ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αγώνας δρόμου και μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα
  • Νύχτα έγινε τελικά η συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής
  • Αθέτησαν ακόμα και τις φραστικές δεσμεύσεις τους οι διοικούντες
  • Σήμερα το απόγευμα γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να κάνει τη συνέλκευνοΧΤΑ

Σε "κλειστό κύκλο", με την επιστράτευση δικαστικών αποφάσεων, ποινικών διώξεων, αστυνομοκρατίας και με απευθείας εντολές από το πρωθυπουργικό γραφείο, η κυβέρνηση πραγματοποίησε νύχτα στην Εμπορική Τράπεζα μια γενική συνέλευση - παρωδία, με έναν και μοναδικό στόχο: Τη διενέργεια ψηφοφορίας από τους διορισμένους υπαλλήλους της, για το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας! Είχαν προηγηθεί ενδοκυβερνητικές διεργασίες, προκειμένου να βρεθεί η νομική φόρμουλα, που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, σε χώρο πέρα από εκείνον που είχε ανακοινωθεί (ξενοδοχείο Κάραβελ) και ο οποίος δεν μπορεί κανονικά ν' αλλάξει.

Ασφαλιστικά μέτρα

Για να υπηρετήσει το στόχο λήψης απόφασης, προκειμένου να "περπατήσει" η πολιτική ξεπουλήματος η κυβέρνηση προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, με στόχο την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της συνέλευσης και αποκλεισμού των εκπροσώπων των εργαζομένων από αυτήν. Τελικά, οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας πέρασαν. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτή, στο μεγαλύτερο μέρος, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της διοίκησης της Εμπορικής να πραγματοποιηθεί η συνέλευση το βράδυ στις 9.00, στην αίθουσα συνεδρίων της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Σοφοκλέους. Για το επίμαχο θέμα του αριθμού των αντιπροσώπων των πέντε σωματείων στη γενική συνέλευση, το δικαστήριο αποφάσισε να συμμετάσχουν πέντε άτομα από κάθε σωματείο, δηλαδή συνολικά 25 αντιπρόσωποι. Διευκρινίζεται ότι η διοίκηση της Εμπορικής ζητούσε να συμμετάσχει ένα άτομο από κάθε σωματείο, ενώ τα πέντε σωματεία είχαν εκλέξει 398 αντιπροσώπους για τη συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Η συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, άρχισε τελικά στις 9 το βράδυ, όπου και θεωρούνταν βέβαιο ότι οι μετέχοντες θα επικύρωναν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του 51% των μετοχών της Ιονικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, που, με βάση την αίτηση της διοίκησης της Εμπορικής, είχε ζητήσει να γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας σε άλλο χώρο και με 1 εκπρόσωπο από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα Γ. Μαρκάκης,δήλωσε:

"Ηταν αναμενόμενη απόφαση. Θα επαναλάβω ότι στο τέλος η Ιονική δε θα πουληθεί, γιατί αυτό ξεκινά με παράνομη απόφαση. Επρεπε η ΓΣ να είχε διεξαχθεί στον τόπο που αρχικά είχε αποφασιστεί, αλλιώς είναι παράνομη. Η δεύτερη παρανομία είναι ότι δε θα είναι όλοι οι μέτοχοι στη ΓΣ. Ετσι, από αύριο θα κατατεθούν από πολλούς μετόχους ενστάσεις και μηνύσεις εναντίον της απόφασης. Αύριο, θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων. Τον αγώνα μας θα τον συνεχίσουμε, με όποια μορφή είναι πιο πρόσφορη μαζί με όλους τους εργαζόμενους". Η συνέλευση των εργαζομένων θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο κτίριο της Μηχανογράνωσης στον Πειραιά,όπου αναμένονται να παρθούν αποφάσεις για τις παραπέρα αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τέλος, ο Γ. Μαρκάκης, δήλωσε πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ιονική δε θα μετείχαν στη χτεσινοβραδινή ΓΣ Της Εμπορικής, που έγινε σε κλειστό κύκλο στα γραφεία της Εμπορικής. Δε μετέχουμε είπε, γιατί "δε θέλουμε να επικυρώσουμε την παράνομη απόφαση. Θα προχωρήσουμε με ένδικα μέσα".

Οι πρωινές μεθοδεύσεις

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή χτες το πρωί στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όταν ο πρόεδρος της Εμπορικής στην πραγματικότητα αρνήθηκε να θέσει στη γενική συνέλευση κείμενο συμφωνίας που υποτίθεται πως είχε κάνει με τους εργαζόμενους στην Ιονική. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κυβερνητικές οδηγίες ήταν να επιδειχτεί αποφασιστική στάση έναντι των εργαζομένων και με συνοπτικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης. Ετσι δεν ήταν τυχαίο ότι η αδιαλλαξία και η ωμότητα κυβέρνησης και διοικήσεων των δύο τραπεζών (Εμπορικής και Ιονικής) επιδείχτηκαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές της προσέλευσης των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ιονική Γ. Μαρκάκης ενημέρωσε από το μικρόφωνο τους παρευρισκόμενους ότι θα προτείνει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να κάνουν κατ' αρχήν δεκτό σχέδιο πρότασης του Συλλόγου. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ιονικής και μετά να ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση. Η διοίκηση της Εμπορικής, δε δέχτηκε να διαβαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες δήλωνε τη συμφωνία της σε κάτι τέτοιο.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων εντάθηκε όταν εμφανίστηκαν απροσδόκητα στην αίθουσα από την πλευρά της κυβέρνησης οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς και Οικονομικών Γ. Δρυς.Αποδοκιμάστημαν έντονα με συνθήματα όπως:

  • "Πουλάτε, πουλάτε στη φυλακή θα πάτε".
  • "Αμα δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε".
  • "Εξω τα ΜΑΤ απ' την Ιονική", "κάτω τα χέρια απ' την Ιονική" κλπ.

Η παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης, θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική και ερμηνεύτηκε ως κίνηση "διαζυγίου" της διοίκησης από τις θέσεις των εργαζομένων της Ιονικής.

Από τη στιγμή εκείνη και στο εξής τα γεγονότα εξελίχθηκαν "εν ριπή οφθαλμού". Ο Γ. Μαρκάκης επιχείρησε να πλησιάσει τον διοικητή της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκο για να του παραδώσει - όπως είχε προαναγγείλει - το σχέδιο - πρόταση του συλλόγου που εκπροσωπούσε. Δεν έγιναν δεκτές και όπως κατήγγειλε από το μικρόφωνο εμποδίστηκε από τον Κ. Γεωργουτσάκο με ακατονόμαστες βρισιές.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν. Συνθήματα και φωνές διαμαρτυρίας άρχισαν να κατακλύζουν την αίθουσα. Ο έλεγχος και η ψυχραιμία χάθηκαν. Η αγανάκτηση κάτω από την απαράδεκτη αυτή στάση της διοίκησης διογκώθηκε και οι εργαζόμενοι τελικά επέβαλαν τη διακοπή των διαδικασιών.

Γύρω στις 11 π.μ. η γενική συνέλευση διαλύθηκε χωρίς να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Διβάνης, ο οποίος δήλωσε ότι "η γενική συνέλευση μάλλον ματαιώνεται". Ο Γ. Μαρκάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν ψύχραιμοι στις αίθουσες μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τη διοίκηση της τράπεζας.

Στη συνέχεια ο Γ. Μαρκάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη για τα επεισόδια", τα οποία, όπως είπε, προκλήθηκαν από ασφαλίτες που είχαν παρεισφρήσει από νωρίς στο χώρο.

Στο μεταξύ τα μέλη του ΔΣ της Εμπορικής (και Ιονικής) με την παρουσία εισαγγελέα μεταφέρθηκαν στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου για τη δρομολόγηση των περαιτέρω διαδικασιών. Λίγο αργότερα ο Διβάνης ανέφερε στην αίθουσα ότι του ζητήθηκε άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου, για να διεξαχθεί η γενική συνέλευση αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Ασκησαν ακόμα και ποινική δίωξη

Σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της κυβέρνησης για χτύπημα με κάθε τρόπο των εργατικών κινητοποιήσεων ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας παρήγγειλε χτες την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παράνομη βία και διακεκριμένες φθορές, με αφορμή τα γεγονότα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ουσιαστικά, ζητάει ακόμη συλλήψεις συνδικαλιστών που πήραν μέρος στην πρωινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Κολιοκώστας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προανάκρισης, την οποία θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής με αφορμή τη ματαίωση της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας χτες το πρωί στο Κάραβελ.

Ως μάρτυρες ζήτησε να εξεταστούν τόσο ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Εμπορικής, όσο και οι αστυνομικοί που παραβρίσκονταν στο "Κάραβελ". Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζήτησε επίσης να χρησιμοποιηθούν ως προανακριτικό υλικό και οι κασέτες των τηλεοπτικών καναλιών!

Τη στιγμή που ο - γνωστός πια για το ρόλο του υπουργός Δικαιοσύνης - Ε. Γιαννόπουλος εξαπέλυε μύδρους κατά της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία επιτρέπονταν στους εκπροσώπους των πέντε σωματείων των εργαζομένων να παραστούν στη γενική συνέλευση - "είναι ανοησία του δικαστή" αυτή η απόφαση είπε ο Ε. Γιαννόπουλος - ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με την άσκηση ποινικής δίωξης ζητούσε τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Μάλιστα, παρήγγειλε να ακολουθηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου και οι δράστες να οδηγηθούν στην Εισαγγελία και να εξεταστεί ποια άλλα αδικήματα έχουν διαπράξει. Τέλος, ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή της εισαγγελικής παραγγελίας, όπου επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που υπάρχουν εγκλίσεις να συλληφθούν αμέσως οι δράστες.

ΝΔ - ΠΟΛ. ΑΝ.
"Την κεφαλήν επί πίνακι" των απεργών!

"Συνεννόηση και συναίνεση" ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ίσες αποστάσεις απο το ΔΗΚΚΙ

Με λύσσα επιτέθηκαν στους απεργούς της Ιονικής η ηγεσία της ΝΔ, ο Στ. Μάνος και ο Αντ. Σαμαράς, προσφέροντας έτσι τη συμβολή τους στο "μαύρο μέτωπο", προκειμένου να επιβληθεί διά πυρός και σιδήρου η νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" τις "ακραίες συμπεριφορές" των συνδικαλιστών της Ιονικής και προχωρώντας ακόμα παραπέρα ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον Κ. Σημίτη και ισχυρίστηκε ότι "κατελύθη η έννομη τάξη". Στη βάση των παραπάνω, κάλεσε την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν", δίνοντας έτσι το "πράσινο φως" για χρήση των μηχανισμών καταστολής.

Να τσακίσει τους απεργούς κάλεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση ο Στ. Μάνος, ο οποίος δήλωσε ότι "η κυβέρνηση οφείλει κατά τρόπο άτεγκτο, χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση ή συμβιβασμό, να επιβάλει τις αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις, που προβλέπει η νομοθεσία σε όσους διέπραξαν τις αθλιότητες αυτές". Μόνο "κρεμάστε τους" δεν είπε...

Προβοκατόρικη είναι η δήλωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη φασιστική επίθεση στην Ευελπίδων και τη δράση των προβοκατόρων στην Κάνιγγος, με τον αγώνα των εργαζομένων στην Ιονική και ζητά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, εάν δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει την πολιτική της!

Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε αρνητικές τις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ναρκοθετεί την αναγκαία και επείγουσα για τη χώρα πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ΣΥΝ

Την ανησυχία του ΣΥΝ... για την επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,που, αντί να καταδικάσει την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική και πρακτική, σχετικά με την Ιονική, ζητά απλώς... συναίνεση, ΣΥΝυποστηρίζοντας! "Είναι αναγκαίο, αναφέρει συγκεκριμένα, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι συνεννόησης, συναίνεσης και αξιοπιστίας των επιλογών, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο μιας μονόδρομης επιμονής της κυβέρνησης στη δεξιόστροφη πολιτική...".

Το ΔΗΚΚΙ

Την ...ανησυχία του ΔΗΚΚΙ για "ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις" στις οποίες οδηγεί η "απάνθρωπη, πρόχειρη και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης", κάνει λόγο ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κινήματος, το οποίο όμως φαίνεται να κρατάει ίσες αποστάσεις απέναντι στην κυβέρνηση και τους αγωνιζόμενους πολίτες, αφού σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "ο αυταρχισμός απο τη μια και οι πράξεις βίας απο την άλλη είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του δημοκρατικού λαού"...

ΕΣΑΚ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στόχος, η αποτροπή της πώλησης

Με αφορμή τη συνέλευση της Εμπορικής και τις εξελίξεις σ' αυτήν, η ΕΣΑΚ - Τραπεζών, με ανακοίνωσή της, σημειώνει:

"Τη ΓΣ της Εμπορικής Τράπεζας στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ, οι εργαζόμενοι και απεργοί της Ιονικής, τη μετέτρεψαν σήμερα σε βήμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής που ξεπουλάει τις κρατικές τράπεζες, που επιχειρεί, με συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες, να εκχωρήσει την Ιονική στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο μέχρι τώρα αγώνας των εργαζομένων της Ιονικής έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Αποκάλυψε την κυβερνητική πολιτική, έφερε εμπόδια στην υλοποίησή της και ανάγκασε την κυβέρνηση να δείξει για άλλη μια φορά το αποκρουστικό και αυταρχικό της πρόσωπο. Εστειλε μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας, με πολλούς αποδέκτες, ότι οι εργαζόμενοι της Ιονικής δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τις επιλογέςκυβέρνησης, ΕΕ, εργοδοσίας, που προχωρούν στην ΟΝΕ με τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην Ιονική θα είχε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα αν είχε γίνει αγώνας του κλάδου. Αν είχε προχωρήσει ο συντονισμός και στον κλάδο και ανάμεσα στις οργανώσεις των ΔΕΚΟ και σε πανεργατικό επίπεδο. Εχει τεράστιες ευθύνες η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ΟΤΟΕ, μαζί με τους συμμάχους της, γιατί όχι μόνο δεν πήρε τέτοιες αποφάσεις που να προωθούν το συντονισμό των αγώνων, αλλά για άλλη μια φορά έγινε δεκανίκι της κυβέρνησης, αφήνοντας τους εργαζόμενους της Ιονικής να παλέψουν μόνοι τους.

Η ΕΣΑΚ υποστηρίζει ότι ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο την απόκρουση της πώλησης και όχι για τις λεγόμενες "διασφαλίσεις" μια και τέτοιες δεν μπορούν να υπάρχουν.

Προϋπόθεση για τη συνέχιση του αγώνα είναι:

  • Να γίνει έστω και τώρα υπόθεση όλων των εργαζομένων της Ιονικής.
  • Να παρθούν τώρα πρωτοβουλίες από το σωματείο για συντονισμό με άλλους χώρους και εργαζόμενους, που αυτή την περίοδο αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • Να αναλάβει τώρα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ τις ευθύνες της για συνολικοποίηση των αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που διαλύει και ξεπουλάει τις κρατικές τράπεζες".
Ούτε μια λέξη καταδίκης...

Ούτε μια λέξη καταδίκης των όσων εξοργιστικών και ταυτόχρονα τραγελαφικών έγιναν χθες από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της κατά τη συνέλευση των μετόχων, δε βρήκε να πει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, σε γραπτή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μόνο και μόνο για να αποδοκιμάσει τους εργαζόμενους που αντέδρασαν αποδοκιμάζοντας την απεργοσπαστική συμπεριφορά και του ίδιου. Αυτούς τους εργαζόμενους αποκαλεί "χούλιγκαν" και "τους παραδίδει στην κρίση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης"! Παίζοντας και σ' αυτή τη φάση σταθερά το ρόλο του κυβερνητικού βαστάζου, κάνει λόγο για "αμαύρωση της εικόνας του συνδικαλιστικού κινήματος και υπονόμευση της λειτουργίας του"...

Παράνομη η απεργία με απόφαση "καρμπόν"

Παράνομη, για μια ακόμα φορά, κρίθηκε χτες η απεργία των εργαζομένων της Ιονικής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με την υπ' αριθμό 1762/98 απόφασή του, που είναι "καρμπόν" με προηγούμενες αποφάσεις, έκρινε παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων της Ιονικής, οι οποίες είχαν προκηρυχτεί για τις 11, 15 και 16 του Ιούνη. Την αγωγή είχε καταθέσει - όπως και όλες τις προηγούμενες φορές - η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, που στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την αρχαιότερη ελληνική τράπεζα.

Το δικαστήριο απαγορεύει στα μέλη του ΔΣ του συλλόγου των υπαλλήλων της Ιονικής την επανάληψη των κινητοποιήσεων με την ίδια μορφή, τα ίδια αιτήματα και προϋποθέσεις. Παράλληλα, απειλεί με την επιβολή υψηλής χρηματικής ποινής που φτάνει το ποσό των 500.000 δραχμών στον καθένα εναντίον των οποίων είχε κατατεθεί η αγωγή. Δηλαδή, κατά του ΔΣ του συλλόγου, του προέδρου Γ. Μαρκάκη και του γενικού γραμματέα Σπ. Νικολάου.

Ξεγυμνώματα!

Οι "ζωντανές συνδέσεις" των τηλεοπτικών σταθμών ορισμένες φορές, κυριολεκτικά, όχι μόνο ξεγυμνώνουν τους κυβερνώντες, αλλά δείχνουν τι ακριβώς σημαίνουν "δικαστικές αποφάσεις", πώς παίρνονται και τι μεθοδεύσεις γίνονται γύρω από τη λεγόμενη "ανεξάρτητη Δικαιοσύνη".

Η σύνδεση του ΜΕΓΚΑ ήταν διπλή. Μία με τα δικαστήρια και μία με το χώρο έξω από την Εμπορική Τράπεζα. Ο ρεπόρτερ από τα δικαστήρια αναφέρει ότι στα επόμενα λεπτά αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα και σε μια επόμενη σύνδεση θα ενημερώσει τους τηλεθεατές.

Το λόγο παίρνει ο συντάκτης που ήταν στην Εμπορική Τράπεζα και φέρνει στο γυαλί δήλωση του υφυπουργού Δρυ, "που έγινε πριν από λίγο" και ο οποίος μπαίνοντας στην τράπεζα θριαμβολογούσε ότι "η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε την κυβέρνηση".

Κάθε δικό μας σχόλιο μάλλον περιττεύει!

ΜΑΤ - απεργοσπάστες - δικαστές είναι του Σημίτη οι "εκσυγχρονιστές"

Σε φρούριο είχε μετατρέψει η κυβέρνηση το ξενοδοχείο "Κάραβελ", μέσα στο οποίο είχε οριστεί να γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Στις 9 το πρωί - μία ώρα πριν τη ΓΣ - πρώτοι έφτασαν οι εργαζόμενοι έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που αποφάσισε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Ιονικής. Τους εργαζόμενους υποδέχτηκαν περισσότεροι από 150 άνδρες των ΜΑΤ, ενώ αστυνομικές κλούβες και ένα πυροσβεστικό όχημα είχαν τοποθετηθεί ολόγυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αστυνομικοί ήταν τόσο μέσα στο ξενοδοχείο όσο και λίγο μακρύτερα από αυτό, σε αναμονή.

Μέχρι τις 11 το πρωί, καθώς οι εργαζόμενοι περίμεναν την έναρξη της ΓΣ, επικρατούσε ηρεμία. Εκείνη την ώρα όμως ανακοινώθηκε η διακοπή της διαδικασίας της ΓΣ και έγινε ενημέρωση για τα επεισόδια μέσα.

Η απάντηση των συγκεντρωμένων ήταν άμεση και η ατμόσφαιρα δονήθηκε από συνθήματα, όπως:

  • "Κάτω τα χέρια από την Ιονική".
  • "Η ιδιωτικοποίηση είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".
  • "ΜΑΤ, απεργοσπάστες, δικαστές, αυτοί είναι του Σημίτη οι εκσυγχρονιστές".

Πρέπει να τονιστεί ότι οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο χώρο μέσα και έξω από το ξενοδοχείο, συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι, παρά την αστυνομική παρουσία και την πολύωρη αναμονή.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Εξέδωσε από πριν την απόφαση...

Σε προαναγγελία έκδοσης από τη δικαστική αρχή εκείνης της απόφασης που επιθυμεί η κυβέρνηση, για το θέμα της επανάληψης της ΓΣ της Εμπορικής, προέβη χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας άλλη μια απόδειξη της... ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η Δικαστική Αρχή θα λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλιστούν οι όροι διεξαγωγής της ΓΣ εντός της ημέρας, απεφάνθη ο Δ. Ρέππας, πριν ακόμα εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση...

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί, πέραν βεβαίως των διαρκώς επαναλαμβανόμενων κατηγοριών του προς τις "συντεχνίες" και τις "μικρές μειοψηφίες", που εμποδίζουν το... δικαίωμα της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την ΙΟΝΙΚΗ, ήταν η επιβεβαίωση εκ μέρους του ότι από τα κύρια θέματα της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ήταν η αναζήτηση μεθόδων για την "πάση θυσία" ολοκλήρωση της ΓΣ "εντός της ημέρας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ