ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νομιμοποιεί τις αμφισβητήσεις συνόρων η κυβέρνηση

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε μεγάλη, μαχητική συγκέντρωση του Κόμματος, χτες το βράδυ, στο Περιστέρι

Περήφανη απάντηση στη μάχη των προσχημάτων, των "ευχαριστώ" και της υποταγής στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, έδωσε χτες το βράδυ από το Περιστέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε μεγάλη μαχητική συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου, που οργάνωσαν οι οργανώσεις της πόλης για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους που προβληματίζονται να συγκροτήσουν το δικό τους λαϊκό μέτωπο αντίστασης στο αντιδραστικό μπλοκ εξουσίας. Αναφερόμενη στη συνέντευξη Σημίτη στο Κάρντιφ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως είναι ψέμα ότι ο πρωθυπουργός δίνει μάχη. "Ο πρωθυπουργός δίνει μια και μόνη μάχη: τη μάχη με τα προσχήματα, τη μάχη με τις διατυπώσεις, για να έχει το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Καμία πραγματική μάχη δε δίνει ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να δώσει μάχη γιατί προ πολλού έχει δώσει εξετάσεις πλήρους υποταγής και συμμόρφωσης. Εξετάσεις αμφισβήτησης συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ μόλις δυο μέρες πριν συμφώνησε, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποιεί και τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και τις αμφισβητήσεις, αύριο, στα βόρεια σύνορα της χώρας".

Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ και την Τουρκία και σχολιάζοντας τη γνωστή συνομιλία Κλίντον - Σημίτη, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως "την ευθύνη για την αμφισβήτηση των συνόρων τη φέρνει, πρώτ' απ' όλα η "νέα τάξη πραγμάτων" που έχει όνομα και το όνομά της είναι ΗΠΑ, είναι ΝΑΤΟ, είναι Γερμανία, είναι Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν η κυβέρνηση ήθελε, μπορούσε να δώσει μια μόνο περήφανη απάντηση, υπογράμμισε σχετικά η Αλ. Παπαρήγα: "Αφού είστε έτσι κι εγώ σας απαντάω με το δικό μου όπλο: Δε θα χρησιμοποιήσετε το Ακτιο για τις δολοφονικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Αποσύρω τις δυνάμεις μου από τη Βοσνία, λέω "όχι" στη συγκρότηση μεικτής πολυεθνικής δύναμης στα Βαλκάνια"".

Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στον παροξυσμό του κυβερνητικού αυταρχισμού, τόνισε: "Πρέπει όλοι να πάρουν θέση στον αντικομμουνισμό που αναπτύσσεται και εκδηλώνεται. Στη "δικτατορία του νόμου" που επιβάλλεται σήμερα στην Ελλάδα και στη σύγχρονη "δικτατορία του Κοινοβουλίου". Η κυβέρνηση λέει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους, ότι ψηφίζει τους νόμους η κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να τους σέβεται. Εμείς λέμε ότι τους νόμους που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, που παραβιάζουν το δικαίωμα της απεργίας, που δένουν την ελευθερία δράσης του εργάτη και του υπάλληλου, δεν πρόκειται να τους σεβαστούμε.Γιατί αν τους σεβόμασταν όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και τη Φρειδερίκη και τον Παύλο θα είχαμε. Τέτοιο ζήτημα μπαίνει σήμερα και εδώ πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα. Τέτοιοι νόμοι πρέπει να παραβιαστούν. Πώς; Με τους μαζικούς αγώνες, με τους περιφρουρημένους αγώνες, με τους πολιτικούς αγώνες, με το μέτωπο, με τη συσπείρωση. Ο ένας για τον άλλο και όλοι για τον ένα. Απεργεί ένας κλάδος, όλοι συμπαράσταση. Απεργεί ο άλλος, το ίδιο. Θα περιφρουρούμε το δικαίωμα της απεργίας και ας είναι κόντρα στο νόμο. Δε δεχόμαστε τέτοιο νόμο ούτε του Αρείου Πάγου, ούτε του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Ξεχωριστή και ενθουσιώδης ήταν η παρουσία της νέας γενιάς, των μελών της ΚΝΕ, που κρατώντας τις κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα έδωσαν παλμό μεταφέροντας τη ζωντάνια και τη φλόγα των πολύμορφων αγώνων που αναπτύσσονται μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Παναγιώτης Σοφός,υποψήφιος δήμαρχος με τη "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου", ο Γιώργος Γιώγος,δήμαρχος Πετρούπολης και δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πόλης.

Ιμπεριαλιστικά γεράκια

Τα γεράκια του πολέμου κρώζουν πάνω από τους ουρανούς των Βαλκανίων. Ογδόντα δύο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και δύο της Ελλάδας, έτοιμα να σπείρουν την καταστροφή και τον όλεθρο, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες επίδειξη δύναμης σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, στο όνομα δήθεν της προστασίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Η Γιουγκοσλαβία ωστόσο, είναι μόνο ο άμεσος, ο εμφανής στόχος τους, γιατί πραγματικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση και η πλήρης καθυπόταξη όλων των λαών των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Θέλουν τους βαλκανικούς λαούς τρομοκρατημένους, να εκλιπαρούν τους Αμερικανούς και τους άλλους ιμπεριαλιστές, να τους... σώσουν. Να επιβάλλουν την "ειρήνη" της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αφού προηγουμένως οδηγήσουν σε εξουθένωση τους λαούς, εφαρμόζοντας την προσφιλή τακτική των αποικιοκρατών, του "διαίρει και βασίλευε". Θέλουν να εθίσουν τους λαούς στην ιδέα ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις και οι επιδρομές είναι κάτι το φυσιολογικό. Να τους κάνουν να ζουν με τον τρόμο του πολέμου και της καταστροφής πάνω από τα κεφάλια τους. Αλλά πάνω απ' όλα, να τους φέρουν σε τέτοια κατάσταση εξαθλίωσης, ώστε να μην μπορούν να ζήσουν, όπως άλλωστε έχουν κάνει με τον λαό της Βοσνίας, ούτε μια μέρα χωρίς την παρουσία στα εδάφη τους των λεγομένων "δυνάμεων επιβολής της ειρήνης".

Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός των ιμπεριαλιστών, ώστε οι λαοί πλέον να καταστούν εύκολη λεία τους στην επιδρομή που έχουν εξαπολύσει για την κατάκτηση των "νέων χωρών" της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, για να τις μετατρέψουν σε ένα είδος νέων αποικιών τους. Παράλληλα, οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μετατρέπουν τα Βαλκάνια σε πεδίο εκδήλωσης των μεταξύ τους ανταγωνισμών, μεταβάλλοντας ολόκληρες χώρες και λαούς σε προτεκτοράτα - πιόνια στο παιχνίδι αυτό. Σήμερα αυτό που επιχειρείται να γίνει στο Κοσσυφοπέδιο, δεν αφορά μόνο τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ποιος λαός ή χώρα μπαίνει από τους ιμπεριαλιστές κάθε φορά στη θέση του θύτη και ποιος στη θέση του θύματος, γιατί το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, όλοι οι λαοί τελικά θα είναι τα θύματα. Θα υποστούν τις συνέπειες της επιβολής της νέας τάξης.

Κανείς βέβαια δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των ΝΑΤΟικών επιτελείων, ούτε καν οι ίδιοι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κανείς δεν πιστεύει ότι τους "έπιασε ο πόνος". Εξάλλου, ποιοι μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα; Αυτοί που με τα εμπάργκο που επιβάλλουν προσπαθούν να εξοντώσουν ολόκληρους λαούς αλλά και με την πολιτική τους καταδικάζουν στην πείνα και την περιθωριοποίηση ακόμα και τους ίδιους τους λαούς των χωρών τους. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια, ούτε για αυταπάτες αλλά ούτε για απάτες και υποκρισίες από τους τοποτηρητές των ιμπεριαλιστών. Και το τι επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η εμπλοκή της δικής μας χώρας, είναι κάτι παραπάνω από φανεροί. Για να αντιστραφεί η κατάσταση πρέπει ο ίδιος ο λαός, το φιλειρηνικό κίνημα να επιβάλει τη θέλησή του. Να θέσει εμπόδια στην κυβέρνηση η οποία με υπερβάλλοντα ζήλο σπεύδει να εξυπηρετήσει τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της εμπλοκής. Πρέπει οι επιλογές αυτές να σημάνουν κόστος για την κυβέρνηση, πριν το κόστος αρχίσει να το πληρώνει ο λαός.

Στην Αχα'ϊα, αύριο, η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στην Πάτρα πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, 18 Ιούνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

- Στις 9.30 το πρωί επισκέπτεται το εργοστάσιο της ΕΒΟ, στο Αίγιο όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

- Στις 12.30 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

- Στις 9.00 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στην Πλατεία Γεωργίου.

Κατέβασαν τα πανό του ΚΚΕ

Στην αποκαθήλωση των πανό του ΚΚΕ επεκτείνεται ο αντικομμουνισμός της κυβέρνησης και των οργάνων της. Στην Πάτρα, χτες, συνεργεία του δήμου κατέβασαν τα πανό του Κόμματος που προπαγάνδιζαν τη συγκέντρωση της Πέμπτης με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις άθλιες αυτές ενέργειες και καλεί τον λαό της Πάτρας να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση. Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαϊας "καταγγέλλει τη δημοτική αρχή της Πάτρας με εντολή της οποίας συνεργεία του δήμου κατέβασαν τα πανό του Κόμματος με τα οποία προπαγανδιζόταν η πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει στην Πάτρα με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Είναι μια ενέργεια η οποία εντάσσεται μέσα στη γενικότερη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η οποία καθοδηγείται από την κυβέρνηση. Αντικομμουνισμό, που θυμίζει άλλες εποχές, που αποτέλεσε και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα του αντιδημοκρατικού της κατήφορου.

Καλούμε το λαό της Πάτρας να καταδικάσει τον αυταρχισμό, τη βία και τον αντικομμουνισμό, να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση της Πέμπτης δίνοντας σαφή απάντηση ότι τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν".

Την εικαστική έκθεση εκπαιδευτικών δημιουργών στην Αβάθμια εκπαίδευση του συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου", επισκέφθηκε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μένοντας εντυπωσιασμένη από την ποιότητά της. Η έκθεση παραμένει ανοιχτή κάθε βράδυ 7 - 10 μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ για αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί λαϊκή βραδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ