Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στους δρόμους του αγώνα

Συνέδρια του ΚΕΚΡ και του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 12 - 13 Ιούνη διεξήχθησαν στη Μόσχα τρεις μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις: τα Συνέδρια του ΚΕΚΡ, της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση". Για τα αποτελέσματα αυτών των εκδηλώσεων μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν. Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, ανθρακωρύχοι από τη Βορκουτά, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού πυρήνα "Ζαστσίτα" του ορυχείου "Βοργκασόρσκαγια", Κονσταντίν Πίμενοφ, και ο πρόεδρος της Εργατικής Επιτροπής της πόλης Βορκουτά, Αλικ Χουντέροφ.

Ο Τιούλκιν εξέφρασε την ικανοποίηση ότι οι περισσότεροι ομιλητές και στα τρία συνέδρια δεν περιορίστηκαν στην κριτική του σημερινού καθεστώτος, αλλά στην ανταλλαγή πείρας για τη συγκεκριμένη δουλιά, την εκτίμηση της δράσης στη διάρκεια του "πολέμου των σιδηροτροχιών" το Μάη, καθώς και στην "ανάλυση των παραλείψεων στη δουλιά και των επιτυχιών". Σχετικά μ' αυτό, σημειώθηκε ο ρόλος των κομματικών οργανώσεων και των πυρήνων του συνδικάτου "Ζαστσίτα" στην οργάνωση του απεργιακού αγώνα. Εξήχθησαν ορισμένα συμπεράσματα και έγινε ανάλυση των συντελούμενων τώρα διεργασιών.

Ο Τιούλκιν ανέφερε ότι στο Συνέδριο του ΚΕΚΡ έγιναν οι απαραίτητες, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τροποποιήσεις στο Καταστατικό του κόμματος, τονίζοντας παράλληλα: "Υστερα από ορισμένο καιρό θα πειστούμε ότι η εξουσία έστησε ορισμένες "παγίδες" στους νόμους, ώστε να προσπαθήσει να σβήσει μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης από την επίσημη πολιτική ζωή". Το Συνέδριο του ΚΕΚΡ ανέθεσε στις κομματικές οργανώσεις, "η καθεμιά στο επίπεδό της να επεξεργαστούν τα σχέδια δράσης σε παρόμοιες καταστάσεις". Επίσης, πρέπει να αναπτύξουν δραστήρια προπαγανδιστική δουλιά στις μάζες κατά την περίοδο μεταξύ των μεγάλων κινητοποιήσεων. Το ΚΕΚΡ διαπίστωσε ότι ο βαθμός ριζοσπαστικοποίησης των μαζών ξεπερνάει το ριζοσπαστισμό των κομματικών και άλλων οργανώσεων των εργαζομένων.

Στο Συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" υπογραμμίστηκε ότι το κύμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του καθεστώτος. Μολονότι έχει τώρα "καμφθεί" κάπως, δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια να ξεσπάσει εκ νέου. "Γι' αυτό και η επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών είναι αναπόφευκτη, αν και μπορεί να εκδηλωθούν και με άλλες μορφές", είπε ο Τιούλκιν. Σημείωσε ότι στις συνθήκες που για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις των εργαζομένων βγήκαν από το "νομικό πεδίο", έγινε ο "έλεγχος της ετοιμότητας" για ενιαίες ενέργειες. Ο έλεγχος αυτός έδειξε ότι το επίπεδο ετοιμότητας στην οργάνωση και το συντονισμό δράσης και η σύνδεση των οργανώσεων δεν ανταποκρίνονταν στη δημιουργηθείσα κατάσταση και δεν υπήρχε ούτε η απαραίτητη "ηθική ετοιμότητα" για τέτοιες κινητοποιήσεις. Στο Συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" ανανεώθηκε η σύνθεση της ΕΕ. Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο βουλευτής του ΚΕΚΡ στην Κρατική Δούμα, Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ.

Στο Συνέδριο του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση" έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οργανώσεων, που τον απαρτίζουν, καθώς και ανάλυση παραδειγμάτων συνεργασίας των συμμάχων στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά τόπους. Τα γενικά προβλήματα του συνασπισμού λύνονται από τους πυρήνες του συνδικάτου "Ζαστσίτα" και από το Ενοποιημένο Μέτωπο Εργαζομένων. Επίσης, τονίστηκε ότι ο συνασπισμός πρέπει να είναι πανέτοιμος για ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ενας από τους στόχους του ΚΕΚΡ, έχοντας και τη στήριξη της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα, είναι η ψήφιση του Κώδικα Νόμων για την Εργασία.

Ο Τιούλκιν μετέφερε μέσω του "Ριζοσπάστη" την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους Ελληνες συντρόφους για την υποστήριξη στον αγώνα. "Στη Διεθνή Συνάντηση που έγινε το Μάη στην Αθήνα, 50 κομμουνιστικά κόμματα υιοθέτησαν δήλωση υποστήριξης του αγώνα. Στις σιδηροτροχιές του Κουζμπάς διαβάστηκε αυτή η δήλωση και τα τηλεγραφήματα αλληλεγγύης συνδικάτων της Ελλάδας. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό!", τόνισε ο Τιούλκιν.

Από τη μεριά του, ο Πίμενοφ δήλωσε ότι, αν και οι ανθρακωρύχοι, που συμμετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μόσχα, εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, τους ενώνουν όλους τα αιτήματα - παραίτηση του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, και η εθνικοποίηση του τομέα εξόρυξης άνθρακα. Οι ανθρακωρύχοι θεωρούν δευτερεύον το αίτημα για την καταβολή των μισθών στη δημιουργηθείσα κατάσταση. "Αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να αποσύρουμε, κατ' απαίτηση της κυβέρνησης, τα πολιτικά αιτήματα! Αυτά είναι κύρια σήμερα, διότι η Ρωσία μετατρέπεται σε υποτελή της Δύσης και θα είναι έτσι, όσο καιρό δεν αλλάξει η ηγεσία και η ακολουθούμενη πολιτική". Υπογράμμισε ότι, αν ο Γιέλτσιν δεν παραιτηθεί μόνος του, τότε "πολύ σύντομα μπορούμε να αναμένουμε τη διεύρυνση των διαστάσεων της διαμαρτυρίας που μπορεί να πάρει και άλλες μορφές. Σήμερα δεν υπάρχουν ακόμα επαναστάτες, στο κτίριο της κυβέρνησης δεν είναι επαναστάτες, αλλά συσσωρευτές λαϊκής οργής. Ολα στον καιρό τους!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ