δεδομένα αυτά, θα περίμενε κανείς μια απόλυτα δικαιολογημένη μείωση των συνδρομών αντί για την αύξηση που αποφασίστηκε, μια αύξηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα για αυξήσεις 2% - 3% στο δημόσιο τομέα.

Σεμινάριο της ΠΟΛ

Σεμινάριο, στο οποίο θα παρουσιαστεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για "τον έλεγχο ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και επίλυση φορολογικών διαφορών", διοργανώνει στις 24 Ιούνη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 - 9.30 το βράδυ και η παρουσίαση του θέματος θα γίνει από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σχέσεις άριστες!

Για άριστες σχέσεις με όλες τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, κάνει λόγο η TVX GOLD, ιδιοκτήτρια από το 1996 των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι είναι "αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια για την αξιοποίηση τόσο του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας, όσο και αυτό των Σκουριών, συνολικού ύψους επένδυσης πάνω από 500 εκατομ. δολάρια ΗΠΑ", καθώς και ότι στο τέλος τουΙούνη υποβάλλει στα αρμόδια Υπουργεία την αίτηση για χορήγηση προέγκρισης χωροθέτησης της μονάδας Χρυσού.

Αναφέρεται, βεβαίως, στην επίμαχη επένδυση του Χρυσού, το κόστος της οποίας η κυβέρνηση φρόντισε να μην επιβαρύνει τους Καναδούς. Καλύπτεται κατά 40% με επιδότηση από τα κρατικά ταμεία, 20% από την ΕΕ, 20% από δανεισμό και μόλις 20% από ίδια κεφάλαια. Προκειμένου δε να πείσει για την "αναπτυξιακή" της πολιτική στα Μεταλλεία, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής ίδια κεφάλαια που ανέρχονται σε 140 εκατομ. δολαρίων ΗΠΑ.

Για όσους δεν είναι επαρκώς μυημένοι, σημειώνουμε ότι η εν λόγω ανακοίνωση κάθε άλλο παρά είναι άσχετη με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, που φέρουν την εταιρία να μην ενδιαφέρεται για την υλοποίηση της Μονάδας Χρυσού και σ' αυτά τα πλαίσια να προβάλει νέες αξιώσεις προς την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που - για να λέμε και του στραβού το δίκιο - μέχρι στιγμής σε τίποτα και σε καμιά απαίτηση των Καναδών δεν έχει πει "όχι"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ