Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αγώνας δρόμου και μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα
  • Νύχτα έγινε τελικά η συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής
  • Αθέτησαν ακόμα και τις φραστικές δεσμεύσεις τους οι διοικούντες
  • Σήμερα το απόγευμα γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να κάνει τη συνέλκευνοΧΤΑ

Σε "κλειστό κύκλο", με την επιστράτευση δικαστικών αποφάσεων, ποινικών διώξεων, αστυνομοκρατίας και με απευθείας εντολές από το πρωθυπουργικό γραφείο, η κυβέρνηση πραγματοποίησε νύχτα στην Εμπορική Τράπεζα μια γενική συνέλευση - παρωδία, με έναν και μοναδικό στόχο: Τη διενέργεια ψηφοφορίας από τους διορισμένους υπαλλήλους της, για το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας! Είχαν προηγηθεί ενδοκυβερνητικές διεργασίες, προκειμένου να βρεθεί η νομική φόρμουλα, που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, σε χώρο πέρα από εκείνον που είχε ανακοινωθεί (ξενοδοχείο Κάραβελ) και ο οποίος δεν μπορεί κανονικά ν' αλλάξει.

Ασφαλιστικά μέτρα

Για να υπηρετήσει το στόχο λήψης απόφασης, προκειμένου να "περπατήσει" η πολιτική ξεπουλήματος η κυβέρνηση προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, με στόχο την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της συνέλευσης και αποκλεισμού των εκπροσώπων των εργαζομένων από αυτήν. Τελικά, οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας πέρασαν. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτή, στο μεγαλύτερο μέρος, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της διοίκησης της Εμπορικής να πραγματοποιηθεί η συνέλευση το βράδυ στις 9.00, στην αίθουσα συνεδρίων της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Σοφοκλέους. Για το επίμαχο θέμα του αριθμού των αντιπροσώπων των πέντε σωματείων στη γενική συνέλευση, το δικαστήριο αποφάσισε να συμμετάσχουν πέντε άτομα από κάθε σωματείο, δηλαδή συνολικά 25 αντιπρόσωποι. Διευκρινίζεται ότι η διοίκηση της Εμπορικής ζητούσε να συμμετάσχει ένα άτομο από κάθε σωματείο, ενώ τα πέντε σωματεία είχαν εκλέξει 398 αντιπροσώπους για τη συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Η συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, άρχισε τελικά στις 9 το βράδυ, όπου και θεωρούνταν βέβαιο ότι οι μετέχοντες θα επικύρωναν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του 51% των μετοχών της Ιονικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, που, με βάση την αίτηση της διοίκησης της Εμπορικής, είχε ζητήσει να γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας σε άλλο χώρο και με 1 εκπρόσωπο από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα Γ. Μαρκάκης,δήλωσε:

"Ηταν αναμενόμενη απόφαση. Θα επαναλάβω ότι στο τέλος η Ιονική δε θα πουληθεί, γιατί αυτό ξεκινά με παράνομη απόφαση. Επρεπε η ΓΣ να είχε διεξαχθεί στον τόπο που αρχικά είχε αποφασιστεί, αλλιώς είναι παράνομη. Η δεύτερη παρανομία είναι ότι δε θα είναι όλοι οι μέτοχοι στη ΓΣ. Ετσι, από αύριο θα κατατεθούν από πολλούς μετόχους ενστάσεις και μηνύσεις εναντίον της απόφασης. Αύριο, θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων. Τον αγώνα μας θα τον συνεχίσουμε, με όποια μορφή είναι πιο πρόσφορη μαζί με όλους τους εργαζόμενους". Η συνέλευση των εργαζομένων θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο κτίριο της Μηχανογράνωσης στον Πειραιά,όπου αναμένονται να παρθούν αποφάσεις για τις παραπέρα αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τέλος, ο Γ. Μαρκάκης, δήλωσε πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ιονική δε θα μετείχαν στη χτεσινοβραδινή ΓΣ Της Εμπορικής, που έγινε σε κλειστό κύκλο στα γραφεία της Εμπορικής. Δε μετέχουμε είπε, γιατί "δε θέλουμε να επικυρώσουμε την παράνομη απόφαση. Θα προχωρήσουμε με ένδικα μέσα".

Οι πρωινές μεθοδεύσεις

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή χτες το πρωί στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όταν ο πρόεδρος της Εμπορικής στην πραγματικότητα αρνήθηκε να θέσει στη γενική συνέλευση κείμενο συμφωνίας που υποτίθεται πως είχε κάνει με τους εργαζόμενους στην Ιονική. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κυβερνητικές οδηγίες ήταν να επιδειχτεί αποφασιστική στάση έναντι των εργαζομένων και με συνοπτικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης. Ετσι δεν ήταν τυχαίο ότι η αδιαλλαξία και η ωμότητα κυβέρνησης και διοικήσεων των δύο τραπεζών (Εμπορικής και Ιονικής) επιδείχτηκαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές της προσέλευσης των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ιονική Γ. Μαρκάκης ενημέρωσε από το μικρόφωνο τους παρευρισκόμενους ότι θα προτείνει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να κάνουν κατ' αρχήν δεκτό σχέδιο πρότασης του Συλλόγου. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ιονικής και μετά να ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση. Η διοίκηση της Εμπορικής, δε δέχτηκε να διαβαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες δήλωνε τη συμφωνία της σε κάτι τέτοιο.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων εντάθηκε όταν εμφανίστηκαν απροσδόκητα στην αίθουσα από την πλευρά της κυβέρνησης οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς και Οικονομικών Γ. Δρυς.Αποδοκιμάστημαν έντονα με συνθήματα όπως:

  • "Πουλάτε, πουλάτε στη φυλακή θα πάτε".
  • "Αμα δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε".
  • "Εξω τα ΜΑΤ απ' την Ιονική", "κάτω τα χέρια απ' την Ιονική" κλπ.

Η παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης, θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική και ερμηνεύτηκε ως κίνηση "διαζυγίου" της διοίκησης από τις θέσεις των εργαζομένων της Ιονικής.

Από τη στιγμή εκείνη και στο εξής τα γεγονότα εξελίχθηκαν "εν ριπή οφθαλμού". Ο Γ. Μαρκάκης επιχείρησε να πλησιάσει τον διοικητή της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκο για να του παραδώσει - όπως είχε προαναγγείλει - το σχέδιο - πρόταση του συλλόγου που εκπροσωπούσε. Δεν έγιναν δεκτές και όπως κατήγγειλε από το μικρόφωνο εμποδίστηκε από τον Κ. Γεωργουτσάκο με ακατονόμαστες βρισιές.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν. Συνθήματα και φωνές διαμαρτυρίας άρχισαν να κατακλύζουν την αίθουσα. Ο έλεγχος και η ψυχραιμία χάθηκαν. Η αγανάκτηση κάτω από την απαράδεκτη αυτή στάση της διοίκησης διογκώθηκε και οι εργαζόμενοι τελικά επέβαλαν τη διακοπή των διαδικασιών.

Γύρω στις 11 π.μ. η γενική συνέλευση διαλύθηκε χωρίς να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Διβάνης, ο οποίος δήλωσε ότι "η γενική συνέλευση μάλλον ματαιώνεται". Ο Γ. Μαρκάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν ψύχραιμοι στις αίθουσες μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τη διοίκηση της τράπεζας.

Στη συνέχεια ο Γ. Μαρκάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη για τα επεισόδια", τα οποία, όπως είπε, προκλήθηκαν από ασφαλίτες που είχαν παρεισφρήσει από νωρίς στο χώρο.

Στο μεταξύ τα μέλη του ΔΣ της Εμπορικής (και Ιονικής) με την παρουσία εισαγγελέα μεταφέρθηκαν στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου για τη δρομολόγηση των περαιτέρω διαδικασιών. Λίγο αργότερα ο Διβάνης ανέφερε στην αίθουσα ότι του ζητήθηκε άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου, για να διεξαχθεί η γενική συνέλευση αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ