ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρεμιέρα της τράπεζας του πολυεθνικών

Αρχισε από χτες η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αρχισε χτες επισήμως η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά από μια εντυπωσιακή τελετή που έγινε προχτές στο κτίριο της παλιάς Οπερας της Φραγκφούρτης, της πόλης όπου θα έχει την έδρα της. Αρχηγοί κρατών - μελών και τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ενθρόνιση του πρώτου προέδρου της ΕΚΤ, του Ολλανδού Βιμ Ντόιζενμπεργκ, και να του ευχηθούν "καλές δουλιές". Αυτός με τη σειρά του υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου και θεώρησε σκόπιμο να προειδοποιήσει, κυρίως τους πολιτικούς, ότι το έργο της ΕΚΤ θα είναι "ανεξάρτητο των μεμονωμένων συμφερόντων των κρατών". Σ' αυτή τη φράση του Β. Ντόιζενμπεργκ ίσως να βρίσκεται η πεμπτουσία αυτής της υπόθεσης. Η τελετή έκλεισε με τη χορωδία της Οπερας της Φραγκφούρτης, που απέδωσε ένα γνωστό τραγούδι με τίτλο: "Το χρήμα κάνει τη Γη να περιστρέφεται"!

Στις ομιλίες τους ο Γερμανός καγκελάριος, Χ. Κολ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζ. Σιράκ, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τ. Μπλερ, εξύμνησαν την κοινή πορεία προς το ΕΥΡΩ, στην οποία σταθμό αποτελεί η ίδρυση της ΕΚΤ, και χαρακτήρισαν αυτή την πολιτική "απάντηση στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας". Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι η συμμετοχή της χώρας του στο ΕΥΡΩ θα αποφασιστεί σε δημοψήφισμα, αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα πάρει τελικά μέρος στο ΕΥΡΩ από το 2001, έχοντας εκπληρώσει μέχρι τότε τα κριτήρια που ορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ΕΚΤ είναι "η ανεξαρτησία της από μεμονωμένες πολιτικές αποφάσεις στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής". Προφανώς, ο Κ. Σημίτης θεωρεί μέγιστο κατόρθωμα της κυβέρνησής του την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, όπως η χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής, σε έναν οργανισμό που θα αποφασίζει "εν λευκώ" και χωρίς να δίνει λογαριασμό ούτε στα κοινοτικά, ούτε στα εθνικά όργανα. Εναν οργανισμό που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως "δικτατορίας των τραπεζιτών".

Είναι απαραίτητο βεβαίως να διευκρινιστεί ότι οι αναφορές τόσο του προέδρου της ΕΚΤ, όσο και των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ανεξαρτησία της τράπεζας αφορούν στην ανεξαρτησία της από τους λαούς και όχι βεβαίως από τις πολυεθνικές και τις κυβερνήσεις. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ίδρυση της ΕΚΤ χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, αφού εξασφαλίζουν την πλήρη ασυδοσία στις δραστηριότητές τους, ενώ οι κυβερνήσεις είναι οι καλύτεροι διεκπεραιωτές των εντολών και των συμφερόντων τους.

Με αφορμή την επίσημη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπενθυμίζουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουν, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και τη Σύνοδο Κορυφής για την ΟΝΕ τον περασμένο Μάη.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι χτες άνοιξε ο δρόμος με πρώτο προορισμό την κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ΕΥΡΩ, την 1η Γενάρη 2002. Πάντως, η ΕΚΤ θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από την 1η Γενάρη 1999, μέρα έναρξης του επόμενου σταδίου της ΟΝΕ. Στα τρία χρόνια που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν όλα τα μέτρα "προσαρμογής" των χωρών - μελών στα δεδομένα του νέου νομισματικού συστήματος. Στο διάστημα αυτό οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων θα προσδιορίζονται από την ΕΚΤ. Αυτό θα ισχύει τόσο για τις 11 χώρες που είναι γνωστό ότι θα συμμετέχουν εξ αρχής στο ΕΥΡΩ, όσο και για τις τέσσερις (Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Ελλάδα) που δε συμμετέχουν. Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001 το ΕΥΡΩ θα είναι απλώς μια μονάδα υπολογισμού.

Από την 1η Γενάρη 2002 θα αρχίσει η κυκλοφορία του ΕΥΡΩ με τη μορφή χαρτονομίσματος και κερμάτων, μέχρι τις 30 Ιούνη 2002 θα κυκλοφορεί παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα. Από την 1η Ιούλη 2002 το ΕΥΡΩ θα αντικαταστήσει όλα τα εθνικά νομίσματα, θα είναι το μόνο νόμισμα που θα κυκλοφορεί στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φυσικά, οι εργαζόμενοι στο διάστημα αυτό θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες από την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, την κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ολα αυτά για να μπουν στο δήθεν "παράδεισο του ΕΥΡΩ", όπου όμως θα τους περιμένει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που απαιτεί ακόμη σκληρότερες πολιτικές.

Νεφόπληκτη πολιτική

Μόλις το θερμόμετρο άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου - φυσιολογική ασφαλώς θερμοκρασία για την εποχή - η ζωή στην Αθήνα έγινε αφόρητη. Το νέφος έδειξε απειλητικά τα δόντια του, μονάδες της ΔΕΗ έπαθαν μπλακ άουτ, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν την άγουσα για τα νοσοκομεία... Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι και δυστυχώς για τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής δεν είναι πλέον φάρσα: Ισοδυναμεί με έγκλημα εκ προμελέτης. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε μια πλήρως ανοχύρωτη πόλη, που πότε πνίγεται και πότε καίγεται με την παραμικρή αλλαγή των καιρικών φαινομένων. Είναι αυτές, που έχουν μεταβάλει τους κατοίκους της πρωτεύουσας περίπου σε πειραματόζωα, έρμαια της αδιάκοπης ρύπανσης.

Εδώ και χρόνια, επιδημιολογικές και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το νέφος σκοτώνει ή τουλάχιστον δημιουργεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των ανθρώπων, που βρίσκονται εκτεθειμένοι σ' αυτό. Αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτό οι 2.000 νεκροί του 1987 - '88, όταν έπληξε την πρωτεύουσα το φονικό δίδυμο νέφους και καύσωνα. Η μόνη, όμως, που τα ξεχνάει όλα αυτά, που κωφεύει και πλέει σε πελάγη πλήρους αδιαφορίας, είναι η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος το μόνο που ξέρει είναι να αναλίσκεται σε ανέξοδες εξαγγελίες, σαν αυτή του περιβόητου πλέον πακέτου "Αττική SOS". Και ακόμη χειρότερα. Αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος της Αττικής, παίρνουν μέτρα για την περαιτέρω καταστροφή της. Μέτρα που εξυπηρετούν μόνο τους βιομηχάνους, τους οικονομικά ισχυρούς και τα εκδοτικοεργολαβικά συμφέροντα.

Για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών, προγράφουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Με εντολή των συμφερόντων αυτών, μεθοδεύουν την κατάργηση του ΠΔ 84/84, ώστε να μην υπάρχει και το ελάχιστο εμπόδιο στην ασυδοσία της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Αττική. Για χάρη των κερδοσκόπων της γης και των μεγαλοκαταπατητών, έχουν αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών τα δάση και ετοιμάζονται οι καταστροφικές τροποποιήσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Σε όφελος του κυκλώματος εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου και των πετρελαιοειδών, έχουν αφεθεί στην τύχη τους οι μαζικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση έφτασε, μάλιστα, σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας, ώστε, κατά τη χτεσινή μέρα που το Λεκανοπέδιο πνιγόταν από το νέφος και τη ζέστη, να στείλει τα ΜΑΤ για να προστατεύσουν τους εργολάβους που θέλουν να κόψουν εκατοντάδες δέντρα στον Υμηττό και να συλλάβουν τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν, προσπαθώντας να διατηρήσουν την τελευταία ικμάδα της ανάσας τους!

Αυτή η πολιτική βλάπτει σοβαρά την υγεία. Είναι καιρός όλοι να το καταλάβουν. Γιατί και το νέφος - η προστασία του περιβάλλοντος, γενικά - είναι ένα πρόβλημα κατ' εξοχήν πολιτικό. Και για να βρεθεί η λύση στο Γόρδιο αυτό Δεσμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, απαιτείται μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική, διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της ελεύθερης αγοράς, που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση. Κι αυτή, η άλλη πολιτική, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με τη συντονισμένη πάλη, όλων όσοι δε θέλουν να πεθάνουν σαν σκυλιά στην τσιμεντούπολη.

ΚΚΕ
Πολιτική συγκέντρωση στην Ελευσίνα

Πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ελευσίνας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, 2 Ιούλη και ώρα 8.30 μμ, στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας,όπου θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και για τις θέσεις του Κόμματος, ειδικότερα, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα προς το λαό της Ελευσίνας, αν και είμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση προωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα κατακαλόκαιρο, που οδηγούν σε κατάργηση του 8ωρου, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, "ξετίναγμα" ασφαλιστικών ταμείων και αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, συνέχιση της λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, αυταρχισμό, αστυνομοκρατία, ξυλοδαρμοί, προβοκάτσιες και αντικομμουνισμό.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη, όμως, δίνουν τη δυνατότητα στο λαό όχι μόνο με τους αγώνες αντίστασης, που πρέπει να ενταθούν στο επόμενο διάστημα, αλλά και με την ψήφο του σ' αυτές τις εκλογές, να καταδικάσει αυτή την πολιτική. Η ψήφος διαμαρτυρίας, αντίστασης και προοπτικής, υπογραμμίζεται, θα βρει αντίκρισμα μόνο στους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Σε Αγρίνιο και Αρτα η Αλ. Παπαρήγα

Το Αγρίνιο επισκέπτεται σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, όπου θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ αύριο Παρασκευή θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Αρτα.

Η συγκέντρωση, που οργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, γίνεται στην πλατεία Δημοκρατίας στις 9.30 μμ.

Αύριο Παρασκευή, στις 21.00,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Νομαρχίας) της πόλης της Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ