ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Εγκλήματα στην υπηρεσία των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μαςΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Ολοένα νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας γύρω από τα φοβερά εγκλήματα που διέπραξαν οι υπερατλαντικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου επενέβησαν, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εν ονόματι, όπως διατυμπάνιζαν, των λεγόμενων συμφερόντων των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η εξοντωτική μανία τους στράφηκε ακόμα και εναντίον δικών τους στρατιωτών, που δε συμφωνούσαν με την απαράδεκτη ιμπεριαλιστική πολιτική της Ουάσιγκτον.

Αυτό ήρθε να μας θυμίσει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε (15/6) στο γνωστό περιοδικό "Τάιμ", με βάση στοιχεία προερχόμενα από έγκυρες αμερικανικές πηγές, και που αποκάλυπτε ότι στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ - και πιο ειδικά, το 1970 - ένα αμερικανικό απόσπασμα θανάτου χρησιμοποίησε αέριο παράλυσης των νεύρων - το "σαρίν" - εναντίον 100 πολιτών του Λάος, καθώς και εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, που πέρασαν στις γραμμές του "εχθρού". Στην πορεία του χρόνου, σίγουρα θα ακούσουμε και για σωρεία άλλων τέτοιων και τρισχειρότερων "άθλων".

Αναφερόμενος στο τραγικό αυτό περιστατικό, ο Μπάρι Ρόμο, εθνικός συντονιστής της οργάνωσης "Απόμαχοι του Βιετνάμ κατά του Πολέμου", δήλωσε στην εφημερίδα "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ" (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ: "Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ενέκριναν τη χρήση αερίου παράλυσης των νεύρων στη Νοτιοανατολική Ασία, σκοτώνοντας όχι μόνο Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά και αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά του Λάος, είναι εγκληματίες πολέμου" και πρέπει να δικαστούν ως τέτοιοι.

Μερικοί από τους αξιωματικούς, που υπηρετούσαν τότε σ' αυτό το απόσπασμα θανάτου, είπαν στο "Τάιμ", ότι τουλάχιστον 300 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αυτομολήσει.

Επίσης, άλλοι απόμαχοι, που διεξάγουν καμπάνια για τους αιχμάλωτους πολέμου (POW) και τους αγνοούμενους εν δράσει (ΜΙΑ), και που κατηγορούν τους Βιετναμέζους για τους 2.000 περίπου αγνοούμενους Αμερικανούς, έμειναν εμβρόντητοι όταν έμαθαν ότι γύρω στους 300 από αυτούς μπορεί να εξοντώθηκαν από αμερικανικά αποσπάσματα θανάτου.

Παράλληλα, ο Ρόμο, που ήταν διοικητής μιας διμοιρίας στο Νότιο Βιετνάμ και αργότερα έγινε ανώτερο κατασκοπευτικό στέλεχος, στη διάρκεια αυτού του πολέμου, πρόσθεσε στις δηλώσεις του προς την "PWW": "Αν το Ιράκ έχει απομονωθεί, για να μην αποκτήσει το αέριο νεύρων, ποια μπορεί να είναι η τιμωρία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα στη διάρκεια του βιετναμικού πολέμου; Και αυτό οδηγεί σε ένα άλλο θέμα: στο Σύνδρομο του Πολέμου στον Κόλπο. Δηλητηρίασαν οι ΗΠΑ τις δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις για δεύτερη φορά στον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου; Θα μάθουμε γι' αυτό 20 χρόνια από σήμερα;"...

Είπε, κατόπιν, ότι όλες οι αμερικανικές δυνάμεις στη "Θύελλα της Ερήμου" διατάχθηκαν να φέρουν "ατροπίν", δηλαδή το αντίδοτο του αερίου των νεύρων. Χιλιάδες απόμαχοι του Πολέμου στον Κόλπο έχουν κάνει αναφορές για συμπτώματα συναφή με τη δηλητηρίαση από το αέριο των νεύρων.

Το τεκμηριωμένο άρθρο στο "Τάιμ" γράφτηκε από την παρουσιάστρια των ειδήσεων στο τηλεοπτικό κανάλι CNN, Εϊπριλ Ολιβερ, και τον ανταποκριτή του στο εξωτερικό, Πίτερ Αρνέτ, και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος στην πιο πάνω επιδρομή, καθώς και του απόστρατου ναύαρχου Τόμας Μούρερ, διοικητή τότε του αμερικανικού ναυτικού και πρόεδρο του ενιαίου επιτελείου των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Μούρερ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι "έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση του "σαρίν" στην ενέργεια αυτή κατά του Λάος και σε άλλες αποστολές για τη διάσωση καταρριφθέντων Αμερικανών αεροπόρων, στη διάρκεια του βιετναμικού πολέμου", αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου.

Ο Μούρερ τους είπε: "Θα ήμουν πρόθυμος να χρησιμοποιήσω οποιαδήποτε όπλα και οποιαδήποτε τακτική, για να σωθούν Αμερικανοί στρατιώτες". Ωστόσο, παρατηρούν οι δύο δημοσιογράφοι, σ' αυτή την επιχείρηση Αμερικανοί στρατιώτες εκτελέστηκαν χωρίς δίκη και εκατοντάδεςπολίτες και στρατιώτες του Λάος και του Βιετνάμ πέθαναν.

Ο Μούρερ παραδέχτηκε ότι το "σαρίν" ήταν "γενικά διαθέσιμο" και χρησιμοποιήθηκε σε 20 "πολύ επικίνδυνες αποστολές αναζήτησης και διάσωσης" στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η άκρως μυστική αυτή αποστολή έφερε το κωδικό όνομα "Επιχείρηση ούριος άνεμος" και εκτελούνταν από μια μονάδα κρούσης με τον παραπλανητικό τίτλο "Ομάδα Ερευνών και Παρατήρησης" (SOG).

Με έδρα της το Κόντουμ του Νότιου Βιετνάμ, η SOG δρούσε χωρίς κανόνες συμπεριφοράς. "Οτιδήποτε επιτρεπόταν, αρκεί να μπορούσαμε να το αρνηθούμε", είπε ένας παλαίμαχος της SOG στους δύο δημοσιογράφους.

Σε μια πριν από την επιδρομή ενημερωτική συζήτηση στο Κόντουμ, δόθηκε η εντολή σ' αυτή τη μονάδα "να σκοτώνει οτιδήποτε, που θα αντιμετώπιζε", περιλαμβανομένων Αμερικανών λιποτακτών. "Η διαταγή μου ήταν, αν κάτι είναι ζωντανό, αν εισπνέει οξυγόνο, αν ουρεί, αν αφοδεύει, σκοτώνετέ το", είπε στους δύο δημοσιογράφους ο διοικητής της διμοιρίας, Ρόμπερτ Βαν Μπασκέρκ, με έκδηλα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του την ευχαρίστηση, σαν να ήταν ο εκτελεστής σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου.

Η ομάδα της SOG διατάχθηκε να εφοδιαστεί με αντιασφυξιογόνους μάσκες, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι το Πεντάγωνο εξαρχής σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει αέριο σ' αυτή την επιχείρηση.

Στις 11 Σεπτέμβρη 1970, η 16μελής ομάδα της SOG, μαζί με 140 μισθοφόρους επιδρομείς, επιβιβάστηκαν σε 4 ελικόπτερα του πεζοναυτικού σώματος στο Ντακ-Το, κοντά στα σύνορα του Λάος. Η δύναμη περιλάμβανε επίσης 12 ελικόπτερα τύπου "Κόμπρα" με βαριά πυροβόλα και 2 επικουρικά ελικόπτερα του πεζοναυτικού σώματος. Τα πληρώματα των ελικοπτέρων επίσης είχαν διαταχθεί να φέρουν αντιασφυξιογόνους μάσκες.

Προχώρησαν προς μια ζώνη προσγείωσης, κοντά στο χωριό Κχαβάν του Λάος, που ήταν ο στόχος της επιδρομής. Την τρίτη νύχτα έφτασαν στο χωριό, ενώ η αεροπορική μονάδα "Α-18" έριξε στο στόχο κάνιστρα με το αέριο παράλυσης των νεύρων.

"Το πρωί οι δυνάμεις της SOG επιτέθηκαν στο χωριό, αλλά συνάντησαν μικρή αντίσταση", αναφέρει το άρθρο. Ο Βαν Μπασκέρκ ισχυρίζεται ότι επισήμανε δύο Αμερικανούς λιποτάκτες, οι οποίοι έτρεχαν να μπουν σε ένα από τα τουνέλια, που χρησίμευαν σαν αντιαεροπορικά καταφύγια. Εκσφενδόνισε εναντίον τους μια χειροβομβίδα φωσφόρου, σκοτώνοντάς τους.

Σύμφωνα με έναν άλλο αυτόπτη, το λοχαγό Γιουτζίν Μάρλι, που καθοδηγούσε αυτή την επιχείρηση, οι άνδρες της SOG βρήκαν περίπου 100 νεκρούς, μετά την επίθεση με το αέριο παράλυσης των νεύρων. Και ο λοχίας Μάικ Χάγκεν, που επίσης είχε πάρει μέρος στην επιδρομή, είπε: "Η πλειοψηφία των εκεί ανθρώπων δεν ήταν μάχιμο προσωπικό. Βασικά, σκοτώσαμε το κάθε τι εκεί". Και ο Βαν Μπασκέρκ πρόσθεσε ότι στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονταν και "12, 15, ίσως 20 Αμερικανοί στρατιώτες".

Αλλά, καθώς η ομάδα της SOG ετοιμαζόταν ν' αποχωρήσει, εμφανίστηκαν σε ένα κοντινό ύψωμα δυνάμεις από το Βιετνάμ και το Λάος, που άρχισαν να κατευθύνονται προς αυτήν, πυροβολώντας. Αμέσως ο Μπασκέρκ έστειλε σήμα σε ένα υπεριπτάμενο αεροσκάφος, ζητώντας βοήθεια. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατέφθασαν δύο βομβαρδιστικά της "Α-18", που βρίσκονταν σε ετοιμότητα, και άρχισαν να ρίχνουν κάνιστρα με αέριο νεύρων στις επερχόμενες αντίπαλες δυνάμεις.

"Οι Αμερικανοί στρατιώτες", κατά τον Βαν Μπασκέρκ πάντα, "άκουσαν τις εκρήξεις από τα κάνιστρα και είδαν ένα υγρό νέφος να κυκλώνει τους Βιετναμέζους στρατιώτες, καθώς έπεφταν στο έδαφος κάνοντας εμετό και σπαράσσοντας". Αλλά το νέφος του αερίου διασκορπίστηκε από το ύψωμα ως το χώρο της ομάδας της SOG. Οι αντιασφυξιογόνοι μάσκες είχαν πολύ μεγάλο μέγεθος και "μέχρι 60 μισθοφόροι πέθαναν... αλλά όλοι οι 16 Αμερικανοί στρατιώτες επέζησαν, αν και όλοι τους έφεραν κάποια τραύματα". Η ομάδα της SOG ανέβηκε στο ύψωμα, όταν το δηλητηριώδες νέφος διασκορπίστηκε και βρήκε όλους τους Βιετναμέζους στρατιώτες νεκρούς.

Ο Χάγκεν ανέφερε ότι 28 χρόνια από τότε υποφέρει από μια έρπουσα παράλυση των άκρων του, συμπτώματα πανομοιότυπα με αυτά που έχουν χιλιάδες απόμαχοι της επιχείρησης "Θύελλα της Ερήμου".

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Τζον Σινγκλάουμπ, πρώην διοικητής της SOG και πρώην ηγέτης της "Διεθνούς Αντικομμουνιστικής Ενωσης", επιβεβαιώνει σήμερα, ότι η τακτική που ακολουθούσε ο αμερικανικός στρατός ήταν η συνοπτική εκτέλεση των Αμερικανών λιποτακτών. "Είναι ίσως πιο σημαντικό να σκοτώνεις ένα λιποτάκτη, παρά να σκοτώνεις το Βιετναμέζο ή το Ρώσο", είπε.

ΡΩΣΙΑ
Στους δρόμους του αγώνα

Συνέδρια του ΚΕΚΡ και του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 12 - 13 Ιούνη διεξήχθησαν στη Μόσχα τρεις μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις: τα Συνέδρια του ΚΕΚΡ, της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση". Για τα αποτελέσματα αυτών των εκδηλώσεων μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν. Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, ανθρακωρύχοι από τη Βορκουτά, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού πυρήνα "Ζαστσίτα" του ορυχείου "Βοργκασόρσκαγια", Κονσταντίν Πίμενοφ, και ο πρόεδρος της Εργατικής Επιτροπής της πόλης Βορκουτά, Αλικ Χουντέροφ.

Ο Τιούλκιν εξέφρασε την ικανοποίηση ότι οι περισσότεροι ομιλητές και στα τρία συνέδρια δεν περιορίστηκαν στην κριτική του σημερινού καθεστώτος, αλλά στην ανταλλαγή πείρας για τη συγκεκριμένη δουλιά, την εκτίμηση της δράσης στη διάρκεια του "πολέμου των σιδηροτροχιών" το Μάη, καθώς και στην "ανάλυση των παραλείψεων στη δουλιά και των επιτυχιών". Σχετικά μ' αυτό, σημειώθηκε ο ρόλος των κομματικών οργανώσεων και των πυρήνων του συνδικάτου "Ζαστσίτα" στην οργάνωση του απεργιακού αγώνα. Εξήχθησαν ορισμένα συμπεράσματα και έγινε ανάλυση των συντελούμενων τώρα διεργασιών.

Ο Τιούλκιν ανέφερε ότι στο Συνέδριο του ΚΕΚΡ έγιναν οι απαραίτητες, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τροποποιήσεις στο Καταστατικό του κόμματος, τονίζοντας παράλληλα: "Υστερα από ορισμένο καιρό θα πειστούμε ότι η εξουσία έστησε ορισμένες "παγίδες" στους νόμους, ώστε να προσπαθήσει να σβήσει μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης από την επίσημη πολιτική ζωή". Το Συνέδριο του ΚΕΚΡ ανέθεσε στις κομματικές οργανώσεις, "η καθεμιά στο επίπεδό της να επεξεργαστούν τα σχέδια δράσης σε παρόμοιες καταστάσεις". Επίσης, πρέπει να αναπτύξουν δραστήρια προπαγανδιστική δουλιά στις μάζες κατά την περίοδο μεταξύ των μεγάλων κινητοποιήσεων. Το ΚΕΚΡ διαπίστωσε ότι ο βαθμός ριζοσπαστικοποίησης των μαζών ξεπερνάει το ριζοσπαστισμό των κομματικών και άλλων οργανώσεων των εργαζομένων.

Στο Συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" υπογραμμίστηκε ότι το κύμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του καθεστώτος. Μολονότι έχει τώρα "καμφθεί" κάπως, δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια να ξεσπάσει εκ νέου. "Γι' αυτό και η επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών είναι αναπόφευκτη, αν και μπορεί να εκδηλωθούν και με άλλες μορφές", είπε ο Τιούλκιν. Σημείωσε ότι στις συνθήκες που για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις των εργαζομένων βγήκαν από το "νομικό πεδίο", έγινε ο "έλεγχος της ετοιμότητας" για ενιαίες ενέργειες. Ο έλεγχος αυτός έδειξε ότι το επίπεδο ετοιμότητας στην οργάνωση και το συντονισμό δράσης και η σύνδεση των οργανώσεων δεν ανταποκρίνονταν στη δημιουργηθείσα κατάσταση και δεν υπήρχε ούτε η απαραίτητη "ηθική ετοιμότητα" για τέτοιες κινητοποιήσεις. Στο Συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" ανανεώθηκε η σύνθεση της ΕΕ. Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο βουλευτής του ΚΕΚΡ στην Κρατική Δούμα, Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ.

Στο Συνέδριο του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση" έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οργανώσεων, που τον απαρτίζουν, καθώς και ανάλυση παραδειγμάτων συνεργασίας των συμμάχων στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά τόπους. Τα γενικά προβλήματα του συνασπισμού λύνονται από τους πυρήνες του συνδικάτου "Ζαστσίτα" και από το Ενοποιημένο Μέτωπο Εργαζομένων. Επίσης, τονίστηκε ότι ο συνασπισμός πρέπει να είναι πανέτοιμος για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ενας από τους στόχους του ΚΕΚΡ, έχοντας και τη στήριξη της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα, είναι η ψήφιση του Κώδικα Νόμων για την Εργασία.

Ο Τιούλκιν μετέφερε μέσω του "Ριζοσπάστη" την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους Ελληνες συντρόφους για την υποστήριξη στον αγώνα. "Στη Διεθνή Συνάντηση που έγινε το Μάη στην Αθήνα, 50 κομμουνιστικά κόμματα υιοθέτησαν δήλωση υποστήριξης του αγώνα. Στις σιδηροτροχιές του Κουζμπάς διαβάστηκε αυτή η δήλωση και τα τηλεγραφήματα αλληλεγγύης συνδικάτων της Ελλάδας. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό!", τόνισε ο Τιούλκιν.

Από τη μεριά του, ο Πίμενοφ δήλωσε ότι, αν και οι ανθρακωρύχοι, που συμμετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μόσχα, εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, τους ενώνουν όλους τα αιτήματα - παραίτηση του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, και η εθνικοποίηση του τομέα εξόρυξης άνθρακα. Οι ανθρακωρύχοι θεωρούν δευτερεύον το αίτημα για την καταβολή των μισθών στη δημιουργηθείσα κατάσταση. "Αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να αποσύρουμε, κατ' απαίτηση της κυβέρνησης, τα πολιτικά αιτήματα! Αυτά είναι κύρια σήμερα, διότι η Ρωσία μετατρέπεται σε υποτελή της Δύσης και θα είναι έτσι, όσο καιρό δεν αλλάξει η ηγεσία και η ακολουθούμενη πολιτική". Υπογράμμισε ότι, αν ο Γιέλτσιν δεν παραιτηθεί μόνος του, τότε "πολύ σύντομα μπορούμε να αναμένουμε τη διεύρυνση των διαστάσεων της διαμαρτυρίας που μπορεί να πάρει και άλλες μορφές. Σήμερα δεν υπάρχουν ακόμα επαναστάτες, στο κτίριο της κυβέρνησης δεν είναι επαναστάτες, αλλά συσσωρευτές λαϊκής οργής. Ολα στον καιρό τους!".

Ωρες αφύπνισης συνειδήσεων

Το σύμπλεγμα των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της χώρας δείχνει να παίρνει αυξανόμενη διάσταση με ορατή την απειλή γενικευμένων κοινωνικών εξεγέρσεων. Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με δεδομένη την ελληνική εμπλοκή και η συνεχιζόμενη ελληνο - τουρκική κρίση με δεδομένη την επικυρίαρχη εμπλοκή των ΗΠΑ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν το ένα μέρος των ελληνικών προβλημάτων. Αυτό συμπληρώνεται από την αυξανόμενη εσωτερική κοινωνική κρίση προσαρμογής στις απαιτήσεις μιας διεθνούς οικονομικής και γεωστρατηγικής ολιγαρχίας. Αυτή η ολιγαρχία εξυπηρετείται από ένα πολιτικο - κομματικό σύμπλεγμα εξουσίας και παρα - εξουσίας τροφίμων ευρω - ενωσιακών κοινοβίων και πρακτόρων ξένων συμφερόντων. Το σύμπλεγμα των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της Ελλάδας δεν έχει τη μορφή μιας μηχανιστικής αλληλεπίδρασης δύο ξεχωριστών πλευρών. Πρόκειται για μια ενιαία συνθετική λειτουργία πραγμάτων και καταστάσεων που η συνεχής ροή των αποτελεσμάτων τους είναι ενιαία και αδιαίρετη. Δεν μπορεί π. χ. να επιδιώκεται η λεγόμενη ελληνική "διείσδυση" στα Βαλκάνια χωρίς την παρουσία ισχυρών δυτικοσυμμαχικών παραγόντων. Το ίδιο συμβαίνει και στην ενδεχόμενη εκμετάλλευση πετρελαίων στο Αιγαίο. Δεν μπορεί επίσης να ρυθμιστεί η ελληνική οικονομική δραστηριότητα χωρίς την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλπ., των ίδιων δηλαδή ισχυρών παραγόντων που στο μιλιταριστικό επίπεδο εκφράζονται από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ και στο οικονομικό - πολιτικό επίπεδο από την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί π. χ. η δυτική συμμαχία να σχεδιάσει επεμβάσεις και παρεμβάσεις στα Βαλκάνια χωρίς να λάβει υπόψη την χρησιμότητα της υποταγμένης ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, όταν μάλιστα αυτή διαπλέκεται με μια εσωτερική οικονομική ολιγαρχία που αποτελεί τμήμα του διεθνούς κεφαλαίου. Υπό αυτή την έννοια, η συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια συνδέεται με την αντεργατική και αντιλαϊκή κυβερνητική δραστηριότητα στα πλαίσια της παλιομοδίτικης πολιτικής για την ΟΝΕ. Η σύνδεση αυτή αποκαλύπτεται και στο γενικό πλαίσιο της επιβολής της Νέας Τάξης στην παγκόσμια οικονομία που το μιλιταριστικό κεφάλαιο υποχρεώνει κυρίως τις μικρές και αδύναμες χώρες να καταβάλουν ετήσιο μέρισμα για τη σχεδόν υποχρεωτική ανανέωση του στρατιωτικού τους υλικού. Εδώ γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι οι εξοπλισμοί τους δε γίνονται σύμφωνα με τις εθνικές τους ανάγκες, αλλά σύμφωνα με το γενικότερο προγραμματισμό των μιλιταριστικών δυνάμεων που απορρέει από τη μιλιταριστική οικονομία - βιομηχανία.

Ετσι, ο οικονομικός και μιλιταριστικός ιμπεριαλισμός αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Αυτό εκφράζεται θεσμοθετημένα στο ΝΑΤΟ, στη ΔΕΕ και στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση. Κεφάλαιο και μιλιταρισμός είναι οι δύο πυλώνες που στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό της Νέας Τάξης.

Σε αυτήν ακριβώς τη μορφή και το περιεχόμενο εξαντλείται η πολιτική της υποταγμένης ελληνικής ηγεσίας. Εδώ βρίσκεται και η έντονη διαπλοκή της ΝΑΤΟικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με την αντιλαϊκή εσωτερική πολιτική της ΟΝΕ. Αυτό είναι το νόημα των λόγων του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όταν μιλάει για την ανάγκη συμμετοχής της Ελλάδας στους κυρίαρχους διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και μιλιταριστικούς συνασπισμούς. Αυτό είναι επίσης το νόημα της εμμονής της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της διά πυρός και σιδήρου. Είναι το σύμπλεγμα της πείνας που γεννά η ανεργία και του φόβου που γεννά ο πόλεμος. Να, γιατί το κίνημα ειρήνης γράφει στην προμετωπίδα του το περίφημο: "Πολεμάμε την πείνα και το φόβο". Να, γιατί το κίνημα ειρήνης έχει ακατάλυτους δεσμούς με το εργατικό κίνημα.

Να, γιατί οι μαχητές της ειρήνης βρίσκονται στις γειτονιές της Ελλάδας κάνοντας τον αγώνα τους τρόπο ζωής. Ειρήνη χωρίς ελευθερία, δίχως δηλαδή την κατάργηση κάθε μορφής κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης, μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Μόνο με προϋπόθεση αυτή την κατάργηση θα μπορέσει ο άνθρωπος να ζήσει ειρηνικά. Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι, από μια άποψη, ο πόλεμος είναι προσπάθεια εξαγωγής εσωτερικών κοινωνικών εκρήξεων που δημιουργούνται από τη φτώχεια και την καταπίεση. Αυτό το γνωρίζει αρκετά καλά το μαχόμενο κίνημα ειρήνης. Η φτώχεια και ο πόλεμος απειλούν πάλι να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Οι μαχητές της ειρήνης γνωρίζουν το χρέος τους: Καθημερινός αγώνας στις γειτονιές της Ελλάδας για την αφύπνιση των λαϊκών συνειδήσεων, για μια επανάσταση συνειδήσεων.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Το κύμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα της

Το κύμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του καθεστώτος. Μολονότι έχει τώρα "καμφθεί" κάπως, δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια να ξεσπάσει εκ νέου. Γι' αυτό και η επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών είναι αναπόφευκτη, αν και μπορεί να εκδηλωθούν και με άλλες μορφές

Στη διάρκεια του βιετναμικού πολέμου - και πιο ειδικά, το 1970 - ένα

Στη διάρκεια του βιετναμικού πολέμου - και πιο ειδικά, το 1970 - ένα αμερικανικό απόσπασμα θανάτου χρησιμοποίησε αέριο παράλυσης των νεύρων - το σαρίν - εναντίον 100 πολιτών του Λάος, καθώς και εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, που πέρασαν στις γραμμές του "εχθρού"

Από τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ