Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚ

Μπροστά σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Σοβαρή προσπάθεια ανατροπής της τάσης συνεχούς αύξησης της επιρροής του ΚΚ του Τατζικιστάν εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες στην πρώην αυτή Σοβιετική Δημοκρατία.

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚ Τατζικιστάν ήταν το μόνο ΚΚ Δημοκρατίας της πρώην ΕΣΣΔ που δε διαλύθηκε και διατήρησε σημαντικό τμήμα της περιουσίας του, ενώ συμμετείχε ενεργά στον εμφύλιο ('91-'92) και στη νίκη ενάντια στους ισλαμιστές. Να σημειωθεί επίσης πως ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Ε. Ραχμόνοφ είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του κόμματος.

Εδώ και δύο χρόνια κι ενώ συνεχίζονται, με την παρέμβαση Ρωσίας, Ουζμπεκιστάν, ΟΑΣΕ, οι συνομιλίες για την ειρήνευση με τους ισλαμιστές (που εφορμούν από το Αφγανιστάν και πολύ ορεινές περιοχές), οξύνθηκαν οι σχέσεις του Προέδρου της χώρας με το ΚΚ. Το ΚΚ κατηγόρησε τον Πρόεδρο για ενδοτική στάση προς τους ισλαμιστές (που τελικό στόχο έχουν την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων και την ίδρυση θεοκρατικού κράτους). Αντιδράσεις σ' αυτήν την πολιτική υποχωρήσεων απέναντι στους ισλαμιστές (που βέβαια γίνεται κάτω από την πίεση των ξένων δυνάμεων κι οργανισμών) υπήρξαν και στις τάξεις του στρατού (που σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τις λαϊκές ένοπλες ομάδες που είχαν νικήσει στον πρόσφατο εμφύλιο τους ισλαμιστές). Μάλιστα, την άνοιξη του 1998 ένας συνταγματάρχης έκανε "κίνημα" που απέτρεψε μεν προς στιγμήν απαράδεκτες υποχωρήσεις προς τους ισλαμιστές (να επιστρέψουν ένοπλοι από το Αφγανιστάν), αλλά τον οδήγησε μετά από μάχες με τον κυβερνητικό στρατό να αποσυρθεί (με 5 χιλιάδες ένοπλους άντρες) στα βουνά.

Να σημειώσουμε πως οι ξένες πιέσεις έχουν οπωσδήποτε στόχο τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Σ' αυτά τους τα σχέδια σοβαρό αγκάθι είναι το ισχυρό ΚΚ Τατζικιστάν, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτές οι ξένες πιέσεις, αλλά και το παράδειγμα των αυταρχικών και αντικομμουνιστικών καθεστώτων, που με βία έχουν επιβληθεί στις γειτονικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, ώθησαν τον Πρόεδρο της χώρας στην εκδήλωση μιας σοβαρής αντικομμουνιστικής επίθεσης. Στις 25 Μάη του 1998 ξεκίνησε από τις αρχές και προσωπικά τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν - λόγος γίνεται για μια σειρά ενέργειες που αφαιρούν την περιουσία του ΚΚ.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, της οποίας είναι μέλος και το ΚΚΤ:

"Η ηγεσία της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν έκανε μια ακόμη προσπάθεια περιορισμού της σφαίρας δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων. Αυτοί οι περιορισμοί κατ' αρχήν στρέφονται ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Τατζικιστάν. Τον Απρίλη του 1997, κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων της Δημοκρατίας, με Διάταγμα του Προέδρου πάρθηκε για λογαριασμό του μηχανισμού του Προέδρου το εκδοτικό - πολυγραφικό σύμπλεγμα "Σαρκί Οζόντ" (σ. σ. ανήκε στο ΚΚΤ), το δυναμικό του οποίου ξεπουλιέται.

Στις 25 Μάη του 1998 ο Ε. Ραχμόνοφ υπέγραψε διάταγμα "για την ιδιοκτησία του ΚΚΤ", σύμφωνα με το οποίο κατάσχεται η περιουσία του κόμματος. Η σύνοδος του Μεντζλισί Ολί (σ. σ. το τοπικό Κοινοβούλιο) ενέκρινε νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα", που περιορίζουν τη δράση του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Τατζικιστάν αυτά τα διατάγματα και ο νόμος πάρθηκαν κάτω από την πίεση του ισλαμικού φουνταμενταλισμού, αντιτίθενται στους συνταγματικούς κανόνες και αρχές του δημοκρατικού κράτους δικαίου, κατευθύνονται ενάντια στα δικαιώματα των πολιτών. Το ΚΚ στερείται την υλική του βάση στις παραμονές των εκλογών των λαϊκών βουλευτών στο ανώτατο νομοθετικό όργανο της Δημοκρατίας και τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Τα διατάγματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 12 του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, με βάση το οποίο το κράτος εγγυάται τη νομική υπεράσπιση όλων των μορφών ιδιοκτησίας.

Η ΕΕΚ - ΚΚΣΕ καλεί όλα τα ΚΚ - μέλη της ΕΕΚ - ΚΚΣΕ, τις κοινοβουλευτικές ομάδες στα αντιπροσωπευτικά όργανα άμεσα να αποστείλουν διαμαρτυρίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν Εμομαλί Σαρίποβιτς Ραχμόνοφ, προς τον πρόεδρο του Μεντζλισί Ολί - Ραντζάμποφ Σαφαραλί Ρατζάμποβιτς, καθώς και να διοργανώσουν πικετοφορίες στις πρεσβείες ή τα προξενεία του Τατζικιστάν".

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως στις πόλεις και τα χωριά του Τατζικιστάν γίνονται κομματικές συνελεύσεις και συνδιασκέψεις με θέμα την κατάσταση που δημιουργείται και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ηδη υπάρχουν μαζικές διαμαρτυρίες προς τις αρχές για τα μέτρα που πήραν ενάντια στο ΚΚ. Το ΚΚΤ εκτιμά πως τη νέα αυτή επίθεση σε βάρος του κόμματος προκάλεσε η εντυπωσιακή αύξηση των μελών του ΚΚΤ, που τρομοκράτησε τις αρχές κι αποφάσισαν να καταφέρουν χτύπημα στο ΚΚ, πριν τις εκλογές. Κύκλοι του ΚΚΤ χωρίς να αποκλείουν και νέα μέτρα σε βάρος του ΚΚΤ υπογραμμίζουν πως οι Τατζίκοι κομμουνιστές δε θα υποκύψουν στη βία και την τρομοκρατία κι όπως απέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν είναι σε θέση να δράσουν και θα δράσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, νόμιμες ή παράνομες.

Ελισ. ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ορμή στις νέες μάχες (2009-02-04 00:00:00.0)
Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας μιλούν για την αναμέτρηση (2002-11-02 00:00:00.0)
Επιμονή στο δρόμο του αγώνα (1999-07-11 00:00:00.0)
Βήματα ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος (1998-11-08 00:00:00.0)
Οι "μεταρρυθμίσεις" μεταμορφώνουν σε σκλάβους της Δύσης (1996-08-09 00:00:00.0)
Πολιτική η δολοφονία του Μουφτή (1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ