ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βάρος" οι ηλικιωμένοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι...

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής των χωρών του ΟΟΣΑ παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης

Δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον, για τους ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες, διεθνώς, καθώς θα πρέπει οι ίδιοι να προνοούν για την υγεία, την πρόνοια και τη διαβίωσή τους ως ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Σύνοδος διεξήχθη στις 23-24 Ιούνη, στο Παρίσι, με θέμα "Η νέα κοινωνική πολιτική για έναν κόσμο φροντίδας" και συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 29 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ. Τα συμπεράσματα της Συνόδου παρουσίασαν χτες ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Δασκαλάκης.Ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές.

Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν: περιορισμό των δαπανών για την υγεία, περιορισμό των συντάξεων λόγω αναπηρίας και επιδομάτων, ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ασθενειών, ανεργίας, αναπηρίας, αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα και την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και την παραγωγική ζωή των ηλικιωμένων. Μάλιστα, ο ηλικιωμένος αντιμετωπίζεται ως "βάρος" της κοινωνίας, καθώς "αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου", όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν με τα κυριότερα σημεία της Συνόδου.

Στο ανακοινωθέν, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι η αναμόρφωση της πολιτικής για την υγεία πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, μέσα στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών. Σε άλλο σημείο γίνεται ξεκάθαρο ότι "οι δαπάνες για την υγεία δε χρειάζεται να αυξηθούν θεαματικά", καθώς "πρέπει να δοθεί προσοχή στο σημείο επαφής μεταξύ των υπηρεσιών υγείας και της μακροχρόνιας φροντίδας, ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός ότι παρέχονται στους ανθρώπους οι πιο κατάλληλες και συμφέρουσες, από πλευράς κόστους, μορφές φροντίδας".

Στο Γεύμα Εργασίας που δόθηκε στις 24 Ιούνη, με θέμα "Δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευκαιρίες", τονίστηκε ότι η άσκηση των δικαιωμάτων του πολίτη, συνεπάγεται την αποδοχή των αντίστοιχων ευθυνών (υποχρεώσεων). "Κατά τη χρησιμοποίηση των κοινωνικών πόρων θα πρέπει να υφίσταται ανάληψις της προσωπικής ευθύνης, προκειμένου να υπάρξουν και ελεγχόμενα αποτελέσματα- τονίζεται. Τα συστήματα κοινωνικής προστασίας σχεδιάστηκαν με την προϋπόθεση ότι "κοινωνικοί κίνδυνοι", όπως ασθένεια, ανεργία, αναπηρία και ηλικία συνταξιοδότησης, αποτελούν γεγονότα επί των οποίων τα άτομα δεν έχουν κανένα έλεγχο. Η κοινωνική προστασία θα πρέπει να ενθαρρύνει τα άτομα ώστε να αναλαμβάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευθύνη για τη ζωή τους. Το δίλημμα είναι πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί με παράλληλη διατήρηση της προστασίας, έναντι των πραγματικά ανεξέλεγκτων αρνητικών περιστατικών (ατυχιών)".

Για τους ανθρώπους της Γ ηλικίας αναφέρεται ότι αναμένεται να επηρεάσουν τις προοπτικές για αύξηση του βιοτικού επιπέδου, με θέματα όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και η επάρκεια των παροχών προς τους ηλικιωμένους. "Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ή άλλες προκλήσεις, που δημιουργούνται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να εργάζονται επί μακρύτερο διάστημα- προστίθεται. Η πρόσβαση στις εναλλακτικές κοινωνικές παροχές, όπως οι συντάξεις λόγω αναπηρίας και τα επιδόματα ασθένειας, θα πρέπει να περιοριστούν σε αυτούς που πράγματι τα δικαιούνται, κυρίως για λόγους υγείας".

Οσον αφορά τη συνταξιοδότηση, εκτιμάται ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ ευνοϊκή και τονίζεται ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες παροχής περιθάλψεως προς ηλικιωμένα, και όχι μόνο, άτομα, θα χρειαστούν επανεξέταση.

Η "Χόχτιφ" πατάει πόδι στην "Ολυμπιακή"

Με τις... ευλογίες της κυβέρνησης και με ελιγμούς τακτικής οι Γερμανοί της "Χόχτιφ", που έχουν τον πρώτο λόγο στην "Αερολιμήν Αθηνών", επιχειρούν να υπερφαλαγγίσουν την "Ολυμπιακή Αεροπορία" στο θέμα της μετεγκατάστασης του εθνικού αερομεταφορέα στο αεροδρόμιο Σπάτων.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του κυβερνητικού τελεσιγράφου προς τις διοικήσεις της ΟΑ και της "Αερολιμήν Αθηνών", "να τα βρείτε σε μια βδομάδα", χτες συναντήθηκαν πάλι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης και ο Γερμανός γενικός διευθυντής της "Αερολιμήν Αθηνών" Γκέοργκ Σιλ.Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να κατασκευάσει η ΟΑ την τεχνική βάση στα Σπάτα με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο δεν αποκλείεται η συμμετοχή της "Χόχτιφ". Χαρακτηριστικό για του πού έχει οδηγήσει η κυβέρνηση τον εθνικό αερομεταφορέα, είναι ότι για να κατασκευάσει το έργο αυτό η ΟΑ, οι Γερμανοί πήραν ως αντάλλαγμα τον περιβάλλοντα χώρο της τεχνικής βάσης για να κατασκευάσουν εκεί τους χώρους στάθμευσης των αεροπλάνων, αλλά και το διάδρομο προσέγγισης. Οι Γερμανοί, μάλιστα, υποσχέθηκαν έναντι αυτών των ανταλλαγμάτων να κάνουν... έκπτωση στην ΟΑ 50% για τη χρήση των εγκαταστάσεων αυτών! Γενναιόδωροι, δηλαδή, οι αποικιοκράτες...

Σημειώνεται ότι ανοιχτές, για νεότερη συζήτηση, έχουν μείνει μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα, όπως είναι η κατασκευή του κτιρίου της ΟΑ, του εμπορευματικού σταθμού και του "Κέτερινγκ".

ΓΕΩΤΤΕ - κυβερνητικό φερέφωνο θέλουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Ολοκληρώθηκε η επίθεση φθοράς που είχαν ξεκινήσει από κοινού στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ("ομάδα των 8"), για την καθαίρεση του προεδρείου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων, στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν και πάλι το ΓΕΩΤΕΕ σε άβουλο όργανο αποδοχής των κυβερνητικών αντι-αγροτικών και αντι-γεωτεχνικών πολιτικών, αλλά και σε μηχανισμό ικανοποίησης των προσωπικών τους φιλοδοξιών, πέτυχαν τελικά ν' αποδείξουν ότι μπροστά στην προώθηση του κοινού τους στόχου οι δήθεν αγεφύρωτες μεταξύ τους διαφορές είναι ανύπαρκτες!

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών καταγγέλλει τις δύο αυτές παρατάξεις και τονίζει: "Με την καθαίρεση του προεδρείου απέτρεψαν, προς το παρόν, τον κίνδυνο ύπαρξης ενός οργάνου που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια δύσκολη περίοδο, θέλοντας να επιβάλουν ένα ΓΕΩΤΕΕ - κυβερνητικό φερέφωνο, που θα κινείται "πολιτισμένα", χωρίς ενοχλητικές "αντικυβερνητικές" και "αντι-ΕΟΚικές", όπως κατά κόρον δηλώνουν, θέσεις. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι τα επιχειρήματά τους για τη στήριξη της πρότασης μομφής είχαν προσχηματικό και μόνο χαρακτήρα, γιατί ούτε τα λειτουργικά προβλήματα του προεδρείου που επικαλέστηκαν ήταν υπαρκτά, ούτε βέβαια και ο έλεγχος για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων.Η ΔΠΚ Γεωτεχνικών δηλώνει ότι είναι "φαιδρό" να κατατίθεται πρόταση μομφής σε βάρος του προεδρείου, με το επιχείρημα ότι δεν προωθήθηκαν οι αποφάσεις του ΔΣ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, από εκείνους που ήταν εντελώς αντίθετοι στην πρωτοβουλία που πήρε το προεδρείο γι' αυτό το θέμα. Ενώ χαρακτηρίζει προκλητικό το να γίνεται λόγος για αδράνεια του προεδρείου, που την εντοπίζουν στη συχνότητα της παρουσίας του στην έδρα του ΓΕΩΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη, από εκείνους που ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι των καθυστερήσεων και της αναβλητικότητας στη λήψη των αποφάσεων στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα το τελευταίο διάστημα (αγροτικές κινητοποιήσεις, διάλυση Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού κλπ.), για τα οποία η "ομάδα των 8" έδωσε όλες της τις δυνάμεις ώστε ν' απουσιάζει το ΓΕΩΤΕΕ.

"Την απάντηση για την τυχοδιωκτική τους τακτική" καταλήγει η ανακοίνωση "θα την πάρουν από τους ίδιους τους γεωτεχνικούς, η κρίση των οποίων θα είναι αμείλικτη".

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού

ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΗΤΡΟ

ετών 94

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 2.7.98 και ώρα 6 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Κεφαλάρι Κηφισιάς.

Τα τέκνα: Πάνος και Πόλυ, Ασπα

Τα εγγόνια: Γιάννης, Λήδα

Οι λοιποί συγγενείς

Παράκληση της οικογενείας, αντί στεφάνων, το αντίστοιχο ποσό να δοθεί στην Ογκολογική Εταιρεία, Αριθμός Λογαριασμού: 45123766, Τράπεζα Πειραιώς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ οργανώνουν την Κυριακή 5-7-98, στις 11 πμ,την καθιερωμένη εκδήλωση στη Στυμφαλία,για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στις 1 έως 3-7-1944. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο), τηλ.: 8831.368, 8225.407, 5817.384.
  • Το Παράρτημα ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση στο Λεωνίδιο την Κυριακή 5-7-98,στις 11 πμ,για να τιμήσει τους 11 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 6-7-1944. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.45 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 8234.296, 8222.952, 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ εκδήλωση προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών την 1 Ιούλη 1944.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο στη μνήμη των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ Σάμου που θα γίνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ