Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε η δίκη του παρ' ολίγον δολοφόνου του Ντεμιρέλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Αρχισε χτες η δίκη του Ιμπραήμ Γκυμρουκτσίογλου, του ανθρώπου ο οποίος επιχείρησε τον περασμένο Μάη να πυροβολήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην πόλη Ιζμίτ.

Το κατηγορητήριο επισύρει, σύμφωνα με την ισχύουσα τουρκική νομοθεσία, την ποινή του θανάτου, αλλά τελική απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

Ο θεωρούμενος ως "φανατικός ισλαμιστής" κατηγορούμενος, έχει, κατά την υπεράσπισή του, ιστορικό ψυχικών διαταραχών και πνευματικής αστάθειας, κάτι στο οποίο βασίζεται η προσπάθεια από τους δικηγόρους του να μην του επιβληθεί η θανατική ποινή.

  • Την κατάσχεση ενός βιβλίου Τούρκου διανοούμενου που ζει στις ΗΠΑ, αποφάσισε χτες το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, επειδή περιέχει βλασφημίες κατά του Ισλάμ. Ο συγγραφέας, Ιλχάν Αρσέλ, κλήθηκε στο δικαστήριο.

Μια ισλαμική εφημερίδα χαρακτήρισε τον Αρσέλ "δεύτερο Ρούσντι", ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν ότι "δυσφημίζει τη μουσουλμανική θρησκεία και τον προφήτη Μωάμεθ". Πάντως, ο ίδιος ο συγγραφέας υπερασπίστηκε το έργο του, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των αποσπασμάτων που αναφέρονται στο βιβλίο ("Αποσπάσματα από τη σάρια", είναι ο τίτλος του) "περιέχονται σε εκδόσεις του Κρατικού Οργανισμού Θρησκευτικών Υποθέσεων".

  • Δύο κορίτσια 2 και 6 ετών σκοτώθηκαν από βόμβα που εξερράγη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη υπόπτων "τρομοκρατών", που ανήκουν σε εκτός νόμου αριστερές οργανώσεις. Τρεις ύποπτοι και ένας αστυνομικός έχασαν επίσης τη ζωή τους στην έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος κατά δηλώσεις αστυνομικών ανήκε στη "συμμορία των υπόπτων".
  • Στη Γερμανία, δύο Τούρκοι συνελήφθησαν χτες από τη γερμανική Αστυνομία, μετά από έρευνα σε σπίτια και διαμερίσματα κατά τη διάρκεια μιας πανεθνικής επιχείρησης κατά της οργάνωσης "Ντεβ Σολ". Οι δύο κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διάπραξη ένοπλης ληστείας και πρόκληση σωματικής βλάβης σε μέλη της αντίπαλης οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα στο Αμβούργο, τον περασμένο Αύγουστο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ