ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ '98
Στροφή των φιλάθλων

Μετά την αποχή της "ντριμ τιμ" έντονο το ενδιαφέρον για τα παιχνίδια της Εθνικής. Εχει προπωληθεί το 30% των εισιτηρίων

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η απουσία των επαγγελματιών του ΝΒΑ δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής αποτυχίας του παγκόσμιου πρωταθλήματος, παράλληλα όμως αυξάνει τις πιθανότητες διάκρισης της ελληνικής ομάδας. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με το όχι των Αμερικανών, άλλαξε άρδην το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Ενώ μέχρι πρόσφατα στην αγορά εισιτηρίων υπήρχε προτίμηση στους αγώνες της ονομαζόμενης "ντριμ τιμ", τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στροφή στα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας. Τα... μαγικά χαρτάκια από σήμερα θα πωλούνται στους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο ΟΑΚΑ και το Ν. Φάληρο, καθώς και στην πλατεία Κλαυθμώνος (10.00 - 16.00) και ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλος δηλώνει υπεραισιόδοξος για την οικονομική επιτυχία της διοργάνωσης. "Οι προπωλήσεις των εισιτηρίων ανέρχονται στα 432 εκατ. δρχ., ποσό που καλύπτει το 30% των εσόδων που αναμένεται να έχουμε από τις πωλήσεις των εισιτηρίων που φτάνουν το 1.463 δισ. δρχ. Από τα 432 εκατ. έχουμε εισπράξει ήδη τα 187, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες περιμένουμε ακόμη 52 εκατ. από κρατήσεις εισιτηρίων που έχει κάνει το ΝΒΑ. Με τις χορηγίες και διάφορα άλλα έσοδα, έχουμε σχεδόν καλύψει το συνολικό προϋπολογισμό των εξόδων που αγγίζει τα 800 εκατ. δρχ. Θα πρέπει συνολικά να αποβάλουμε το ραγιαδισμό που μας διακρίνει όταν αναλαμβάνουμε κάποια διεθνή διοργάνωση. Στην προσπάθεια να κερδίσουμε τις εντυπώσεις δίνουμε περισσότερα από όσα πρέπει, χωρίς να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα", υπογράμμισε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας, με αφορμή και την επιτυχία που παρουσιάζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία, χαρακτήρισε λάθος την πολιτική της ΦΙΜΠΑ έναντι των επαγγελματιών του ΝΒΑ. "Η συμμετοχή τους θ' έπρεπε να περιοριστεί αποκλειστικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ποδόσφαιρο προστάτευσε το θεσμό και δικαιώθηκε" τόνισε.

Γ. Γ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Αναβλήθηκε το χθεσινό ραντεβού του προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη με τον προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς για τα μεταγραφικά ζητήματα. Το 10άρι που ψάχνει η Πειραϊκή ΠΑΕ αναμένεται να... ταλαιπωρήσει αρκετά τους φίλους της ομάδας, αφού ως τώρα τρία είναι τα "φαβορί". Πρώτος ο Βασίλης Τσάρτας, ακολουθεί ο Μίλικο Πάντιτς που βρίσκεται στη χώρα μας για ολιγοήμερες διακοπές και... αουτσάιντερ ο Βραζιλιάνος Σάντρο Ντα Σίλβα 24 ετών, παίκτης της Αντβέρπ. Ο χρόνος θα δείξει...

***

ΠΑΟ Μετά την απόκτηση του Αλιόσα Ασάνοβιτς ένας ακόμη Κροάτης, ο Ρόμπερ Γιάρνι, είναι στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Απαραίτητη προϋπόθεση να έρθει στο "τριφύλλι" ο διεθνής μέσος είναι να ρίξει τις απαιτήσεις της η Ρεάλ Μπέτις, αφού για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή πρέπει οι Ισπανοί και ο παίκτης να βάλουν νερό στο κρασί τους. Η τιμή του είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 2 δισ. δραχμές και η Κροατία συνεχίζει ακάθεκτη στο Μουντιάλ...

Εναλλακτική λύση είναι ο μέσος του Ερυθρού Αστέρα Σάσα Μάρκοβιτς, όμως στο παιχνίδι της απόκτησής του έχει μπει και η Γκλάντμπαχ.

****ΧΑΝΤΜΠΟΛ Τελικά, η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Κύπελλο Κυπελλούχων θα είναι αυτή που κέρδισε το δικαίωμα συμμετοχής εντός των αγωνιστικών χώρων.

Οι παίχτες του Αθηναϊκού είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο θεσμό, αφού η ΓΓΑ δεν έχει καταβάλει ακόμα τα έξοδα της περσινής συμμετοχής της ομάδας στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ομως, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία από την ΟΧΕ, στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι "λόρδοι" ανακάλεσαν την αρχική τους απόφαση.

***

Προτίμησαν το χρήμα...

Ο Ντίνο Ράτζα και ο Αρτούρας Καρνισόβας εγκαταλείπουν το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο μεν πρώτος θεωρεί ελάχιστα τα 2,6 εκατ. δολ. που του προσφέρει ο Παναθηναϊκός για να ανανεώσει για μία ακόμα χρονιά το συμβόλαιό του, ενώ ο δεύτερος αρνείται να κατεβάσει τις απαιτήσεις του από το 1,8 εκατ. δολ. Ο Ράτζα έπαιρνε πέρσι 2,2 εκατ. δολ. και σύμφωνα με το συμβόλαιο του φέτος έπρεπε να πάρει 2,6.

Κι οι δυο κορυφαίοι ξένοι παίκτες του περσινού πρωταθλήματος, πιθανότατα έχουν καλύτερες προτάσεις από ομάδες της Τουρκίας, που προσφέρουν τρελά λεφτά στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης. Ο μεν Ολυμπιακός αναζητεί πλέον παίκτη από το εξωτερικό που θα αγωνίζεται στη θέση του σμολ φόργουορντ και θα δίνει, όταν χρειάζεται, βοήθεια ως σούτινγκ γκαρντ, ενώ με την αποχώρηση του Λιθουανού αναμένεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Παπανικολάου. Ο Παναθηναϊκός θα αναζητήσει σέντερ πιθανότατα στην Αμερική, όμως σπανίζουν οι καλοί ψηλοί παίκτες.

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Προετοιμασία μετ' εμποδίων

Με έξι τραυματίες στην Κύπρο για το διεθνές τουρνουά

Με πολλά προβλήματα αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία η Εθνική ομάδα μπάσκετ, όπου θα δώσει τους πρώτους αγώνες προετοιμασίας με τη Λιθουανία, την Ολλανδία και τη Νιγηρία. Ο Ρεντζιάς υποφέρει από υμενίτιδα, ο Αλβέρτης υπέστη θλάση στον ώμο, ο Τσακαλίδης παρουσίασε φλεγμονή στην ποδοκνημική, ο Λημνιάτης έχει σοβαρό πρόβλημα στη μέση, όπως και ο Παπανικολάου, ενώ ο Μάγλος ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι. Ο Π. Γιαννάκης πάντως δεν ανησυχεί. Μετά το πρώτο εκπαιδευτικό διπλό στο οποίο δε συμμετείχαν οι Φασούλας, Κορωνιός για να ξεκουραστούν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια των παικτών. "Προς το παρόν είναι κουρασμένοι από τις εντατικές προπονήσεις, γεγονός που είναι αναμενόμενο και θετικό. Μας απασχολούν βέβαια τα προβλήματα τραυματισμών, αλλά ελπίζω να τα ξεπεράσουμε σύντομα ώστε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι την προετοιμασία μας" υπογράμμισε.

Θέατρο του παραλόγου

Η διοίκηση της ΕΠΑΕ όρισε κλήρωση για τις 7/7, χωρίς να έχει γίνει αποδεκτή η προκήρυξη από τις ΠΑΕ

Η λογική του παραλόγου, που υπαγορεύουν τα διαπλεκόμενα και εξίσου σημαντικά συμφέροντα, εξακολουθεί τις ...λαβές πνιγμού στο ποδόσφαιρο. Η διοίκηση της ΕΠΑΕ, όσοι δηλαδή απέμειναν, προκήρυξε για τις 9 Ιούλη κλήρωση πρωταθλήματος, χωρίς όμως να έχει προκαθοριστεί και κυρίως γίνει αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους η προκήρυξη (!!)...

Από την άλλη, σήμερα εκδικάζεται στο Εφετείο η περιβόητη προσφυγή της αντιπολίτευσης κατά της διοίκησης στην ΕΠΑΕ. Η ετυμηγορία, αν υπάρξει, θα καθορίσει ποιος θα διοικήσει την Ενωση των επιχειρηματιών στο άθλημα. Κάποιες πληροφορίες θέλουν προσπάθειες συμβιβασμού των δύο πλευρών και άλλες αποκλείουν ακόμα και σκέψη ανακωχής. Εν τω μεταξύ, τέλος της βδομάδας ή αρχές της άλλης, θα δημοσιοποιηθεί και η νέα πρόταση διοίκησης που ετοίμασε ο Παναθηναϊκός.

Πάντως, η υφιστάμενη διοίκηση έχει ορίσει για τις 17/7 γενική συνέλευση, με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να δημιουργηθεί η ολομέλεια με τη συμμετοχή και των 18 ομάδων της Α εθνικής. Ομως στον... ορίζοντα αιωρείται η πιθανότητα ακόμα και δύο ξεχωριστών πρωταθλημάτων. Της "Σούπερ Λίγκας" με τη συμμετοχή ισχυρών και των συμμάχων τους και άλλου υπό τη νυν διοίκηση, όπου θα παίζει η... πλέμπα.

Παρέμβαση στο θέμα θα κάνει σήμερα και η ΕΠΟ, στο ΔΣ της οποίας θα συζητηθούν θέματα κανονισμών και σχέσεις ΕΠΟ, ΕΠΑΕ.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Παγκόσμιο γυναικών στο Γαλαξίδι

Ο Ναυτικός Ομιλος Γαλαξιδίου, με συνεργασία του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, διοργανώνει από 25 έως 31 Ιούλη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας γυναικών στην κατηγορία "420".

Στους αγώνες που θα διεξαχθούν στο Γαλαξίδι έχουν δηλώσει, ως τώρα, συμμετοχή 14 χώρες με 60 σκάφη και 120 πληρώματα.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Ολυμπιονίκης Τάσος Μπουντούρης, που αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι του Γαλαξιδίου εξέφρασαν παράπονα προς την ΕΙΟ, αφού μόλις τρεις μέρες νωρίτερα θα γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα "420" στη Θεσσαλονίκη...

  • Ενας αγώνας διαφορετικός από τους άλλους πρόκειται να ανοίξει τα πανιά του αύριο, στις 3μμ, από το Φαληρικό όρμο. Διαφορετικός, γιατί τα σκάφη, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα καλούνται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην πρόκληση των 330 ναυτικών μιλίων, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, που απαρτίζουν τη συνολική διαδρομή του Μικρού Αγώνα Αιγαίου Αρχιπελάγους. Οι αγώνες θα διαρκέσουν από 2 έως 4 εικοσιτετράωρα. Η διοργάνωση γίνεται από το Ναυταθλητικό Ομιλο Αθήνας (ΝΟΑ) και θα λάβουν μέρος 10 από τα κορυφαία ελληνικά πληρώματα.

Α. ΠΑΓ.

ΠΟΛΟ- ΠΛΕΪ ΟΦ
Επεισόδια στη Χίο

Η ημέρα των γηπεδούχων θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί η χτεσινή πρώτη ημέρα της προημιτελικής φάσης των πλέι-οφ στην Α1 ανδρών του πόλο, όπου δεν έλειψαν δυστυχώς τα απρόοπτα. Συγκεκριμένα το ένα από τα τέσσερα παιχνίδια, αυτό της Χίου με τα Χανιά, διεκόπη από τους διαιτητές 30 πριν από το τέλος και ενώ το σκορ ήταν 10-10 λόγω επεισοδίων από φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας.

Κατά τα αλλά, σε περίπατο μετέτρεψε το ντέρμπι με τη Χαλκίδα η Πάτρα, που χωρίς να δυσκολευτεί επικράτησε εκτός έδρας των Ευβοιωτών με 11-8. Τα εννιάλεπτα του αγώνα ήταν: 3-3, 1-5, 3-2, 1-1. Για τους νικητές σκόραραν οι:Ντ. Γεωργαράς 4, Μπιτσάκος 3, Λυκούδης 2, Μ. Γεωργαράς 1. Για τους γηπεδούχους τα γκολ πέτυχαν οι: Βούλγαρης 2, Καϊάφας 3, Μερκουριάδης 1, Παλαιολόγος 1, Αλαφάκης 1.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια τα φαβορί επικράτησαν, αφού Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη επικράτησαν άνετα, του Ηλυσιακού με 15-7 ο πρώτος και της Γλυφάδας με 12-8 η δεύτερη.

Επιστροφή στην επαρχία

Στο Ναύπλιο διεξάγεται το τριήμερο 3 - 5 Ιούλη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης

Στο Ναύπλιο χτυπάει το τριήμερο 3 - 5 Ιούλη η "καρδιά" της ελληνικής κολύμβησης, όπου διεξάγεται το 67ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών που συνδιοργανώνουν η ΕΚΟΦ με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που το πρωτάθλημα διεξάγεται στην περιφέρεια, αφού είχαν προηγηθεί η διοργάνωση της Καλαμάτας το 1987, του Ηρακλείου το 1989 και του Βόλου το 1990.

Οπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, "σκοπός της ΕΚΟΦ είναι να κάνει πράξη την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιφέρεια και γι' αυτό επέλεξε για τέταρτη φορά να διεξαχθεί το πρωτάθλημα κάπου εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης".

Στο πρωτάθλημα αναμένεται να συμμετάσχουν 245 κολυμβητές-τριες από 48 σωματεία της χώρας και, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΟΦ, ευχή όλων είναι να σημειωθούν αξιόλογες επιδόσεις αφού οι αγώνες αποτελούν σημαντικό κριτήριο για να δείξουν σε τι κατάσταση είναι τα ελληνικά "δελφίνια" σε μια κενή χρονιά από διοργανώσεις, όπως είναι η φετινή για την κολύμβηση.

Ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Ναύπλιο φιλοξενεί μια σημαντική διοργάνωση του υγρού στίβου, αφού πριν από δυο χρόνια διεξήχθη εκεί το διεθνές Κύπελλο πόλο γυναικών "Θέτις Καπ", ενώ πέρσι διοργάνωσε ένα σημαντικό 4εθνές τουρνουά πόλο με τη συμμετοχή της Εθνικής ανδρών καθώς και των Ρωσίας, Γιουγκοσλαβίας και Αυστραλίας.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ
Οριστικά εκτός ο Σαμαράς

Τον αποκλεισμό του Νίκου Σαμαρά από την Εθνική ομάδα ενόψει των προκριματικών του Ευρωβόλεϊ και των τελικών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, οριστικοποίησε χτες ο ομοσπονδιακός προπονητής Στ. Καζάζης. Στη 16άδα των παικτών, που θα αναχωρήσει στις 10 Ιούλη για προετοιμασία στο Μέτσοβο, δε συμπεριλαμβάνεται το όνομα του τέως άσου της Ορεστιάδας, που πληρώνει έτσι τα πειθαρχικά του παραπτώματα.

Στο Μέτσοβο δε θα πάει ακόμα ο Σεργκέι Αθανασιάδης που ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, αλλά και οι Μιχ. Αλεξανδρόπουλος - Γ. Ρουσσάκης που είχαν συμμετάσχει στο WORLD LEAGUE.

Αντίθετα επισημοποιήθηκε η επιστροφή του Αντώνη Τσακιρόπουλου που μετά τις καλές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα "υποχρέωσε" τον Στ. Καζάζη να τον συμπεριλάβει στα σχέδιά του. Ο ομοσπονδιακός προπονητής επιφύλασσε και εκπλήξεις στις χτεσινές κλήσεις του, αφού θα 'χει μαζί του στο Μέτσο τον Θανάση Μιχαλόπουλο και τον Ηλία Γραμματικόπουλο. Οι υπόλοιποι παίκτες είναι: Γκιούρδας, Χριστοφιδέλης, Κουρνέτας, Μπάεφ, Μποζίδης, Παπάζογλου, Χατζηαντωνίου, Σιδηρόπουλος, Μητρούδης, Χριστοφορίδης, Ρουμελιώτης, Κυριαζής, Αντ. Κοβάτσεφ.

  • Ο αθλητικός δικαστής Χρ. Ηλιάδης ζήτησε εξηγήσεις από την Ορεστιάδα για την ανακοίνωσή της στην οποία άφηνε υπονοούμενα κατά του Ζελιάσκοφ και την απόδοσή του στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, συνδέοντάς τη με τη μεταγραφή του στους "ερυθρόλευκους".

Πολλά περιμένουν από τους Ρετζιά - Οικονόμου οι Ελληνες φίλαθλοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ