Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι "μεταρρυθμίσεις" μεταμορφώνουν σε σκλάβους της Δύσης

Ολομέλια της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στην Ολομέλια της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, που συγκλήθηκε στις 3 - 4 Αυγούστου στο Λενίνσκι Γκόρκι, κοντά στη Μόσχα, συζητήθηκαν τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κομμουνιστικού κινήματος που μπαίνουν αυτό το διάστημα. Η στρατηγική και η τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος μετά τις προεδρικές εκλογές και τα αποτελέσματα που επέφεραν, ήταν τα κύρια θέματα που ανέφερε ο Ολέγκ Σένιν, πρόεδρος της Ενωσης στην εισήγησή του. Η εισήγηση βασίστηκε στην ανάληση της πολιτικής κατάστασης στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η ζωή έχει δείξει τον ρεαλιστικό χαρακτήρα των εκτιμήσεων και προοπτικών για την εξέλιξη της κατάστασης, που είχε αναδείξει το 15ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ πέρυσι. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τα κυβερνώντα κυκλώματα θα οδηγήσουν στην τελική απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών και των λαών, μεταμορφώνοντάς τους σε σκλάβους της Δύσης, η οποία προωθεί την πολιτική του επερχόμενου ιμπεριαλισμού.

Τα καθεστώτα βασίζουν την εσωτερική και εξωτερική τους πολιτική στον αντικομμουνισμό και στα ψέματα για τη σοβιετική εξουσία και το ΚΚΣΕ, προσπαθώντας μ' αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις πιθανότητες πολιτικής μεταβολής. Απαιτώντας από το λαό να μην ασχολείται με την πραγματικότητα του σήμερα και του μέλλοντος, η εξουσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Τσετσενία, τυφλώνοντάς τους με τον εθνικισμό στις Βαλτικές χώρες, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν. Διαιωνίζει τις ήδη υπάρχουσες συγκρούσεις στη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και το Τατζικιστάν. Το σύνθημα "η Μητέρα Πατρίδα βρίσκεται σε Κίνδυνο" είναι ακόμα επίκαιρο σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι εκλογές των νομοθετικών οργάνων και του Προέδρου στην Ουκρανία, στην Κιργιζία, στη Γεωργία και τη Ρωσία βοήθησαν στην αύξηση των δυνάμεων του κομμουνιστικού κινήματος και της λαϊκο - πατριωτικής αντιπολίτευσης. Στην Ολομέλια αναφέρθηκε ότι ο λαϊκο - πατριωτικός συνασπισμός στη Ρωσία πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη επιτυχία και κατάφερε να γίνει μια ηγετική αντιπολιτευτική δύναμη στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς και στην επαναφορά της εξουσίας των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν η διάσπαση των Ρώσων κομμουνιστών είχε ξεπεραστεί.

Στην απόφασή της, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ ανέλαβε την ευθύνη να δουλέψει προς την κατεύθυνση της ενότητας των κομμουνιστών σε ενωμένα κόμματα στις Δημοκρατίες. Επίσης έκανε έκκληση στην ηγεσία των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Λευκορωσίας και της Αρμενίας να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ένταξής τους στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.

Η Ολομέλια υιοθέτησε τη διακήρυξη "Προς τους κομμουνιστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας", όπου προτείνει την έναρξη της διαδικασίας της δημιουργίας του ενωμένου κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας αμέσως. Με αυτό το σκοπό, όλοι οι Ρώσοι κομμουνιστές θα πρέπει να συζητήσουν αυτό το πρόβλημα, να λάβουν τις αποφάσεις τους και να συγκροτήσουν ενωμένο συνέδριο.

"Αυτή είναι η βούληση και η απαίτηση των Σοβιετικών κομμουνιστών! ".

Η Ολομέλια υποστήριξε την πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ για τη δημιουργία του ρωσικού κινήματος "Λαϊκο - Πατριωτική Ενωση" που βάση του θα έχει τον προεκλογικό συνασπισμό, και συνέστησε σε όλα τα ρώσικα κομμουνιστικά κόμματα να ενταχθούν σε αυτό.

Η Ολομέλια διατύπωσε διακήρυξη για την υπεράσπιση του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λετονίας, Αλφρεντς Ρούμπικς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πέντε χρόνια. Απέστειλε επίσης χαιρετισμούς στον Φιντέλ Κάστρο για την επέτειο των 70 χρόνων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ