Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η βία παραμένει στην ημερήσια διάταξη

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δύο ξεχωριστά επεισόδια βίας με θύματα έναν Σέρβο αστυνομικό και έναν μουσουλμάνο τάραξαν χτες το Σαράγεβο, παραμονές των επισκέψεων που προγραμματίζουν για την ερχόμενη βδομάδα στελέχη του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, με σκοπό την προετοιμασία των επικείμενων γενικών εκλογών του φθινοπώρου.

Οπως ανακοίνωσε ο Πάτρικ Σβένσον, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη βοσνιακή πρωτεύουσα, ένας μουσουλμάνος που είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα από Σερβοβόσνιους αστυνομικούς με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε αστυνομικό τμήμα της Μπάνια Λούκα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε την υπόθεση "πολύ σοβαρή", διαβεβαιώνοντας ότι θα ασκηθούν πιέσεις στον αρχηγό της Αστυνομίας στην Μπάνια Λούκα για να διενεργηθεί έρευνα που να διαλευκάνει τις συνθήκες θανάτου του κρατουμένου. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που έδωσε ο Σβένσον, ο μουσουλμάνος ξυλοκοπήθηκε με αμβλύ όργανο πολλές φορές ώσπου ξεψύχησε από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία.

Το περασμένο 24ωρο αναφέρθηκε επίθεση κατά δύο Σερβοβόσνιων αστυνομικών στο προάστιο του Σαράγεβο, Ντρομπρίντσα. Αγνωστοι πυροβόλησαν κατά των δύο αστυνομικών την ώρα που περιπολούσαν στην Ντρομπρίντσα. Ο ένας αστυνομικός πέθανε λίγη ώρα μετά την επίθεση, ενώ ο άλλος μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πάτρικ Σβένσον, η επίθεση εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα (Τετάρτη προς Πέμπτη). Τη χαρακτήρισε "σπάνια περίπτωση βίας", μιας που εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά κατά Σερβοβόσνιων αστυνομικών.

Οι δύο αυτές υποθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιπολιών που πραγματοποιούν στη Βοσνία μέλη της πολυεθνικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ