ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Βόλτα στα... φέουδα των βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου άρχισε χτες ο "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας Ρ. Χόλμπρουκ, υπό το ένδυμα της νέας του ιδιότητας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. Μια ιδιότητα, που θα πρέπει να σημειωθεί, τον τοποθετεί αυτόματα και στο Υπουργικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος εγκαταλείπει όπως όλα δείχνουν την - κατά δήλωσή του - "part time" απασχόλησή του με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, στο χτεσινό του πέρασμα από την Αθήνα έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ενώ το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος παρέθεσε δείπνο προς τιμή του.

Από τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία κράτησε σαράντα πέντε λεπτά, η Αθήνα έβγαλε το συμπέρασμα, πως προτεραιότητα του Χόλμπρουκ είναι αυτή τη στιγμή η οργάνωση της παρέμβασης στο Κόσσοβο. Μετά τη συζήτηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά διαρροές, από τις οποίες "τεκμηριώνεται" και μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συσκοτίσει ό,τι έχει σχέση με την επίσκεψη Χόλμπρουκ.

Αν και, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση στου Μαξίμου καταναλώθηκε για την αναζήτηση "ιδεών" για το Κόσσοβο, δεν έλειψαν και αναφορές στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Μάλιστα, αυτά τα δύο θέματα, αποτέλεσαν το "κυρίως πιάτο" στο δείπνο που ο Θ. Πάγκαλος, ο Ρ. Χόλμπρουκ, ο Τ. Μίλερ και ο Γ. Κρανιδιώτης είχαν αργά χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επανέλαβε στον Αμερικανό διπλωμάτη την ετοιμότητά της να προχωρήσει αποφασιστικά στην αποστρατικοποίηση στην Κύπρο και να συμβάλει στην αναβολήτης παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων αν οι ΗΠΑ εγγυηθούν την επόπτευση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Χόλμπρουκ από την πλευρά του επανέλαβε τον "σκεπτικισμό" της Ουάσιγκτον για μια τέτοια... δέσμευση αυτή την εποχή.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα για το Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες για την κατάσταση στο Κόσσοβο, ενώ θα επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα την Πέμπτη για να μιλήσει σε εκδήλωση του αμερικανικού κολεγίου, του οποίου είναι προσκεκλημένος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Πολιορκητικός κριός" του Κ. Σημίτη
  • Την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής και Εθνικής ζήτησε ο Κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το ξεπούλημα της Ιονικής.
  • Κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση του... "εσωτερικού κοινωνικού μετώπου", ζήτησε ο Μ. Εβερτ

Σε "κράχτη" και "πολιορκητικό κριό" των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης Σημίτη μετατρέπεται ανοιχτά πλέον η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όχι μόνο προσφέρει χείρα βοηθείας για να μην "υπαναχωρεί" αλλά και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά των εργαζομένων που αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Χαρακτηριστικές της αντιλαϊκής πορείας πλεύσης της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του την Κυριακή στα Ιωάννινα.

Ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο επανέλαβε την υποστήριξή του στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής αλλά και ζήτησε με έμφαση το ξεπούλημα της Εμπορικής και της Εθνικής τράπεζας! Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την "ακραία" - την προηγούμενη μέρα σε ομιλία του στο Αγρίνιο την είχε χαρακτηρίσει "φασιστική" (! ) - συμπεριφορά των συνδικαλιστών στην Ιονική. Εμείς, είπε, λέμε ότι πρέπει να αποκρατικοποιηθεί η Ιονική αλλά πάνω από όλα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ριζοσπαστική προώθηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και για την Εμπορική Τράπεζα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις και της Εθνικής Τράπεζας! Γενικότερα, επιχείρησε να εμφανίσει ως "ελκυστικότερο" και"αποδοτικότερο" τον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι τα έξοδα διοίκησης των κρατικών τραπεζών είναι υπερτριπλάσια από αυτά των ιδιωτικών τραπεζών.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταργήσει την "αναξιοκρατική" (! ) επετηρίδα των εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα για λόγους ψηφοθηρικούς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απορρόφησης των αναπληρωτών.

Ο Μ. Εβερτ

"Εθνική ομοψυχία" για να αντιμετωπιστεί... το "εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο" στο όνομα των προκλήσεων που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία (! ) ζήτησε ο Μ. Εβερτ. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "είναι ανάγκη να καταλάβουν όλα τα κόμματα, ότι χρειάζεται εθνική ομοψυχία και χάραξη κοινής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν, όχι μόνο τα μεγάλα εθνικά εξωτερικά μας θέματα αλλά ταυτόχρονα και το εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει στοιχεία διάλυσης και αποσάθρωσης"! Ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι "δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή" και γι' αυτό εξέφρασε την ανησυχία του μήπως "οδηγηθούμε σε εθνική περιπέτεια"! Στη βάση αυτή ζήτησε να υπάρξει διάλογος των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως είπε αν του ζητηθεί "ασφαλώς και θα θέλει". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συμφωνεί με την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ.

  • Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σούρλας κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη, στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Την έρευνα παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας για να διερευνηθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για οργανωμένη εγκληματική δράση ανεξέλεγκτων διαστάσεων σε βάρος του ελληνικού λαού από συγκεκριμένα εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα.

Η κλήση για κατάθεση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Σούρλα κρίθηκε αναγκαία, μετά τις σχετικές αναφορές του γενικά για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την προτροπή του πως "πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας για τον κοκαϊνομανή εκδότη".

ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Αρνείται η κυβέρνηση τον έλεγχο
  • Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα
  • Την πρόταση στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την άρνηση της κυβέρνησης να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, συνάντησε χτες η σχετική πρόταση της ΝΔ, η οποία στηρίχτηκε και από το ΚΚΕ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Η άρνηση αυτή, συνέχεια της στάσης που έχει κρατήσει η κυβέρνηση και στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και στην ολομέλεια του Σώματος που έγινε πριν από λίγο καιρό, έγινε τη στιγμή που τα ερωτηματικά για την όλη υπόθεση πληθαίνουν, αντί να απαντιούνται πειστικά.

"Είναι αναγκαία η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής", είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, γιατί σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις οι ανησυχίες και τα ερωτηματικά δεν έλαβαν πειστικές εξηγήσεις. Το θέμα, είπε, είναι σοβαρό, αφορά και την ίδια την ενεργειακή και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και ο απαιτούμενος έλεγχος πρέπει να γίνει, για να προχωρήσει το έργο κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ο βουλευτής επανέλαβε τα ερωτήμτα, που υπάρχουν στην υπόθεση και έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με το εύλογο του τιμήματος κατασκευής, την εξασφάλιση της τροφοδοσίας της μονάδας με λιγνίτη και το κόστος της κιλοβατώρας της μονάδας. Τόνισε ότι το συνολικό κόστος της μονάδας θα ανέλθει στα 214 δισ. δρχ και επανέλαβε τη θέση ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή για κύρωση.

Υπέρ της εξεταστικής τάχθηκαν όπως αναφέρθηκε και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία, θεωρώντας ότι προφανώς όλα έγιναν "καλώς", αρνήθηκε τη σύστασή της. Μετά τα μεσάνυχτα προγραμματίστηκε να γίνει η σχετική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας προφανώς αναμένονταν να είναι αρνητικό.

ΠΑΣΟΚ
Ευτράπελα, ξανά...

Αφού για δεύτερη χρονιά δεν αποφεύχτηκαν τα "γιουχαϊσματα" κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τα ευτράπελα στο μνημόσυνο, που τελέστηκε την Κυριακή στο Α' νεκροταφείο για την επέτειο του θανάτου του Α. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να αξιοποιήσει τον... κλειστό χώρο της Βουλής και στο πλαίσιο του πολιτικού μνημοσύνου για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, να απευθυνθεί, με την ομιλία του, στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση". Χτες, ο Κ. Σημίτης, παραβρέθηκε στην έκθεση φωτογραφίας, που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον προκάτοχό του.

Οσο για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στο Α' Νεκροταφείο και τα συνθήματα κατά της ηγεσίας των "εκσυγχρονιστών", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε χτες λόγο για "ασχήμιες" και καταδίκασε τις "συμπεριφορές εκείνων των ελαχίστων", που ασεβούν απέναντι στη μνήμη του Α. Παπανδρέου, όπως υποστήριξε. Οταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πως τα επεισόδια και οι αποδοκιμασίες ήταν υποκινούμενα από κάποιους, ο Δ. Ρέππας, αν και υποστήριξε ότι "δε γνωρίζει" έσπευσε να χρεώσει και αυτό το θέμα στους εργαζόμενους της Ιονικής! "Οταν φωνάζουν πολιτικά συνθήματα κάποιοι από τους συνδικαλιστές της Ιονικής, δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτομάτως δίνουν έναν άλλο χαρακτήρα στη συμμετοχή τους;" στο μνημόσυνο, αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... Βέβαια, δεν εξήγησε, με βάση αυτό τον "χωροταξικό" καταλογισμό ευθυνών στους "ασεβούντες", ποιους λόγους θα είχαν να αποδοκιμάζουν με τόσο έντονο τρόπο, όπως συνέβη την Κυριακή, εκείνοι που αποδοκίμαζαν την Μ. Δαμανάκη... Ας σημειωθεί ότι τα πράγματα έβαλε... στη θέση τους ο Ε. Γιαννόπουλος που αναφερόμενος στα όσα έγιναν στο νεκροταφείο κατά Σημίτη - Δαμανάκη, τα απέδωσε σε εγκάθετους του Μπέη και σε ορισμένους που παίρνουν εντολές από την "εσωκομματική αντιπολίτευση". Βεβαίως, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί κατά εκείνων των συνδικαλιστών της Ιονικής, που όπως είπε λένε ότι είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ